Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

ΦΩΤΟ.Η νυχτερινή Αθήνα βουτηγμένη στο νέφος απο την καύση ξύλων

27.12.2012

Η σοκαριστική - αποκαρδιωτική φωτογραφία της νυχτερινής Αθήνας

Ο καρκινογόνος καπνός απ' τα τζάκια πνίγει πλέον την πόλη


Ο Γιάννης Λαριος ανέβηκε στην ταράτσα του και τράβηξε μερικές φωτογραφίες της Αθήνας, τις οποίες μετά ένωσε, φτιάχνοντας την παραπάνω πανοραμική θέα της Αθήνας, χωρίς άλλη επεξεργασία.

Ανέβασε την εικόνα στο Facebook του γράφοντας:


Yannis Larios

Η Αθήνα της ντροπής. Σημερινή φωτογραφία, πριν λίγο.

Η χωρίς κανένα σχεδιασμό, μανδαρινικής εμπνεύσεως παράλογη αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης φέρνει το 1/4 σε φορολογικά έσοδα και κάνει την Αθήνα θάλαμο αιθάλης.

Ένα πείραμα ηλιθίων, σε βάρος της υγείας όλων μας. Μοιραστείτε το.

----

Ο Θ. Γεωργακόπουλος (που τώρα που το σκέφτομαι είχε γράψει στο βιβλίο του δυο τρεις φορές για το πόσο καρκινογόνος είναι ο καπνός του τζακιού) έγραψε, σχολιάζοντας την εικόνα:

Αυτή τη φωτογραφία (πάτα τη για μεγαλύτερο μέγεθος) την τράβηξε πριν από λίγες ώρες ο φωτογράφος Γιάννης Λάριος από μια ταράτσα πολυκατοικίας στην Πεντέλη. Απεικονίζει το λεκανοπέδιο της Αθήνας βουλιαγμένο σε μια θολή ομίχλη. Η οποία δεν είναι ομίχλη κανονική, από υδρατμούς: Είναι νέφος από την καύση ξύλων σε χιλιάδες τζάκια και ξυλόσομπες των Αθηναίων που, μετά τη ραγδαία αύξηση της τιμής του, δεν έχουν επιλέξει το πετρέλαιο για να θερμάνουν τα σπίτια τους φέτος  [και φυσικά κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει, τι άλλο να κάνουν οι άνθρωποι αν δεν τους φτάνουν τα χρήματα;].




Αυτή η εικόνα επιβεβαιώνει γλαφυρά το πρόβλημα που διαπιστώνουμε κάθε μέρα, από το απόγευμα και μετά, όσοι ζούμε σε γειτονιές της Αθήνας, ειδικά σε αυτές με πολλές νέες οικοδομές. Η πόλη μυρίζει καμένο ξύλο. Ξαφνικά, όλα τα τζάκια που τα προηγούμενα χρόνια κάθονταν πεντακάθαρα και αχρησιμοποίητα, διακοσμητικά, άναψαν ταυτόχρονα. Κι αυτό, δυστυχώς, δεν είναι καθόλου καλό πράγμα, καθόλου χαριτωμένο και καθόλου αθώο. Όπως είχα γράψει και τον περυσινό χειμώνα, είναι καλά τεκμηριωμένο ότι ο καπνός από την καύση του ξύλου είναι εξαιρετικά βλαβερός για την ανθρώπινη υγεία -πολύ χειρότερος από τον καπνό του τσιγάρου. (Οι λεπτομέρειες σ’ αυτό το απλό και κατανοητό άρθρο).

The smoke from an ordinary wood fire contains hundreds of compounds known to be carcinogenic, mutagenic, teratogenic, and irritating to the respiratory system. Most of the particles generated by burning wood are smaller than one micron—a size believed to be most damaging to our lungs. In fact, these particles are so fine that they can evade our mucociliary defenses and travel directly into the bloodstream, posing a risk to the heart. 


Δυστυχώς πολλοί συμπολίτες μας έχουν την ιδέα του τζακιού συνδεδεμένη συνειρμικά με πράγματα ευχάριστα -το χωριό, τη φύση, την τσίκνα- και δύσκολα αντιλαμβάνονται το μέγεθος του υγειονομικού κινδύνου όταν μια ολόκληρη πόλη εκατομμυρίων ανάβει τζάκι ταυτόχρονα. Αυτή η εθιμική παρανόηση (ας το πούμε έτσι) μαζί με την έλλειψη ενημέρωσης για τους κινδύνους κάνουν πολλούς να αντιμετωπίζουν το θέμα με μια ελαφρότητα και μια αφέλεια.

Ελπίζω η σοκαριστική φωτογραφία του Γιάννη Λάριου, που έχει ήδη κυκλοφορήσει ευρύτατα στα social media, να βοηθήσει λίγο στην ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, ή οποιουδήποτε άλλου έχει ευαισθησία να του περισσεύει.

http://www.lifo.gr/team/bitsandpieces/34898

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.