O Γιάννης Στουρνάρας,ως επιστημονικός διευθυντής του ιδιωτικού Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών,είχε παραχωρήσει μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη στα Νέα,τον Σεπτέμβριο του 2009.
Ο Γ.Στουρμάρας,προέβλεπε τότε ότι η κρίση τελειώνει και οτι η ανεργία θα κορυφωθεί στο 9,5%-9,8%. Φυσικά,έπεσε δραματικά έξω και στις δυο προβλέψεις. Και ανταμείφθηκε για αυτο,με την θέση του "τσάρου" της Ελληνικής Οικονομίας,λίγο αργότερα.
Αυτο όμως που έχει σημασία,δεν είναι τόσο αυτό,όσο οι προτάσεις του Γίαννη Στουρνάρα για την οικονομία και οι θέσεις του σχετικά με τις εκλογές.
Για το θέμα της ανεργίας,έλεγε οτι μεταξύ άλλων,αναγκαίο μέτρο είναι η επιδότηση των επιχειρηματιών και έθετε ως ένα απο τα βασικά προβλήματα, την "έλλειψη κατανόησης της σοβαρότητας των συνεπειών βασικών προβλημάτων από το κοινό, ώστε να γίνουν αποδεκτές οι απαραίτητες λύσεις".
Αίσθηση κάνει η τοποθέτηση του,ότι "η πιο ρηξικέλευθη πρόταση για την οικονομία σχετίζεται με την επίτευξη συναίνεσης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την κατάργηση του σταυρού προτίμησης".
Επίσης πρότεινε θεσμοθέτηση εκλογών αυστηρά κάθε 4 χρόνια,κάτι που έρχεται σε πλήρη διάσταση με το Σύνταγμα και την λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.
Τέλος,τάχθηκε κατά των τραπεζικών συγχωνεύσεων και αντέδρασε όταν ο δημοσιογράφος του μίλησε περί κερδοφορίας των τραπεζών,την οποία εν τέλει παραδέχτηκε,αλλα διαφώνησε στην...αιτία.
Αποσπάσματα συνέντευξης του επιστημονικού διευθυντή του ΙΟΒΕ, Γιάννη Στουρνάρα στον Δημήτρη Πεφάνη για τα Νέα,Σεπτέμβριος 2009.
-Επηρεάζουν την οικονομία οι πρόωρες εκλογές;
"Πάντα επηρεάζουν αρνητικά την οικονομία. Θα πρέπει και στην Ελλάδα να θεσμοθετηθεί ότι δεν μπορεί να γίνονται εκλογές νωρίτερα από τέσσερα χρόνια"
-Η κρίση τελειώνει;
“Έτσι δείχνουν τα περισσότερα στοιχεία. Οι χώρες της Ασίας, αλλά και ορισμένες χώρες της ευρωζώνης πήγαν ανέλπιστα καλά το β΄ τρίμηνο του 2009”
- Έχει επηρεαστεί η ελληνική οικονομία από τη διεθνή κρίση;
“Οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις ήταν μάλλον ήπιες. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις όμως είναι πολύ χειρότερες και μη ορατές σήμερα από το ευρύ κοινό"
-Υπάρχουν διαφορές στον τρόπο με τον οποίον βιώνει η Ελλάδα την κρίση;
"Βεβαίως. Η εσωστρέφειά μας αποτέλεσε προσωρινό ανάχωμα, αλλά ενδεχομένως να «φρενάρει» την ανάπτυξή μας όταν οι άλλοι θα απογειώνονται"
-Υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα;
"Ναι, αλλά χάθηκε πολύτιμος χρόνος"
-Τι προτείνει το ΙΟΒΕ για την ανάκαμψη;
"Συνδυασμένα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής με έμφαση στην περιστολή των δαπανών και της φοροδιαφυγής, ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και του «τριγώνου της γνώσης»- παιδεία, έρευνα, καινοτομία-, ενίσχυσης της διαφάνειας και των θεσμών, εξορθολογισμού του κοινωνικού κράτους καθώς και μέτρα που μειώνουν τη γραφειοκρατία και ενισχύουν την υγιή επιχειρηματικότητα"
-Πού υστερεί η Ελλάδα;
"Κυρίως στην οργάνωση, στον μακροχρόνιο προγραμματισμό και στην έλλειψη κατανόησης της σοβαρότητας των συνεπειών βασικών προβλημάτων από το κοινό, ώστε να γίνουν αποδεκτές οι απαραίτητες λύσεις"
-Σας προβληματίζει η εκτίναξη των ακάλυπτων επιταγών;
"Ναι. Υπήρχε το πρόβλημα και επιδεινώθηκε με την κρίση. Δεν αντιμετωπίζεται όμως με ημίμετρα, αλλά με συστημικές λύσεις εξυγίανσης"
-Η αγορά έχει «στεγνώσει» από μετρητό;
"Ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης των τραπεζών προς τον ιδιωτικό τομέα συνεχίζει να κινείται πάνω από 6%. Σε σύγκριση όμως με το 20% που ήταν προ της κρίσης, δίνει την αίσθηση του «στεγνώματος»"
-Θα συνεχιστεί η άνοδος της ανεργίας;
"Αν οι εκτιμήσεις που ανέφερα περί επικείμενου τέλους της διεθνούς κρίσης είναι ορθές, το ποσοστό ανεργίας θα κορυφωθεί στο 9,5%-9,8% και θα αρχίσει να μειώνεται λίγο μετά την αρχή της ανάκαμψης στη χώρα μας"
-Υπάρχουν μέτρα που μπορούν να τη μειώσουν;
"Ναι, αλλά απαιτούν χρόνο. Η «κυκλική» ανεργία θα υποχωρήσει με το πέρας της κρίσης, η «διαρθρωτική» ανεργία όμως απαιτεί ενεργητικές και στοχευμένες πολιτικές απασχόλησης, καλύτερη παιδεία, επιμόρφωση και επιδότηση του αρχικού κόστους πρόσληψης των νέων"
- Είναι καιρός να συνεργαστούν τα κόμματα για την οικονομία;
"Πρέπει να υπάρξει κάποιας μορφής συναίνεση για τη λύση βασικών προβλημάτων όπως το Δημοσιονομικό, το Ασφαλιστικό, η Παιδεία. Όμως η πιο ρηξικέλευθη πρόταση για την οικονομία σχετίζεται με την επίτευξη συναίνεσης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την κατάργηση του σταυρού προτίμησης"
-Πληρώνουμε ακριβά επιτόκια παρά τη διεθνή πτώση;
"Ναι, διότι οι διεθνείς αγορές χρήματος έχουν ανεβάσει τα ασφάλιστρα κινδύνου για την ελληνική οικονομία"
-Οι τράπεζες πήραν κάποιο μάθημα από την κρίση;
"Η δίψα για το κέρδος και τις υψηλές αμοιβές οδήγησε και οδηγεί σε ανάληψη υψηλών κινδύνων. Αν δεν δημιουργήσουμε αυστηρότερο σύστημα εποπτείας, θα δούμε το ίδιο έργο αρκετά σύντομα"
-Η βελτίωση της κερδοφορίας των τραπεζών ανοίγει δρόμο για συγχωνεύσεις;
"Υπάρχει σημαντική χειροτέρευση και όχι βελτίωση της κερδοφορίας σε ετήσια βάση. Η βελτίωση του δευτέρου τριμήνου σε σχέση με το πρώτο στηρίζεται κυρίως στην ανάκαμψη των χρηματιστηριακών αγορών. Δεν χρειαζόμαστε συγχωνεύσεις στις τράπεζες, αλλά περισσότερο και υγιέστερο ανταγωνισμό"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.