Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Η Δημαρ στηριζει την επιλογη Στουρναρα!



Η Δημοκρατική Αριστερά υποδέχτηκε θετικά τη στελέχωση του υπουργείου Οικονομικών από τον καθηγητή και γενικό διευ­θυντή του ΙΟΒΕ Γιάννη Στουρνάρα. Σύμφωνα με ορισμένους, η δήλωση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος – ενόσω η κυβέρνηση ήταν ακόμη σε αναζήτηση του αντικατα­στάτη του Β. Ράπανου – ότι ο υπουργός Οικονομικών «θα πρέπει να έχει τα ίδια πολιτικά χαρακτηριστικά και να εκπέμπει τα ίδια μηνύματα και στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό» φω­τογράφιζε τον νέο υπουργό. 

Για τον τελευταίο, υπήρχαν κάποιες επιφυλάξεις δεδομένου ότι έχει εκφραστεί ανοιχτά υπέρ του μνημονίου, ωστόσο υπερί­σχυσε η αντίθεσή της σε τυχόν επιλογή «γαλάζιου» στελέχους. Όπως σημείωσε σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ FM o Σπ. Λυκούδης: «Θα προτιμούσαμε να μην είναι ένα καραμπινάτο κομματικό στέλεχος και πολύ περισσότερο δεν θέλαμε να είναι ένα πρό­σωπο που θα έκανε ακόμα πιο “μπλε” την κυβέρνηση». Από την άλλη, σε αυτήν την περίσταση, υπό την πίεση των εξελίξεων και της ανάγκης να σχηματιστεί κυβέρνηση, η ΔΗΜΑΡ δύσκολα θα μπορούσε να βάλει βέτο για το πρόσωπο του υπουργού Οικο­νομικών.

Υπενθυμίζεται ότι από τα πρόσωπα που υποδείχτηκαν από τη ΔΗΜΑΡ για την κυβέρνηση είναι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρ­ρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώ­νης Ρουπακιώτης, η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη, αδελφή του μέλους της Κ.Ε. Γ. Σκοπούλη, και ο υφυπουργός Παι­δείας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου (πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κι από τους επικριτές του νόμου Διαμαντοπούλου).

Πάντως, η ΔΗΜΑΡ εμφανίζεται διατεθειμένη να συμμετάσχει με δικά της πρόσωπα στη στελέχωση του Δημοσίου, σε επίπεδο Γενικών Γραμματειών και υπηρεσιών, όπως άφησε να εννοηθεί ο Φώτης Κουβέλης κατά τη σύσκεψη των τριών αρχηγών το βρά­δυ της Τρίτης στο σπίτι του πρωθυπουργού όπου συζητήθηκαν δύο ακόμη σημεία, η προετοιμασία για τη σημερινή σύνοδο και η έναρξη του κυβερνητικού έργου και λειτουργίας.

Το ζήτημα της στελέχωσης της δημόσιας διοίκησης θα συζη­τηθεί πιο διεξοδικά στα κομματικά όργανα τις επόμενες μέρες, αρχής γενομένης από την Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία αναμέ­νεται να συνεδριάσει σήμερα.
Θέματα προς συζήτηση είναι και η γενικότερη λειτουργία του κόμματος και η σχέση του με το σκέλος της συμμετοχής στο κυ­βερνητικό έργο. Η διαδικασία του σχηματισμού της κυβέρνησης εκ των πραγμάτων επέβαλε γρήγορους ρυθμούς αποφάσεων και πρωτοβουλιών στο ηγετικό επιτελείο της ΔΗΜΑΡ, με αποτέ­λεσμα τα νέα δεδομένα να μην έχουν εκτενώς συζητηθεί στο κόμμα, εντός του οποίου (στην Εκτ.Επ., την Κ.Ε. και ορισμένες οργανώσεις) έχουν εκδηλωθεί ενστάσεις κι επιφυλάξεις για τη συμμετοχή, την προγραμματική συμφωνία ή επιμέρους ζητήμα­τα. Είναι ένα ερώτημα, αν οι εσωτερικές ισορροπίες μπορούν να τηρηθούν επί μακρόν, δεδομένου ότι οι πιέσεις εντός κι εκτός της χώρας στην κατεύθυνση της τήρησης των όρων του μνημονί­ου είναι εξαιρετικά ισχυρές.
topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.