Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

VIDEO. ABC news. Το ρεπορτάζ του "Nightline" που είδε όλη η Αμερική σε prime time, για την Χρυσή Αυγή.






Το Δίκτυο ABC και η εκπομπή "Nightline" του Bill Weir έδειξε σε πανεθνικό δίκτυο και σε ζώνη υψηλής τηλεθέασης, το παρακάτω ρεπορτάζ για την Χρυσή Αυγή.


Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ διαφημιζόταν τις τελευταίες ημέρες από την ιστοσελίδα του Δικτύου.



Αν και είναι γραμμένο με τους όρους του political correct, με τους οποίους εμείς τουλάχιστον διαφωνούμε, πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις.

Ακόμα και αν έχουμε πάψει να σκεφτόμαστε έννοιες όπως Δημοκρατία, Κράτος Δικαίου, Πολιτισμός, ας σκεφτούμε τουλάχιστον την ζημιά που γίνεται για άλλη μια φορά στην εικόνα μας και στον τουρισμό, καθώς βρισκόμαστε στα μέσα του Αυγούστου.


Να θυμίσουμε τα λόγια του, συντηρητικού, Peter Vlitas, αντιπροέδρου της Protravel International, μίας από τις 10 μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες τουριστικής διαχείρισης.

Σε μια συνέντευξη που έδωσε στην Νέα Υόρκη,στις 17 Ιουνίου 2012,σχετικά με το μπαράζ ακυρώσεων από τις ΗΠΑ,λόγω της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης, δήλωσε, μεταξύ άλλων.

«Έχω αναφέρει και προηγούμενα το θέμα  «Χρυσή Αυγή». Οι έγχρωμοι δεν θέλουν να πάνε στην Ελλάδα, φοβούνται ότι θα συγχέονται με τους παράνομους μετανάστες και θα κακοποιούνται από την Χρυσή Αυγή».


Εκτός από την «διαφήμιση» μας σε ελόκληρη την Αμερικάνικη ήπειρο, ανάλογη ήταν και η «προβολή» μας τον Μάιο σε Αυστραλία-Ωκεανία, όταν το κρατικό Δίκτυο SBS είχε προβάλλει το ρεπορτάζ για την Χρυσή Αυγή,  "Η Πολιτική του Μαχαιροβγάλτη".


Τις επόμενες ημέρες, ομογενειακή εφημερίδα βγήκε με τίτλο "Μας έκαναν ρεζίλι οι Χρυσαυγίτες".




Filmmaker Captures Unguarded Racist Hatred of Greece's Hostile Golden Dawn Party


Aug. 13, 2013


By JAKE WHITMAN via Nightline




Supporters of the far-right party Golden Dawn sing the Greek national anthem during a rally in Athens, in this May 26, 2013 photo.

Milos Bicanski/Getty Images






Κινηματογραφιστής αποτυπώνει εκτεθειμένο το ρατσιστικό μίσος της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα


Στην Ελλάδα, μια χώρα εξουθενωμένη από το χρέος και τα χρόνια αποτυχημένής ηγεσίας, ένας νεαρός κινηματογραφιστής πήγε μέσα στην Χρυσή Αυγή, στο κόμμα που χρησιμοποιεί το μίσος  ως καύσιμο,  και έπιασε τα μέλη του να μιλούν με εχθρότητα κατά των μεταναστών σε μια κοινωνία στο χείλος του γκρεμού.

Στις αρχαίες πόλεις της Ελλάδας και στις σκιές της Ακρόπολης όπου οι τουρίστες μπορούν να περιπλανηθούν και να την θαυμάσουν, εκεί που υπήρξε η απαρχή της δημοκρατίας και της φιλοσοφίας, υπάχουν επίσης διάσπαρτες κλειστές επιχειρήσεις,  διαλυμένες γειτονιές και μεγάλη ανεργία - πάνω από το 60% των νέων ανθρώπων είναι χωρίς δουλειά - προκαλώντας ευρεία δημόσια οργή​​.

Μέσα από αυτό το κενό της οργής και της καχυποψίας βαδίζει η Χρυσή Αυγή από την άκρα δεξιά, ψάχνοντας για κάποιον να κατηγορήσει.



Η εκπομπή "Nightline του" Bill Weir μίλησε με τον κινηματογραφιστή Κωνσταντίνο Γεωργούση, ο οποίος κατάφερε να μπεί στο εσωτερικό κύκλο της Χρυσής Αυγής. Κατά τη διάρκεια ενός μήνα, Γεωργούσης κατέγραψε στιγμές εκτεθειμένου, απόλυτου ρατσιστικού μίσοους της οργάνωσης προς τις κοινότητες μεταναστών στην Ελλάδα στην ταινία του, "THE CLEANERS."




"Αυτά τα παράσιτα πίνουν το νερό μας, τρώνε το φαγητό μας και αναπνέουν τον ελληνικό αέρα μας," λέει στα ελληνικά, με αγγλική μετάφραση στο φίλμ του Γεωργούση ο Αλέκος Πλωμαρίτης, ο οποίος ήταν υποψήφιος με την Χρυσή Αυγή κάποια στιγμή.. "Είναι πρωτόγονοι, μιάσματα και υπάνθρωποι. Δεν ενδιαφερόμαστε για την ύπαρξή τους. Είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε τους φούρνους. Θα τους κάνουμε σε σαπούνι, αλλά μπορεί να κολλήσουμε κανένα εξάνθημα."

Για τα μέλη της "Χρυσής Αυγής", για τα προβλήματα της χώρας τους φταίει  οποιοσδήποτε με σκούρο δέρμα και ξένο αίμα.


Καθώς οι εντάσεις αυξάνονται, οι μετανάστες στην Αθήνα αντιμετωπίζονται με εχθρότητα από τα γκράφιτι στους τοίχους των κτιρίων  και από τις κυματιστές μαυροκόκκινες σημαίες της Χρυσής Αυγής που έχουν επάνω ένα σύμβολο της αρχαίοελληνικής γεωμετρικής εποχής.
«Είναι κάτι που θυμίζει τον αγκυλωτό σταυρό," είπε ο Γεωργούσης.







Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής, στην Ουάσιγκτον, ένα think tank που αναλύει και αξιολογεί τις πολιτικές περί προσφύγων και μετανάστευσης σε όλο τον κόσμο, οι αναλυτές πιστεύουν ότι στην Ελλάδα ζουν μεταξύ 1 εκατ. και 1,3 εκατομμύρια μετανάστες , που αποτελούν περίπου το 10% του πληθυσμού. Ωστόσο, το Ινστιτούτο σημειώνει ότι η οικονομική κρίση της χώρας και η αυξανόμενη ξενοφοβία απέναντι στους μετανάστες έχουν μειώσει την καταγραφή μεταναστών τα τελευταία χρόνια.

Υπήρχαν 447.658 εγγεγραμμένοι αλλοδαποί πολίτες  το 2011, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά εκτιμάται ότι πάνω από 1 εκατομμύριο μετανάστες έφτασαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Ενώ η ταινία του Γεωργούση προκάλεσε οργή ανάμεσα σε μια μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων και μια έρευνα από τον εισαγγελέα στην Ελλάδα, η Χρυσή Αυγή θεωρείται το τρίτο πιο δημοφιλές και ταχύτερα αναπτυσσόμενο πολιτικό κόμμα της χώρας. Έχει κερδίσει18 από τις 300 έδρες στο κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια των τελευταίων εκλογών.

"Υπάρχει ένα μέρος της ελληνικής ελίτ, που υποστηρίζει το κόμμα," δήλωσε ο Γεωργούσης.

"Ίσως νομίζουν ότι είναι το μέλλον, ξέρετε, ότι θα έχουν περισσότερη δύναμη, έτσι είναι καλό να έχουν καλές σχέσεις. Δεν ξέρω ακριβώς, αλλά είναι σαφές ότι [η Χρυσή Αυγή έχει] μια μερική στήριξη από την ελίτ."


Ο Γεωργούσης είπε ότι αντί να αγκαλιάζουν την στοχαστική δημοκρατική κληρονομιά του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, οι νέοι Έλληνες σήμερα είναι πιο ερωτευμένοι με τους θρύλους του Σπαρτιάτη πολεμιστή.


Βίαιες, φυλετικές επιθέσεις γίνονται όλο και πιο συχνά και είναι πιθανό ότι πολλές δεν δηλώνονται..

Η Χρυσή Αυγή έχει πραγματοποίησει πορείες μέσα από τους πάγκους των μεταναστών εμπόρων, απαιτώντας άδειες εργασίας και διαλύοντας τους τα εμπορεύματα. Το κόμμα έχει κάνει και διανομές τροφίμων «Μόνο για Έλληνες»  Μια από αυτές κατέληξε με ΜΑΤ και δακρυγόνα. Η ομάδα προσφέρει επίσης στους ντόπιους ένα είδος εκφοβιστικής "ασφάλειας" σε εκείνους που ζουν μεταξύ των «ξενόφερτων».

Τα μέλη της Χρυσής Αυγής είναι γνωστά για απαγόρευση πρόσβασης των μεταναστών στις εκκλησίες και ότι κλωτσούν τα παιδιά των μεταναστών από τις παιδικές χαρές.

"Φύγετε τώρα, όχι άλλη μπάλα, αυτό ήταν, φύγετε από εδώ," φαίνεται να φωνάζει ένα μέλος της Χρυσής Αυγής σε μια ομάδα παιδιών σε μια παιδική χαρά στην ταινία του Γεωργούση. «Το χώμα πρέπει να αντικατασταθεί λόγω της βρωμιάς. Εάν το αγγίξετε θα κολλήσετε κανένα εξάνθημα. Η βρωμιά των ξένων».




Πρόσφατα, η Χρυσή Αυγή έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα ήθελε να πάει σε όλο τον κόσμο, και έχει ανοίξει γραφεία στη Γερμανία και την Αυστραλία. Ένας δικτυακός τόπος που έχει εμφανιστεί ισχυρίζεται ότι αντιπροσωπεύει τα γραφεία της οργάνωσης στην Νέα Υόρκη


Τα επανειλημμένα αιτήματα μέσω e-mail του "Nightline του" για συνεντεύξεις με μέλη της Χρυσής Αυγής, απαντήθηκαν με ένα οργισμένο "Όχι"

"Μπορείτε να κατηγορήσετε τις κλίκες των συναδέλφων σας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για αυτό, που δεν κάνουμε τίποτα, αλλά ξεδιάντροπα μας συκοφαντούν" ήταν μια απάντηση σε ένα e-mail του "Nightline".

Όμως, όπως δείχνει η ταινία του Γεωργούση, η Χρυσή Αυγή βλέπει ότι το φταίξιμο για τα δεινά της Ελλάδας εξαπλώνεται πέρα από τις ακτές της. Το κόμμα υποστηρίζει ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα δεν προκλήθηκε μόνο από τους μετανάστες στην Αθήνα, αλλά και από το Σικάγο και "ιδιαίτερα από την Νεα Υόρκη", δήλωσε ο Γεωργούσης.

"Αναρτούν συνεχώς άρθρα ότι,«το εβραϊκό κεφάλαιο έχει φέρει την Ελλάδα σε αυτό το σημείο, το οποίο βρίσκεται στη Νέα Υόρκη» , δήλωσε.
Ο  Γεωργούσης είπε όχι μόνο οι  Αμερικάνοι αλλά «κάθε λογικός άνθρωπος» θα πρέπει να ανησυχεί για την Χρυσή Αυγή και την αρνητική επιρροή του κόμματος.

"Έχουν ήδη 7%[του πληθυσμού] στην Ελλάδα. Θα μπορούσε να πάρουν περισσότερο, αλλά φανταστείτε με το ποσοστό του 7% που ήδη έχουν, προκαλούν πολλά προβλήματα", είπε.

"Νομίζω ότι αν νοιάζεσαι για τη δημοκρατία, είτε είσαι Αμερικάνος, Έλληνας, Ισραηλινός, Γερμανός ή οτιδήποτε άλλο, σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη, θα πρέπει να σταματάς ανθρώπους σαν κι αυτούς". 


Μετάφραση-Απόδοση: LEFTeria-news



Για να παρακολουθήσετε το ρεπορτάζ, πατήστε ΕΔΩ


Και στο YouTube (δυστυχώς χωρίς ήχο)




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ



EΡΕΥΝΑ.Ακροδεξιά και Τουρισμός στην Ελλάδα. Τι δηλώνουν τουρίστες και επισκέπτες, τι προβάλλεται στον Ξένο Τύπο.

VIDEO & απομαγνητοφώνηση (Αγγλικά) του ρεπορτάζ SBS "Η Πολιτική του Μαχαιροβγάλτη", με τον ένοπλο Παναγιώταρο

Ομογενειακή εφημερίδα στην Αυστραλία. "Μας έκαναν ρεζίλι οι Χρυσαυγίτες"


Εξοργισε η Χρυσή Αυγή στην Ν.Υόρκη τον Εισαγγελέα και την Ομογένεια.




In Greece, a country crippled by debt and years of failed leadership, a young filmmaker went inside the hate-fueled, rebellious political party known as "Golden Dawn" to capture its members' vocal hostility against immigrants in a society on the brink.
Greece's ancient cities, where tourists can wander the shadows of the Acropolis and marvel at the origins of democracy and philosophy, are also dotted with shuttered businesses, gutted neighborhoods and vast unemployment -- more than 60 percent of young people are without a job -- causing widespread public fury.
Out of that vacuum of rage and suspicion marched Golden Dawn from the far-right, looking for someone to blame.

"These parasites drink our water, eat our food and breathe our Greek air," Alekos Plomaritis, who was a Golden Dawn candidate running for office at the time, says in Greek, translated into English, in Georgousis' film. "They are primitive, miasmas and subhuman. We don't care about their existence. We are ready to open the ovens. We will turn them into soap, but we may get a rash."
To the "Golden Dawn" members, their country's problems lie with anyone with dark skin and foreign blood. As tensions rise, immigrants in Athens are faced with resentment in graffiti on building walls and from the fluttering red and black Golden Dawn flags that feature an ancient Greek geometric-era symbol.
"It kind of resembles the swastika," Georgousis said.
According to the Migration Policy Institute, a Washington, D.C.-based think tank that analyzes and evaluates migration and refugee policies across the world, analysts believe that between 1 million and 1.3 million immigrants live in Greece, making up as much as 10 percent of the population. However, the institute notes that the nation's economic crisis and growing xenophobia against immigrants have reduced immigrant registration in recent years.
There were 447,658 registered foreign-born citizens in 2011, according to the Migration Policy Institute, but it is estimated that more than 1 million immigrants arrived in Greece over the past two decades.
While Georgousis' film sparked outrage among a vast majority of Greeks and prompted an investigation by Greece's criminal prosecutor, Golden Dawn is considered the country's third most popular and fastest-growing political party. It won 18 of the 300 seats in parliament during the last election.
"There is a part of the Greek elite that supports the party," Georgousis said. "Maybe they think that is the future, you know, they will have more power so it's good to have good relations. I don't know exactly, but it's clear that [Golden Dawn has] a partial support from the elite."

Georgousis said that instead of embracing the thoughtful democratic legacy of Plato and Aristotle, today's young Greeks are more enamored with the legends of warrior Spartans.
Violent, race-based attacks are becoming more frequent and it's likely that many go unreported.
Golden Dawn has held marches through the stalls of immigrant merchants, demanding work papers and trashing wares. The party holds "Greek Only" food drives. One ended with riot police and tear gas. The group also offers natives strong-arm "security" to those living among "outsiders."


Golden Dawn members have been known to bar immigrants from churches and kick immigrant children out of playgrounds.
"Leave now, no more ball game, that's it, leave the place," one Golden Dawn member is seen yelling at a group of children on a playground in Georgousis' film. "The soil has to be replaced because of the filth. If you touch it you will get a rash. The filth of foreigners."
Recently, Golden Dawn has signaled it would like to go global, and has opened offices in Germany and Australia. A website has appeared claiming to be the hub for the group's New York City office.

"Nightline's" repeated email requests for interviews from Golden Dawn members were met with an angry "No."
"You can blame your fellow mainstream media cohorts for that, who do nothing but shamelessly slander us," one email response to "Nightline" said.
But as Georgousis' film shows, Golden Dawn sees the blame for Greece's woes spreading far beyond its shores. The party claims the economic crisis in Greece is not just caused by immigrants in Athens, but in Chicago and "especially New York," Georgousis said.

"They keep posting articles that, 'it's the Jewish capital that has brought Greece to this point, which is located in New York,'" he said.
Georgousis said not just Americans but "every logical human being" should be worried about Golden Dawn and the party's negative influence.
"They already have 7 percent [of the population] in Greece. They could get more, but imagine with the 7 percent they already have, they are causing a lot of trouble," he said.
"I think if you care about democracy, whether you are American, Greek, Israeli, German or whatever, in any place on the planet, we should stop people like them."


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.