Εδώ και χρόνια οι Έλληνες έχουν βομβαρδιστεί με προειδοποιήσεις για τις ολέθριες συνέπειες της εξόδου της χώρας από το ευρώ και ακόμα περισσότερο τώρα που οι πρόσφατες εκλογές οδήγησαν τη χώρα σε υπηρεσιακή κυβέρνηση. Ωστόσο αυτές οι εξαγγελίες πέφτουν όλο και περισσότερο σε «ώτα μη ακουόντων» καθώς πλέον οι
άνθρωποι στην Ελλάδα δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Η εμπιστοσύνη των Ελλήνων έχει χαθεί εδώ και μήνες, σύμφωνα με άρθρο - ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στη New York Times από τoν Rachel Donadio.
Oι τίτλοι των ελληνικών εφημερίδων αστειεύονταν σχετικά με το επώνυμο του Υπηρεσιακού Πρωθυπουργού, Παναγιώτη Πικραμένου, ενώ κάποιοι άλλοι μιλούν για τον περιορισμό της σκληρής γραμμής της λιτότητας από την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, πράγμα που αποτελεί ευχάριστο νέο για την υπερχρεωμένη Ελλάδα.
Ο Αλέξης Τσίπρας, ο ηγέτης της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ, που συναγωνίζεται για την πρώτη θέση στις νέες εκλογές, θέλει η Ελλάδα να αποκηρύξει τη σύμβαση δανείου που υπογράφηκε τον Φεβρουάριο. "Η κυρία Μέρκελ απομονώνεται ολοένα και περισσότερο στην Ευρώπη", είπε την Τετάρτη σε συνέντευξή του στην ελληνική τηλεόραση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ "Η λιτότητα έχει αποτύχει σε όλη την Ευρώπη."
Οι επικριτές λένε ότι ο Α. Τσίπρας προσφέρει στους Έλληνες ένα «τραγούδι σειρήνων» και προειδοποιούν ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έλθει στην εξουσία και ανατραπεί η δανειακή συμφωνία, η Ελλάδα θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ.
Αλλά για πολλούς Έλληνες, υπάρχει μια βαθιά και αυξανόμενη επιθυμία να δοκιμάσουν κάτι - οτιδήποτε - νέο μετά από δύο χρόνια περικοπών και αυξήσεων φόρων.
Πολλοί Έλληνες επέλεξαν να ψηφίσουν το ΣΥΡΙΖΑ για να εκφράσουν την αγανάκτηση και την απόγνωση, αλλά θέλουν επίσης και να παραμείνουν στο ευρώ.
Άλλοι είπαν ότι οι δύο στόχοι αλληλοαναιρούνται. "Το αληθινό δίλημμα στις επόμενες εκλογές είναι η Ελλάδα να μείνει στη ζώνη του ευρώ ή να βγει. Θα είναι η στιγμή της αλήθειας για πολλούς ανθρώπους που ψήφισαν με θυμό στις προηγούμενες εκλογές, "είπε ο Χάρης Kαραμανέας, 40 ετών, ο οποίος εργάζεται στον κατασκευαστικό κλάδο. Ήταν ένας από αυτούς που έτρωγε το μεσημεριανό γεύμα με έναν φίλο και βλέποντας τους περαστικούς από μια καφετέρια στην αριστοκρατική πλατεία Κολωνακίου.
Όμως, λίγα χιλιόμετρα μακριά, στην Δάφνη, όπου δεκάδες καταστήματα έκλεισαν, υπήρχε μια πιο απτή αίσθηση ανησυχίας. "Φοβάμαι και είμαι θυμωμένη που θέλουν να με τρομάζουν", δήλωσε ο Βασιλική Γούσιου, αναφερόμενη στους πολιτικούς που λένε ότι η ψήφος στην Αριστερά σημαίνει και έξοδο από το ευρώ.
Πολλοί είναι οι Έλληνες που είναι δύσπιστοι με την πολιτική ηγεσία τους και πιστεύουν ότι η αποτυχημένη πολιτική τάξη παίζει με τη φωτιά.
Ωστόσο, ορισμένοι πιστεύουν ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να μπλοφάρει για την απειλούμενη έξοδο από το ευρώ. "Εάν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, τότε το υπόλοιπο της Μεσογείου θα πρέπει επίσης να βγει από το ευρώ", δήλωσε ένας Έλληνας που έπαιζε τάβλι στο καφενείο. "Και τι είναι η Ευρώπη, χωρίς τη Μεσόγειο;"
Αν και οι φόβοι για μαζικές αναλήψεις από τις τράπεζες έχουν περιοριστεί, η αβεβαιότητα έχει οδηγήσει πολλούς Έλληνες να αποσύρουν τουλάχιστον ένα μέρος των αποταμιεύσεών τους από τους λογαριασμούς τους.
"Στην προεκλογική περίοδο δεν κινήθηκε τίποτε. Λες και οι άνθρωποι ήταν σε κατάσταση σοκ. Δεν υπήρχαν καταθέσεις, υπήρχαν μόνο αναλήψεις. Δύο ημέρες μετά τις εκλογές άρχισε ο πανικός", δήλωσε τραπεζίτης σε ένα υποκατάστημα στο κέντρο της Αθήνας.
|
Σάββατο 2 Ιουνίου 2012
New York Times: Οι Έλληνες δεν έχουν πια τίποτε να χάσουν
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.