Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

ΔΕΗ: Η αξία της μειώνεται, το ενδιαφέρον των ξένων αυξάνει



Ψήφο εμπιστοσύνης στη ΔΕΗ αλλά συνάμα ένδειξη πως διορατικοί ξένοι διαχειριστές παρακολουθούν το ελληνικό χρηματιστήριο, θεωρούν χρηματιστηριακοί κύκλοι το ποσοστό 10,2% που έχτισε το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο Silchester στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης.

Ο Stephen Butt, κάτοχος του 50,5% του επενδυτικού χαρτοφυλακίου, συνιδρυτής με τον Michael Cowan (ελέγχει το 20,5%) του ομίλου Silchester, επιβεβαιώνει στην «Οικονομία» της «Κ.Ε.» το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη ΔΕΗ και τη θετική στάση του έναντι στη επιχείρηση και τις προοπτικές της. Ωστόσο το παλιό υψηλόβαθμο στέλεχος της Morgan Stanley (Λονδίνο) δεν επεισέρχεται σε λεπτομέρειες ούτε επιβεβαιώνει (ούτε διαψεύδει) τις φήμες πως ανάλογες θέσεις χτίζονται και στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΠΑΠ.

Είναι μία πρώτη ένδειξη, σημειώνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες πως με το Χ.Α. στα χαμηλά 17ετίας, την αποτίμηση των εισηγμένων σε ιστορικά ελάχιστα επίπεδα, ορισμένοι ξένοι ανιχνεύουν τις τυχόν ευκαιρίες, περιπτώσεις υποτιμημένων επιχειρήσεων που θα μπορούσαν να αποφέρουν προστιθέμενη αξία στο μέλλον.

Δεν είναι τυχαίο, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, πως και η Deutsche Telecom ενίσχυσε τη συμμετοχή της στον ΟΤΕ στο 40% αγοράζοντας (το τελευταίο 18%) σε αποτίμηση χαμηλότερη των 2,5 δισ. ευρώ ενώ φέρεται να βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές για την απόκτηση του 6% που έχει απομείνει στο Δημόσιο, σε μία φάση που ο οργανισμός διορθώνει από χαμηλό σε χαμηλότερο και η χρηματιστηριακή αξία έχει συρρικνωθεί στα 1,65 δισ. ευρώ.

ΟΤΕ και ΔΕΗ είναι δύο βασικοί πυλώνες υποδομών της χώρας, με το ενδιαφέρον των Γερμανών και των Αγγλων να δείχνει τον τρόπο με τον οποίο κινούνται οι ξένοι παίκτες. Βέβαια η περίπτωση της ΔΕΗ και του αγγλικού χαρτοφυλακίου διαφέρει αρκετά από αυτήν του ΟΤΕ και των Γερμανών, ωστόσο μπορεί να θεωρηθεί ενδεικτική. Το γεγονός πως ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της λογικής του SII φθάνει να ελέγχει το 10,2% της ΔΕΗ (περί τα 23,5 εκατομμύρια μετοχές) παραπέμπει σε ανάλογες κινήσεις άλλων παικτών. Επίσης το ότι το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο επενδύει μεσο-μακροπρόθεσμα σε υποτιμημένες αξίες, όπως σημειώνει ο ιδρυτής του, προσφέροντας σταθερή ετήσια απόδοση στους πελάτες του, εκτιμάται πως έχει τη σημασία του.

Από τους πλουσιότερους Αγγλους

Ο Stephen Butt είναι σύμφωνα με τους «Sunday Times» ο 40ός πλουσιότερος Αγγλος και στην πρώτη 10άδα των πλουσιότερων διαχειριστών χαρτοφυλακίων αντιστάθμισης κινδύνου (τον Μάιο) με 358 εκατ. στερλίνες, πίσω από ονόματα όπως ο Robert Miller και ο Nat Rothschild.
Με γραφεία στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη το Silchester International Investors διαχειρίζεται κεφάλαια που ξεπερνούν τα 20 δισ. δολάρια, επικεντρώνεται σε επιχειρήσεις φθηνές, με εμπράγματη αξία, ταμείο και καλή σχέση πωλήσεων- κερδών. Το S.Ι.Ι. διατηρεί ικανή διασπορά κινδύνου, καθώς επενδύει σε περισσότερες από 150 εταιρείες (συμπεριλαμβανόμενων των Citigroup, Cisco, Johnson & Johnson, Kraft Foods, Microsoft, Pfizer, China Morning Post κ.ά.) και συνεργάζεται κυρίως με τη Morgan Stanley.

Ο άγγλος διαχειριστής, ακολουθώντας τα βήματα του γκουρού του Peter Lynch, εστιάζει τα τελευταία οκτώ χρόνια σε εταιρείες γνωστές για την αξία τους διαχρονικά, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζει ένα ρυθμό ανάπτυξης 14,2% (κατά μέσο όρο) στους πελάτες του ετησίως. Οι αγορές στη ΔΕΗ έγιναν μεθοδικά μέσω έξι θυγατρικών χαρτοφυλακίων τακτική που επέτρεψε το χτίσιμο ισχυρής μειοψηφικής θέσης (περίπου 6%) σε χαμηλές τιμές, προτού εμφανιστεί επίσημα στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Οι σπαστές αγορές φέρεται να έγιναν για λογαριασμό τελικών πελατών του SII, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως κεντρικός αγοραστής μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε. Αποτελεί πάγια τακτική να μη δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες για τη σύνθεση και τον χαρακτήρα των πελατών, ήταν η απάντηση του διαχειριστή, όταν ρωτήθηκε για τον αγοραστή ή αγοραστές του 10,2% της ΔΕΗ.

Ετσι το SII καθίσταται ο πρώτος ιδιώτης θεσμικός επενδυτής (το Δημόσιο ελέγχει το 51,5%), με δεύτερο το Fidelity Investments (έχει περίπου 5,1%) και λογικά θα περιμένει τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης. Το οικονομικό επιτελείο σχεδίαζε την πώληση ενός μεριδίου (17%) όχι όμως μέσω χρηματιστηρίου, όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά μέσω στρατηγικού επενδυτή, χωρίς να αποκλείεται η παράλληλη εκποίηση θυγατρικών της επιχείρησης.
Ανεπίσημα ενδιαφέρον φέρεται να έχει εκδηλωθεί από Γερμανούς για τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ωστόσο παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν υπό την πίεση των δανειστών η ελληνική πλευρά να υπαναχωρήσει και να διαθέσει μερίδιο μεγαλύτερο του 17% και επιπλέον θυγατρικές που ενδιαφέρουν ξένους ομίλους. Χρηματιστηριακοί κύκλοι εκτιμούν πως η συμμετοχή του αγγλικού χαρτοφυλακίου στη ΔΕΗ και ενδεχομένως στον ΟΠΑΠ σχετίζεται με τις σχεδιαζόμενες αποκρατικοποιήσεις και σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να θεωρηθεί προπομπός ανάλογων κινήσεων και από άλλους ξένους παίκτες.

Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.