Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

ΒΗΜΑ: ” Είναι άραγε χαμένη υπόθεση η διάσωση της ελληνικής οικονομίας εντός του ευρώ;”

Τρία χρόνια γεμάτα θυσίες! Άσκοπες θυσίες -για την αναγκαιότητα των οποίων  η εφημερίδα υπερθεμάτιζε- πάνε τελικά στο βρόντο.

Όλα αυτά  μας οδήγησαν στο να χάσουμε το 25 % της εθνικής οικονομίας και στην παρούσα εθνική τραγωδία. Στο  ΒΗΜΑ  και στα  περισσότερα ΜΜΕ στήριξαν μια υπόθεση χαμένη από χέρι παρά τις αντίθετες απόψεις. Υπήρξαν όλοι τους απολύτως ανίκανοι να δουν ορθολογικά έστω και  έξι μήνες μπροστά. Χωρίς αυτή την ικανότητα κανένας σχεδιασμός δεν μπορεί να γίνει πουθενά.
Αν και ισχύει πάντα “το κάλιο αργά παρά ποτέ”, νομίζω πως η Ιστορία θα είναι πολύ σκληρή με όσους γνώριζαν και δεν έδρασαν όπως είχαν καθήκον .

Δυστυχώς όλα βαίνουν ακριβώς όπως τα είχαμε προβλέψει και τώρα – ζαλισμένοι από την πραγματικότητα-  στο ΒΗΜΑ  για πρώτη φορά αναρωτιούνται…:
Είναι άραγε χαμένη υπόθεση η διάσωση της ελληνικής οικονομίας εντός του ευρώ;

Ας το δούμε…

Είναι άραγε χαμένη υπόθεση η διάσωση της ελληνικής οικονομίας εντός του ευρώ; Οι μέχρι τώρα πολλές τραυματικές εμπειρίες των τελευταίων ελληνικών κυβερνήσεων δεν είναι οι καλύτερες και δεν επιτρέπουν αισιοδοξία.
Ορισμένοι δεν διστάζουν να τοποθετηθούν αρνητικά, σπεύδοντας να δηλώσουν ότι η ελληνική υπόθεση χάθηκε το 2009 και τώρα δεν υπάρχει ελπίδα σωτηρίας.
Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι υπάρχουν ακόμη δυνατότητες, αρκεί να πάρουμε τη μεγάλη απόφαση και να επιδιώξουμε χωρίς συμβιβασμούς μια καθαρή προσαρμογή.
Η αλήθεια είναι ότι το δίλημμα τίθεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, χωρίς μέχρι τώρα να μπορεί να δοθεί ασφαλής απάντηση. Και επανατίθεται τούτο το καλοκαίρι.Τα ζητούμενα νέα μέτρα και ιδιαιτέρως η γενναία περιστολή των δαπανών κατά 11,5 δισ. ευρώ δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να θιγούν εισοδήματα και χωρίς να στριμωχθεί ακόμη περισσότερο η λειτουργία του κράτους.
Είναι βέβαιο ότι κάποιο πλαφόν στις υψηλές, στις διπλές συντάξεις θα τεθεί, όπως και θα αυστηροποιηθούν οι προϋποθέσεις χορήγησης των πολλών κοινωνικών επιδομάτων.
Το ζήτημα ωστόσο είναι αν τα μέτρα αυτά θα είναι τα τελευταία και δεν θα χρειασθούν κι άλλα σε λίγους μήνες. Αν μπορούσε να βεβαιώσει κάποιος ότι το μαρτύριο των μέτρων τελειώνει, τότε πιθανώς ο ελληνικός λαός να επιδείκνυε τουλάχιστον κάποια ανοχή.
Και τη διαβεβαίωση τούτη τη φορά οφείλει να τη δώσει η τρόικα. Φέρει κι αυτή ευθύνη για την αποτυχία των προγνώσεών της και για το βάρος που σώρευσαν οι επιλογές της στην ελληνική οικονομία.
Ας δεσμευθούν επιτέλους για κάτι και οι κύριοι Τόμσεν, Τράα, Μαζούχ, Μόρς και όποιοι άλλοι τους συνεπικουρούν.

Και οι κωλοτουμπες του Βηματος συνεχιζονται.




Φθάνει πια κ. Μπαρόζο!

Ο αγαπητός κ. Μπαρόζο, που τούτες τις καυτές ημέρες βρέθηκε στην Αθήνα, ξεχείλιζε από συμπόνια. Δήλωσε αλληλέγγυος προς τους Ελληνες, μας διαβεβαίωσε ότι δεν είμαστε μόνοι στην κρίση και ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για την ανάκαμψη. Ευπρόσδεκτα βεβαίως τα καλά λόγια του προέδρου της Κομισιόν, ωστόσο δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητό το γεγονός ότι απέχουν πολύ από τη μέχρι τώρα στάση των ευρωπαϊκών αρχών.

Μέχρι τώρα μόνο αλληλεγγύη δεν βλέπει ο ελληνικός λαός. Γιατί απλούστατα δεν συμβαδίζουν οι δημόσιες δηλώσεις και οι υποσχέσεις για την ανάκαμψη και την επόμενη στιγμή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να στραγγαλίζει χρηματοδοτικά τη χώρα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να ζητά άπειρες εγγυήσεις για να διευκολύνει την μεταφορά των κοινοτικών πόρων προς την Ελλάδα. Και το χειρότερο την ώρα που η χρηματοδότηση είναι λειψή δεν γίνεται η Τράπεζα της Ελλάδος, ως ενδιάμεσος μηχανισμός του νομισματικού ευρωσυστήματος, να «φορτώνει» με υπερπρομήθειες τις εγγυήσεις που παρέχει στις ελληνικές Τράπεζες προκειμένου να εξασφαλίσουν τους ελάχιστους πόρους για τη λειτουργία τους.

Μόνο για φέτος οι προμήθειες αυτές υπολογίζονται σε 1,3 δισ. ευρώ, ποσό που ανυψώνει το κόστος του χρήματος από 0,75% σε πάνω από 5,5% για τις χειμαζόμενες ελληνικές Τράπεζες και τις ακόμη περισσότερο δοκιμαζόμενες ελληνικές επιχειρήσεις. Αν πραγματικά πιστεύει αυτά που είπε στην Αθήνα ο κ.Μπαρόζο ας μεριμνήσει δεόντως.

Αν την εννοεί την αλληλεγγύη ας την εκφράσει η ευρωπαϊκή ηγεσία. Από λόγια έχει χορτάσει ο ελληνικός λαός. Και τους εκβιασμούς δεν τους σηκώνει άλλο. Ηλθε επιτέλους ο καιρός να αντιμετωπισθεί η Ελλάδα ως ισότιμο μέλος της ευρωζώνης.

Είναι πλέον ζήτημα εθνικής αξιοπρέπειας.

1 σχόλιο:

  1. το "ΒΗΜΑ" και το κάθε βήμα είναι ένα από τα όπλα που χρησιμοποιεί το σύστημα που λέγεται αγοράζω την Ελλάδα τσάμπα παίρνω ως μπόνους την ισοτιμία ευρώ δολαρίου το σύστημα ξεκίνησε από ένα club "Ελλήνων" πολιτικών με της Κρατικοποιήσεις των τωρινών ΔΕΚΟ την καταστροφή της Αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής της χώρας το σύνθημα
    δόθηκε πολύ νωρίς από το 1975 με το Καραμανλή που πήρε ένα ελληνικό "χρέος" 100 εκ δολ 170 εκ.δραχμ και σήμερα είμαστε στα 400δις ευρώ το έγκλημα κατά αυτού του τόπου είναι διαρκεί και το κακό είναι ότι αντί να τους πάρουμε με τα τουφέκια καθόμαστε και τους ξαναψηφίζουμε μην έρθει "η Αριστερά"ή "η Δεξιά" λες και στα 2 δεν υπάρχουν τσέπες; και όσο για το "Κόμμα" ένα άκόμα στήριγμα του ίδιου συστήματος είναι άλλωστε για αυτό φυλάει και την ΒΟΥΛΗ μην μπει κανένας μέσα ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.