Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

To ΕΘΝΟΣ κινδυνολογει...


Μια διπλή στάση πληρωμών, από και προς το Δημόσιο, βιώνει τις τελευταίες ημέρες η ελληνική οικονομία. Από τη μια το οικονομικό επιτελείο που προσπαθεί να συγκρατήσει το ισοζύγιο περικόπτοντας σημαντικά τις δαπάνες, φτάνοντάς τες όμως στα όρια της στάσης πληρωμών και, από την άλλη, οι πολίτες που αρνούνται να πληρώσουν οτιδήποτε.
Πιο συγκεκριμένα, το Δημόσιο «παγώνει» επιστροφές φόρων προς φυσικά και νομικά πρόσωπα, πληρωμές προμηθευτών και επενδυτικές δαπάνες, αφήνοντας τις «κάνουλες» της χρηματοδότησης ανοιχτές μόνο για μισθούς, συντάξεις και επιχορηγήσεις προς υπουργεία και φορείς. Αυτή η τακτική φέρνει ως άμεση παρενέργεια το αντίστοιχο «πάγωμα» των υποχρεώσεων που έχουν οι πολίτες προς το κράτος, αφού, έχοντας «στεγνώσει» η αγορά από ρευστότητα, δεν πληρώνονται φόροι.
Φαύλος κύκλος
Και αυτός ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται και σε συνδυασμό με τη βαθιά ύφεση που κυριαρχεί τα τελευταία δυο χρόνια και συνεχίζεται με ένταση μας φέρνει ολοένα και πιο κοντά σε συνθήκες ενός πραγματικού κραχ. Το ανησυχητικό όμως είναι ότι όλοι δείχνουν να έχουν συμβιβαστεί με την κατάσταση, αδιαφορώντας για τα χειρότερα.
Δεν είναι όμως έτσι. Και ελπίζουμε αυτό να μην αποκαλυφθεί από μια ενδεχόμενη -έστω και ολιγοήμερη- καθυστέρηση μισθών ή από μια πιθανή επιβολή πλαφόν στις αναλήψεις. Γιατί αν συμβεί κάτι τέτοιο τα μόνα αντανακλαστικά που θα ενεργοποιηθούν θα είναι αυτά του πανικού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Απαιτείται, λοιπόν, ψυχραιμία, δουλειά και επιμονή. Απ' όλους.
Δ. Σ. Κανέλλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.