Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Πόσο μειώθηκαν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις

Οι απώλειες, ωστόσο, είναι μεγαλες, καθώς παρακρατείται και η αναδρομική μείωση του μηνός Ιανουαρίου.
Διπλά «κουρεμένες» είναι οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις που θα λάβουν, σταδιακά από αύριο έως και την 1η Ιουνίου, οι έξι στους δέκα συνταξιούχους (περίπου 1,5 εκατ. σε σύνολο 2,5 εκατ. που είναι όλοι οι συνταξιούχοι).
Σε εφαρμογή των νόμων του Μνημονίου που έχουν ψηφιστεί και εφαρμόζονται για την «κάλυψη» των ελλειμμάτων των Ταμείων, από αύριο επιβάλλονται νέες μειώσεις που ισχύουν αναδρομικά από την 1/1/2012 και θα παρακρατηθούν σε 8 δόσεις, από τις συντάξεις του μηνός Ιουνίου έως και του μηνός Ιανουαρίου του 2013. Οι μειώσεις στις συντάξεις, ωστόσο, έχουν μόνιμο χαρακτήρα καθώς τα έσοδα των Ταμείων και η (μειωμένη λόγω δημοσιονομικής προσαρμογής) κρατική επιχορήγηση δεν επαρκούν για τους συνταξιούχους...
Οι κύριες συντάξεις
Η μείωση στις κύριες συντάξεις είναι 12% στο ακαθάριστο ποσό (πριν από την αφαίρεση της κράτησης ασθένειας και του φόρου) που απομένει μετά τις παρακρατήσεις τύπου ΛΑΦΚΑ εφόσον υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ. Αν ένας συνταξιούχος εισπράττει περισσότερες από μία συντάξεις θα λαμβάνεται υπόψη το άθροισμά τους και η μείωση θα γίνεται από το Ταμείο το οποίο χορηγεί τη μεγαλύτερη σύνταξη. Με δεδομένο ότι η μείωση ισχύει από 1/1/2012, από τη σύνταξη του Ιουνίου θα παρακρατηθεί και η πρώτη δόση (του Ιανουαρίου).
Οι επικουρικές
Οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις που χορηγούν τα Ταμεία - ΝΠΔΔ κλιμακώνονται, από 10% έως 20%, ανάλογα με το ποσό, και σε αντίθεση με τις κύριες συντάξεις γίνονται σε κάθε σύνταξη χωριστά αν ο συνταξιούχος εισπράττει περισσότερες από μία συντάξεις. Η περικοπή θα γίνεται και στο 50% της επικουρικής που χορηγεί το ΕΤΕΑΜ σε τραπεζικούς υπαλλήλους με προσυνταξιοδοτικό καθεστώς (μέχρι να συμπληρώσουν την ηλικία συνταξιοδότησης του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ).
Παράδειγμα: Συνταξιούχος του ΕΤΕΑΜ με σύνταξη, την 1/1/2012, 250 ευρώ μετά τις παρακρατήσεις και επικουρική από το ΤΕΑΔΥ 299 ευρώ θα λάβει:
- Από το ΕΤΕΑΜ 209,40 ευρώ και «χάνει» 25 ευρώ + 15,62 ευρώ που είναι η πρώτη δόση των αναδρομικών, δηλ. συνολικά 40,62 ευρώ ή -16,25% και
- Από το ΤΕΑΔΥ θα εισπράξει 226,12 ευρώ «χάνοντας» 72,88 ευρώ (44,85 ευρώ + 28,03 που είναι η πρώτη δόση των αναδρομικών μειώσεων (-24,37%).
Αναδημοσίευση από ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.