Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

H HSBC,η τραπεζα που εκανε ολη την βρωμικη δουλεια του ελληνικου PSI,ξεπλενει βρωμικο χρημα

Διαδοχικά πλήγματα στο κύρος της δέχεται τις τελευταίες ημέρες η HSBC, καθώς συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για παράτυπες και παράνομες δραστηριότητες.  Μετά την εμπλοκή στο σκάνδαλο του Libor,  η αμερικανική Γερουσία καταλογίσει στην τράπεζα ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από ναρκωτικά, τρομοκρατικές οργανώσεις και επικίνδυνα κράτη. Αυτά ακριβώς περιγράφονται και απαριθμούνται σε έκθεση της υποεπιτροπής ερευνών της Γερουσίας
Η τράπεζα όχι μόνο δεν διαψεύδει, αλλά αναγνωρίζειτα λάθη της και δηλώνει έτοιμη να τα διορθώσει. Σύμφωνα με την έκθεση, η ευθύνη της HSBC έγκειται στη συνειδητή θέσπιση ελλιπών κανονισμών για την αποτροπή αυτών των πράξεων, με αποτέλεσμα να γίνει το μεγαλύτερο «πλυντήριο» μαύρου χρήματος..
Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα οι παρανομίες που γίνονταν μέσω της HSBC δεν παρέβαιναν μόνο νόμους της πολιτείας, αλλά ήταν αντίθετες προς τα συμφέροντα των ΗΠΑ καθώς ξεπλένονταν χρήμα ακόμα και για το Ιράν.
Βάσει των των ομοσπονδιακών νόμων των ΗΠΑ,  οι κινήσεις κεφαλαίων από πελάτες της τράπεζας  εκτός από παράνομες χαρακτηρίζονται και επικίνδυνες, διότι δημιουργούν κινδύνους για  την ακεραιότητα της χώρας, για την ασφάλεια των πολιτών και των στρατιωτών της.
Στο ανακοινωθέν της επιτροπής  γίνεται σαφής αναφορά στην παραπλάνηση των αρχών από ξένες τράπεζες του ομίλου της HSBC, αποδεικνύοντας ότι πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο από την πλευρά της τράπεζας, το οποίο γνώριζαν όχι μόνο τα τοπικά στελέχη αλλά και πολύ πιο υψηλόβαθμα.
Σύμφωνα με την έκθεση η HSBC κατηγορείται, μεταξύ άλλων, για την διευκόλυνση συναλλαγών 19,4 δις. δολαρίων που σχετίζονται με το Ιράν, σε περίοδο που οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν απαγορεύσει τις εμπορικές συναλλαγές με τη χώρα. Η κατηγορία αυτή καλύπτει 7ετή δράση της HSBC.
Παράλληλα κατηγορείται ότι διατηρούσε σχέσεις και έκανε συναλλαγές με τράπεζες στη Σαουδική Αραβία και το Μπαγκλαντές, ενώ γνώριζε τις σχέσεις που έχουν τα τραπεζικά ιδρύματα αυτά με τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων.
Παράλληλα κατηγορείται για ξέπλυμα 290 εκατ. δολαρίων μέσω ταξιδιωτικών επιταγών από τα οποία κέρδισαν Ρώσοι λαθρέμποροι μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.
Τέλος ο επικεφαλής της επιτροπής που ερεύνησε τις συναλλαγές καταλήγει ότι η HSBC έχει για χρόνια μολύνει τα πάντα, αλλά η πρόσφατη αλλαγή στην ηγεσία της τράπεζας, στο Σαν Φρανσίσκο θα βοηθήσει στην εξυγίανση της τράπεζας και του συστήματος.
Το ερώτημα που τίθεται τώρα έχει να κάνει με τις δραστηριότητες της HSBC σε ολόκληρο τον κόσμο κα  στην Ελλάδα. Υπό το φώς των στοιχείων που προέκυψαν –και η τράπεζα παραδέχθηκε- στο Σαν Φρανσίσκο, οι ελληνικές αρχές και η ΤτΕ  ίσως χρειασθεί  να ερευνήσουν ενδελεχώς τις συναλλαγές της στην Ελλάδα.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η Ελλάδα εμφανίζεται στις πρώτες θέσεις των εκθέσεων για το ξέπλυμα χρήματος και την υποβοήθηση εγκληματικών δραστηριοτήτων λόγω έλλειψης θεσμικού πλαισίου και ελέγχων στη διακίνηση χρήματος.

Διαβαστε επισης

HSBC Θα ηταν καταστροφη για ευρω και Ζωνη,να βγει η Ελλαδα και στο τελος τα καταφερει!!

Bloomberg. Ποιοι μετεχουν στο Ινστιντουτο Διεθνων Οικονομικων που εκπροσωπει τους ιδιωτες πιστωτες μας?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.