Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

BBC Radio.Η ακτινογραφία της εκπομπής για την Ελλάδα,την Χρυσή Αυγή,την μετανάστευση και την οικονομία.



21/12/2012

Shelagh Fogarty has a special focus on Greece and the rise of the far right party, Golden Dawn and has the latest on the economy.

Στην δίωρη εκπομπή του BBC Radio 5, παρουσιάστηκε ενα πλήρες ρεπορτάζ σχετικά με την Χρυσή Αυγή,τις κοινωνικές προεκτάσεις του φαινομένου της ανόδου των νεοναζί στην Ελλάδα,τις επιθέσεις,την στάση της αστυνομίας,το μεταναστευτικό και αναλύθηκε η οικονομική συγκυρία.

 Το ρεπορτάζ για την Ελλάδα ξεκινάει απο το 19' και εως το 31' ακούμε τον ανταποκριτή του BBC και τους συνεργάτες του, να μας μεταδίδουν την χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα σε ένα παγοδρόμιο στην Αθήνα,αλλά αναφέρουν οτι τελικά η ατμόσφαιρα είνα μάλλον καταθλιπτική παρά γιορτινή.

Μας εξηγούν οτι έχει αλλάξει η συμπεριφορά των Ελλήνων, οι οποίοι πλέον ψάχνουν αποδιοπομπαίους τράγους για την οργή τους και τους βρίσκουν στα πρόσωπα των μεταναστών και των προσφύγων,οι οποίοι αιτούνται άσυλο, ενώ η χώρα αναφέρεται ως "θύμα της γεωγραφικής της θέσης", σχετικά με την μετανάστευση προς την Ευρώπη.

Ακούμε στην συνέχεια την μαρτυρία ενός νεαρού Νιγηριανού, ο οποίος εξιστορεί το χρονικό των γεγονότων που έζησε μέσα απο την επίθεση που δέχθηκε απο ομάδα 25-30 φασιστών και κατέληξε σε μαχαίρωμα του απο την συμμορία.Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ένας απο τους αστυνομικούς που τον βρήκε αιμόφυρτο απο τα μαχαιρώματα άρχισε να γελάει, στην θέα του νεαρού θύματος.

Στην συνέχεια ακούμε μια ανταπόκριση απο την συνέντευξη τύπου που δόθηκε σχετικά με την πρόσφατη περίπτωση του Πέτρου Καπετανόπουλου και την δικαστική περιπέτεια που αντιμετωπίζει, ενω είναι ο ίδιος "μάρτυρας αστυνομικής βαρβαρότητας".

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο υπεύθυνος τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, χαρακτήρισε μεμονωμένα περιστατικά τα συγκεκριμένα αλλά και παρόμοια γεγονότα.

Απο το 39' ακούμε ουσιαστικά ενα αφιέρωμα στην Χρυσή Αυγή. Το ρεπορτάζ αναφέρεται στους ναζιστικούς χαιρετισμους Μιχαλολιάκου και μεταδίδει συνέντευξη του "υπεύθυνου για τους νέους της οργάνωσης, Αλέξανδρου Λυρή", ο οποίος δηλώνει οτι η ΧΑ ουτε θέλει, ούτε αναγνωρίζει την μετανάστευση ενώ δηλώνει ουσιαστικά ρατσιστής, στο μικρόφωνο του Βρετανικού καναλιού.

Στο 42'.24'' ακούγεται ηχητικό ντοκουμέντο, απο συνέλευση Χρυσαυγιτών, οι οποίοι σχολιάζουν οτι δεν έγινε καλή δουλειά με το χτύπημα στον Στρατούλη, καθώς, προφανώς για τους παρευρισκόμενους, έπρεπε να χτυπηθει περισσότερο.

Νεαρή δικηγόρος, γνωστή στο Κολωνάκι, δηλώνει στο μικρόφωνο του BBC, οτι ψήφισε την Χρυσή Αυγή, για να "τιμωρήσει το πολιτικό σύστημα". Ταυτόχρονα, βρίσκει καλή ιδέα τα ναρκοπέδια, ως μέσο για τον περιορισμό της μετανάστευσης και δεν νιώθει ντροπή για την ψήφο της, την οποία στηρίζει στην ιδεολογία της, αντιφάσκωντας πλήρως με την προηγούμενη δήλωσή της.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η επόμενη δήλωση της, ότι ενω η ίδια παραβρέθηκε σε δυο προεκλογικές συγκεντρώσεις της ΧΑ και εν τέλει την ψήφισε, την ίδια στιγμη χαρακτηρίζει τους ανθρώπους που γνώρισε στις συγκεντρώσεις ως "αφελείς και καθυστερημένους" και τους ηγέτες της ΧΑ, ως "διαταραγμένους".

Στην συνέχεια, ο ανταποκριτής του καναλιού, μας μεταφέρει την σκηνή με έναν χρήστη ναρκωτικών, ο οποίος κάνει χρήση με ένεση στον λαιμό, μέρα μεσημέρι στο κέντρο, ενώ μας εξηγεί οτι είναι η δεύτερη φορά που βλέπει παρόμοια σκηνή , μέσα σε 2 ώρες.

Συνομιλεί με τον Ν.Κανάκη, των Γιατρών του Κόσμου σχετικά με τις "αρρώστιες που έφερε η φτώχεια", τους τραυματισμούς απο τις επιθέσεις ακροδεξιών σε μετανάστες, οι οποίοι έρχονται στην κλινκή "με κομμένα αυτιά και χαραγμένα σήματα", καθώς και το γενικευμένο αίσθημα ανασφάλειας που νιώθουν οι ξένες κοινότητες στην χώρα, καθώς δηλώνουν απροστάτευτες.

Επίσης ακούμε στην συνέχεια του ρεπορτάζ, μια ανταπόκριση μέσα απο την κλινική των ΓτΚ, όπου φιλοξενούνται περί τα 30 παιδιά, πολλά εκ των οποίων γεννήθηκαν στην Ελλάδα, (μερικά γεννήθηκαν και στην κλινική), ενώ ο Βρετανός ανταποκριτής απορεί σχετικά με την άρνηση του κράτους να δώσει υπηκοότητα σε αυτά τα παιδιά, όπως συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Κλείνοντας την ανταπόκριση απο την κλινική, ο ρεπόρτερ σημειώνει οτι το 20% των έκτακτων περιστατικών αφορά επιθέσεις ακροδεξιών σε μετανάστες.

Στο στούντιο του BBC, η Shelagh Fogarty θέτει αυτά τα θέματα στον απεσταλμένο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο οποίος είχε πρόσφατα επισκεφθει την Ελλάδα. Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών σχολιάζει οτι το 90% των μεταναστών που θέλουν να έρθουν στις ευρωπαικές χώρες, περνάει στην Ελλάδα, ενω η ΕΕ δεν συμμετέχει σε καμία ουσιατική βοήθεια προς αυτούς τους ανθρώπους 'η προς την χώρα υποδοχής.

Στο 1'.23'' γίνεται μια οικονομική ανάλυση των τελευταίων ημερών σχετικά με την ελληνική κρίση χρέους, ενώ ακούμε συνεντεύξεις απο ετερόκλητους καλεσμένους (οικονομολόγος,μηχανικός,γιατρός), ώστε να δοθεί, κατα τους συντελεστές, μια πιο σφαιρική εικόνα ης οικονομικής συγκυρίας στην Ελλάδα.

Το αφιέρωμα κλείνει με συνέντευξη της Ελένης Παναρίτη και με μια οικονομική ανάλυση, σχετικά με το πως οι τράπεζες περνούν το επενδυτικό τους ρίσκο, στους φορολογούμενους και στις κυβερνήσεις.

Image for 24/12/2012
BBC Radio 5 live
Shelagh Fogarty

Πατήστε στο link για να ακούσετε ολόκληρη την ραδιοφωνική εκπομπή.
http://www.bbc.co.uk/programmes/b010v1zv/episodes/guide


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.