Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Λογιστικό έλεγχο του χρέους ζητεί η Τυνησία


Νομοσχέδιο για τον λογιστικό έλεγχο του επαχθούς δημόσιου χρέους που κληροδότησε στην Τυνησία η δικτατορία του Μπεν Αλί κατατέθηκε χθες στο κοινοβούλιο της χώρας από βουλευτή της κυβερνητικής παράταξης.

Είχε προηγηθεί η άρνηση του προέδρου της χώρας, Μονσέφ Μαρτζουκί, να ανανεώσει την παλαιότερη δανειακή σύμβαση του ΔΝΤ με το παλιό καθεστώς, δηλώνοντας ότι "πρέπει πρώτα να διεξαχθεί έρευνα για να διευκρινιστεί το αν το κράτος πρέπει να πληρώσει τα χρέη αυτά".
Ο Τυνήσιος πρόεδρος απαίτησε ταυτόχρονα την αποπομπή του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τυνησίας, Μουσταφά Καμέλ Ναμπλί, κρίνοντας ότι δεν κατέβαλε τις απαραίτητες προσπάθειες ώστε να ανακτήσει το κράτος τα περιεχόμενα των "παγωμένων" τραπεζικών λογαριασμών της οικογένειας Μπεν Αλί σε τράπεζες του εξωτερικού.

Καταθέτοντας το νομοσχέδιο για τον λογιστικό έλεγχο, η βουλευτής Μαμπρούκα Μπαρέκ τόνισε ότι "μεγάλο μέρος του χρέους δημιουργήθηκε από παράνομες δραστηριότητες του καθεστώτος Μπεν Αλί" και επομένως αρμόδια να αποφανθεί για το ζήτημα είναι η Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2010, πάνω από το μισό δημόσιο χρέος της χώρας, που ανέρχεται σήμερα στα 15 περίπου δισ. ευρώ, δημιουργήθηκε στα χρόνια του Μπεν Αλί.

Όπως σημειώνει ο Τυνήσιος νομικός Ζιχάν Σαντούλ, "είναι παράλογο να κληρονομήσει άνευ όρων το χρέος αυτό ο λαός της Τυνησίας, τη στιγμή μάλιστα που η ετήσια δόση αποπληρωμής του είναι εξαπλάσια των κονδυλίων για την υγεία, τριπλάσια αυτών της παιδείας και εξαπλάσια των κονδυλίων για την περιφερειακή ανάπτυξη".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.