Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

VICE (US). Νίκησαν πραγματικά οι διαδηλωτές στις Σκουριές την ΕΕ, τις εταιρείες εξόρυξης χρυσού και την αστυνομική τρομοκρατία στην Ελλάδα;



"Αν η El Dorado θέλει να χρησιμοποιήσει τη δικαιολογία της πτώσης των τιμών του χρυσού, ας το κάνει.


Δεν μπορούν να παραδεχτούν ότι η αντίσταση που ήδη αντιμετωπίζουν σε κάθε έργο που έχουν αναλάβει - είτε στην Ιερισσό, στην Θράκη στην Τουρκία και στη Ρουμανία - και ο αντίκτυπος που είχε στις μετοχές τους είναι ο λόγος πίσω από την απόφασή τους, διότι αυτό θα να είναι ένα σημάδι ότι η αντίσταση λειτουργεί πραγματικά.


Και σε αυτή την εποχή της λιτότητας, όπου η αντίσταση γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη, δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό,  μπορούμε;"









By Yiannis Baboulias, 

July 2013




                      

 VIDEO: Greece: Children gassed as anti-riot police storm Chalkidiki Penninsula







Έχουν νικήσει πραγματικά οι διαδηλωτές στις Σκουριές την ΕΕ, τις εταιρείες εξόρυξης χρυσού και την αστυνομική τρομοκρατία στην Ελλάδα;


Η El Dorado, η Kαναδική εταιρεία που κατέχει τα αμφιλεγόμενα ορυχεία χρυσού στο δάσος στις  Σκουριές  στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει όλα τα έργα στην περιοχή μέχρι τουλάχιστον το 2016. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, το σκεπτικό αυτής της απόφασης είναι ότι η τιμή του χρυσού έχει μειωθεί, πράγμα που σημαίνει - προφανώς - ότι δεν υπάρχει νόημα να επενδύσουν σε ένα ορυχείο για να βγάλουν το μετάλλευμα



Επιφανειακά, μπορεί να φαίνεται να έχει νόημα. Αλλά είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η δήλωση αυτή προέρχεται από μια εταιρεία που παρέβλεπε τις ξαφνικές νυχτερινές επιδρομές στα σπίτια των ανθρώπων που αντιτάχθηκαν στο ορυχείο, στην κοντινή πόλη της Ιερισσού.

  
Μια εταιρεία που παρακολουθούσε όταν τα ΜΑΤ που είχαν παραταχθείγια να εκφοβίσουν τους ντόπιους, απήγαγαν παιδιά Γυμνασίου και έκαναν χρήση δακρυγόνων σε μια αυλή σχολείου, στέλνοντας τέσσερα παιδιά στο ιατρείο και ένα μωρό με πάθηση στο αίμα.

Μια εταιρεία που παρακολουθούσε τις διμοιρίες της Ελληνικής αντιτρομοκρατικής αστυνομίας να συλλαμβάνουν στην τύχη και να λαμβάνουν παράνομα δειγμάτα DNA προς δικό τους όφελος και να συνασπίζονται με έναν από τους πιο αμφιλεγόμενους επιχειρηματίες στην Ελλάδα, προκειμένου να προστατεύσουν τις επενδύσεις τους.

Μια εταιρεία που έκανε όλα αυτά τα πράγματα, όμως τώρα - προφανώς - είναι πρόθυμη  να αφήσει το έργο να ησυχάσει για λίγο.



Όπως ήταν αναμενόμενο, το μόνο που χρειάζεται είναι μια ματιά σε μερικά στατιστικά στοιχεία πριν αρχίσουν να εμφανίζονται οι τρύπες στην αιτιολογία που έδωσε η El Dorado. Η τιμή του χρυσού έχει πράγματι μειωθεί πρόσφατα (σχεδόν στο 20% από την αρχή του έτους), αλλά είναι ακόμα 33% υψηλότερη από ό, τι ήταν πριν από πέντε χρόνια.

Επίσης, η αρχική επένδυση στο χώρο έγινε πραγματικά το 2003, από την Ελληνική θυγατρική της El Dorado, την Ελληνικός Χρυσός –και  η αξία του χρυσού έχει αυξηθεί ακόμα περισσότερο από τότε. Τα ενδεχόμενα έσοδα που η εταιρεία θα έχει από την εξόρυξη θα φορολογούνται μόνο με ένα πενιχρό 10% και η συνολική αξία του χρυσού και του χαλκού στην περιοχή υπολογίζεται σε περισσότερα από 7 δις Αγγλικές λίρες  Αξίζει πραγματικά να υπολογίσει κανείς πόσο ακριβώς μια 20% πτώση στην τιμή του χρυσού, θα μπορούσε να ενοχλεί την εταιρεία.


Ωστόσο, ενώ η ανακοίνωση της El Dorado μπορεί να φαίνεται σαν μια νίκη για τους αγωνιστές κατά της εξόρυξης, η Ελληνικός Χρυσός από τότε έχει στείλει ένα μήνυμα που λέει ότι οι προσλήψεις και οι γενικές επενδύσεις στην περιοχή θα συνεχιστούν όπως έχει προγραμματιστεί. Αλλά αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι δεν τους κοστίζει πολλά από τα δικά τους χρήματα για να συνεχίσουν  αυτές τις διαδικασίες. Αντ 'αυτού, χρηματοδοτούν τη λειτουργία τους μέσω χρήσης κεφαλαίων από το Ελληνικό Κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση.







                           VIDEO; ΜΑΤ ΧΤΥΠΑΝ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ 12-5-13







Πολλοί από τους 1.200 εργαζομένους που έχουν ήδη προσληφθεί δεν κάνουν απολύτως τίποτα κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, καθώς τα ορυχεία δεν βρίσκονται ακόμη σε πλήρη λειτουργία και η εταιρεία εξακολουθεί να παίρνει  €2.250 για κάθε «εκπαιδευόμενο» που προσλαμβάνει μέσω των ευρωπαϊκών ταμείων.


Στην πραγματικότητα, στο μόνο πράγμα που η εταιρεία φαίνεται να ξοδεύει κάποια από τα χρήματά της, είναι να βάζει διαφημίσεις στα ελληνικά ΜΜΕ, κάτι πολύ βολικό όταν προκύπτει ανάγκη για έλεγχο της κοινής γνώμης. Και, φυσικά, προκύπτει - σε πολλές περιπτώσεις.


Μετά την πυρπόληση του δασικού εργοταξίου της εταιρείας τον Φεβρουάριο - όταν 50 μασκοφόροι έκαψαν μηχανήματα και κτίρια που άνηκαν στην El Dorado και στην Hellenic Gold - ιστορίες θετικής προπαγάνδας άρχισαν να ξετυλίγονται. Ενεργοποιήθηκε η προαναφερθείσα αντιτρομοκρατική αστυνομική μονάδα, τα δακρυγόνα, η απαγωγή και ανάκριση κατοίκων, χωρίς την παρουσία δικηγόρου και απαγωγές 15χρονων καθώς και βασανιστήρια φοιτητών.


Σαν να μην τους ήταν αρκετό αυτό το επικοινωνιακό χαρακίρι, έστειλαν τα ΜΑΤ τον Μάιο για να εμποδίσουν μια διαδήλωση που είχε την πρόθεση να κατευθυνθεί προς το εργοτάξιο στο δάσος στις Σκουριές, όπου τα δέντρα είχαν ήδη αρχίσει να κόβονται παρά το γεγονός ότι δεν τους είχαν εκδοθεί οι κατάλληλες άδειες για να το πράξουν.


Οι άνδρες διαδηλωτές αποσπάστηκαν, παίρνοντας μια άλλη διαδρομή προς το εργοτάξιο, ενώ οι γυναίκες έμειναν πίσω για να κρατήσει την αστυνομία στον όρμο. Δυστυχώς, η τακτική δεν δούλεψε. Η αστυνομία επιτέθηκε στις γυναίκες πριν στρέψει την προσοχή της στους άνδρες διαδηλωτές με δακρυγόνα μέχρι επάνω στο βουνό, συλλαμβάνοντας τέσσερα άτομα συνολικά.




Και αυτό δεν ήταν το τελευταίο πρόβλημα που ακούσαμε από την Ιερισσό. Όταν δύο από τους τέσσερις συλληφθέντες από την διαδήλωση οδηγήθηκαν στα δικαστήρια, τα ΜΑΤ περικύκλωσαν το Δικαστικό Μέγαρο για να προλάβουν κάποιες πιθανές διαμαρτυρίες. Δακρυγόνα και βία χρησιμοποιήθηκαν για άλλη μια φορά και ο 17χρονος γιός ενός από τους κατηγορούμενους, συνελήφθη



                     Thousands march against Eldorado in Alexandroupoli, earlier this year




Έτσι, είναι πιθανά  η πραγματικότητα της μάλλον αυταρχικής βία και της άδικης καταστολής της διαμαρτυρίας που έστειλε την Καναδική μεταλλευτική πολυεθνική σε υποχώρηση, παρά την παραπαίουσα τιμή του χρυσού. Πολλοί Έλληνες αναλυτές φαίνεται να το πιστεύουν αυτό.


Η μετοχή της εταιρείας πέφτει εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα, και όπως μου έχουν πεί όσοι γνωρίζουν εμπιστευτικές πληροφορίες και οι οποίοι επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους,, ο μισός τζίρος γύρω από την εξόρυξη χρυσού πραγματοποιείται μέσω φουσκώματος μετοχών. Ποια εταιρεία δεν θα περίμενε όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία - η οποία θα κάνει τεράστια κέρδη πάνω στις πλάτες των Ελλήνων φορολογουμένων ότι δεν θα αντιμετώπιζε μια ποικιλόμορφη σύνθεση από την τοπική αντίσταση, τα διεθνή ΜΜΕ και τους Καναδούς bloggers να της επιτίθενται σε κάθε της βήμα.



Με ανακοίνωση της η Ελληνικός Χρυσός αναφέρει ότι οι προσλήψεις θα συνεχιστούν, όπως είχε προγραμματιστεί, το ερώτημα - που ήδη προέβαλε το blog antigoldgreece.wordpress.com - είναι: «Τι ακριβώς θα κάνουν αυτές οι νέες προσλήψεις 


Θα φωνάζουν απλώς, "Είμαστε μαζί σας!" στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά; Θα κάνουν χειραψίες με βουλευτές της Χρυσής Αυγής, όπως κάνει ο τωρινός συνδικαλιστικός τους εκπρόσωπος; Θα διοργανώσουν αντι-διαδηλώσεις εναντίον των διαδηλωτών, όπου θα ενθαρρύνονται να φέρνουν τα παιδιά τους μαζί και να περάσουν μια οικογενειακή ημέρα έξω, εξαπολύοντας δακρυγόνα σε οικολόγους;


Ένας εκπρόσωπος του Antigold μου είπε κάποια από τις θεωρίες του φορέα σχετικά με την ανακοίνωση της El Dorado: «Δεν πιστεύω ότι φεύγουν, τουλάχιστον όχι τόσο εύκολα Θα συνεχίσουν να εργάζονται στο βουνό, στο παρασκήνιο, αλλά θα συμμετέχουν με λιγότερα κεφάλαια.. Η ανακοίνωση τους δίνει χρόνο να ασχοληθουν με νομικά θέματα, χωρίς να αναφέρονται σχετικά με αυτά στους μετόχους. Πώς θα λύσουν [τα νομικά ζητήματα], είναι ένα άλλο θέμα. Μία από τις μελέτες έχει κατατεθεί από το 2007 και ακόμα δεν μπορούν να πάρουν έγκριση».



 «Έχουμε πληροφορίες ότι η εταιρεία μπορεί να συνεχίσει τις εργασίες της μέσα στο φαράγγι Καρατζά [μια ώρα περίπου από τις Σκουριές] Θεωρητικά, δεν έχουν κανένα λόγο να το κάνουν αυτό - δεν υπάρχει λόγος να βιαστούν. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι προσπαθούν να καταστρέψουν. όσο μπορούν περισσότερο, ώστε να μπορούν να πουν αργότερα, «έχει ήδη γίνει, γιατί αντιτίθενταιΤο βουνό δεν μοιάζει τώρα σε τίποτα με αυτό που ήταν πριν, πάμε εκεί και δεν αναγνωρίζουν πού βρισκόμαστε πια».



Η στρατηγική του διαίρει και βασίλευε που έχουν υιοθετήσει η El Dorado και η Ελληνική κυβέρνηση, δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στο τελευταίο περιστατικό μια χειροβομβίδα DIY χρησιμοποιήθηκε κατά της αστυνομίας - και σε άλλη περίσταση, οι ντόπιοι επιτέθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Ιερισσού καίγοντας λάστιχα κάτι που οδήγησε τους ίδιους τους αστυνομικούς  να διαμαρτυρηθούν για το γεγονός ότι έχουν αναπτυχθεί εναντίον του τοπικού πληθυσμού, με μεγάλο κίνδυνο για την προσωπική τους ασφάλεια.


Αν η El Dorado θέλει να χρησιμοποιήσει τη δικαιολογία της πτώσης των τιμών του χρυσού, ας το κάνει.


Δεν μπορούν να παραδεχτούν ότι η αντίσταση που ήδη αντιμετωπίζουν σε κάθε έργο που έχουν αναλάβει - είτε στην Ιερισσό, στην Θράκη στην Τουρκία και στη Ρουμανία - και ο αντίκτυπος που είχε στις μετοχές τους είναι ο λόγος πίσω από την απόφασή τους, διότι αυτό θα να είναι ένα σημάδι ότι η αντίσταση λειτουργεί πραγματικά.



Και σε αυτή την εποχή της λιτότητας, όπου η αντίσταση γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη, δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό,  μπορούμε;



Μετάφραση: LEFTeria-news


ΔΙΑΒΑΣΤΕ-ΔΕΙΤΕ  ΣΧΕΤΙΚΑ



INDEPENDENT «Το βαρύ τίμημα του Ελληνικού χρυσού». Καταστροφή με ευθύνη της κυβέρνησης, που αρνήθηκε να σχολιάσει.



ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ.Οι κατασκευές που έχει κάνει μέσα στο δάσος η "Ελληνικός Χρυσός" είναι παράνομες


REUTERS Η Eldorado, όπως και οι υπόλοιπες εταιρείες εξόρυξης χρυσού, θα καθυστερήσουν έργα. Χάρτης με όλα τα πρότζεκτς των Καναδών




ΚΑΝΑΔΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ. Προς Καναδική Κυβέρνηση: Αποσύρετε τη στήριξη στην Eldorado Gold στη Βόρεια Ελλάδα



GLOBE & MAIL (CANADA) "Ιερισσός.Το μεγάλο πρόβλημα της Eldorado" ΚΑΙ "Το σχέδιο εξόρυξης των Καναδών στην Ελλάδα"


LIBERATION. Ιερισσός! Ιερισσός!



VIDEO.FRANCE2. Eλλάδα,το μεγάλο παζάρι? Ρεπορτάζ για το σκάνδαλο των Μεταλλείων στην Χαλκιδική.



BLOOMBERG. 2012."Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός ζητά να ακυρωθεί η άδεια της Eldorado Gold, λόγω παρατυπιών στη χρήση κυανίου"



EL PAIS: Ο πυρετός του χρυσού φτωχαίνει την Ελλάδα



VIDEO Η επιδρομή των ΜΑΤ κατά των κατοίκων της Ιερισσού



VIDEO.Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης βάζει στην θέση του, τον Καναδό Πρέσβη-πλασιέ της Ελντοράντο.



VIDEO.RT."Ελλάδα: Παιδιά δηλητηριάστηκαν με αέρια καθώς τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στην χερσόνησο της Χαλκιδικής".


Μαρτυρίες κατοίκων της Χαλκιδικής που κρατήθηκαν χωρίς λόγο στο τμήμα εως 16 ώρες.
http://lefteria-news.blogspot.gr/2013/02/16.html




VIDEO.H αστυνομία γκετοποιεί Ιερισσό και Σκουριές ενώ υπάρχουν ανακοινώσεις φορέων και καταγγελίες δικηγόρων προσαχθέντων.
http://lefteria-news.blogspot.gr/2013/02/videoh.html


VIDEO.RT."Ελλάδα: Ισχυρη διαδήλωση κατά της εξόρυξης, ταρακουνά την Θεσσαλονίκη"


Ψήφισμα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας,κατά των "επενδύσεων σε μεταλλεία χρυσού"


VIDEO.NEW YORK TIMES."Αμφιλεγόμενη Ελληνική Ανάπτυξη".Ο αγώνας των κατοίκων ενάντια στα μεταλλεία χρυσού. 


FRANCE24 "Ιερισσός, η μικρή ελληνική πόλη που δεν ενδίδει στην εξόρυξη χρυσού"





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.