Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

HRW. Ένας χρόνος καταχρηστικών πρακτικών στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς»







Dispatches: Greece - One Year On, Abuses Continue Under Operation Xenios Zeus

August 2, 2013


Eva Cossé




The anniversary of Operation Xenios Zeus, on August 4, marks one year of abuses conducted by the Greek police against migrants and asylum seekers in Athens.






Ένας χρόνος καταχρηστικών πρακτικών στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς»



Η επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» γιορτάζει, στις 4 Αυγούστου, την πρώτη της επέτειο, σηματοδοτώντας έναν χρόνο καταχρηστικών πρακτικών της Ελληνικής Αστυνομίας κατά μεταναστών και αιτούντων άσυλο στην Αθήνα.


Ο «Ξένιος Ζευς» είναι μια επιχείρηση «σκούπα» επικών διαστάσεων με σκοπό την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης και της εγκληματικότητας στην Αθήνα. Από την έναρξη της επιχείρησης έως σήμερα, δεκάδες χιλιάδες άτομα για τα οποία υπήρξε υπόνοια ότι επρόκειτο για μετανάστες χωρίς έγγραφα έχουν υποβληθεί σε καταχρηστικούς ελέγχους εξακρίβωσης στοιχείων και σωματικές έρευνες, καθώς και σε πολύωρη κράτηση σε αστυνομικά τμήματα.

 Η Human Rights Watch, στην πρόσφατη έκθεσή της με τίτλο Ανεπιθύμητοι επισκέπτες, τεκμηρίωσε περιστατικά διακριτικής αντιμετώπισης ατόμων βάσει εθνοτικής καταγωγής και αυθαίρετης στέρησης της ελευθερίας.


Λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης και της επί σειρά ετών κακής διαχείρισης των πολιτικών μετανάστευσης και ασύλου, το αντιμεταναστευτικό αίσθημα ενισχύεται με γοργούς ρυθμούς στην Ελλάδα. Με τη Χρυσή Αυγή, ένα ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα, να αυξάνει τη δημοτικότητά της, είναι δύσκολο να μην εκληφθεί η επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» ως μια προσπάθεια της κυβέρνησης να ανακτήσει χαμένους ψηφοφόρους.


Ερωτώμενος σχετικά με την έκθεσή μας στο πλαίσιο συνέντευξης στο BBC, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Δένδιας αρνήθηκε και απέρριψε τα ευρήματά μας· την ίδια ακριβώς στάση τήρησαν και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο πλαίσιο συναντήσεων που είχαμε μαζί τους στα μέσα Ιουνίου στην Αθήνα.


Οι αξιωματούχοι επέμειναν επίσης στην άποψη ότι ιστορικά η Ελλάδα είναι μια χώρα ανεκτική με μακρόχρονη παράδοση φιλοξενίας και ότι «ο ρατσισμός δεν είναι στο DNA των Ελλήνων».


Εντούτοις, από την έκθεση που δημοσιεύσαμε τον Ιούλιο του 2012 με τίτλο Μίσος στους δρόμους προκύπτει το ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα. Η ξενοφοβική βία στην Ελλάδα έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, δεδομένων των συστηματικών επιθέσεων που εξαπολύουν συμμορίες κατά μεταναστών και αιτούντων άσυλο στους δρόμους της Αθήνας.

Παρά τις θετικές δράσεις για τη βελτίωση της απόκρισης της πολιτείας, η σύλληψη των δραστών εξακολουθεί να αποτελεί εξαίρεση και η απραξία της αστυνομίας τον κανόνα.


Ο «Ξένιος Ζευς», μια επιχείρηση που στιγματίζει τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο, συνιστά επικίνδυνο περισπασμό από τις πραγματικές προκλήσεις αστυνόμευσης που αντιμετωπίζει η χώρα.


 Η πρώτη επέτειος από την έναρξη της επιχείρησης θα πρέπει να συνοδευτεί από μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν ότι όλα τα μέτρα για τον εντοπισμό παράτυπων μεταναστών σέβονται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα που απαγορεύουν τις διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της διακριτικής αντιμετώπισης ατόμων βάσει εθνοτικής καταγωγής, καθώς και την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας.


Για να διαβάσετε το Αγγλικό κείμενο στην ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πατήστε στο link
 







 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ



Ο "Ξένιος Ζεύς", θεατρική παράσταση σε διεθνή Φεστιβάλ.΄Αλλη μια "διαφήμιση" της χώρας, προσφορά Δένδια.



Αστυνομία:Αποτίμηση 'Ξενιου Ζευς",στους δέκα αλλοδαπούς,ο ενας παράνομος.



EΡΕΥΝΑ.Ακροδεξιά και Τουρισμός στην Ελλάδα. Τι δηλώνουν τουρίστες και επισκέπτες, τι προβάλλεται στον Ξένο Τύπο.




BBC. Οι τουρίστες που κρατήθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία,ως παράνομοι μετανάστες



Διεθνης Αμνηστία "Η κακοποίηση μεταναστών στην Ελλάδα αποτελεί ανθρωπιστική κρίση" - Kαταγγέλει φρικαλεότητες της ΕΛΑΣ στον 'Εβρο.

  

VIDEO.HRW."Μην επαναπροωθήτε ασυνόδευτα παιδιά & αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα, δεν έχουν καμία τύχη".


DW.Εκκρεμεί η πολιτική ασύλου.Η Γερμανία αντιδρά σε αναθεώρηση του "Δουβλίνο ΙΙ"

 

REUTERS. "Εγκαταλείποντας τον πόλεμο, οι Σύριοι αντιμετωπίζουν νέα δυστυχία στην Ελλάδα"


ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ "Γιατροί Χωρίς Σύνορα & Διεθνής Αμνηστία επιτίθενται στην Ελλάδα, για την αντιμετώπιση των Σύριων προσφύγων"





Μαρτυρία Σύριας μητέρας στην Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Απο τον πόλεμο της Συρίας, στον ρατσισμό της Ελλάδας.




VIDEO.WSJ.Το αβέβαιο μέλλον των Σύριων προσφύγων, αρνήθηκε ο Δένδιας να σχολιάσει τα στοιχεία του ρεπορτάζ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.