Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

ΑΝΤΑΡΣΥΑ 18-21 Μαΐου 2012


Χωρισμένη στα δύο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ζητούν εκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ

 
 
18/05/2012
 
 
Υπέρ της δημιουργίας εκλογικού μετώπου με τον ΣΥΡΙΖΑ με πυρήνα την Αριστερά, προτείνουν μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με κείμενο που κατέθεσαν πριν την συνεδρίαση της ΠΣΕ που είναι προγραμματισμένη για τις 20 Μαίου.

Στην παρέμβασή τους τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ υποστηρίζουν πως "κανείς δεν δικαιούται σήμερα να λείπει από αυτήν την μάχη και να θεωρεί καταδικασμένη σε αποτυχία την προσπάθεια του λαού να γκρεμίσει την κυβέρνηση του μνημονίου. Καμία επιλογή αυτόνομης εκλογικής καταγραφής δεν μπορεί να έχει έρεισμα στη συνείδηση του αγωνιζόμενου λαού. Αντίθετα, μια τέτοια επιλογή, ενδέχεται να διαρρήξει τις σχέσης εμπιστοσύνης μαζί του".

Η συνεδρίαση της ΠΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε υψηλούς τόνους καθώς στο εσωτερικό του κινήματος έχουν ήδη διαμορφωθεί δύο τάσεις όσον αφορά την πολιτική αντιμετώπιση του ΣΥΡΙΖΑ. Από τη μία πλευρά η ομάδα που τάσσεται υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρίζει πως "είναι αναγκαίο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ να προχωρήσει αποφασιστικά σε εκλογική συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ" και από την άλλη η πλευρά που ακολουθεί σκληρή τακτική απέναντι στην Κουμουνδούρου και χθες εκφράστηκε με την σκληρή ανακοίνωση που αφορούσε στην πρόταση Τσίπρα για τον Γεράσιμο Αρσένη στην θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού.
 
 
Δευτέρα, 21 Μαΐου 2012
 
Του
Χρίστου Τουλιάτου*
Το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μάη ήταν μια μεγάλη ήττα για τις δυνάμεις του δικομματισμού και του μνημονίου. Κανένας διακηρυγμένος στόχος δεν επετεύχθη. Ούτε αυτοδυναμία, ούτε κυβέρνηση, ούτε πλειοψηφία 180 βουλευτών για συνταγματική αναθεώρηση, ούτε καν των 151. Το ΠΑΣΟΚ βαίνει προς διάλυση και επανίδρυση, η ΝΔ έπεσε 15% από το έως τώρα ιστορικό χαμηλό της, ΔΗΣΥ και ΛΑΟΣ έμειναν εκτός βουλής.

Βαθιά πόλωση στο εσωτερικό της κοινωνίας

Το πρόσημο των εκλογών είναι αναμφισβήτητα αριστερόστροφο, όπως και αν μετρηθούν τα αποτελέσματα. Αποτυπώνει την επικράτηση της αντιμνημονιακής διάθεσης του ελληνικού λαού και την ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει κυβερνητική λύση που θα αναιρέσει τα δυσβάσταχτα μέτρα και θα κινηθεί σε αντιμνημονιακή κατεύθυνση. Αποτυπώνει εν μέρει το βάθος των διεργασιών στη λαϊκή συνείδηση εδώ και δύο χρόνια και την επενέργεια των αγώνων, των απεργιών, των πλατειών.
Την ίδια στιγμή, αποτυπώνει και την αρχή μίας πορείας βαθιάς πόλωσης στο εσωτερικό της κοινωνίας. Δεν πρέπει να υποτιμηθεί η αναδιάταξη προς ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση στο εσωτερικό της δεξιάς. Το 20% της ακροδεξιάς (με 7% της ανοιχτά φασιστικής) και το 6 % της ακραία νεοφιλελεύθερης πτέρυγας δείχνουν την άλλη όψη του φεγγαριού. Είναι η ακροδεξιά του Κολωνακίου και του Περάματος, που στην κρίσιμη ώρα στο ζύγι θα διαλέξει τα συμφέροντα του αστικού κόσμου από τη δημοκρατία του. Αυτή η αναδιάταξη επάγει αποτελέσματα και στον κυρίαρχο λόγο, ενώ ήδη στελέχη του ΠΑΣΟΚ και η νέα γραμμή της ΝΔ κινούνται προς τέτοιες κατευθύνσεις.
Η Αριστερά κατέγραψε ένα μεγάλο ποσοστό της τάξης του 27% (και 36% αν συνυπολογιστούν και οι, κατά την άποψή μας, συστημικές δυνάμεις της ΔΗΜΑΡ και των Οικολόγων). Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κερδισμένος των εκλογών εκφράζοντας την αντιμνημονιακή διάθεση και την ανάλογη αναζήτηση κυβερνητικής λύσης. Όρισε τη συζήτηση γύρω από αυτά τα ερωτήματα και εκμεταλλεύτηκε τις αντιφάσεις των άλλων δυνάμεων. Το ΚΚΕ είχε μικρή άνοδο, αφού δεν διατύπωσε μια συγκεκριμένη πρόταση εξουσίας περιγράφοντας ένα μεταβατικό πρόγραμμα και μια ανάλογη διαδικασία.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είχε μία αξιόλογη καταγραφή με βάση τα δεδομένα του χώρου, που όμως ήταν κατώτερη των δυνατοτήτων και των προσδοκιών. Διατύπωσε τους άξονες για ένα μεταβατικό πρόγραμμα, είχε συμβολή σε όλους τους αγώνες της περιόδου, έκανε αντιφατικά βήματα στη διατύπωση μετωπικής πρότασης. Δεν είχε επαρκή πρόταση, όμως, για το ζήτημα της εξουσίας και πιέστηκε σημαντικά από τη δυναμική της πρότασης της αριστερής κυβέρνησης.

Να ανοίξουν αποφασιστικά τα ερωτήματα

Οι επερχόμενες εκλογές και η περίοδος που ανοίγεται μπροστά μας θα είναι πολωμένες. Θα αναδειχτεί πιο πολύ το στρατηγικό βάθος όλων των δυνάμεων και οι δυνάμεις της Αριστεράς θα κληθούν να δώσουν πιο επεξεργασμένες απαντήσεις. Εκτιμούμε ότι το ζήτημα του ευρώ και της ΕΕ, που αποτελεί το όριο ανοχής για το πολιτικό σύστημα και την αστική στρατηγική σχεδόν σε όλη τη μεταπολίτευση, θα έρθει στο προσκήνιο πιο έντονα τόσο επειδή είναι το αδύναμο σημείο του “αντιμνημονιακού” μπλοκ όσο και επειδή θα βαθύνει η κρίση της ευρωζώνης. Παραμένοντας σε επικοινωνία με τις διεργασίες στο εσωτερικό του λαού θεωρούμε ότι πρέπει να ανοίξουν αποφασιστικά τα ερωτήματα με ποια κυβέρνηση και ποια εξουσία, με ποιο μεταβατικό πρόγραμμα και ποιες κοινωνικές και πολιτικές προϋποθέσεις μπορούν να ανατραπούν τα μνημόνια και η τρόικα. Στη βάση αυτή θεωρούμε ότι τεκμαίρεται πολιτικά η ανάγκη πολιτικής και εκλογικής συνεργασίας των δυνάμεων που στρατεύονται ολόψυχα στην οργάνωση του λαού και σε αναγκαίους προγραμματικούς άξονες για το χρέος, το ευρώ και την ΕΕ.


* Ο Χρίστος Τουλιάτος είναι μέλος της ΑΡΑΝ και του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ



21 Μαΐου 2012
Κρίσιμη συνεδρίαση για τη στάση του σχήματος απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ


Το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο (ΠΣΟ) της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που συγκλήθηκε στις 13/5 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ χρειάζεται να ενδυναμώσει τη θέση της για τη δημιουργία ενός μετώπου με τις υπόλοιπες δυνάμεις της αριστεράς, εκτός ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Αυτή την πρόταση θα συζητήσει εκ νέου το ΠΣΟ σήμερα για να οριστικοποιήσει την απόφαση για τη στάση της οργάνωσης στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, ύστερα και από συζήτηση με τις οργανώσεις. «Το Πανελλαδικό Συντονιστικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ επιδιώκει την κοινή εκλογική κάθοδο με δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής, αντιιμπεριαλιστικής, ανατρεπτικής και αντι-ΕΕ Αριστεράς, στη βάση του αναγκαίου συνολικού αντικαπιταλιστικού προγράμματος απάντησης στην κρίση, αναδεικνύοντας ιδιαίτερα το ζήτημα της πάλης κατά του ευρώ και της ΕΕ, στην προοπτική μιας άλλης Αριστεράς και με κορμό την ΑΝΤΑΡΣΥΑ» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, φάνηκε διάσταση απόψεων. Από τη μία πλευρά, ομιλητές από το χώρο της ΑΡΑΝ και του χώρου των ανεντάχτων τάχθηκαν υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι όπως τόνιζαν προσφέρεται μια ευκαιρία στην αριστερά να παρέμβει στο πολιτικό πεδίο πολύ πιο ουσιαστικά, και από την άλλη, μέλη του οργάνου που πρόσκεινται στο ΝΑΡ και στο Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα που κινούνται στη βάση της απόφασης που ήδη λήφθηκε. Την άποψη για την κριτική στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ  διατύπωσαν επίσης δημόσια πενήντα μέλη της ΑΡΑΝ, ενώ πολλές είναι ανάλογες τοποθετήσεις μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις τοπικές τους επιτροπές. Μάλιστα στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση αναμένεται να δοθεί μάχη για την τελική απόφαση, καθώς το συμμαχικό σχήμα φαίνεται να είναι διχασμένο.
 
 
 
 

Αυτόνομη κάθοδο επιλέγει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΘΗΝΑ 21/05/2012

 
Οι προσπάθειες επαφών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τη διαμόρφωση μιας πλατιάς εκλογικής συμπόρευσης των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής, αντιΕΕ και αντιιμπεριαλιστικής Αριστεράς συνεχίζονται.

Ήδη στη συνεδρίαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού τα δύο βασικά θέματα ήταν το πλαίσιο αυτοτελούς εκλογικής παρέμβασης και οι συμμαχίες για τη δημιουργία ενιαίου μετώπου. Στο πλαίσιο αυτό εξουσιοδοτήθηκε η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή για τη διαμόρφωση της εκλογικής διακήρυξης, των συνθημάτων και των άμεσων πρωτοβουλιών.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ η επικεφαλής του γραφείου τύπου Δέσποινα Κουτσούμπα, «έχει ξεκάθαρο πολιτικό περιεχόμενο και διακριτό πρόγραμμα, το οποίο, όπως αποφάσισαν τα συλλογικά της όργανα, θα εκφραστεί αυτόνομα και στις προσεχείς εκλογές, με κάλεσμα και σε άλλες αντικαπιταλιστικές δυνάμεις που τοποθετούνται ενάντια στην ΕΕ και το ευρώ».

«Φήμες που θέλουν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ να υποτάσσεται σε άλλα πολιτικά σχέδια δημιουργούν σκόπιμα λανθασμένες εντυπώσεις. Δεν πρέπει να συγχέεται ο διάλογος των μελών και των φίλων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που διεξάγεται τις τελευταίες μέρες και δημόσια με τις τελικές αποφάσεις που λαμβάνονται από τα συλλογικά όργανα», πρόσθεσε η εκπρόσωπος Τύπου.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με δελτίο Τύπου που εξέδωσε «καλεί τα μέλη, τους συναγωνιστές και φίλους της, τους αγωνιστές της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, τις μαχόμενες δυνάμεις της Αριστεράς και του μαζικού κινήματος να δώσουν την εκλογική μάχη από την σκοπιά του δρόμου που έχει ανάγκη η εργαζόμενη κοινωνική πλειοψηφία για άμεση ακύρωση του Μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων με ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ, καθώς και όλων των σχετικών αντιλαϊκών μέτρων, παύση πληρωμών και διαγραφή του χρέους, πέρασμα των τραπεζών στο δημόσιο με εργατικό-κοινωνικό έλεγχο, άμεση πολιτική αναδιανομής του πλούτου, έξοδο από την ευρώ και την ΕΕ».

Παράλληλα, όπως διευκρινίζει η Δ. Κουτσούμπα, «η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν επιθυμεί να λάβει μέρος σε κανένα "ενδοαριστερό εμφύλιο" αλλά θα συνεχίσει να εκφράζει τις θέσεις της», ενώ υπογραμμίζει ότι «δεν έχει γίνει καμία πρόταση εκλογικής συνεργασίας από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ, μολονότι στελέχη του αναφέρουν σχετικές προσεγγίσεις, και επ' αυτού πρέπει ο κόσμος της αριστεράς να κρίνει το πολιτικό περιεχόμενο που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ και να συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συμπόρευσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.