Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

ΕΓΓΡΑΦΟ 18 σελ της Διεθνούς Αμνηστίας για βασανιστήρια & συνοπτικές εκτελέσεις σε μυστικά κέντρα κράτησης, οργάνωσης της Αλ Κάιντα στα συριακά σύνορα με Τουρκία.Σύμφωνα με 18σέλιδη ενημέρωση που διένειμε η Διεθνής Αμνηστία, βασανιστήρια, μαστιγώσεις και συνοπτικές εκτελέσεις είναι ρουτίνα, ακόμη και για παιδιά,  σε μυστικές φυλακές της ένοπλης οργάνωσης  Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και al-Sham (ISIS), που ελέγχει μεγάλες περιοχές της βόρειας Συρίας.Η συγκεκριμένη οργάνωση έχει δεσμούς με την Αλ Κάιντα και είναι αυτή που κατέλαβε για λογαριασμό της, συριακή πόλη, 5 χλμ από τα σύνορα με Τουρκία, πρίν λίγο καιρό, όπως είχαν αναφέρει διεθνή πρακτορεία και είχαμε αναρτήσει στο LEFTeria-news.  
Tην πλήρη 18σέλιδη ενημέρωση της ΔΑ, μπορείτε να την κατεβάσετε από λίνκ στο τέλος της ανάρτησης, όπως και το αγγλικό κείμενο.
 
Συρία: οδυνηρά βασανιστήρια, συνοπτικές εκτελέσεις σε μυστικά κέντρα κράτησης της ISIS

19 Δεκεμβρίου 2013

Βασανιστήρια, μαστιγώσεις και συνοπτικές εκτελέσεις είναι διαδεδομένες σε μυστικές φυλακές που διοικούνται από την ένοπλη οργάνωση  Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και al-Sham (ISIS), που ελέγχει μεγάλες περιοχές της βόρειας Συρίας, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία σε μια ενημέρωση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η ISIS, η οποία ισχυρίζεται ότι εφαρμόζει αυστηρά την Σαρία (ισλαμικός νόμος) σε περιοχές που ελέγχει, έχει παραβιάσει ανελέητα τα δικαιώματα των κατοίκων της περιοχής. Στην ενημέρωση 18 σελίδων με τίτλο Η βασιλεία του τρόμου: Οι κακοποιήσεις των κρατουμένων της ISIS στη βόρεια Συρία, η Διεθνής Αμνηστία αναγνωρίζει επτά εγκαταστάσεις κράτησης που χρησιμοποιεί η ISIS στο al-Raqqa και στο Χαλέπι.

"Στους απαχθέντες και κρατούμενους από την ISIS συμπεριλαμβάνονται και παιδιά ηλικίας ακόμη και οκτώ ετών, τα οποία κρατούνται μαζί με ενήλικες στις ίδιες σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες", δήλωσε ο Philip Luther, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Πρώην κρατούμενοι περιγράφουν μια συγκλονιστική λίστα κακοποιήσεων στις οποίες οι ίδιοι ή άλλοι είχαν μαστιγωθεί με ζώνες ή καλώδια, βασανιστεί με ηλεκτροσόκ ή υποχρεώθηκαν να παραμείνουν για ώρα σε μια επώδυνη στάση που αποκαλείται "η στάση του σκορπιού", (aqrab)  στην οποία οι καρποί ενός κρατουμένου δένονται μαζί πάνω ένα ώμο.


Κάποιοι από αυτούς που κρατάει η ISIS είναι ύποπτοι για την κλοπές ή άλλα εγκλήματα, άλλοι κατηγορούνται για «εγκλήματα» κατά του Ισλάμ, όπως το κάπνισμα τσιγάρων ή το σεξ εκτός γάμου. Άλλοι κρατήθηκαν επειδή αμφισβήτησαν τον έλεγχο της ISIS ή επειδή ανήκαν σε ανταγωνιστικές ένοπλες οραγανώσεις, αντίθετες με την κυβέρνηση της Συρίας. Η ISIS είναι επίσης ύποπτη για την απαγωγή και την κράτηση αλλοδαπών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων που καλύπτουν τις μάχες στη Συρία.


 
Πολλά παιδιά ήταν μεταξύ των κρατουμένων που δεχθηκαν έντονο μαστίγωμα, σύμφωνα με μαρτυρίες που λαμβάνονται από τη Διεθνή Αμνηστία. Σε μια περίπτωση, ένας πατέρας αναγκάστηκε να ακούει τις κραυγές πόνου του απαχθέντος γιού του, καθώς η ISIS τον βασάνιζε σε διπλανό δωμάτιο. Δύο κρατούμενοι ανέφεραν πώς είδαν ένα παιδί περίπου 14 ετών να δέχεται μαστίγωμα με πάνω από 90 χτυπήματα κατά τη διάρκεια ανάκρισης στο Σαντ αλ-Μπάαθ, μια φυλακή της ISIS στο Αl-Raqqa. Ένα άλλο παιδί περίπου 14 ετών, που η ISIS κατηγόρησε για κλοπή ενός μοτοποδηλάτου μαστιγωνόταν επανειλημμένα για αρκετές ημέρες.


"Το να μαστιγώνεται οποιοσδήποτε, πόσο μάλλον παιδιά, είναι σκληρό και απάνθρωπο, και μια κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", δήλωσε ο Philip Luther. ISIS πρέπει να σταματήσει η χρήση της μαστίγωσης και των άλλων τρόπων σκληρής τιμωρίας."Η Διεθνής Αμνηστία καλεί την ISIS να τερματίσει την απάνθρωπη μεταχείριση των κρατουμένων της και για τους ηγέτες της οργάνωσεις, να διατάξουν τις δυνάμεις τους να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να συμμορφωθούν με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.Αρκετοί πρώην κρατούμενοι είπαν στην οργάνωση ότι τους απήγαγαν ένοπλοι μασκοφόροι που τους μετέφεραν σε μυστικές τοποθεσίες, όπου κρατήθηκαν για περιόδους έως 55 ημερών. Κάποιοι δεν έμαθαν ποτέ που βρίσκονταν, αλλά η Διεθνής Αμνηστία έχει εντοπίσει φυλακές της ISIS  σε επτά περιοχές: Mabna al-Mohafaza, Idarat al-Markabat και al-Mer'ab, όλες στην πόλη al-Raqqa, στο Σαντ Αλ Μπάαθ και πετρελαιοπαραγωγικές εγκαταστάσεις του al-'Akershi  , τόσο εντός της al-Raqqa και του Mashfa al-Atfal. όσο και στο Maqar Ahmed Qaddour στο Χαλέπι.

Η φυλακή Σαντ αλ-Μπάαθ είναι δίπλα σε ένα φράγμα στον ποταμό Ευφράτη στο αλ-Μανσούρα, όπου ηο τοπικός δικαστής της Σαρίας, ο οποίος πάντα εμφανίζεται φορώντας μια ζώνη εκρηκτικών υλών, έχει εγκαταστάσει μια βασιλεία τρόμου στους κρατουμένους. Πρώην κρατούμενοι τον κατηγορούν ότι προεδρεύει σε άδικες, γκροτέσκ "δίκες", οι οποίες δεν διαρκούν περισσότερο από λίγα λεπτά, με τους άλλους κρατουμένους να τις παρακολουθούν, και να μοιράζει θανατικές ποινές, οι οποίες πραγματοποιούνται στη συνέχεια . Με εντολές του, κρατούμενοι έχουν ανελέητα μαστιγωθεί, ενώ τουλάχιστον μία φορά , λέγεται ότι προσωπικά έχει πάρει μέρος στο μαστίγωμα .

Στις πετρελαιοπαραγωγικές εγκαταστάσεις του al-'Akershi , τις οποίες η ISIS φαίνεται επίσης να χρησιμοποιέι ως στρατιωτική βάση εκπαίδευσης , οι κρατούμενοι υποβλήθηκαν σε aqrab ως μέσο βασανισμού , σύμφωνα με τις μαρτυρίες δύο ανδρών που κρατήθηκαν στην περιοχή τους τελευταίους μήνες . Ένα πέρασε 40 ημέρες στην απομόνωση , για ένα μέρος της οποίας ήταν αλυσοδεμένος σε ένα μικρό δωμάτιο γεμάτο ηλεκτρικό εξοπλισμό με καύσιμα, στο πάτωμα "Αφού υπέστησαν επί χρόνια τη βαναυσότητα του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ, οι κάτοικοι της Ράκα και του Χαλεπιού τώρα υποφέρουν από την νέα μορφή τυραννίας που επιβάλλεται από την ISIS, όπου η αυθαίρετη κράτηση , τα βασανιστήρια και οι εκτελέσεις έχουν γίνει καθημερινή ρουτίνα", εξηγεί ο Φίλιπ Λούθερ, ο υπεύθυνος της Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τη διεθνή κοινότητα να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να εμποδίσει τη ροή όπλων και τη λοιπή στήριξη στην ISIS και τις άλλες ένοπλες οργανώσεις που εμπλέκονται στη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και άλλων σοβαρών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

"Η τουρκική κυβέρνηση, ειδικότερα, θα πρέπει να εμποδίζει να χρησιμοποιείται το έδαφός της από την ISIS για να φέρνει όπλα και να στρατολογεί στη Συρία", δήλωσε ο Philip Luther.

"Επίσης, τα κράτη του Κόλπου που έχουν εκφράσει υποστήριξη στις ένοπλες οργανώσεις που μάχονται ενάντια στην κυβέρνηση της Συρίας πρέπει να αναλάβουν δράση για την πρόληψη των ροών όπλων, εξοπλισμού ή άλλων μέσων στήριξης που φθάνουν στην ISIS, λόγω των απαράδεκτων παραβιάσεων της στα ανθρώπινα δικαιώματα."

Η Διεθνής Αμνηστία επαναλαμβάνει την έκκλησή της στη συριακή κυβέρνηση να επιτρέψει την απρόσκοπτη πρόσβαση στη Συρία σε ανεξάρτητη διεθνή Εξεταστική Επιτροπή και στις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και να τερματίσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης βασανιστηρίων και στα δικά της κέντρα κράτησης.
 

Μετάφραση – Απόδοση: LEFTeria-news


 H 18σέλιδη ενημέρωση της Διεθνούς Αμνηστίας,  
Rule of fear: ISIS abuses in detention in northern Syria,

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ - ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑAL JAZEERA & REUTERS. Η Αλ Κάιντα κατέλαβε συριακή πόλη, 5 χλμ από τα σύνορα με Τουρκία.
DAILY MAIL 29 Ιανουαρίου 2013 «Οι ΗΠΑ υποστήριξαν σχέδιο επίθεσης με χημικά όπλα στην Συρία και θα κατηγορούσαν για αυτό το καθεστώς Άσαντ» - Κατέβηκε σε 24 ώρες.
Πρωτοσέλιδο CEΓA (BULGARIA) Ξαφνικές ασκήσεις των ΗΠΑ στην Βουλγαρία με συμμετοχή του τοπικού στρατου και των Υπηρεσιων Πληροφοριών
“Καταταγείτε μας έλεγαν…” BUSINESS INSIDER Στρατιώτες ΗΠΑ «Είμαστε στα όρια μας, κουρασμένοι, και άφραγκοι» - "Ψηφίστε Όχι για την Συρία" 
VIDEO.TELEGRAPH. Πρ.ΓΓ.ΝΑΤΟ De Hoop Scheffer Μιλήστε με Ιράν & Ρωσία - Όποιος προτείνει στρατιωτική δράση πρέπει να πάει να κοιταχτεί!
VIDEO.Στρατηγός Wesley Clark. Είχε παρθεί απόφαση για επίθεση στην Συρία απο το 2001, όπως και σε άλλες 6 χώρες.
INDEPENDENT. Έχει καταλάβει ο Ομπάμα ότι συμμαχεί με την Αλ Κάιντα? Τι έγινε στην τελευταία επίθεση ΗΠΑ στην περιοχή.VIDEO. DW. "Ελλάδα: Τα ορφανά της Αλεξανδρούπολης". Ορφανοτροφείο για προσφυγόπουλα και ρεπορτάζ από τον Έβρο.
ΕΓΓΡΑΦΟ. Foreign Policy (USA) Αρχεία αποκαλύπτουν ότι ΗΠΑ βοηθούσαν Σαντάμ στον χημικό πόλεμο, για τον οποίο έπειτα τον κατηγόρησαν.


Syria: Harrowing torture, summary killings in secret ISIS detention centres

19 December 2013

Torture, flogging, and summary killings are rife in secret prisons run by the Islamic State in Iraq and al-Sham (ISIS), an armed group that controls large areas of northern Syria, said Amnesty International in a briefing published today.

ISIS, which claims to apply strict Shari’a (Islamic law) in areas it controls, has ruthlessly flouted the rights of local people. In the 18-page briefing, Rule of fear: ISIS abuses in detention in northern Syria, Amnesty International identifies seven detention facilities that ISIS uses in al-Raqqa governorate and Aleppo.

“Those abducted and detained by ISIS include children as young as eight who are held together with adults in the same cruel and inhuman conditions,” said Philip Luther, Amnesty International’s Director for the Middle East and North Africa.Former detainees describe a shocking catalogue of abuses in which they or others were flogged with rubber generator belts or cables, tortured with electric shocks or forced to adopt a painful stress position known as aqrab (scorpion), in which a detainee’s wrists are secured together over one shoulder.

Some of those held by ISIS are suspected of theft or other crimes; others are accused of “crimes” against Islam, such as smoking cigarettes or zina, sex outside marriage. Others were seized for challenging ISIS’s rule or because they belonged to rival armed groups opposed to the Syrian government. ISIS is also suspected of abducting and detaining foreign nationals, including journalists covering the fighting in Syria.

Several children were among detainees who received severe floggings, according to testimonies obtained by Amnesty International. On one occasion, an anguished father had to endure screams of pain as ISIS captors tormented his son in a nearby room. Two detainees related how they witnessed a child of about 14 receive a flogging of more than 90 lashes during interrogation at Sadd al-Ba’ath, an ISIS prison in al-Raqqa governorate. Another child of about 14 who ISIS accused of stealing a motorbike was repeatedly flogged over several days.

“Flogging anyone, let alone children, is cruel and inhuman, and a gross abuse of human rights,” said Philip Luther. “ISIS should cease its use of flogging and other cruel punishments.”

Amnesty International is calling on ISIS to end its appalling treatment of detainees and for the group’s leaders to instruct their forces to respect human rights and abide by international humanitarian law.
Several former detainees told the organization that they were seized by masked gunmen who took them to undisclosed locations, where they were held for periods of up to 55 days. Some never learnt where they were but Amnesty International has identified ISIS prisons at seven locations: Mabna al-Mohafaza, Idarat al-Markabat and al-Mer’ab, all in al-Raqqa city; Sadd al Ba’ath and al-‘Akershi oil facility, both elsewhere in al-Raqqa governorate; and Mashfa al-Atfal and Maqar Ahmed Qaddour in Aleppo.
 
The Sadd al-Ba’ath prison is beside a dam on the Euphrates River at al-Mansura, where the local Shari’a court judge, who invariably appeared wearing an explosives belt, has instituted a reign of terror over its detainees.

Former detainees accuse him of presiding over grotesquely unfair “trials” lasting no more than a few minutes as other detainees look on, and handing down death penalties which are subsequently carried out. At his direction, detainees have been mercilessly flogged; on at least one occasion, he is said to have personally joined in the flogging.

At al-‘Akershi oil facility, which ISIS also appears to use as a military training ground, detainees were subjected to the aqrab as a means of torture, according to the testimonies of two men who were held there in recent months. One spent 40 days in solitary confinement, for part of which he was chained up in a tiny room full of electrical equipment with fuel on the floor.

“After years in which they were prey to the brutality of the al-Assad regime, the people of al-Raqqa and Aleppo are now suffering under a new form of tyranny imposed on them by ISIS, in which arbitrary detention, torture and executions have become the order of the day,” said Philip Luther.
Amnesty International is calling on the international community to take concrete steps to block the flow of arms and other support to ISIS and other armed groups implicated in committing war crimes and other serious human rights abuses.

“The Turkish government, in particular, should prevent its territory being used by ISIS to bring in arms and recruits to Syria,” said Philip Luther.

“As well, Gulf states that have voiced support for the armed groups fighting against the Syrian government should take action to prevent arms flows, equipment or other support reaching ISIS in view of its appalling human rights record.”

Amnesty International also renews its call to the Syrian government to allow unfettered access to Syria by the independent international Commission of Inquiry and by international humanitarian and human rights organizations, and to end its violations of human rights and international law, including the use of torture in its own detention centres.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.