Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

VIDEO Η Νεα Ιωνια σε επιφυλακη για το νοσοκομείο Αγια Ολγα.

Στρώνοντας το δρόμο για το ξεπούλημα του νοσοκομείου Αγ. Όλγας

Ηρακλής Γκoτσης, Δήμαρχος Ν. Ιωνίας

Πρόσφατα ενημερωθήκαμε από την τηλεόραση ότι ένα από τα νοσοκομεία που θα κλείσουν είναι και της Αγ. Όλγας, το Κωνσταντοπούλειο [...] Στο Δ.Σ. πήραμε την απόφαση να αγωνιστούμε ώστε να μη μειωθούν οι υπηρεσίες που προσφέρει στο Δήμο μας και γενικότερα στην περιοχή. Βέβαια αυτό είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής του Υπουργείου Υγείας και γενικότερα της κυβέρνησης που προσπαθεί να μειώσει τις δαπάνες για την υγεία και ένα μέρος από δημόσια να τη δώσει σε ιδιώτες. Το Δ.Σ. εξέφρασε την ανησυχία του για αυτό και την πίστη του ότι η Υγεία πρέπει να είναι ένα δημόσιο αγαθό. Θα παλέψουμε να μην πειραχτεί η λειτουργία του νοσοκομείου [...] Είχαμε μια σύσκεψη με φορείς και εργαζόμενους του νοσοκομείου … και αποφασίσαμε να είμαστε σε εγρήγορση για τις εξελίξεις. Αν υπάρχουν εξελίξεις οι οποίες είναι ενάντια στη μέχρι τώρα λειτουργία του νοσοκομείου να αγωνιστούμε, να ξεσηκώσουμε τον κόσμο, να πάρουμε μέτρα ώστε να τις αποτρέψουμε…
 

 
 
 
Σωτήρης Μπότσιος, Δ/ντής οδοντιατρικού στο νοσοκομείο Αγ. Όλγας

Υπάρχουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις μνημονιακές δεσμεύσεις του Υπουργού Υγείας και οι οποίες φτάνουν στα αυτιά μας μέσω των διαρροών του τύπου. Μόλις πριν 10-15 ημέρες στο δελτίο του ΜΕΓΚΑ φάνηκε ότι το νοσοκομείο μας είναι από αυτά που πρόκειται να κλείσουν … βάσει κάποιου δείκτη πληρότητας που έλεγαν ότι είναι στο 40-41% … Η πραγματικότητα δεν είναι αυτή. Η πληρότητά μας αγγίζει το 87%. Το ρεπορτάζ επανήλθε λέγοντας ότι το ποσοστό δεν ήταν για την πληρότητα, αλλά για την αποδοτικότητα [1]… Όλοι αυτοί, τα golden boys που έπαιξαν ρόλο συμβούλου στον προηγούμενο Υπουργό Υγείας, κατασκεύασαν κάποιους δείκτες με κριτήρια αγοράς.

Το δημόσιο νοσοκομείο δεν είναι “rooms to let”. Αν υπάρξει κάποια επιδημία, το νοσοκομείο προφανώς θα έχει πληρότητα 100%…

Το δεύτερο είναι η αδιαφάνεια στη χρήση αυτών των δεικτών. Όταν μεσουρανούσε ο κ. Λοβέρδος και ο κ. Μόσιαλος “έσκαγαν” στον τύπο διάφορες μελέτες … (στις οποίες) είχαν αθροίσει το σύνολο των γιατρών στη χώρα και τα κρεβάτια τα νοσηλευτικά των νοσοκομείων, κάνανε μια διαίρεση και βγάζανε ότι η αναλογία γιατρού προς κρεβάτια είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο τον ευρωπαϊκό. Αυτό βεβαίως ήταν πέρα για πέρα χαλκευμένο και ψέμα, διότι συνάθροιζαν και βάζαν στο ίδιο τσουβάλι γιατρούς οι οποίοι δεν είχαν καμία σχέση με το νοσοκομειακό περιβάλλον: βάζαν ελευθερο-επαγγελματίες, αγροτικούς, ειδικευόμενους, γιατρούς ασφαλιστικών ταμείων…

Σε ένα δημόσιο νοσοκομείο δεν μπορεί κανείς να περιμένει θετικό πρόσημο στον ισολογισμό, γιατί δεν είναι μπακάλικο… Ιδιαίτερα σήμερα τα ταμεία δεν (μπορούν να) καταβάλλουν τα νοσήλεια για τους νοσηλευόμενους… Θα πρέπει να γίνει ένας έλεγχος για το σύστημα των προμηθειών. Αρκετοί ξέρουν πολλά, καιρός είναι να ανοίξουν το στόμα τους και να μιλήσουν.

Με ένα φαξ που απέστειλε το Υπουργείο στο νοσοκομείο στην ουσία καταργεί το τμήμα του
αξονικού τομογράφου, ο οποίος είναι πρόσφατο απόκτημα σύγχρονης τεχνολογίας, χορηγία του ΟΠΑΠ, καταργεί το μαγνητικό τομογράφο [...], το τμήμα του ψηφιακού αγγειογράφου, το ενδοσκοπικό, το γαστρεντερολογικό. Με δύο κουβέντες, θέλουν να καταργήσουν τα τμήματα εκείνα που ήταν η προμετωπίδα μας, που μας έκαναν ένα νοσοκομείο άνω του μεσαίου.

Φοβόμαστε ότι πίσω από όλη αυτή την ιστορία κρύβονται τα περίφημα ΣΔΙΤ. Είναι δηλαδή δυνατόν το Σεπτέμβρη που θα γυρίσουμε πίσω να βρούμε κάποιον ιδιώτη στον οποίο θα έχει εκχωρηθεί ο χώρος, η υλικοτεχνική υποδομή και το προσωπικό.

Κατά καιρούς τα ΜΜΕ συνηθίζουν να “βγάζουν στη σέντρα” γιατρούς που δεν έκοβαν αποδείξεις, που παίρνουν φακελάκια κλπ. Όλα αυτά είναι γνωστά και σε εμάς τους ίδιους. Τα ήξεραν και εκείνοι που όφειλαν θεσμικά να είχαν πάρει μέτρα με ελεγκτικούς μηχανισμούς. Αλλά τι κάνουν; Είναι το γνωστό “τριπάκι” της κάθε φορά εξουσίας. “Σε αφήνω εν γνώσει μου να παρανομήσεις και την κατάλληλη στιγμή ανασύρω από το συρτάρι μου την παρανομία σου για να τη ρίξω στο πόπολο μόνο και μόνο για να το χρησιμοποιήσω ως άλλοθι και να κάνω την επέλαση σε ό,τι έχει κατακτηθεί μέχρι αυτή τη στιγμή”

Εμείς συνεχίζουμε και εφημερεύουμε απλήρωτοι εδώ και πέντε μήνες, μόνο και μόνο επειδή θεωρούμε τον εαυτό μας κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Ο παππούς που έρχεται στα επείγοντα θα μπορούσε να είναι πατέρας μας. Σήμερα είμαστε εμείς οι γιατροί, αύριο θα είμαστε οι ασθενείς.

Ποια είναι η διάκριση μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου νοσοκομείου; Εάν ένας άνθρωπος βρεθεί χωρίς χρήματα, χωρίς ασφαλιστικό βιβλιάριο, χωρίς ταυτότητα στο κατώφλι του δημόσιου νοσοκομείου θα νοσηλευτεί. Στο ιδιωτικό νοσοκομείο μάλλον δε θα ασχοληθεί κανείς μαζί του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.