Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

HUFFINGTON POST."Αυξανόμενη Αστυνομική Βαρβαρότητα στην Ελλάδα: Η αθέατη όψη της κρίσης"



Growing Police Brutality in Greece: The Hidden Face of the Crisis

Posted: 08/02/2013
Fragkiska Megaloudi





Αυξανόμενη Αστυνομική Βαρβαρότητα στην Ελλάδα: Η αθέατη όψη της κρίσης

Καθώς οι συγκλονιστικές εικόνες των Ελλήνων που πάλευουν για να πάρουν τσάντες με δωρεάν λαχανικά γίνονται πρωτοσέλιδα των διεθνών μέσων ενημέρωσης, γίνεται σαφές ότι η κρίση στη χώρα έχει ξεπεράσειί πλέον τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και καταλαμβάνει την κάποτε ακμάζουσα μεσαία τάξη.


Σχεδόν κάθε οικογένεια έχει πληγεί από την κρίση και ο καθένας έχει μια ιστορία να πει για έναν συγγενή ή έναν φίλο που έχει χάσει τη δουλειά του και αγωνίζεται να επιβιώσει. Το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 6,5% το 2012 και η οικονομία στην Ελλάδα αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω το 2013, κάτω από το βάρος του επόμενου γύρου μέτρων λιτότητας, που απαιτούν οι διεθνείς πιστωτές.

Και ενώ πολλά έχουν ειπωθεί σχετικά με τα οιονομικά μεγέθη, για την τύχη της ελληνικής δημοκρατίας επικρατεί σιωπή. Με τους Έλληνες να υποφέρουν κάτω από τα μέτρα λιτότητας χωρίς τέλος και την χώρα να παραλύει από τις απεργίες σε εθνικό επίπεδο, οι κατηγορίες για βασανιστήρια και κακομεταχείριση από την ελληνική αστυνομία έχουν πολλαπλασιαστεί.


Πρόσφατα, η ελληνική αστυνομία φέρεται να βασάνισε τέσσερις υπόπτους για ληστεία τράπεζας οι οποίοι συνελήφθησαν στις αρχές του Φεβρουαρίου στο βόρειο τμήμα της χώρας. Σύμφωνα με τις οικογένειές τους, τους νεαρούς άνδρες, ηλικίας μεταξύ 20 και 24 και φερόμενους να ανήκουν σε μια τοπική τρομοκρατική ομάδα, τους φόρεσαν κουκούλες και τους χτυπούσαν άγρια, κατά τη διάρκεια της κράτησης. Ενώ οι εικόνες των υπόπτων που δημοσιεύθηκαν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης παρουσιάζαν εκτεταμένους μώλωπες, η αστυνομία κυκλοφόρησε φωτογραφίες των τεσσάρων, με ψηφιακή επεξεργασία, σε μια προσπάθεια να διαγράψει μελανιές και κοψίματα, προκαλώντας δημόσια κατακραυγή.

Ο Έλληνας υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας υπερασπίστηκε την ελληνική αστυνομία λέγοντας ότι η χρήση του Photoshop ήταν αναγκαία για να διασφαλιστεί ότι οι ύποπτοι ήταν αναγνωρίσιμοι.


Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ισχυρισμοί για βασανιστήρια από τις ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις, γίνονται πρωτοσέλιδο. Τον περασμένο Οκτώβριο δεκαπέντε αντιφασίστες διαδηλωτές συνελήφθησαν στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τους υποστηρικτές του φασιστικού κόμματος Χρυσή Αυγη. Τα θύματα ισχυρίστηκαν στην βρετανική εφημερίδα The Guardian ότι βασανίστηκαν κατά τη διάρκεια της κράτησης τους στην ΓΑΔΑ: οι αστυνομικοί τους χαστούκιζαν και τους έφτυναν, τους έκαψαν τα χέρια με έναν αναπτήρα και τους κράτησαν ξύπνιους όλο το βράδυ με πυρσούς και τα λέιζερ.


Το ρεπορτάζ του Guardian οδήγησε τον Έλληνα Υπουργό, Νίκο Δένδια, να κατηγορήσει την βρετανική εφημερίδα ότι διαδίδει ψεύδη και απείλησε με νομικές ενέργειες. Ωστόσο, η επαγγελματική ιατροδικαστική εξέταση των δεκαπέντε διαδηλωτών απέδειξε ότι τα βασανιστήρια είχαν λάβει πράγματι χώρα. Όταν, την επόμενη ημέρα, δύο Έλληνες δημοσιογράφοι, σχολίασαν σχετικά με το ρεπορτάζ του Guardian στο εθνικό τηλεοπτικό κανάλι, απολύθηκαν.


Καθώς η κοινωνική κρίση βαθαίνει στην Ελλάδα, η αστυνομική βαρβαρότητα βρίσκεται σε άνοδο. Από την αρχή οι Έλληνες πολίτες αντιτάχθηκαν στα μέτρα λιτότητας με γενικές απεργίες, διαδηλώσεις και κατάληψεις πλατειών. Η απάντηση ήταν υπερβολική αστυνομική δύναμη, δακρυγόνα, τραυματισμοί και αδικαιολόγητη κράτηση διαδηλωτών.

Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου ενάντια στα μέτρα λιτότητας, που έγινε στην Αθήνα τον Μάιο του 2011, ο Γιάννης Καυκάς, ένας ψυχολόγος και φοιτητής φωτογραφίας, υπέστη ένα σχεδόν θανατηφόρο τραυματισμό στο κεφάλι, όταν ένας αστυνομικός τον χτύπησε με έναν από τους πυροσβεστήρες που φέρουν μαζί τους τα ΜΑΤ. Πέρασε 20 ημέρες στη μονάδα εντατικής θεραπείας και έπρεπε να υποβληθεί σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση στο κεφάλι.

Ο δημοσιογράφος Μανώλης κυπραίος, ενώ καλύπτε τον Ιούνιο του 2011 τα συλλαλητήρια ενάντια στα μέτρα λιτότητας, ένας άνδρας των ΜΑΤ του έριξε μια χειροβομβίδα κρότου-λάμψης και πάσχει από μόνιμη απώλεια της ακοής του.


Τον Φεβρουάριο του 2012, περισσότεροι από εκατό χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο, μετά την δημόσια αυτοκτονία ενός 77χρονου συνταξιούχου. Οι διαδηλώσεις κατέληξαν σε συγκρούσεις με τα ΜΑΤ μέσα σε σύννεφα δακρυγόνων και φλόγες. Ο φωτορεπόρτερ Μάριος Λώλος δέχτηκε σοβαρά χτυπήμστς στο κεφάλι από τις δυνάμεις της αστυνομίας και έπρεπε να περάσει από χειρουργικές επεμβάσεις κεφαλής, για τα τραύματα του. Την προηγούμενη ημέρα, η δημοσιογράφος Ρένα Μανιού, επίσης, ξυλοκοπήθηκε σοβαρά από τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ ο Δημήτρης Τρίμης, ο επικεφαλής της ελληνικής δημοσιογράφος ένωσης ΕΣΗΕΑ, έσπασε το χέρι του, αφού είχε σπρωχθεί βίαια και κλωτσηθεί από τα ΜΑΤ.


Σε άλλες περιπτώσεις, οι διαδηλωτές είχαν χρησιμοποιηθεί από τα ΜΑΤ ως ανθρώπινες ασπίδες: μια φωτογραφία που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο δείχνει μια διαδηλώτρια με χειροπέδες, μπροστά από τους αστυνομικούς καθώς ο κόσμος πετούσε πέτρες εναντίον των αστυνομικών, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης τον Οκτώβριομ για την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελάριου, Άνγκελα Μέρκελ ,στην Αθήνα.


Από όλες αυτές τις περιπτώσεις, ούτε μία δεν έχει διωχθεί.


Η αστυνομική βαρβαρότητα έχει μακρά ιστορία στην Ελλάδα, ακόμα και οι δολοφονίες εφήβων από τις αστυνομικές δυνάμεις δεν είναι πρωτοφανείς.

Το 1976, δύο χρόνια μετά την κατάρρευση της στρατιωτικής χούντας που κυβέρνησε τη χώρα μεταξύ 1967 - 1974, ο Σιδέρης Ισιδηρόπουλος, 16 χρονών έφηβος και ακτιβιστής, σκοτώθηκε από αστυνομικές δυνάμεις ενώ κολλούσε αφίσες  σε ένα δημόσιο κτίριο.

Τον Νοέμβριο του 1980, τα ΜΑΤ ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου  την 20χρονη διαδηλώτρια Σταματίνα Κανελλοπούλου, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για τον εορτασμό της εξέγερσης του 1973 κατά της στρατιωτικής χούντας.

Πέντε χρόνια αργότερα, το 1985, ο 15χρονος  Μιχάλης Καλτεζάς, πυροβολήθηκε στο κεφάλι από αστυνομικό κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μετά από διαδηλώσεις στην Αθήνα. Ο αστυνομικός αθωώθηκε από τις κατηγορίες.

Τον Δεκέμβριο του 2008 ένας αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε τον 15χρονο Αλέξη Γρηγορόπουλο, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα ο αστυνομικός στόχευσε το αγόρι και το πυροβόλησε στο στήθος. Η δολοφονία του 15χρονου πυροδότησε ταραχές σε όλη την χώρα. Σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις που έμειναν ατιμώρητες, ο αστυνομικός καταδικάστηκε για τον φόνο του εφήβου.


Αυτό που κάνει την κατάσταση στην Ελλάδα ακόμη πιο ανησυχητική είναι το γεγονός ότι οι περισσότερες περιπτώσεις της υπερβολικής αστυνομικής και κρατικής βαρβαρότητας δεν καταγγέλλονται. Καθώς η πλειοψηφία των ελληνικών μέσων ενημέρωσης ανήκουν σε οικογένειες ολιγαρχών της χώρας, οι οποίοι ελέγχουν το χρηματοπιστωτικό τομέα και έχουν ισχυρούς δεσμούς με τους πολιτικούς, οι δημοσιογράφοι προτιμούν να μείνουν ήσυχοι, για το συμφέρουν αυτου που τους πληρώνει.

Πρόσφατα, ένας δημοσιογράφος που εργάζεται για το ερευνητικό δημοσιογραφίκό περιοδικό Unfollow, δέχθηκε απειλές θανάτου απο έναν άνθρωπο ο οποίος συστήθηκε ως ο μεγιστάνας του πετρελαίου Δημήτρης Μελισσανίδης, αφού δημοσίευσε ρεπορτάζ  σχετικά με ένα σκάνδαλο λαθρεμπορίου πετρελαίου που εμπλέκεται η εταιρία Aegean Oil, του Μελισσανίδη.Οι απειλές θανάτου εναντίον του δημοσιογράφου, έλαβε πολύ μικρή κάλυψη από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.


Δεδομένου ότι η Ελλάδα κατηφορίζει σε περισσότερο χάος εν μέσω αυξανόμενων κοινωνικών και πολιτικών εντάσεων, η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο στην χώρα που γεννήθηκε.
Οι ευρωπαϊκές πολιτικές και οικονομικές ελίτ αδυνατούν να κατανοήσουν ότι η κοινωνική δικαιοσύνη και η δημοκρατία , οι αξίες στις οποίες χτίστηκε η έννοια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τώρα υπονομεύονται από μονομερή επιβολή αυστηρών κοινωνικών περικοπών και κάθετου πετσοκόμματος  μισθών, που φτωχαίνει τα έθνη και προκαλεί εξτρεμισμό και χάος. Η ελληνική κυβέρνηση συνασπισμού απογοήτευσε τους δικούς της ανθρώπους και δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει δικαιοσύνη και τα βασικά δικαιώματα για κάθε πολίτη της.

Τι ουσιαστικές επιλογές απέμειναν για τους ανθρώπους; Αυτό φαίνεται να είναι το ερώτημα που κανείς δεν μπορεί να απαντήσει στην Ελλάδα πια.


Μετάφραση: LEFTeria-news

http://www.huffingtonpost.co.uk/fragkiska-megaloudi/growing-police-brutality-in-greece_b_2636529.html

As startling images of Greeks struggling to get bags of free distributed vegetables make the headlines in the international media, it's becoming evident that the crisis in the country has now overpassed vulnerable groups of people and is taking over the once thriving middle class.

Almost every family has been hit by the crisis and everyone has a story to tell about a relative or a friend who has lost a job and struggles to survive. Greek GDP has shrunk by 6.5 per cent in 2012 and Greece's economy is expected to contract further in 2013 under the weight of the next round of austerity measures demanded by international creditors.
And while much has been said over the economic figures, on the fate of Greek democracy there is silence. With Greeks suffering under austerity measures with no end, and the country paralyzed by nationwide strikes, accusations of torture and ill-treatment by Greek police have multiplied.

Recently, Greek police have allegedly tortured four bank-robbery suspects that were arrested beginning of February in the north of the country. According to their families the young men, aged between 20 and 24 and allegedly belonging to a local terrorist group, were hooked and severely beaten during detention. While images of the suspects published by the media show extensive bruising, the police released photographs of all four, digitally manipulated in an effort to erase bruises and cuts, causing a public outcry.


This is not the first time that allegations of torture by the Greek police forces, make headlines. Last October fifteen anti-fascists protesters were arrested in Athens during clashes with supporters of the fascist party Golden down. The victims claimed at the British newspaper the Guardian that they were tortured during detention at the Attica General Police Directorate: police officers slapped them and spat on them, burnt their arms with a cigarette lighter and kept them awake all night with torches and lasers. The Guardian report led the Greek Minister, Nikos Dendias, to accuse the British newspaper of spreading lies and threaten it with legal actions. However, professional forensic examination of the fifteen protesters proved that the torture had indeed taken place. When, the next day, two Greek journalists commented on the Guardian report on the national television channel, they were fired.
As society's crisis deepens in Greece, police brutality is on the rise. From the very beginning Greek citizens have opposed the austerity measures with general strikes, demonstrations and occupation of squares. The answer was excessive police force, tear gas, injuries and unjustified detention of protesters.
During anti-austerity measures protests taken place in Athens on May 2011, Yannis Kafkas, a psychologist and photography student, reportedly suffered an almost fatal head injury when a police officer hit him with one of the fire extinguishers that the riot police carry with them. He spent 20 days in intensive care and had to undergo emergency head surgery.
Journalist Manolis Kipraios, while covering June 2011 protests against austerity measures, suffered from permanent hearing loss after a member of riot police fired a stun grenade against him.


In February 2012, more than one hundred thousand people gathered outside the parliament, following the public suicide of a 77 year old pensioner. The protests ended up in clashes with the riot police amidst clouds of tear gas and flames. Photojournalist Marios Lolos reportedly received severe head blows by the police forces and had to go through surgeries for head injuries. The previous day, journalist Rena Maniou was also reportedly severely beaten by security forces while Dimitris Trimis, the head of the Greek journalist association ESEA, broke his arm after he was violently pushed and kicked by the riot police.
In other instances protesters were used by the riot police as human shields: a photograph circulated on the internet shows a female protester in handcuffs ahead of policemen as people threw stones against the officers, during protests over the October visit of the German chancellor, Angela Merkel, in Athens.

Of all cases, not a single one has been prosecuted.

Police brutality has a long history in Greece, and even the murder of teenagers by the police forces is not unprecedented. In 1976, two years after the collapse of the military junta that ruled the country from 1967 to 1974, Sideris Isidoropoulos, a 16 year old teenager and activist, was killed by police forces while putting up campaign posters on a public building. In November 1980, riot police has beaten to death 20 year old protester Stamatina Kanelopoulou, during a demonstration to commemorate the 1973 uprising against the military junta. Five years later, in 1985, 15 year old Michalis Kaltezas, was shot in the head by a policeman during clashes following protests in Athens. The police officer was acquitted of the charges. In December 2008 a police officer shot dead 15 year old Alexis Grigoropoulos, during demonstrations in Athens downtown. According to eye witness the police officer took aim at the boy and shot him at the chest. The murder of the 15 year old sparkled nationwide riots in the country. Unlike other cases that went unpunished, the police officer was convicted of murder for the shooting of the teenager.


What makes the situation in Greece even more alarming is the fact that most cases of excessive police and state brutality go unreported. As the majority of Greek media are owned by the country's oligarch families that control the financial sector and have strong ties with local politicians, journalists prefer to keep quiet in the interests of holding on to their pay cheques.
Recently, a reporter working for the investigative journalism magazine Unfollow, received death threats by a man who identified himself as oil magnate Dimitris Melissanidis, after publishing a report on an oil smuggling scandal implicating Melissanidis company Aegean Oil. The death threats made against the journalist, received very little coverage in local media.

As Greece descends into further chaos amid mounting social and political tensions, democracy is in peril in the land that its own concept was born.
The European political and economic elites fail to understand that democracy and social justice, values upon which the concept of the European Union was built, are now being undermined by unilateral imposition of severe social cuts and wages slashes that impoverish nations and give rise to extremism and chaos. The Greek coalition government fails its own people and is unable to ensure justice and basic rights for its citizen.
What meaningful choices are left for the people? This seems to be the question that no one can answer in Greece any more.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.