Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Σε πληρη συννενόηση ΣΕΒ - ΓΣΕΕ κατά μισθών και συμβάσεων!

Στο πλευρό του ΣΕΒ, ενάντια στο κοινό αίτημα εννέα μεγάλων ομοσπονδιών του ιδιωτικού τομέα να "παγώσει" τώρα η μετενέργεια, στάθηκε χθες η ΓΣΕΕ τορπιλίζοντας τη σχετική πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας Αντ. Ρουπακιώτη, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε "προεκλογική"!



Η χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας δεν είχε κάποιο αποτέλεσμα, ήταν ωστόσο αποκαλυπτική της συννενόησης μεταξύ εργοδοτών και ΓΣΕΕ να θέσουν σε "μορατόριουμ" τα αιτήματα των συνδικάτων του ιδιωτικού τομέα και την πρόταση του υπουργού Εργασίας να υπάρξει κοινωνική ειρήνη στην αγορά εργασίας, όταν οι εκβιαστικές μειώσεις μισθών μέσω ατομικών συμβάσεων φθάνουν τις 1.000 καθημερινά!


Αντ. Ρουπακιώτης: Εγώ δεν πολιτεύομαι...
Ο Αντ. Ρουπακιώτης κατά τη σύσκεψη πρότεινε μορατόριουμ στην εφαρμογή των διατάξεων για τη μετενέργεια και τη μείωση των μισθών, ενώ δήλωσε ότι περιμένει από τον πρωθυπουργό την έγκριση για τη σύγκληση των εθνικών επιτροπών απασχόλησης, αίτημα που απο κοινού προωθούσαν από προχθές ΣΕΒ και ΓΣΕΕ. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης σε δηλώσεις του σημείωσε ότι "δεν επιχείρησε να προσδώσει κάτι περισσότερο στην πρωτοβουλία του εκτός από ένα πνεύμα παραίνεσης προς τους κοινωνικούς εταίρους να αποφύγουν τις εντάσεις στις εργασιακές σχέσεις έως ότου εκλεγεί η νέα κυβέρνηση", όπως είπε, ενώ ερωτηθείς αν έχει προεκλογικό χαρακτήρα η πρότασή του απάντησε: "Εγώ δεν πολιτεύομαι, αν όμως μια προσπάθεια εργασιακής ειρήνης και προστασίας των εργαζομένων χαρακτηρίζεται ως επικοινωνιακή, δεν έχω κανένα πρόβλημα".

Δασκαλόπουλος: "Διάλογος" με "λευκό χαρτί" για νέες περικοπές...
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, αμέσως μετά τη συνάντηση, δήλωσε: Επαναλάβαμε τις θέσεις με τις οποίες θα πάμε σε οποιονδήποτε διάλογο, που είναι η αντίθεσή μας στη μείωση του κατώτατου μισθού -πάγια θέση του ΣΕΒ - αλλά και η ανάγκη να συζητηθούν τα θέματα του μη μισθολογικού κόστους και τα βάρη που γονατίζουν τις επιχειρήσεις».
(...) Ο ΣΕΒ δεν χρειάστηκε να ψάχνει την πίσω πόρτα για την τρόικα γιατί έμπαινε θεσμικά από την μπροστινή. Οι συναντήσεις του με την τρόικα ήταν δημόσιες μετά από δική τους πρόσκληση και με ραντεβού που κανόνιζε το υπουργείο Οικονομίας. Και πάντως ο ΣΕΒ δεν κυβέρνησε, δεν διαπραγματεύτηκε και δεν υπέγραψε το Μνημόνιο”.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρ. Ανδρεάδης, που θεωρείται για τα συνδικάτα αρχιερέας της "μαύρης εργασίας" στον κλάδο του τουρισμού, τάχθηκε με δηλώσεις του υπέρ τη διατήρησης της ΕΓΣΣΕ με εξορθολογισμό του μη μισθολογικού κόστους. Ερωτηθείς δε για το εάν ο ίδιος απασχολεί στις επιχειρήσεις του παρανόμως μαθητευόμενους δήλωσε ότι "ο νόμος επιτρέπει την απασχόληση των μαθητευόμενων σε ποσοστό έως και 17%".
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημ. Ασημακόπουλος επέμεινε στα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά και αρνήθηκε, όπως υποστήριξε, να μπει σε λογικές μορατόριουμ χαρακτηρίζοντάς τις «εκκλησιαστική παρότρυνση».
Τέλος ο πρόεδρος των Εμπόρων Β. Κορκίδης πρότεινε τον επαναπροσδιορισμό του μισθού στον κλάδο του εμπορίου από 918,13 ευρώ στα 815 ευρώ

Αυτόνομη Παρέμβαση
Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αντί να ενισχύσει την πρωτοβουλία αυτή και να της προσδώσει από σήμερα εκείνα τα αναγκαία πολιτικά και δεσμευτικά χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να οδηγήσουν πρώτα στην αναχαίτιση ανοίγοντας στη συνέχεια δρόμους για την οριστική κατάργηση των μέτρων, επέλεξε με πολλά ζιγκ ζαγκ τα ήρεμα νερά της ακινησίας και της αδράνειας.
Νεκρανάστησε επιτροπές - φαντάσματα, στις οποίες μετέθεσε τη συζήτηση αφήνοντας ανοιχτό τον κίνδυνο να εισαχθεί από το παράθυρο όλη η ατζέντα του ΣΕΒ για το τελειωτικό σάρωμα των κλαδικών συμβάσεων και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.