Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Εκτός ελέγχου το AIDS στην ΕλλάδαΕυρωπαίοι υγειονομικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν οτι η διάδοση του AIDS στην Ελλάδα, θα βγει εκτός ελέγχου, αν δεν αναληφθεί επειγόντως δράση.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Ασθενειών (ECDC) ανακοίνωσε πως οι μολύνσεις από τον ιό απο το AIDS μεταξύ χρηστών ναρκωτικών και άλλων ομάδων υψηλού κινδύνου αυξάνονται γρήγορα και πως αν δεν αναληφθεί τώρα δράση, το κόστος θα είναι πολύ υψηλότερο στο μέλλον.

Ο διευθυντής του ECDC Μαρκ Σπρένγκερ θα συναντηθεί  με έλληνες αξιωματούχους για να προτείνει οτι τα μέτρα, όπως η δωρεάν διανομή συρίγγων και τα προγράμματα υποκατάστατων των οπιούχων πρέπει να αυξηθουν και πως ο έλεγχος και η θεραπεία για τον ιό πρέπει να είναι διαθέσιμοι σε όλους,χωρις αποκλεισμούς.
Από το 2009, η κρίση στην Ελλάδα έχει μειώσει την οικονομική παραγωγή κατά ένα πέμπτο και έχει ανεβάσει την ανεργία σε επίπεδο ρεκόρ.

Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης δέχεται μεγάλη πίεση απο τις κυβερνήσεις των μνημοίων, κάτι που καθιστά δυσκολότερη την περίθαλψη των φτωχών, των ανέργων, των μεταναστών ή των αστέγων.

Η Ελλάδα έχει μόνο 7,4 μολύνσεις από τον HIV ανά 100.000 κατοίκους, σε σύγκριση με 10 ανά 100.000 κατοικους στη Βρετανία ή 27,3 στην Εσθονία.

Το 2011, τα ποσοστά έχουν αυξηθεί στις ομάδες υψηλού κινδύνου,όπως οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών.

Το 2007-2010, υπήρχαν μόνο 10 ως 15 κρούσματα μόλυνσης από τον HIV, τον χρόνο μεταξύ των χρηστών ενέσιμων ναρκωτικών.

Όμως στη διάρκεια του 2011, υπήρξαν 256 τέτοια κρούσματα. Άλλα 314 αναφέρθηκαν από τον Ιανουάριο ως τον Αύγουστο του 2012, τα περισσότερα στην Αθήνα.

"Χρειάζεται άμεση συντονισμένη δράση για να μειωθεί και τελικά να σταματήσει το τρέχον ξέσπασμα της νόσου", δήλωσε προς το Ρόιτερς καθώς το ECDC έδωσε στη δημοσιότητα μια έκθεση για το πρόβλημα της Ελλάδας με τον ιό HIV.


ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.