Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

21 Απριλίου 1975. VIDEO & Χρονικό των συγκρούσεων με εισβολή διαδηλωτών στην αμερικάνικη Πρεσβεία & στο προαύλιο της Βουλής.


Την 21η Απριλίου 1975, κατά την επέτειο του στρατιωτικού φασιστικού πραξικοπήματος του 1967, πραγματοποιήται μεγάλη συγκέντρωση στο Πολυτεχνείο και πορεία στην Πρεσβεία των ΗΠΑ και στο ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Όταν το μπλοκ του ΕΚΚΕ φτάνει έξω από την πρεσβεία, γίνεται επίθεση στο κτήριο από τα μέλη του με αυγά, πέτρες και μπογιές. Πυρπολούνται οι κουρτίνες των παραθύρων του ισογείου.

Όπως σχολιάζεται και τις επόμενες μέρες, «για 3 λεπτά έχουμε Έθνική Ανεξαρτησία…»  Μετά ακολουθεί επίθεση της αστυνομίας σε όλο το μήκος της πορείας, από τους Αμπελόκηπους έως το Σύνταγμα. Ο κλοιός των αστυνομικών γύρω από την πρεσβεία, έχει σπάσει. Διαδηλωτές έχουν περάσει στην αυλή και προκαλούνται ζημιές στο κτήριο.

Αστυνομικοί με καδρόνια στα χέρια τους απομακρύνουν, ενώ δίνεται εντολή να χρησιμοποιηθούν δακρυγόνα κατά των διαδηλωτών.




Η περιοχή από τους Αμπελόκηπους έως το Σύνταγμα πνίγεται στα δακρυγόνα και γίνεται πεδίο μάχης ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομία. Εμφανίζονται τεθωρακισμένες άυρες και κρανοφόροι. Ανάβουν φωτιές και στήνονται οδοφράγματα.

Στην Ριζάρη, στην Β.Κωνσταντίνου, στην Ακαδημίας, στο Σύνταγμα, οι συγκρούσεις είναι αδιάκοπες. Αργότερα το βράδυ οι συγκρούσεις φτάνουν στο Πολυτεχνείο.

Χιλιάδες διαδηλωτές ανάβουν με τα πανώ τους φωτιές και προσπαθούν με ξύλα και πέτρες να αντιμετωπίσουν τα τεθωρακισμένα και τους κρανοφόρους. Από τους διασκορπισμένους διαδηλωτές σχηματίζονται πορείες με κατεύθυνση τη Βουλή.

Τα συνθήματα που ακούγονται είναι: «Καραμανλή φασίστα», «Κάτω η Νεα Δημοκρατία», «Αίσχος στη Βουλή», «Να ποιός είναι ο Καραμανλής», «φασίστα Γκίκα, παραιτήσου», «Δεν περνά ο φασισμός», «Να η βοήθεια από την Γαλλία», «Λαέ θυμίσου τον Νοέμβρη», «Λαέ θυμίσου, σκοτώσαν το παιδί σου».


Ο υπουργός Προεδρίας που εμφανίζεται στο Σύνταγμα αναγκάζεται από τους διαδηλωτές να καταφύγει στη Βουλή. Οι δυνάμεις της αστυνομίας ενισχύονται από την αστυνομική διεύθυνση Πειραιά και την Χωροφυλακή.

Αστυνομικά φορτηγά ανεφοδιάζουν με δακρυγόνα τις αύρες μέσα στο προάυλιο της Βουλής


Οι διαδηλωτές κατορθώνουν και φτάνουν μπροστά στη Βουλή.


Τα δακρυγόνα πέφτουν βροχή. Λεωφορεία μαδέρια, καρέκλες, λαμαρίνες, φωτιές, σχηματίζουν οδοφράγματα στη Σταδίου, στην Όθωνος, στη Βουκουρεστίου, στην Ακαδημίας, στην Ερμού.

Αργά το βράδυ οι διαδηλωτές υποχωρούν στο Πολυτεχνείο.


Αστυνομικοί με στολή και πολιτικά, συλλαμβάνουν μαζικά πολίτες και τους οδηγούν με κλούβες στην Γενική Ασφάλεια.


Στο Γενικό Κρατικό, αστυνομικοί παρουσία εισαγγελέα μαζεύουν τα ονόματα των τραυματιών διαδηλωτών. Οι τραυματίες από γκλοπ και δακρυγόνα είναι δεκάδες.


Παρακολουθήστε το βίντεο ντοκουμέντο, απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ «Μαρτυρίες» του Νίκου Καβουκίδη σχετικά με την πορεία και την εισβολή στην Αμερικάνικη πρεσβεία η οποία τότε δεν είχε περίφραξη.



Ο φακός "συλλαμβάνει" τυχαία τους πράκτορες της πρεσβείας ανάμεσα στον κόσμο να τον παρακινούν να μην κάνει ζημιές και μεταξύ αυτών τον σταθμάρχη της ΣΙΑ στην Ελλάδα Ρίτσαρντ Γουέλς που ένα μήνα μετά θα έπεφτε νεκρός από τις σφαίρες της 17 Νοέμβρη






 Οι επόμενες ημέρες

Την επόμενη ημέρα, στις 22 Απριλίου από την εφημερίδα «Το Βήμα» καταγγέλλεται το παρακάτω επεισόδιο:

«…Ενώ γινόταν η πορεία προς την πρεσβεία, στη Σταδίου ένας νεαρός τρομοκράτης, με περίστροφο έριξε έναν πυροβολισμό. Αμέσως τον καταδίωξαν δύο πολίτες, ο Στ. Μακρόπυλος, θυρωρός και ο Εμ. Ταμπακόπουλος, εισαγωγέας και τον συνέλαβαν. Ταυτόχρονα κινήθηκαν μερικοί νεαροί που προφανώς άνηκαν στο περιβάλλον του τρομοκράτη αλλά δεν κατόρθωσαν να τον απελευθερώσουν γιατί αντιμετωπίστηκαν από δημοκρατικούς πολίτες. Σε λίγο κατέφτασε περιπολικό της Άμεσης Δράσης και παρέλαβε τον τρομοκράτη, αποαυτούς που τον συνέλαβαν…»

Μετά όμως τι δεν αναφέρεται τι έγινε.  Τα ίδιο το «Βήμα» περιέργως ξεχνά το γεγονός… Τελικά στην Αθήνα διαρρέει η φήμη ότι ο συλληφθείς «νεαρός τρομοκράτης», ήταν αστυνομικός με πολιτικά.

 
Η κυβέρνηση αποφασίζει:

Άσκηση ποινικής δίωξης κατά του ΕΚΚΕ, άσκηση ποινικής δίωξης κατά των πρωταιτίων, απαγόρευση των συγκεντρώσεων σε ανοιχτό χώρο, υπαινίσεται απαγόρευση των «αδικαιολόγητων απεργιών». Συγκεντρώνονται τα ονόματα των μαθητών που απουσίαζαν την 21η Απριλίου.

Η κυβερνητική ανακοίνωση προσθέτει:

«…δεν είναι ανεκτόν μηδαμινή μειοψηφία να αναστατώνει ατιμωρητί τη ζωή της πόλεως. Επεισόδια όπως τα χθεσινά είναι εθνικώς απαράδεκτα, διότι:
Πρώτον, παρεμποδίζουν την ομαλή εξέλιξη του δημοσίου βίου. Δεύτερον, υπονομεύουν την εθνικήν προσπάθεια για την αντιμετώπιση μεγάλων εξωτερικών προβλημάτων. Τρίτον, θέτουν σε κίνδυνο την Δημοκρατία…»


Την 25η Απριλίου δημοσιεύεται στις εφημερίδες ότι η αστυνομία έδρασε κατά την διάρκεια της πορείας της 21ης Απριλίου, κατόπιν διαταγής του υπουργού Γκίκα. Ο υπουργός επόπτευε τις επιχειρήσεις και ενημερωνόταν από τον αρχηγό της αστυνομίας Θ.Τζαβέλλα που βρισκόταν στο γραφείο του διευθυντή της αστυνομίας, Παπαγεωργίου.



Αρχείο LEFTeria-news 
και Έκδοση Αυτόνομης Πρωτοβουλίας Πολιτών, Αθήνα Νοεμβ. 1983



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η αυταπάτη του "οικονομικού θαύματος" της Χούντας μέσα από οικονομικούς πίνακες και δημοσιονομικά στοιχεία.


Soloup. Ο Απρίλης, οι εκλογές & ένα πραξικόπημα. Ξαναδιαβάζουμε Βορίδη - Φαήλο - Τέλλογλου & New Statesman/BBC


100 χρόνια από την δολοφονία του ήρωα ταξικού ηγέτη Λούη Τίκα, από την αμερικάνικη εθνοφρουρά με εντολές του Ροκφέλερ.


Χρονολόγιο Κοινωνικών και Εργατικών Αγώνων που δεν δικαιώθηκαν 1974-1980 (Μάρτιος)


Χρονολόγιο Κοινωνικών και Εργατικών Αγώνων που δεν δικαιώθηκαν 1974-1980 (Φεβρουάριος)



Χρονολόγιο Κοινωνικών και Εργατικών Αγώνων που δεν δικαιώθηκαν 1974-1980 (Ιανουάριος)



Φεβρουάριος 1980. Η πρώτη απεργία των ξένων εργατών χωρίς χαρτιά. Ντοκουμέντο-προκήρυξη αλληλεγγύης Ελλήνων συναδέλφων.



Ιανουάριος 1977. Οι ναυτικοί του AEOLIAN WIND καταλαμβάνουν το πλοίο στην Βραζιλία, λόγω απαράδεκτων συνθηκών διαβίωσης, ασφαλείας και εργασίας από τους εφοπλιστές.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.