Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Ερέτρια.Προιστάμενος χτύπησε καθαρίστρια ξενοδοχείου ενώ αλλού είχαμε λιποθυμία εργαζόμενης. Βροχή οι καταγγελίες για τις εργασιακές συνθήκες γαλέρας στα ελληνικά ξενοδοχεία



Πήρε μεγάλη δημοσιότητα, στον τύπο και το διαδίκτυο η περίπτωση της 25χρονης Ασημίνας, μηχανικός περιβάλλοντος, που το success story την έστειλε να εργάζεται με τον κατώτατο μισθό στο «Avantis suites Hotel» στην Ερέτρια. 


Η εργαζόμενη απολύθηκε μετά από 26 ώρες δουλειά και αφού λιποθύμησε από την κούραση. Και μάλιστα από συνδικαλιστή ξενοδόχο.


Πλέον ανήκει στο 72% των άνεργων νέων της Εύβοιας, αφού στις 17/7, μία ημέρα μετά τη συμμετοχή της στην 24ωρη γενική απεργία, ο εργοδότης της Γ. Κάλφας, γραμματέας της Ενωσης Ξενοδόχων Ν. Εύβοιας, την απέλυσε, με τη δικαιολογία ότι «δεν είναι καλή στη δουλειά της».


Όταν οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες ζήτησαν νόμιμα ωράρια και  ανθρώπινους όρους εργασίας, ο ξενοδόχος είπε πως πρόκειται για «κομμουνιστική λογική» και δεν μπορεί να συνεχιστεί η συνεργασία με την υπάλληλο.


Τώρα έχουμε και δεύτερο περιστατικό σε ξενοδοχείο της Ερέτριας.


Αναδημοσιεύουμε από το eviazoom

 

 

ΕΡΕΤΡΙΑ : ΜΕΤΡ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ ΕΔΕΙΡΕ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΖΗΤΗΣΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΠΟΣΤΟ ΤΗΣ!


26.8.2013

Το απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε σε ξενοδοχείο της Ερέτριας την Κυριακή 25 Αυγούστου

Όπως καταγγέλνει η εργαζόμενη δέχτηκε σωματική επίθεση επειδή ζήτησε βοήθεια από συνάδελφους της!

 Σκληρή ανακοίνωση των Ξενοδοχουπαλλήλων Εύβοιας



Ήταν εχτές (25/8) το πρωί, όταν η νεαρή γυναίκα πήγε στο Ξενοδοχείο για να εργαστεί στην υπηρεσία της καθαριότητας.

Μετά από λίγη ώρα και ενώ καθάριζε τον χώρο του εστιατορίου, την πλησιάσε ο μετρ του ξενοδοχείου, ο οποίος είναι και προϊστάμενος και άρχισε να της κάνει αυστηρές παρατηρήσεις.

Τα πράγματα ξέφυγαν όταν του ζήτησε βοήθεια στο πόστο της και τότε όπως καταγγέλνει η εργαζόμενη,δέχτηκε φραστική και σωματική επίθεση.

Από τις φωνές ξεσηκώθηκαν και άλλοι εργαζόμενοι, οι οποίοι ενεπλάκησαν στο συμβάν και ακολούθησε νέο επεισόδιο με τον μετρ.

Η εργαζόμενη με την οποία ξεκίνησε η αντιπαράθεση πριν λίγες ημέρες είχε επιστρέψει από αναρρωτική άδεια που είχε πάρει μετά από εργατικό ατύχημα που είχε στις 13/7/2013 λόγο της εντατικοποίησης που επικρατεί στο τμήμα αλλά και σε όλο το ξενοδοχείο!!!



Το σωματείο ξενοδοχυπαλλήλων Εύβοιας εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση - καταγγελία για το περιστατικό :

Καταγγέλλουμε την προκλητική φραστική και σωματική επίθεση που έκανε ο Τόγιας Γιώργος, μετρ (προϊστάμενος) στο ξενοδοχείο HOLIDAY IN σε βάρος εργαζόμενης γυναίκας αλλά και άλλων συναδέλφων.


Στο τμήμα που είναι υπεύθυνος επικρατούν εξαντλητικές συνθήκες εργασίας, ωράρια που ξεπερνούν τις 12 – 13 ώρες, ενώ εργασίες του εστιατορίου εκτελούν και εργαζόμενοι του εργολάβου καθαριότητας!!!


Η συγκεκριμένη στάση του μετρ (προϊστάμενου) είναι αυτό ακριβώς που απαιτεί η εργοδοσία.


Οι προϊστάμενοι να πιέζουν μέχρι τελικής πτώσης τους εργαζόμενους στα τμήματα που έχουν την ευθύνη για να κερδίζουν αυτοί περισσότερα.


Σαν αντάλλαγμα προσφέρουν μερικά ψίχουλα παραπάνω.


Παρόμοια επίθεση είχε πραγματοποιηθεί και πέρυσι σε βάρος του προέδρου του σωματείου, από τον πρώην πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Εύβοιας Θεόδωρο Βενέρη.


Κανένας εργαζόμενος από όποια θέση και εάν βρίσκεται να μην θρέφει καμία αυταπάτη ότι τα συμφέροντά του μπορούν να παραλληλιστούν με τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Μοναδικός τρόπος για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και ζωής της εργατικής τάξης και του λαού είναι ο ενωτικός αγώνας ενάντια στα αφεντικά και τους μηχανισμούς τους.




Όμως το κακό είναι γενικευμένο και οι τριτοκοσμικές εργασιακές συνθήκες, καθεστώς.



Ο Σύνδεσμος Ξενοδοχουπαλλήλων κάνει λόγο για λιποθυμίες λόγω φόρτου εργασίας, για δεκάωρα και δωδεκάωρα ωράρια εργασίας και για συστηματική αποφυγή πληρωμής μισθών.


Παρακάτω διαβάστε σχετική ανάρτηση για το περιστατικό της καμαριέρας από το ergasiakodeltio καθώς και ένα ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών , στις 23/07/2013




                                                                  Avantis suites Hotel



Απολύθηκε μετά από 26 ώρες δουλειά και αφού λιποθύμησε από την κούραση




Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας καταγγέλλει την προκλητική και τρομοκρατική απόλυση της προέδρου μας από ξενοδοχείο της Ερέτριας «Avantis suites Hotel», ιδιοκτησίας του κ. Κάλφα Γεώργιου, Γενικού Γραμματέα της Ένωσης Ξενοδόχων Εύβοιας.


Η απόλυση ήρθε σαν αποτέλεσμα της παρέμβασης της συνδικαλίστριας στο χώρο για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως εφαρμογή των όρων της κλαδικής ΣΣΕ ενάντια στην κατάπτυστη επιχειρησιακή σύμβαση (την οποία έντεχνα απέκρυπτε), σταθερά ωράρια εργασίας, εβδομαδιαίο πρόγραμμα, διαλείμματα κ.ά. Η πράξη μεθοδεύτηκε από την αρχή του Ιούλη, οπότε και εντάθηκαν οι παρεμβάσεις της συνδικαλίστριας για το πρόγραμμα δουλειάς και τις πληρωμές, με αποτέλεσμα ο εργοδότης να αποφεύγει να την βάζει για δουλειά ή να την ειδοποιεί τελευταία στιγμή.


Αποκορύφωμα ήταν το Σαββατοκύριακο 13-14/7 όπου δούλεψε 26 ώρες με αποτέλεσμα η ίδια να λιποθυμήσει.

 Η αντιμετώπιση του εργοδότη σε παρέμβαση της συνδικαλίστριας για το γεγονός ήταν ότι η συλλογική διεκδίκηση ανθρώπινων όρων εργασίας πρόκειται για «κομμουνιστική λογική» και δεν μπορεί να συνεχιστεί η συνεργασία δίνοντας παράλληλα προθεσμία για να αναθεωρήσει την στάση της.


Την επομένη της απεργίας (17/7) της ανακοινώθηκε η απόλυσή της. Η ίδια λογική συνεχίστηκε με το κάλεσμα της εργοδοσίας να αποσυρθεί η καταγγελία από την επιθεώρηση εργασίας προκειμένου να ξανασυζητήσει το ενδεχόμενο επαναπρόσληψης.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το ζήτημα δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη συνδικαλίστρια. Η εργοδοσία θέλει να στείλει μήνυμα προς όλους τους εργαζομένους ώστε να σκύψουν το κεφάλι και να δεχθούν τις συνθήκες γαλέρας που επιβάλλουν.

Με την απόλυση της προέδρου θέλει να δείξει πυγμή και να παραδειγματίσει.

Κανένας εργαζόμενος να μη φοβηθεί! Οργάνωση τώρα όλων των εργαζομένων στο σωματείο! Κανένας μόνος του!

Απαιτούμε :
1. Την άμεση απόσυρση της απόλυσης.
2. Την τήρηση των όρων της κλαδικής ΣΣΕ στο χώρο εργασίας.
3. Να σταματήσουν οι προσπάθειες εκφοβισμού του υπόλοιπου προσωπικού που εντάθηκαν τις τελευταίες μέρες.

 

 

Εργασία σε συνθήκες γαλέρας στα ελληνικά ξενοδοχεία


Απάνθρωπα ωράρια, επιχειρησιακές συμβάσεις ανειδίκευτου εργάτη, εργοδοτικές αυθαιρεσίες με επιπλήξεις ή απειλές αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στον κλάδο

Της Αφροδίτης Τζιαντζή

Η Ασημίνα Καραμπέτσου είναι 25 χρόνων, έχει σπουδάσει μηχανικός περιβάλλοντος στο Πολυτεχνείο και μέχρι την περασμένη εβδομάδα εργαζόταν με τον κατώτατο μισθό σε ξενοδοχείο στην Ερέτρια, που εφαρμόζει επιχειρησιακές συμβάσεις ανειδίκευτου εργάτη και όχι την κλαδική συλλογική σύμβαση.

Πλέον ανήκει στο 72% των άνεργων νέων της Εύβοιας, αφού στις 17/7, μία ημέρα μετά τη συμμετοχή της στην 24ωρη γενική απεργία, ο εργοδότης της Γ. Κάλφας, γραμματέας της Ενωσης Ξενοδόχων Ν. Εύβοιας, την απέλυσε, με τη δικαιολογία ότι «δεν είναι καλή στη δουλειά της».

Είχε προηγηθεί το Σαββατοκύριακο που η Ασημίνα εργάστηκε συνολικά είκοσι έξι ώρες – δεκαέξι το Σάββατο και δέκα την Κυριακή με ένα διάλειμμα μόλις έξι ωρών, με αποτέλεσμα να λιποθυμήσει από την εξάντληση. «Τη Δευτέρα το ανέφερα στον εργοδότη μου και του ζήτησα να τηρούνται πιο εύρυθμα ωράρια. Απάντησε ότι φταίω εγώ που έχω αδύναμο οργανισμό και έπρεπε να τους έχω προειδοποιήσει. Οταν μάλιστα τον ενημέρωσα ότι στις 16 Ιουλίου θα απεργήσω, μου είπε χαρακτηριστικά: «Δεν με ενδιαφέρει τι κάνεις στην προσωπική σου ζωή»».

Η Ασημίνα είναι επίσης πρόεδρος της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, «πρωτεύουσας του «νομού της ανεργίας»» όπως αποκαλείται, καθώς η αποβιομηχάνιση και τα λουκέτα εκτοξεύουν την ανεργία στο ποσοστό- ρεκόρ τού 37,5%. «Η ανεργία στην περιοχή μου είναι ιδιαίτερα υψηλή, μαζί και ο φόβος. Περίπου δέκα εργοστάσια είτε έχουν κλείσει είτε έχουν βάλει τους εργαζόμενους σε καθεστώς εγκλωβισμού» συνεχίζει η απολυμένη πρόεδρος του σωματείου.

Πολλά τα περιστατικά

«Γι’ αυτόν τον λόγο φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας δεν είναι μεμονωμένα, αλλά ελάχιστα φτάνουν στη δημοσιότητα. Ετυχε, λόγω της συνδικαλιστικής μου ιδιότητας, το ζήτημα να πάρει διαστάσεις, όμως γνωρίζουμε αρκετά αντίστοιχα περιστατικά με εργαζόμενους να σωριάζονται στον χώρο δουλειάς μετά από εξαντλητικά ωράρια».

Την απόλυση της συνδικαλίστριας καταγγέλλουν το Εργατικό Κέντρο και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ευβοιας διεκδικώντας την επαναπρόσληψή της, ενώ ανακοινώσεις έχουν εκδώσει τοπικά σωματεία και οργανώσεις (Τσιμέντα Χαλκίδας, Συνδικάτο Μετάλλου, Ομάδα Γυναικών Χαλκίδας κ.ά.).


 Για όργια αυθαιρεσίας στις τουριστικές επιχειρήσεις του νομού Εύβοιας κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ), με βάση και τους πρόσφατους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας, που διαπίστωσαν πλήθος παραβιάσεων, αδήλωτη εργασία, οφειλές δεδουλευμένων πολλών μηνών και «μαύρα» δωδεκάωρα των 15 ευρώ.


Την ίδια στιγμή που πληθαίνουν οι καταγγελίες από τον χώρο του τουρισμού, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων μιλάει για «μεμονωμένα φαινόμενα», ζητώντας «να σταματήσει ο άκριτος και άκρατος «λιθοβολισμός» του ξενοδοχειακού κλάδου και να αντιμετωπίζεται με μεγαλύτερη προσοχή ο ρόλος του ως ενός εκ των μεγαλύτερων και σημαντικότερων εργοδοτών της χώρας». «Οι διαμαρτυρίες της ΠΟΞ για αφορισμούς, λιθοβολισμό και δαιμονοποίηση της ελληνικής ξενοδοχίας θα ήταν δικαιολογημένες, αν μπορούσε την ίδια ώρα να περιορίσει την ασυνέπεια και αντικοινωνική δράση των μελών της» ανταπαντά η ΠΟΕΕ-ΥΤΕ.


«Βρίσκουν και τα κάνουν»


«Το γεγονός ότι ο Γ. Κάλφας είναι γενικός γραμματέας της τοπικής Ενωσης Ξενοδόχων δείχνει μια κατεύθυνση. Οι ξενοδόχοι θέλουν να εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους, να παίρνουν επιδοτήσεις, να έχουν χαριστικές ρυθμίσεις στα δάνειά τους. Ομως εμείς δεν έχουμε ούτε ελαφρύνσεις ούτε δικαιώματα, ούτε όταν αυξάνεται ο τζίρος επιστρέφει τίποτα από αυτά στη δική μας τσέπη. Οι εργοδότες βρίσκουν και τα κάνουν επειδή τους το επιτρέπουν οι νόμοι και οι κατευθύνσεις της Ε.Ε.: κινητικότητα, μαθητεία, εργαζόμενοι από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ με συμβάσεις μιας ημέρας, των δέκα ευρώ, κοιμούνται πέντε και έξι μαζί σε δωμάτια 20 τετραγωνικών. Αν αυτά γίνονται στην Ερέτρια, φανταστείτε τι συμβαίνει παραέξω» μας λέει η Ασημίνα.


Σύμφωνα με το σωματείο της και την ίδια, ο εργοδότης προσπάθησε να την πείσει να αποσύρει την καταγγελία της στην Επιθεώρηση Εργασίας για να την επαναπροσλάβει.


«Προηγουμένως, όταν ζήτησα να δουλεύουμε με ανθρώπινα ωράρια, είπε ότι αυτά είναι κομμουνιστική λογική και δεν μπορούμε να συνεργαστούμε. Προσπάθησε μάλιστα να με φέρει σε αντιπαράθεση με τους άλλους εργαζομένους της βάρδιας, κυρίως νέους ανθρώπους από 21 ώς 30 ετών. Είναι φυσικό ο καθένας μόνος του να φοβάται. Δύναμη αποκτάς μόνο συσπειρωμένος στο σωματείο, και μάλιστα σε ένα σωματείο που παλεύει και δεν συμβιβάζεται με λογικές υποχώρησης. Γι’ αυτό έχει σημασία να μην τους χαρίζουμε τίποτα» καταλήγει η Ασημίνα, που ανήκει στην κατηγορία των νέων επιστημόνων οι οποίοι ετεροαπασχολούνται, αλλά προς το παρόν δεν χαρίζεται ούτε στην ιδιώτευση ούτε στη μετανάστευση.


Σημείωση: Επικοινωνήσαμε επανειλημμένως με το ξενοδοχείο του Γ. Κάλφα ενημερώνοντας για το ρεπορτάζ. Η απάντηση, ίδια κάθε φορά: είναι απών.







Καψώνια και γραπτές επιπλήξεις στην Κέρκυρα


Απάνθρωπα ωράρια και ακραία καψώνια καταγγέλλει καμαριέρα σε μεγάλο ξενοδοχείο της Κέρκυρας, σε επιστολή παραίτησης που δημοσιοποιεί ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας με κοινοποίηση στο ΣΕΠΕ.


Η εργαζόμενη αναφέρει στον διευθυντή της επιχείρησης τους λόγους που την εξώθησαν σε παραίτηση, μετά από 34 χρόνια εργασίας στον τουρισμό: ωράρια από 10 ώς 12 και 14 ώρες, χωρίς διάλειμμα και με διαρκή ψυχολογικό πόλεμο από την προϊσταμένη ορόφου.


«Καθημερινά μου ασχημομιλούσε και με απειλούσε ότι θα απολυθώ (…) Με έβαζε με τα γόνατα στο πάτωμα να καθαρίζω τις μπαγκαζιέρες και τα πόδια των κρεβατιών και φώναζε “έτσι θέλω να δουλεύεις” (…)


Εστελνε τον σύζυγό της, που εργάζεται σε άλλο ξενοδοχείο του ομίλου, να ελέγχει την εργασία μου, να με χρονομετρά και να μου συμπεριφέρεται απαράδεκτα». «Αναγκάζομαι να αποχωρήσω, προτιμώντας την ανεργία και την ανέχεια από την καθημερινή εξόντωση» καταλήγει, ευχόμενη στους συναδέλφους της «να βελτιωθούν οι συνθήκες δουλειάς τους ώστε να εργάζονται ανθρώπινα».


Ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων δημοσιοποιεί και μια προειδοποιητική «γραπτή επίπληξη» από εργοδότη προς υπάλληλο: «Μετά λύπης μου ενημερώθηκα (…) ότι υποδαυλίζετε την εργασιακή ειρήνη, υποκινώντας και παρακινώντας συναδέλφους σας να συμμετέχουν σε στάση εργασίας» επιπλήττει ο εργοδότης τον υπάλληλο,

ευχόμενος «να συμμορφωθείτε για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων», ενημερώνοντας ότι το σημείωμα θα καταχωριστεί «στον προσωπικό σας φάκελο του ξενοδοχείου».


«Βροχή έρχονται οι καταγγελίες για περιστατικά εργοδοτικής βίας» αναφέρει ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων, συνήθως από υπαλλήλους που εξωθήθηκαν σε παραίτηση. Μεταξύ άλλων καταγγέλλεται ότι:

• Σε τουλάχιστον δέκα μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες αναφέρθηκαν λιποθυμίες λόγω φόρτου εργασίας.

• Οι 20 από τις 50 μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού επιβάλλουν δεκάωρα και δωδεκάωρα.

• Οχτώ μεγάλες επιχειρήσεις, με συνολικά σχεδόν 1.000 εργαζόμενους, με διάφορους τρόπους παρακάμπτουν τις συλλογικές συμβάσεις.

• Αλλες 20 χρωστάνε δεδουλευμένα.

• Ολες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις απασχολούν «μαθητευόμενους» με 300 ευρώ. Οχι ακριβώς μεμονωμένα φαινόμενα





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ




Αποδιέλυσαν και τον Τουρισμό. Περισσότεροι επισκέπτες, λιγότερη ποιότητα, στάσιμα έσοδα, τριτοκοσμικές εργασιακές συνθήκες.



Υπουργός Κεφαλογιάννη για τα έσοδα από τουρισμό : «Συστηματικά αποφεύγω να μιλάω χρησιμοποιώντας αριθμούς και ποσοτικούς στόχους»




EΡΕΥΝΑ.Ακροδεξιά και Τουρισμός στην Ελλάδα. Τι δηλώνουν τουρίστες και επισκέπτες, τι προβάλλεται στον Ξένο Τύπο.




Ποιος κερδίζει από τον τουρισμό;



Ενώ κατέρρεαν τα νοσοκομεία, επιδοτούσαν τα ξενοδοχεία!



Ρόδος.Λίστα με 46 ξενοδοχεία που δεν πληρώνουν τους εργαζομένους,κατατέθηκε στον εισαγγελέα



Μύκονος.Δικαστικη έρευνα για 11 ξενοδόχους και Αυτοδιοίκηση για τεράστια φοροδιαφυγή & ψευδείς βεβαιώσεις.


Πόρτο Καρράς.Κερδοφόρο αλλα με απλήρωτους εργαζόμενους για μήνες & απολύσεις παραμονή Πρωτοχρονιάς!






ΧΑΟΣ.Ο ΄Ομιλος Δασκαλαντωνάκη χρωστά μισο δις & το Υπ.Οικ.δεν γνωρίζει ποιες επιχειρήσεις έχει ο Όμιλος στην Ελλάδα!



ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 2011.1 στούς 3 βιομήχανους δήλωσε κάτω απο 5000 ευρώ,απο πρόστιμα 1.5 δις εισπράχθησαν 29 εκ.! Όλο το Στατιστικό Δελτίο.
                                     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.