Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Eurobank: Στα 145 δισ. ευρώ οι μέχρι τώρα ενισχύσεις του κράτους στις τράπεζες

Συναγερμός διαρκείας έχει σημάνει στις τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια, που έφτασαν στα 41,6 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2011, έναντι 9,5 δισ. ευρώ μέχρι και το 2007, ενώ ολοένα περισσότερες επιχειρήσεις και νοικοκυριά αδυνατούν πλέον λόγω της άγριας ύφεσης να αποπληρώσουν τις δόσεις τους.

Κόκκινα δάνεια ύψους 41,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2011
Από τα στοιχεία που περιέχονται στη μελέτη της Eurobank που δημοσιοποιήθηκε χθες προκύπτει ότι μέχρι την ανακεφαλαιοποίησή τους οι τράπεζες έχουν ενισχυθεί από το Δημόσιο με 145 δισ. ευρώ, ενώ επίκειται η πρόσθετη χρηματοδότησή τους με 50 δισ. ευρώ.

Στη μελέτη αναφέρεται ότι η θηλιά των δανείων σε επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιωτικά νοικοκυριά έχει υπερβεί το 120% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), αποδεικνύοντας πού οδήγησαν οι αθρόες δανειοδοτήσεις των τραπεζών.

Ειδικότερα, η έκθεση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στα ακόλουθα:

Το συνολικό ύψος των μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας και των κεφαλαίων που έχει λάβει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα από το Δημόσιο ανέρχεται σήμερα σε περίπου 145 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αφορά κατά 90% εγγυήσεις του Δημοσίου στις ομολογιακές εκδόσεις των τραπεζών, τις οποίες χρησιμοποίησαν οι εγχώριες τράπεζες, μαζί με άλλα στοιχεία του ενεργητικού τους, για την άντληση ρευστότητας από το ευρωσύστημα, συνολικού ύψους 125 δισ. ευρώ.

Η σημαντική αυτή ένεση ρευστότητας αξιοποιήθηκε, κυρίως, για να αποφευχθεί η μείωση των δανείων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, να αντιμετωπιστεί η εκροή τραπεζικών καταθέσεων άνω των 75 δισ. ευρώ την τελευταία τριετία, καθώς και να χρηματοδοτηθούν οι τοποθετήσεις των τραπεζών σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου συνολικού ύψους περίπου 60 δισ. ευρώ.

Εντούτοις, οι τοποθετήσεις των ελληνικών τραπεζών σε ομόλογα (43 δισ. ευρώ) και έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου αποδείχθηκαν, εκ των υστέρων, ασύμφορες για τις ίδιες και τους μετόχους τους λόγω της δημοσιονομικής κρίσης και του PSI. Από το 2007 έως σήμερα οι μέτοχοι -μεταξύ αυτών περί τους 500.000 ιδιώτες επενδυτές και ασφαλιστικά ταμεία- απώλεσαν άνω του 95% των επενδύσεών τους σε τραπεζικές μετοχές. Συγκεκριμένα, ενώ στο τέλος του 2007 η χρηματιστηριακή αξία του τραπεζικού κλάδου ανερχόταν στα 80 δισ. ευρώ περίπου, σήμερα είναι μικρότερη από 3,5 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται, μάλιστα, ότι κατά την περίοδο 2007-2011 οι μέτοχοι των τραπεζών δεν εισέπραξαν μέρισμα, ενώ συμμετείχαν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ύψους 13,7 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.