Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Σε στρατιωτικό νόμο, από 2 Μαίου κοινότητες της Γουατεμάλας, που διαμαρτύρονται ενάντια στο Καναδικό ορυχείο χρυσού.Διαμαρτυρίες και στον Καναδά.




Οι κάτοικοι από τέσσερις πόλεις ανατολικά της πρωτεύουσας της Γουατεμάλας ξύπνησαν το πρωινό της 2ας Μαίου με την είδηση ότι οι κοινότητές τους είχαν μπεί κάτω απο μια  30ήμερη  Κατάσταση Πολιορκίας από την Κυβέρνηση του Προέδρου Otto Perez Molina, μετά τις διαδηλώσεις κατά των Καναδικών ορυχείων που κατέληξαν βίαια.με έξι πολίτες τραυματισμένους από πλαστικές σφαίρες και καμένα αυτοκίνητα. Επίσης η κυβέρνηση εκμεταλεύτηκε τον θάνατο ενός αστυνομικού σε μία πόλη του νομού, εκτός των περιοχών των επεισοδίων για να απαγορεύσει τις δημόσιες συναθροίσεις σε όλη την περιοχή για 30 ημέρες.


 





Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Γουατεμάλας συνταγματάρχη Ulises Giron Anzueto Noah 3.500 στρατιώτες συμμετείχαν σε επιχειρήσεις για ενεργοποιηθεί το "Estado de Sitio" (Κατάσταση Πολιορκίας). Μερικοί στρατιώτες εισήλθαν στις περιοχές με τεθωρακισμένα, ενώ τους συνέδραμαν  εκατοντάδες αστυνομικοί καθώς και η ιδιωτική ασφάλεια του Καναδικού ορυχείου Escobal, για το οποίο έχει ξεσπάσει η ένταση.




Οι συγκρούσεις για το ορυχείο στο San Rafael Las Flores κρατούν τουλάχιστον 2 χρόνια. Το ορυχείο ανήκει στην Tahoe Resources του Vancouver και βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα ανατολικά της Πόλης της Γουατεμάλας. Οι κοινότητες που ζουν γύρω από το ορυχείο, έχουν από καιρό υποστηρίξει ότι η λειτουργία των ορυχείων απειλεί να μολύνει ανεπανόρθωτα τις πηγές τους και τον υδροφόρο ορίζοντα Το ορυχείο δεν λειτουργεί ακόμη, αλλά η κυβέρνηση της Γουατεμάλας έχει χορηγήσει τις άδειες που απαιτούνται για να μπορέσει να ανοίξει.




Ο Υπουργός Εσωτερικών της Γουατεμάλας Mauricio Lopez Bonilla  σε συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι απροσδιόριστος αριθμός αστυνομικών και στρατιωτών έχει αποσταλεί στις τέσσερις κοινότητες. Δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά ποινικοποιεί τις διαδηλώσεις είναι "ψευδείς".
Ο Lopez Bonilla περιέγραψε τις οργανώσεις που διαμαρτύρονται κατά των ορυχείων  στην περιοχή ως «Εμπόρους της Σύγκρουσης», (Merchants of Conflict) και υποσχέθηκε να αποκαλύψει "τις εγκληματικές δομές πίσω από αυτή την πρόσφατη δραστηριότητα" τους με επιδρομές που θα πραγματοποιηθούν.


 




Κατά τη διάρκεια μιας "Κατάστασης Πολιορκίας" στη Γουατεμάλα, η οποία είναι πιο σοβαρή από ό, τι μια «Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης», η επιβολή του νόμου διαθέτει μια σειρά από ευρεία δικαιώματα εκτός του κανονικού νομικού πλαισίου, καθώς και τα συνταγματικά δικαιώματα των θιγόμενων πολιτών, περιορίζονται.
Όλες οι δημόσιες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις στην περιοχή γύρω από το ορυχείο του San Rafael απαγορεύθηκαν.
Ο ιδιοκτήτης του ορυχείου δήλωσε στο Associated Press ότι οι ντόπιοι διαδηλωτές
«οπλισμένοι με μαχαίρια» ήταν εχθρικοι έξω από «την πύλη και οι φύλακες με δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ, εξασφάλισαν την ασφάλεια του προσωπικού του ορυχείου».
 Οι κάτοικοι δήλωσαν ότι φοβούνται ότι το ορυχείο θα μολύνει αλλα και θα στεγνώσει τις τοπικές και άλλες πηγές νερού.







ΕΝΑ ΧΡΟΝΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ



Στις 27 Μαρτίου 2013,  αναφέρθηκε η απαγωγή τεσσάρων ιθαγενών ανδρών Xinca, από τις τοπικές κοινότητες που αντιτίθενται στην εξόρυξη και η δολοφονία ενός από αυτούς, του Exaltación Marcos Ucelo. Οι συγκεκριμένοι κάτοικοι έπαιρναν μέρος σε μια ειρηνική, δημοκρατική και δημόσια συνέλευση της κοινότητας, η οποία  ψήφισε τελικά «όχι» στα συμφέροντα εξόρυξης της Καναδικής Tahoe / Goldcorp Inc στον δήμο του San Rafael Las Flores, στην Santa Rosa της Γουατεμάλα.


Στις 3 Απριλίου και ενώ παρέμενε άλυτη η υπόθεση των απαγωγών και της δολοφονίας,,  η κυβέρνηση της Γουατεμάλας έδωσε το πράσινο φως για την άδεια εξόρυξης της Tahoe / Goldcorp Inc  η οποία μετέδωσε γρήγορα τα καλά νέα στους μετόχους και τους επενδυτές. Η κυβέρνηση έδωσε αυτή την άδεια, παρότι κάθε τοπική διαβούλευση, κάθε μεμονωμένη συνέλευση της κοινότητας και κάθε συνέλευση στην περιοχή είπε «όχι» σε αυτό το μεγάλης κλίμακας έργο και μολονότι δεν έχει την «κοινωνική άδεια» και παρά την επιδείνωση των επιπέδων καταστολής και των απειλής σε τοπικό επίπεδο, η άδεια δοθηκε.


Το ίδιο απόγευμα, λίγο αφότου δόθηκε η άδεια στην Καναδική Tahoe Resources / Goldcorp για την εκμετάλλευση του χρυσού και του αργύρου στο San Rafael, ρίχτηκαν τρεις πυροβολισμοί εναντίον του Κέντρου Νομικής, Περιβαλλοντικής και Κοινωνικής Δράσης (CALAS), το οποίο αντιτίθεται στην εξόρυξη, ενώ ο διευθυντής του Γιούρι Μελίνι βρισκόταν μέσα στο γραφείο.

Λίγο μετά την επίθεση, στις 10.30 μ.μ., ένας δικηγόρος από την ίδια περιβαλλοντική οργάνωση, ο Rafael Maldonado, ανακάλυψε διάρηξη στο σπίτι του. Σε μια συνέντευξη τύπου ο Maldonado δήλωσε ότι οι πόρτες είχαν παραβιαστεί και ότι το σύνολο των αρχείων του σε συρτάρια και ντουλάπες είχαν εμφανώς ανακατευθεί και κυρίως ο φάκελος της υπόθεσης «Ορυχείο San Rafael».

"Ήταν ένα άμεσο μήνυμα από την εταιρεία εξόρυξης, γιατί έχουμε συμμετάσχει σε μια ολόκληρη νομική διαδικασία εναντίον του ορυχείου και είμαστε παρόντες στις συνελεύσεις που λαμβάνουν χώρα στις κοινότητες», δήλωσε ο Maldonado.


Στις 10 Απριλίου, η αστυνομία της Γουατεμάλας συνέλαβε μαζικά 29 άτομα από τις τοπικές κοινότητες που διαμαρτύρονταν ειρηνικά ενάντια στα ορυχεία χρυσού-αργύρου της Καναδικής Tahoe / Goldcorp.


Στις 27 Απριλίου 2013, έξι άοπλοι κάτοικοι πυροβολήθηκαν και τραυματίστηκαν (οι 2 σοβαρά), από τις ιδιωτικές δυνάμεις ασφαλείας της Tahoe / Goldcorp Inc. Οι τραυματίες ήταν οι: Adolfo García, 57 ετών, ο γιος του Luis García, 18 ετών, Wilmer Pérez, 17 ετών, Antonio Humberto Castillo, 48 ετών.  Noé Aguilar Castillo, 27 ετών, Erick Fernando Castillo, 27 ετών


 Οι κάτοικοι, οι οποίοι έκαναν μια ειρηνική κατάληψη έξω από την είσοδο του ορυχείου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον του, είδε ξαφνικά τους ένοπλους φρουρούς της Καναδικής εταιρείας να πυροβολούν προς μια ομάδα ανδρών που περνούσαν.



Ένα από τα θύματα των πυροβολισμών από τους φρουρούς ασφαλείας της Tahoe Resources (Goldcorp), στις 27 Απριλίου.


Μετά από αυτά τα γεγονότα, στις 2 Μαίου πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία από κατοίκους του Τορόντο κατά της Καναδικής εταιρείας εξόρυξης Goldcorp Inc έξω από το Trump Hotel , όπου γινόταν η ετήσια συνέλευση των μετόχων της.


Οι διαδηλωτές δήλωσαν ότι η εταιρεία είναι υπεύθυνη για 20 ορυχεία-τοξικές «βόμβες» σε Γουατεμάλα, Ονδούρα, Μεξικό και Καναδά , ενώ όπου λειτουργούν ορυχεία της, οι τοπικές κοινότητες υποφέρουν από δηλητηρίαση του αίματος, αναπνευστικά προβλήματα, επισιτιστική ανασφάλεια, προβλήματα ψυχικής υγείας,ζητήματα ποιότητας του νερού, βία,  ενώ αναφέρονται θανατηφόρες επιθέσεις εναντίον μελών των τοπικών κοινοτήτων, αλλα και καταστροφές σπιτιών.




















Μεταφράσεις-Απόδοση: LEFTeria-news



Οι φωτογραφίες της στρατιωτικής επέμβασης και ένα μέρος του υλικού, από το παρακάτω link



Ενώ η φωτογραφία του τραυματισμένου αγοριού από την σελίδα στο facebook της τοπικής Επιτροπής για την Υπεράσπιση της Ζωής και της Ειρήνης



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

BLOOMBERG. 2012."Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός ζητά να ακυρωθεί η άδεια της Eldorado Gold, λόγω παρατυπιών στη χρήση κυανίου"



GLOBE & MAIL (CANADA) "Ιερισσός.Το μεγάλο πρόβλημα της Eldorado" ΚΑΙ "Το σχέδιο εξόρυξης των Καναδών στην Ελλάδα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.