Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

VICE (USA) "Eίναι πρόθυμη η Ελληνική κυβέρνηση να μετατρέψει σε Μάρτυρα, έναν αναρχικό απεργό πείνας;"



Are the Greek Government Willing to Make a Martyr Out of a Hunger-Striking Anarchist?

By Matthaios Tsimitakis, Photos: Vassilis Mathiodakis





 Thousands participate in a solidarity motorcycle protest for Kostas Sakkas. 



Eίναι πρόθυμη η Ελληνική κυβέρνηση να μετατρέψει σε Μάρτυρα, έναν αναρχικό απεργό πείνας;

Την περασμένη Παρασκευή, περίπου 1.200 άνθρωποι πορεύθηκαν με μοτοσικλέτες μέσα από την Αθήνα. Ξεκίνησαν την μοτοπορεία  τους από την περιοχή του κέντρου της πόλης και κατέληξαν στα νότια προάστια, όπου ο 29χρονος Κώστας Σακκάς - αναρχικός και ύποπτος ως μέλος της αναρχικής οργάνωσης Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς (ΣΠΦ) - υποβάλλεται σε θεραπεία στο νοσοκομείο. Η πορεία αυτή ήταν η τελευταία απο πολλές δημόσιες πράξεις αλληλεγγύης στον Σακκά, ο οποίος κάνει απεργία πείνας για πάνω από ένα μήνα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του Ελληνικού Κράτους, που τον κρατάει χωρίς δίκη για πάνω από δυόμισι χρόνια.



Ένα από τα συνθήματα που φώναξαν κατά τη διάρκεια της πορείας ήταν, "Το κράτος σκοτώνει!" Όσοι το φώναζαν μπορεί να μην έκαναν λάθος, ο Σακκάς βρίσκεται τώρα στην 35η μέρα απεργίας πείνας - η δεύτερη απεργία πείνας που πραγματοποιεί μέσα σε ένα χρόνο - και διατρέχει σοβαρό κίνδυνο να υποστεί μόνιμες βλάβες στην υγεία του ή ακόμα και να πεθάνει, όπως η γιατρός του, Όλγα Κοσμοπούλου δήλωσε σε πρόσφατη ανακοίνωση τύπου. Ωστόσο, από ότι φαίνεται, το Ελληνικό δικαστικό σύστημα θα ταίσει με το ζόρι τον Σακκά μέσα στο νοσοκομείο, παρά θα του παραχωρήσει μια δίκαιη δίκη.



Ο Σακκάς συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2010 έξω από ένα διαμέρισμα που είχε αποκαλυφθεί ως κρησφύγετο της ΣΠΦ και περιείχε μια σειρά από όπλα. Μετά τη σύλληψή του, κατηγορήθηκε για διακεκριμένη κατοχή όπλων και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Τόσο ο Σακκάς όσο και η ΣΠΦ έχουν αρνηθεί ότι ήταν ποτέ μέλος της ακραίας αναρχικής οργάνωσης, αλλά ο Σακκάς παραδέχτηκε ότι έχει μια σύνδεση με το κρησφύγετο και τα όπλα που βρέθηκαν εκεί (αν και ο ίδιος υποστηρίζει ότι ποτέ δεν ανήκαν σ 'αυτόν). Η σύνδεσή του με την ΣΠΦ, είπε, έγκειται αποκλειστικά στο γεγονός ότι ταυτίζεται πολιτικά ως αναρχικός.







Η μέγιστη διάρκει που θα μπορούσε να κρατηθεί ο Σακκάς πριν πραγματοποιηθεί η δίκη του έληξε 18 μήνες αφότου συνελήφθη, το καλοκαίρι του 2012, αλλά παρατάθηκε κατά ένα έτος έως τον Ιούνιο του 2013. Μετά, αφοτου ξεπεράστηκε και αυτό το όριο, το Εφετείο της Αθήνας διέταξε να παραταθεί η κράτηση του Σακκά κατά έξι επιπλέον μήνες, ανεβάζοντας το συνολικό χρονικό διάστημα στους 36 μήνες - εντελώς μακρυά από τον μέγιστο όριο προδικαστικής κράτησης στην Ελλάδα, που είναι στους 18 μήνες ή 30 μήνες σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις.




Από τότε που ξεκινησε την δοκιμασία αυτή, το μόνο πράγμα που ζήτησε ο Σακκάς ήταν να περάσει απο δίκη. Έγραψε στις 29 Μαΐου, 2013, "αποφάσισα να κατέβω σε απεργία πείνας [στις 4 Ιουνίου], καθώς η ημερομηνία κατά την οποία, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, καθορίζει το μέγιστο χρονικό όριο της προσωρινής κράτησης μου έχει λήξει. Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι, για μένα, η επιλογή να κατέβω σε απεργία πείνας δεν είναι μια χειρονομία απελπισίας, αλλά μια επιλογή για να συνεχίσω τον αγώνα, έναν αγώνα που με τους συντρόφους μου έχω κάνει από την πρώτη στιγμή της αιχμαλωσίας μας, μια αντίσταση στην πρωτοφανή και εκδικητική μεταχείριση των δικαστικών μηχανισμών, οι οποίοι αποφάσισαν, στην περίπτωσή μας, να κάνουν ένα διάλειμμα από τα καθήκοντά τους να μαζεύουν χρήματα και να υπερασπιστούν την κοινωνία από τους υποτιθέμενους εχθρούς της και τους νόμους από τους παρανόμους ».



Και κρατώντας τον λόγο του, ο Σακκάς προχώρησε σε απεργία πείνας για δεύτερη φορά κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του, στις 4 Ιουνίου. Αργότερα τον ίδιο μήνα, στις 25 Ιουνίου, ένα δικαστικό συμβούλιο απέρριψε την προσφυγή του Σακκά για να τερματιστεί η προσωρινή του κράτηση, για δεύτερη φορά, με αποτέλεσμα μια σειρά καταγγελιών από ΜΚΟ, όπως η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) και να εγείρει μια σειρά από ερωτήματα από την αξιωματική αντιπολίτευση, τον ΣΥΡΙΖΑ.



 A banner reading, "Freedom to the hunger striker Kostas Sakkas. Solidarity is our weapon."



Η Μαρίνα Δαλιάνη, η δικηγόρος του Σακκά, μου είπε ότι, «η Υπόθεση Σακκά είναι χτισμένη πάνω σε μια σειρά από εκτροπές των κανόνων δικαίου -. Το ελληνικό δικαστικό σύστημα [βρίσκεται σε] διολίσθηση κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών [Μετά] την Υπόθεση Σακκά, το δικαστικό σύστημα [έκανε] το τελικό βήμα προς την πλήρη παρανομία. "



Συνεχίζοντας, δήλωσε, "Δύο μήνες πριν τελειώσει η προσωρινή του κράτηση, ο Σακκάς κατηγορήθηκε και πάλι για μια διαφορετική υπόθεση τρομοκρατίας και έτσι  η κράτησή του παρατάθηκε για άλλους έξι μήνες. Η ειρωνεία είναι ότι, σε αυτή τη δεύτερη υπόθεση, δεν θα βρείτε το όνομά του να αναφέρεται, ούτε μια φορά στην ογκώδη δικογραφία".



Μίλησα επίσης στην Κλειώ Παπαντωλέων, μια δικηγόρο της ΕΕΔΑ, η οποία δήλωσε: "Οι δικαστικές αρχές είτε θα προσάγουν ένα άτομο σε δίκη εντός των συνταγματικά καθορισμένων ορίων ή να αναλάβουν την ευθύνη για την αναποτελεσματικότητά τους και θα πληρώσουν το κόστος με την απελευθέρωσή του. Τριάντα μήνες είναι περισσότεροςαπό αρκετός χρόνος για ένα δικαστήριο να κρίνει μια υπόθεση τρομοκρατίας, η οποία θεωρείται ότι είναι επείγουσα ή σημαντική. Το δικαστικό σύστημα παρασύρεται σε αυταρχικές μεθόδους [και] ο Σακκάς τιμωρείται χωρίς δίκη. "



Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, το πρόβλημα δεν είναι μόνο ο Σακκάς, αλλά η γενική κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Το κόμμα ισχυρίζεται ότι η υπόθεση Σακκά στέλνει πίσω τη χώρα 16 χρόνια, την εποχή που η χώρα είχε καταγγελθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων. Στην πραγματικότητα, ήταν εξαιτίας εκείνης της εποχής, που ελήφθησαν μέτρα για να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα παρέχει δίκαιη δίκη για όλους και ότι δεν θα ασκείται δικαιοσύνη με διαφορετικά εκδικητικάεπίπεδα, κατά περίπτωση.



Ωστόσο, αντί να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι αγνοούνται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα του Σακκά, η Νέα Δημοκρατία - το κυβερνών κόμμα - εξέδωσε ανακοίνωση κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για την υποστήριξη σε "κάθε κατηγορούμενο για αναρχία και τρομοκρατία".



Ενώ όλα αυτά παίζουν στο πολιτικό πεδίο, η υγεία του Σακκά γρήγορα επιδεινώνεται. Σύμφωνα με μια δημόσια έκθεση που εκδόθηκε από την γιατρό του, ο Σακκάς έχει χάσει το 15% της σωματικής του μάζας, δεν μπορεί να κινηθεί και είναι σε μια εύθραυστη κατάσταση, ενώ διατρέχει τον κίνδυνο μιας μοιραίας καρδιακής προσβολής, ανά πάσα στιγμή.



"Μετά από 25 ημέρες απεργίας πείνας, όλοι οι κίνδυνοι είναι υψηλοί και ένας ξαφνικός θάνατος είναι πιθανός. Είναι απάνθρωπο να κρίνουν, σύμφωνα με την ανθεκτικότητά της υγείας του", είπε η Δρ Όλγα Κοσμοπούλου. "Όταν κάποιος κατεβαίνει σε μια απεργία πείνας, αυτός ή αυτή, διακινδυνεύει να πεθάνει νωρίτερα από τους άλλους ανθρώπους, γιατί αυτός ή αυτή, βάζει την υγεία του/της, κάτω από αυτή την δοκιμασία και ο Σακκάς το κάνει για δεύτερη φορά μέσα σε έναν χρόνο."



Κάποιος κοντά στην Σακκά, ο οποίος μου μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, ισχυρίστηκε ότι ο Σακκάς ενημέρωσε τους φίλους και την οικογένειά του ότι θα συνεχίσει με την απεργία πείνας, ακόμη και να την εξελίξει σε μια απεργία δίψας, αν με αυτό παραμείνει συνεπής στην διαμαρτυρία του. Ο Σακκάς βλέπει την απεργία πείνας ως συνέχιση της πολιτικής πάλης του ενάντια στο κράτος και φαίνεται ότι, στο παρόν στάδιο, ο ίδιος είναι πρόθυμος να κάνει τον εαυτό του μάρτυρα, σε αυτόν τον αγώνα.



The hospital where Sakkas is being held while on his hunger strike. 




Στις 29 Ιουνίου, μια διαδήλωση αλληλεγγύης για τον Σακκά πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Η πορεία προσέλκυσε πάνω από 6.000 ανθρώπους και πέρασε μέσα από το κέντρο της Αθήνας, αλλά τα Ελληνικά μέσα ενημέρωσης παρέλειψαν να αναφέρουν το οτιδήποτε σχετικά με τη διαμαρτυρία. Ωστόσο, από τότε, μια συλλογή υπογραφών στο διαδίκτυο για την απελευθέρωση Σακκά έχει συσταθεί, προσελκύοντας περισσότερες από 3.000 υπογραφές στην πρώτη μέρα της.



Η κυβέρνηση έχει ευρέως κατηγορηθεί για δυο μέτρα και δυο σταθμά εδώ. Πολλοί έχουν σημειώσει την περίπτωση του Επαμεινώνδα Κορκονέα, του αστυνομικού που σκότωσε τον 15χρονο αναρχικό μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, μια δολοφονία που πυροδότησε τις ταραχές του Δεκεμβρίου 2008. Αν και ο Κορκονέας τελικά καταδικάστηκε σε ισόβια, είχε αφεθεί προσωρινά ελεύθερος κατά τη διάρκεια της δίκης του, καθώς και το δικό του όριο προφυλάκισης είχε λήξει. Και αυτό ήταν μετά από μια κατηγορία για έναν φόνο που έκανε  μια ολόκληρη πόλη να βυθιστεί σε ένα βίαιο πανδαιμόνιο - όχι, όπως ο Σακκάς, που απλώς συνδέεται με τον αναρχισμό (θα πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι ο αναρχισμός από μόνος του δεν είναι παράνομος, ακόμη και αν οι Ελληνικές δικαστικές αρχές τον αντιμετωπίζουν ως τέτοιον).



Ήδη από την επόμενη εβδομάδα, ένα δικαστικό συμβούλιο θα κρίνει την αίτηση αποφυλάκισης του Σακκά για τρίτη φορά, αλλά ο εισαγγελέας έχει ήδη ζητήσει από το Συμβούλιο να εκδώσει μια ακόμη άρνηση. Εάν το συμβούλιο τον ακούσει και συνεχίζει να αψηφά τον νόμο, δεν είναι αδύνατο να ξεσπάσουν  ταραχές για άλλη μια φορά στους δρόμους της Αθήνας.



Η Παπαντωλέων, η δικηγόρος ης ΕΕΔΑ, μου είπε, «Αν και η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις για τη μείωση των μισθών και των συντάξεων, αντιστέκεται σθεναρά, όταν πρόκειται για την προσαρμογή της στις ευρωπαϊκές αρχές στον τομέα της δικαιοσύνης, των ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων». Η δικηγόρος του Σακκά, Μαρίνα Δαλιάνη πρόσθεσε, μελαγχολικά, «Για μένα και τον Σακκά, είναι ένας αγώνας με το χρόνο. Αλλά για το Ελληνικό δικαστικό σύστημα, φοβάμαι ότι είναι πολύ αργά.»



Μετάφραση: LEFTeria-news



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ

NO JUSTICE FOR HUNGER STRIKER KOSTAS SAKKAS. Αρθρο στα Αγγλικά στο Διαδίκτυο.



GUARDIAN."Στην Ελλάδα, τα πράγματα κινούνται γρήγορα - εκτός από τη δικαιοσύνη για τον Κώστα Σακκά"



ReINFORM.nl (Netherlands). Ζήσε τον μύθο σου στην Ελλάδα (μια ιδιόμορφη χούντα)









Last Friday, around 1,200 people rode through Athens on motorcycles. They started their bike rally from the downtown area of the city and ended in the southern suburbs, where 29-year-old Kostas Sakkas – an anarchist and suspected member of the Conspiracy of Fire Nuclei anarchist organisation (CFN) – is being treated in hospital. The rally was the latest in many public acts of solidarity with Sakkas, who has been on hunger strike for over a month in protest against the Greek state detaining him without trial for over two and a half years.

One of the messages being shouted during the rally was, "The state kills!" Those shouting it might not be wrong; Sakkas is now on his 35th day of hunger strike – the second hunger strike he's undertaken within a year – and is at serious risk of suffering permanent damage to his health or even dying, as his doctor Olga Kosmopoulou stated in a recent press announcement. However, it still appears that the Greek judicial system would rather have Sakkas force-fed in a hospital unit than award him a fair trial.
Sakkas was arrested in December, 2010 outside an apartment that had been uncovered as a CFN hideout and contained a number of guns. After his arrest, he was charged with aggravated possession of weapons and belonging to a terrorist organisation. Both Sakkas and the CFN have denied the fact that he was ever a member of the extreme anarchist organisation, but Sakkas has admitted to having a connection with the hideout and the weapons found there (although he maintains they never belonged to him). His connection with the CFN, he said, lies purely in the fact that he identifies politically as an anarchist. 


The maximum length of time Sakkas could be held before his trial expired 18 months after he was arrested, in the summer of 2012, but it was extended by another year to June 2013. After that limit ran out, a court of appeals in Athens ordered that Sakkas' detention be extended by another six months, taking the total time to 36 months – firmly stepping outside Greece's maximum pre-trial detention limit of 18 months, or 30 months in extremely rare cases.
Since the ordeal started, the only thing Sakkas has asked for is to be taken to trial. He wrote on May the 29th, 2013, “I decided to go on hunger strike [on the 4th of June]; the date when, according to the current laws, the maximum time limit of my pre-trial custody is expired. I would like to clarify that, for me, the choice to go on hunger strike is not a gesture of despair, but a choice to continue the fight, a fight that my comrades and I have made since the first moment of our captivity; a resistance to the unprecedented and vindictive treatment of the judicial mechanisms, which decided, in our case, to take a break from their cash collection duties to defend society from its supposed enemies and the laws from the outlaws.”


And, true to his word, Sakkas went on hunger strike for the second time during his incarceration on June the 4th. Later that month, on June the 25th, a judicial council rejected Sakkas' appeal to end the pre-trial custody for a second time, prompting a series of complaints from NGOs, like the Greek Association for Human Rights (EEDA), and raising questions from the main political opposition party, SYRIZA.

Marina Daliani, Sakkas' lawyer, told me that, "Sakkas' case is built upon a series of diversions from the rule of law – the Greek judicial system [has been] slipping during the past few years. [After] Sakkas' case, the judicial system [has taken] the final step towards full illegality.”

Continuing, she said, “Two months before his pre-trial custody ended, Sakkas was accused again of a different case of terrorism, so his detention was extended for another six months. The irony is that, in this second case, you won’t find his name mentioned – not even once in its voluminous files.”
I also spoke to Kleio Papandoleon, a lawyer for EEDA, who said, "The judicial authorities will either take a person to trial within the constitutionally defined limits or take responsibility for their ineffectiveness and pay the cost by setting them free. Thirty months are more than enough time for a court to judge a case of terrorism, which is considered to be urgent or important. The judicial system is drifting to authoritarian methods [and] punishing Sakkas without a trial.”

According to SYRIZA, the problem isn't just Sakkas, but the general status of human rights in the country. The party claim that Sakkas' case is sending the country back 16 years to when it was denounced by the European Court of Human Rights (ECHR) for committing similar offences. In fact, it was because of that era that measures were taken to ensure that Greece would provide fair trials for all rather than exercising justice with differing levels of vengeance on a case-by-case basis.
However, instead of addressing the fact that they're completely ignoring Sakkas' human rights, New Democracy – the ruling party – issued a statement accusing SYRIZA of supporting “each and every one accused of anarchy and terrorism”.
While all of this is playing out on the political field, Sakkas' health is quickly deteriorating. According to a public report issued by his doctor, Sakkas has lost 15 percent of his body mass, cannot move and is in an extremely fragile condition, running the risk of a fatal heart attack at any moment.



“After 25 days of hunger strike, all risks are high and a sudden death is possible. It's inhumane to judge according to his health’s sturdiness,” said Dr Olga Kosmopoulou. “When one goes on a hunger strike, he or she is risking a death sooner than other people because he or she is putting their health under that test, and Sakkas is doing it for the second time in a year.”
Someone close to Sakkas, who spoke to me on the condition of anonymity, claimed that Sakkas informed his friends and family that he'll continue with his hunger strike and even progress to a thirst strike if it comes to it, aiming to remain consistent in his protest. Sakkas sees the hunger strike as a continuation of his political struggle against the state and it seems, at this stage, that he is willing to make himself a martyr to that struggle.


On June the 29th, a solidarity demonstration for Sakkas took place in Athens. The march attracted over 6,000 people and passed through central Athens, but the Greek media failed to report anything on the protest whatsoever. However, since then, an internet petition for Sakkas' release has been set up, attracting more than 3,000 signatures in its first day.
The government have been widely accused of double standards here. Many have noted the case of Epaminondas Korkoneas, the policeman who killed 15-year-old anarchist schoolboy Alexandros Grigoropoulos, a murder that sparked the December 2008 riots. Although Korkoneas was eventually sentenced to life, he was temporarily released during his trial as his own pre-trial detainment limit had expired. And this was after a charge for a murder that sent an entire city into violent pandemonium – not, like Sakkas, for merely being associated with anarchism (it should also be remembered that anarchism in itself isn't illegal, even if the Greek judicial treatment is treating it as such).

As early as next week, a judicial council will judge Sakkas’ parole request for the third time, but the district attorney has already called on the council to issue yet another denial. If the council listens to the DA and continues to defy the law, it's not beyond the realms of possibility that riots will erupt yet again in the streets of Athens.
Papandoleon, the EEDA lawyer, told me, "While Greece is eager to comply with the European demands to cutting wages and pensions, it resists strongly when it comes to adjusting to European principles in justice, human and democratic rights.” Sakkas' lawyer, Marina Daliani added, depressingly, "For me and Sakkas, it’s a fight over time. But for the Greek judicial system, I’m afraid it’s too late.”





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.