Και στο YouTube
Ο EuroparlTV, ο διαδικτυακός τηλεοπτικός σταθμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πήγε στο ελληνικό λιμάνι και έκανε ρεπορτάζ.
Η κινεζική εταιρεία Cosco έχει αγοράσει τη διαχείριση του προβλήτα Νο 2 για 35 χρόνια.
O Captain Fu Cheng Qiu είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Cosco. Όταν ρωτήθηκε απο τον δημοσιογράφο, πόσο σημαντικός είναι ο στρατηγικός ρόλος του Πειραιά για την Cosco,απάντησε:
"Εμείς το είχαμε μελετήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πιστεύουμε ότι το λιμάνι του Πειραιά είναι ένα πολύ σημαντικό λιμάνι, επειδή έχει μια πολύ καλή τοποθεσία μεταξύ της Άπω Ανατολής και της Μεσογείου και της Ευρώπης."
Ήταν δύσκολο για την Cosco στην αρχή. Οι λιμενεργάτες ήθελαν να ακυρώσουν την συμφωνία. Ο Κινέζος διευθύνων σύμβουλος απαντάει κοφτά: " Η Cosco τους έδωσε μια καλή ευκαιρία. Η Cosco είναι το μέλλον τους. Η Cosco είναι εδώ για να μείνει."
Ο Γιώργος και ο Μπάμπης εργάστηκαν στο ελληνικό τμήμα του λιμανιού για χρόνια. Αντιπροσωπεύουν το σωματείο των λιμενεργατών και δηλώνουν στο κανάλι του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου,ότι το εισόδημα τους έχει μειωθεί κατά 35% από το 2009, αλλά οι άνθρωποι που εργάζονται για την Cosco πληρώνονται με πολύ χαμηλότερους μισθούς. Αυτό οφείλεται στην πολιτική της Cosco με την συνεργασία με υπεργολάβους.
Ο πρόεδρος του ΟΛΠ,Γιώργος Ανωμερίτης,νίπτει τας χείρας του. "Το πώς λειτουργεί η Cosco την προβλήτα της, είναι δική τους δουλειά, δεν παρεμβαίνουμε."
Το ρεπορτάζ του EuroparlTV,σημειώνει την ιστορία του Δημήτρη και του Νίκου,που δούλευαν για την Cosco, μέσω μιας ελληνικής εταιρίας. Απολύθηκαν από τον Ελληνα εργολάβο, επειδή προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα σωματείο.
"Σε κάποιο σημείο, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια επιτροπή για να αποκτήσουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας στα μηχανήματα μας, τα οποία είχαν πολλά προβλήματα. Από την στιγμή που η εταιρεία ενημερώθηκε, μας απέλυσαν."
Η παρουσία της Κίνας στην Ελλάδα πάντα υποστηριζόταν από τους Έλληνες συνανεταίρους της,τους εφοπλιστές.Ο Νίκος Βερνίκος είναι ένας από αυτούς. Κατέχει ρυμουλκά και συνεργάζεται με την Cosco.
Σήμερα, η Cosco κατασκευάζει έναν τρίτο προβλήτα.
Η Κινέζικη εταιρεία θέλει να επεκτείνει τις επενδύσεις της σε άλλους τομείς, όπως η επεξεργασία. Η εγκατάσταση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά ενίσχυσε τεράστια,την προώθηση των κινεζικών προϊόντων στο κέντρο της Αθήνας.
Στην Chinatown της Αθήνας,γίνεται όλη η δουλειά. Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς, με μικρής έκτασης επεξεργασία, τα προϊόντα «Made in China», θα μετατραπούν σε «Made in Europe».
Είναι εύκολο. Για παράδειγμα, εάν ένα κουμπί προστεθεί σε ένα κινεζικο πουκάμισο στην Ελλάδα, το προϊόν αποκτά μια ελληνική ταυτότητα, έτσι ώστε να μπορεί να μεταφερθεί αφορολόγητα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, είναι ένα θέμα που θα πρέπει να στοχευθεί από τους μηχανισμούς ελέγχου της ΕΕ στο μέλλον.
Μετάφραση-Απόδοση : LEFTeria-news
Μετάφραση-Απόδοση : LEFTeria-news
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.