Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

SPIEGEL Η Ελλάδα αλήθεια χρειάζεται τώρα κούρεμα χρέους. Δώστε της μια δίκαιη ευκαιρία, οχι αποτυχημένες πολιτικές.



Ο οικονομικός αναλυτής του Σπήγκελ Stefan Kaiser, φέρνει τον Σόιμπλε προ των ευθυνών του και  ζητά κούρεμα των κρατικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι Ευρωπαικές κυβερνήσεις, με πρώτη την Γερμανία και μια δίκαιη απόφαση στην κρίση  χρέους.


Δεν είναι η πρώτη φορά που Γερμανοί οικονομολόγοι θέτουν αυτά τα ζητήματα στην χώρα τους.


Να θυμίσουμε τους δυο Γερμανούς οικονομολόγους που μέσα από τον Economist, έκαναν τον Ιούνιο του 2012, ολόκληρη καμπάνια ζητώντας διαγραφή του Ελληνικού χρέους,όπως της μεταπολεμικής Γερμανίας, ενώ πάλι τον ίδιο μήνα είχαμε την συνέντευξη επιφανούς Γερμανού καθηγητή στο Σπήγκελ που έλεγε ακρίβως το ίδιο, ακόμη πιο επιθετικά.


Τον Φεβρουάριο του 2013 η Deutsche Welle.έλεγε ότι χωρίς τηνδιαγραφή χρέους δεν θα υπήρχε «οικονομικό θαύμα», στην Γερμανία, ενώ η Ελλάδα είχε συναινέσει τότε στην διαγραφή του Γερμανικού χρέους.

 


Μην ξεχνάμε ότι η ίδια Μέρκελ εχει μιλήσει στην Μπίλντ για πιθανότητα κουρέματος ήδη από τον Δεκέμβρη του 2012, όταν ακόμη το καρότο της «ανάπτυξης» δεν υπήρχε και μας δούλευαν με το μαστίγιο του Grexit.










The Painful Truth: Greece Needs a Debt Haircut Now
A Commentary By Stefan Kaiser



July 18, 2013





German Finance Minister Wolfgang Schäuble visited a ghost town in Athens on Thursday. The only thing left that can help Greece pull itself out of the crisis is a debt haircut by public creditors. Anything else is reckless.




 Οι δρόμοι ήταν κλειστοι για κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας και οι διαδηλώσεις είχαν απαγορευτεί κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.




Η πικρή αλήθεια: Η Ελλάδα χρειάζεται ένα κούρεμα του χρέους τώρα


Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισκέφθηκε μια πόλη-φάντασμα στην Αθήνα την Πέμπτη. Το μόνο πράγμα που έμεινε να μπορέσει να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από την κρίση, είναι ένα κούρεμα του χρέους από τους δημόσιους πιστωτές. Οτιδήποτε άλλο είναι απερίσκεπτο.




Η Αθήνα πρέπει να φάνταζε σαν μια πόλη-φάντασμα στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην ελληνική πρωτεύουσα την Πέμπτη. Το κέντρο της πόλης σφραγίστηκε και οι διαδηλώσεις είχαν απαγορευτεί. Υπήρχαν σημαντικοί φόβοι ότι θα μπορούσαν να ξεσπάσουν ταραχές εξαιτίας του μίσους που φωλιάζει σε πολλούς Έλληνες για τον Υπουργό Οικονομικών. Η αριστερή εφημερίδα Αυγή χαιρέτησε την άφιξή του με ένα πολύ γνωστό Λατινικό ρητο: "Ave, Σόιμπλε, morituri te salutant" -  Χαίρε Σόιμπλε, οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν. Όταν οι επίσημοι επισκέπτες σε μια ενωμένη Ευρώπη δέχονται με τέτοιο τρόπο υποδοχή, κάτι έχει σαφώς πάει τρομερά λάθος.



Η Αθήνα δίνει στον υπουργό κ. Schäuble μια καλή ευκαιρία να δεί τα ερείπια από τις αποτυχημένες πολιτικές απέναντι στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Στην αρχή της κρίσης, οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προέβλεψαν ένα σύντομο χρονικό διάστημα πόνου για την χώρα. Αν δουλέψει σκληρά για να επιτύχουν το homework της λιτότητας, το χειρότερο θα περάσει σύντομα, έλεγαν. Αντ 'αυτού, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση ύφεσης για πέντε χρόνια τώρα, χωρίς τέλος να φαίνεται στον ορίζοντα. Η ανεργία είναι στο 27%.


Και οι λεγόμενοι διασώστες της χώρας, θα θεωρήσουν επιτυχία, αν το ποσοστό αυτό αρχίσει να ανεβαίνει, λίγο πιο αργά.



Φυσικά, δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για μια κρίση τόσο βαθιά - ούτε είναι μόνο ένας ο υπαίτιος της Οι δυνάμεις της αδράνειας μεταξύ πολιτικής και διοικητικής ελίτ στην Ελλάδα συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στη σημερινή μιζέρια. Αλλά ο Schäuble έχει παίξει επίσης έναν ρόλο με το να κλειδώσει τις πιθανές διαδρομές εξόδου από την κρίση για τη χώρα.


Το θέμα είναι τώρα, ότι ένα επιπλέον κούρεμα του χρέους θα καταστήσει δυνατόν για τη χώρα να πετάξει από πάνω της ένα τεράστιο βάρος. Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος ημερολογιακού έτους, το βουνό του Ελληνικού χρέους  θα ψηλώσει κατά περίπου € 330 δισεκατομμύρια (432 δις δολάρια). Που είναι σχεδόν 180% της ετήσιας οικονομικής παραγωγής.



Λίγες άλλες χώρες στον κόσμο έχουν υποχρεώσεις τόσο υψηλές - τουλάχιστον καμία με το είδος της αδύναμης οικονομικής δομής που έχει η Ελλάδα. Οι πληρωμές τόκων που το ελληνικό κράτος οφείλει να αποστείλει στο εξωτερικό, θα καταστήσει την ύφεση, ακόμη χειρότερη, κάτι που με την σειρά του προκαλεί αύξηση στα επίπεδα χρέους. Πώς η Ελλάδα πρόκειται ποτέ να βγεί από αυτόν τον φαύλο κύκλο;




Ήρθε η ώρα να δοθεί στην Ελλάδα μια δίκαιη ευκαιρία


Έχει ήδη συμβεί μία φορά, στις αρχές του 2012, όταν οι ιδιώτες πιστωτές συγχώρεσαν ένα μέρος του χρέους στην Ελλάδα. Αλλά ήταν ήδη σαφές εκείνη τη στιγμή, οτι δεν θα ήταν αρκετό. Για να βοηθηθεί πραγματικά και βιώσιμα η χώρα, θα πρέπει οι δημόσιοι πιστωτές (π.χ. οι κυβερνήσεις των χωρών όπως η Γερμανία), επίσης να διαγράψουν μέρος των χρημάτων που δανείζεται η Ελλάδα. Επί του παρόντος, τα δύο τρίτα των ομολόγων της Ελλάδας βρίσκονται στην κατοχή δημόσιων πιστωτών στο εξωτερικό.


Είτε κάποιος θέλει να αποκαλέσει αυτό το βήμα ως κούρεμα, άφεση χρέους ή χρεοκοπία του κράτους, αυτό είναι δευτερεύουσας σημασίας - οι διαφορετικές ονομασίες ορίζουν μόνο τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες το χρέος περικόπτεται. Αυτό που είναι σαφές, όμως, είναι ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να δοθεί μια δίκαιη ευκαιρία για να αναπτύξει τον δρόμο της εξόδου από την κρίση, από μόνη της.




Φυσικά, υπάρχει ένα πρόβλημα. Ο πόνος δεν θα γίνεται πλέον αισθητός μόνο από τους Έλληνες - αυτό θα πλήξει και τους φορολογούμενους στην υπόλοιπη Ευρώπη, ειδικά εκείνους στην Γερμανία. Για πρώτη φορά στα τέσσερα χρόνια της κρίσης, θα πληγούν μαζικά - γιατί τα χρήματα από τα δάνεια προς την Ελλάδα που θα διαγράφονται, στη συνέχεια θα λείπουν απο κάπου αλλού, στους κρατικούς τους προϋπολογισμούς.



Αυτό ακούγεται μάλλον άβολο. Και ως φορολογούμενος, ο καθένας είναι βέβαιο ότι θα περιμένει ότι τη δική του/της κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αποτρέψει αυτό το σενάριο από το να γίνει πραγματικότητα. Από τον τρόπο που τα πράγματα φαίνονται τώρα, όμως, δεν υπάρχει πλέον τρόπος να αποφευχθεί αυτό. Σε αυτό το σημείο, το χειρότερο δεν μπορεί να προληφθεί - το μόνο που μπορεί να το καθυστερήσει επανειλημμένα, είναι η συνδρομή της Ελλάδας με νέα δάνεια και να οδηγηθούν οι άνθρωποι να πιστεύουν ότι τα ποσά αυτά, κάποια μέρα θα επιστραφούν. Αν παραστεί ανάγκη, μπορούν επίσης να επεκτείνουν την περίοδο των δανείων προς τις  μελλοντικές γενιές των πολιτικών.




Αυτή είναι ακριβώς η προσέγγιση που υιοθετείται από τον Σόιμπλε και την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Οι ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου - και ούτε καν θέλει να διαπραγματευτεί κάτω από οποιαδήποτε περίσταση, οποιοδήποτε κούρεμα ή ενδεχόμενες υποχρεώσεις της Γερμανίας, πριν από εκείνη την ημερομηνία. Και μετά από αυτό; Ο υπουργός Οικονομικών πιθανώς απλά θα φλυαρεί.



Προτιμά να μιλάει για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας - με άλλα λόγια, ακόμη περισσότερα δισεκατομμύρια σε δάνεια που θα μόνο θα χρησιμεύσουν για να αυξήσπυν τα χρέη της Ελλάδας και να επιδεινώσουν το πρόβλημα. Και τα βάρη που αυτά τα δάνεια θα δημιουργήσουν στην Γερμανία; Είναι πιθανόν ο Σόιμπλε να μην βρίσκεται στο υπουργείο, όταν αυτό γίνει πραγματικότητα. Ο πιο ειλικρινής τρόπος να το διαχειριστείς αυτό, είναι να παραδεχτείς  τώρα, τι πραγματικά πρόκειται να συμβεί.



Μετάφραση: LEFTeria-news



 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ




ΑΡΧΕΙΟ. BILD.Δεκέμβριος 2012.Η Μέρκελ προαναγγέλλει κούρεμα. Και οι Στουρνάρας - Ντάισελμπλουμ τώρα ακολουθούν



Γερμανοι οικονομολογοι ζητουν διαγραφη του ελληνικου χρεους,οπως της μεταπολεμικης γερμανιας


  
Spiegel ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΟΚ Γερμανός καθηγητής τα λέει έξω από τα δόντια για το ελληνικό χρεός ,ο δημοσιογράφος δεν πιστεύει στα αυτιά του.



Deutsche Welle.Χωρίς την διαγραφή χρέους δεν θα υπήρχε «οικονομικό θαύμα», στην Γερμανία




Athens must have come across like a ghost town to German Finance Minister
Wolfgang Schäuble during his visit to the Greek capital on Thursday. The city center was sealed off and protests were banned. There were considerable fears that riots might break out because of the hatred many Greek people harbor toward the finance minister. The leftist newspaper Avgi greeted his arrival with a well-known Latin slogan: "Ave, Schäuble, morituri te salutant" -- Hail, Schäuble, those who are about to die salute you. When state visitors in a united Europe are received in that fashion, something has clearly gone terribly wrong.


Athens gives Schäuble a good opportunity to view the rubble of the failed policies toward Greece of recent years. At the beginning of the crisis, experts with the European Union and the International Monetary Fund (IMF) predicted a short period of pain for the country. If it worked hard to achieve its austerity homework, the worst would soon pass, they said. Instead, the Greek economy has been in a state of recession for five years now, with no end in sight. Unemployment is at 27 percent.

And the country's so-called rescuers would consider it a success if that figure were to climb just a little bit slower.



Of course there are no easy fixes for a crisis this deep -- nor is there a single culprit. The forces of inertia among Greece's political and administrative elite contributed a great deal to the current misery. But Schäuble has also played a rule by blocking possible paths out of the crisis for the country.


The issue now is a further debt haircut that would make it possible for the country to shed itself of a tremendous burden. During the current calendar year, Greece's mountain of debt will grow by around €330 billion ($432 billion). That's almost 180 percent of annual economic output.



Few other countries in the world have liabilities that high -- at least none with the kind of weak economic structure Greece has. The interest payments the Greek state has to send abroad are making the recession even worse, which in turn is causing debt levels to rise. How is Greece ever going to get itself out of this vicious circle?


It's Time to Give Greece a Fair Chance


It already happened once, at the beginning of 2012, that private creditors forgave a part of Greece's debt. But it was already clear at the time that it wouldn't go far enough. In order to truly and sustainably help the country out, public creditors (e.g. the governments of countries like Germany) would also have to write off part of the money they lent to Greece. Currently, two-thirds of Greece's bonds are held by public creditors abroad.


Whether one wants to call that step a haircut, debt forgiveness or a state bankruptcy is of secondary importance -- the different designations only define the conditions under which the debt is trimmed. What is clear, though, is that Greece would be given a fair chance to grow its way out of the crisis on its own.

Of course, there is one hitch. The pain would no longer be felt exclusively by the Greeks -- it would also hit taxpayers in the rest of Europe, especially those in Germany. For the first time in the four years of the crisis, their pocketbooks would be hit massively -- because the money from the loans to Greece that are written off would then be missing somewhere else in government budgets.



That sounds rather uncomfortable. And as a taxpayer, one would certainly expect that his or her own government would attempt to prevent this scenario from becoming a reality. From the way things look now, though, there is no longer any way of preventing this. At this point, the worst cannot be prevented -- it can only be delayed by repeatedly providing Greece with new loans and leading the people to believe that the sums given will someday be paid back. If need be, they can also just extend the period on the loans to future generations of politicians.



That's precisely the approach being taken by Schäuble and Chancellor Angela Merkel. Federal elections in Germany take place on Monday, Sept. 22 -- and neither wants to negotiate under any circumstance any haircut or possible liabilities for Germany before that time. And after that? The finance minister will probably just waffle about.


He prefers to talk about a new aid program -- in other words, further billions in loans that will merely serve to increase Greece's debts and exacerbate the problem. And the burdens these loans will create for Germany? It's possible Schäuble won't be in office when they become a reality. The more honest way of handling this is to admit now what is really going to happen.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.