Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Η Κυπρος στην Ρωσια για 5 δις.

Ύψους 5 δισ. ευρώ


Η Ρωσία επιβεβαιώνει πως έλαβε κυπριακό αίτημα για δάνειο και το εξετάζει

Από συνάντηση του πρόεδρου Χριστόφια με την Γερμανίδα καγκελάριο Α.Μέρκελ.
Από συνάντηση του πρόεδρου Χριστόφια με την Γερμανίδα καγκελάριο Α.Μέρκελ.
Μόσχα: Τη λήψη αιτήματος από την Κύπρο για δάνειο ύψους 5 δισ. ευρώ, επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, προσθέτοντας «πως το παρόν το εξετάζουμε».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Δ.Χριστόφιας «παίζει σε διπλό ταμπλό» αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο διακρατικών δανείων ερμηνεύουν οι αναλυτές, σε μια προσπάθεια ίσως να ασκήσει και πιέσεις στην τρόικα για να επιτύχει ευνοϊκότερους όρους για την χώρα του σε περίπτωση που συμφωνηθεί να δοθεί στη Λευκωσία πακέτο ευρωβοήθειας.

Από την πλευρά του ο Δ.Χριστόφιας τονίζει ότι είναι απολύτως φυσικό να στρέφεται σε όλους τους συμμάχους της Κύπρου για βοήθεια και ότι «μπορούμε να συνδυάσουμε και τα δυο (ευρωβοήθεια και δάνειο από τη Ρωσία)».

Εκφράζει δε την πεποίθηση ότι οι στενές του σχέσεις με την Μόσχα δεν θα μπορούσαν να βλάψουν τις σχέσεις του με την Ευρώπη.

Ειδικότερα, την Παρασκευή, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Άντον Σιλουάνοφ, επιβεβαίωσε ότι η Κύπρος, η οποία πλήττεται από σοβαρή οικονομική κρίση, ζήτησε από τη Μόσχα δάνειο ύψους 5 δισ. ευρώ.

«Λάβαμε ένα αίτημα από την κυπριακή πλευρά. Προς το παρόν, το εξετάζουμε», είπε ο κ. Σιλουάνοφ, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων τα οποία προσθέτουν ότι ο υπουργός διευκρίνισε πως το ύψος του δανείου ανέρχεται σε 5 δισ. ευρώ.

Παίζει σε διπλό ταμπλό η Κύπρος

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Δ.Χριστόφιας επανέλαβε χθες (Πέμπτη), και ενώ η τρόικα συνεχίζει τις επαφές της με πολιτικούς και κοινωνικους φορείς για την καταγραφή της κατάστασης της κυπριακής οικονομίας, την πρόθεσή του να επιχειρήσει να πάρει δάνεια τόσο από την ΕΕ όσο και από την Ρωσία, προσθέτοντας πως είναι απολύτως φυσικό μια χώρα να στρέφεται σε όλους τους συμμάχους της για βοήθεια.

«Χρειαζόμαστε χρήματα να τονώσουμε την οικονομία μας και να ανακεφαλαιοποιήσουμε τις τράπεζές μας», είπε ο Δημήτρης Χριστόφιας σε δημοσιογράφους, όπως αναφέρει το Reuters.

«Οι Ρώσοι, ως καλοί φίλοι της Κύπρου, θέλουν να μας φροντίσουν», είπε ο Χριστόφιας, ο μοναδικός κομουνιστής αρχηγός κράτους-μέλους της ΕΕ.

Πρόσθεσε πως είναι προετοιμασμένος να δεχτεί οικονομική βοήθεια τόσο από την Μόσχα όσο και από τους Ευρωπαίους εταίρους, προκειμένου να επαναφέρει την οικονομία της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης, και πως οι στενές σχέσεις του με την Μόσχα δεν θα μπορούσαν να βλάψουν τις σχέσεις του με την Ευρώπη.

Ερωτηθείς αν θα προτιμούσε να δεχτεί βοήθεια από την Ρωσία ή την ΕΕ, ο Χριστόφιας απάντησε διπλωματικά ότι «μπορούμε να συνδυάσουμε και τα δυο».

Ο τραπεζικός κλάδος της χώρας δέχεται πιέσεις εξαιτίας της έκθεσης του στην Ελλάδα, και δυο τουλάχιστον κυπριακές τράπεζες πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, τo κόστος διάσωσης των κυπριακών τραπεζών ενδέχεται να ανέλθει στα 10 δισ. ευρώ.

Εκπρόσωποι της τρόικας ήδη βρίσκονται στην χώρα για πρώτη εκτίμηση των οικονομικών αναγκών προτού οριστικοποιηθεί το όποιο πακέτο διάσωσης.

Ωστόσο, παραμένει ασαφές αν ο Χριστόφιας, ο οποίος εξελέγη το 2008, θα υπογράψει το πακέτο διάσωσης που θα προσφέρει η ΕΕ, ειδικότερα αφού ενδέχεται να συνοδεύεται από αυστηρούς όρους, συμπεριλαμβανομένων και μεταρρυθμίσεων στα συνταξιοδοτικά και εργασιακά προγράμματα της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος έχει ήδη λάβει 2,5 δισ. ευρώ από την Ρωσία σε δάνεια διαρκείας 4 1/2 ετών με επιτόκιο 4,5%, χωρίς να φαίνεται να συνοδεύονται από άλλους όρους.

Τα δάνεια που έχουν δοθεί από την ΕΕ σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και - εντός ολίγων εβδομάδων - σε Ισπανία διαφέρουν στα επιτόκια, αλλά και στα χρονοδιαγράμματα αποπληρωμής τους.

Προσπαθώντας ενδεχομένως να ασκήσει πιέσεις στη ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να επιτύχει ευνοϊκότερους όρους για την χώρα του, ο Χριστόφιας βλέπει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

«Και τα δυο μπορούν συνδυαστούν», είπε αναφορικά με την πιθανή δανειοδότηση από Μόσχα και Βρυξέλλες.

«Ας ελπίσουμε πως θα επιτύχουμε και τα δυο» κατέληξε χαμογελώντας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.