Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

22 Δεκεμβρίου 1942. Η μεγάλη απεργία, η διαδήλωση, οι συγκρούσεις με αστυνομία και Ιταλούς. Οι 2 πρώτοι νεκροί σε διαδήλωση της Αντίστασης.


 Το σημείο στο οποίο σκοτώθηκε από τους κατακτητές, ο φοιτητής Μ. Κωνσταντινίδης


Στις 22 Δεκεμβρίου 1943 κυρήχθηκε απεργία από 40.000 εργάτες σε Αθήνα και Πειραιά , με τα ίδια αιτήματα (Ψωμί και Συσσίτια) που είχε πραγματοποιηθεί η μεγάλη απεργία του Πειραια και διαδήλωση 7000 ατόμων  στον Πειραια, λίγες μέρες πρίν στις 17 Δεκεμβρίου 1942.


Όπως είχαμε γράψει και τον Νοέμβριο, στο επετειακό αφιέρωμα του LEFTeria-news, ήδη στις 17 Νοεμβρίου 1941, είχαμε την νικηφόρα παμφοιτητική απεργία στην Αθήνα, απέναντι στον Τσολάκογλου, την πρώτη στην κατεχόμενη Ευρώπη.


Επίσης για να δώσουμε καλύτερα το κλίμα που επικρατούσε, ήταν ήδη γνωστα στους Αθηναίους από τις αρχές Νοεμβρίου 1942 η συμμαχική νίκη στο Ελ Αλαμέιν και η μετέπειτα πρώτη αντεπίθεση του Κόκκινου Στρατού στο Στάλινγκραντ., ενώ ήδη είχε επιδράσει καταλυτικά η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου στις 25 Νοεμβρίου -  ξημερώματα 26 Νοεμβρίου 1942.


Στις 22 Δεκεμβρίου 1942, οι 40000 χιλιάδες εργάτες, δημόσιοι υπάλληλοι, φοιτητές και μαθητές κατευθύνθηκαν προς το Υφυπουργείο Εργασίας, (Τοσίτσα και Μπουμπουλίνας), της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Λογοθετόπουλου , την δεύτερη διορισμένη από τις Γερμανικές δυνάμεις κατοχής κυβέρνηση της Ελληνικής Πολιτείας μετά την Κυβέρνηση Τσολάκογλου., η οποία μόλις είχε αναλάβει, στις 2 Δεκεμβρίου 1942.


Τα πλακάτ έγραφαν “Ψωμί και Συσσίτια” όμως τα συνθήματα ήταν πια πιο πολιτικοποιημένα όπως “Κάτω η Τρομοκρατία” και “Λευτεριά στους κρατούμενους”.


Πριν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στην πρώτη σύγκρουση το πλήθος κατάφερε να διαλύσει το μπλόκο των Ελλήνων αστυνομικών με τους Ιταλούς καραμπινιέρους.



Μπροστά στο Μουσείο οι συγκρούσεις έγιναν πιο έντονες, με χαρακτηριστική σκηνή την  επίθεση προς τους αστυνομικούς και τους καραμπινιέρους των υφαντουργών της Ν.Ιωνίας, με τούβλα και πέτρες, τους οποίους και έτρεψαν σε φυγή



Με τον υφυπουργό να το σκάει, οι διαδηλωτές έφτασαν στο Υφυπουργείο Εργασίας, όμως υπήρξε πλέον κινητοποίηση από τους Ιταλούς μελανοχιτώνες, οι οποίοι συγκρούστηκαν με το πλήθος. Από σφαίρες Ιταλού φασίστα, επάνω σε τζίπ σκοτώνεται στην οδό Ζαΐμη, επι τόπου ο φοιτητής Νομικής Δημήτρης Κωνσταντινίδης και τραυματίζεται σοβαρά ο φοιτητής Ιατρικής Γιώργος Φίλης, ο οποίος πέθανε λίγες ημέρες αργότερα. 



Ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης και ο Γιώργος Φίλης είναι οι πρώτοι νεκροί φοιτητές σε διαδήλωση στην χώρα και σύμφωνα με πολλούς, σε όλη την σκλαβωμένη Ευρώπη.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ - ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ




27 Νοεμβρίου ΄43. Οι Ταγματασφαλίτες εκτελούν 19 αγωνιστές στο Γουδί. Δημοσιεύματα εποχής, ονόματα και μαρτυρίες.
 



17 Νοεμβρίου 1941. Νικηφόρα παμφοιτητική απεργία στην Αθήνα, απέναντι στον Τσολάκογλου, η πρώτη στην κατεχόμενη Ευρώπη.

 


1947.Βάρναλης για την 28η Οκτωβρίου: “Κι όμως ετούτοι γιορτάζουνε το “αλβανικό έπος”. Και πάλι χωρίς το λαό.
Και πάλι με φράχτη γύρω τους τα όπλα -για να τους φυλάνε όταν πηγαίνουν στην τελετή– να φυλάνε από το λαό τους εχθρούς του λαού”



28 Οκτωβρίου 1940. Το χρονικό και το πλήρες κείμενο του τελεσιγράφου, η απάντηση του λαού και ο ρόλος των ξένων δανειστών της Ελλάδας.



VIDEO Ντοκουμέντο από τον Φίνο.”12 Οκτωβρίου 1944: Απελευθέρωση της Αθήνας” και η διήγηση της αγωνίστριας Διδώς Σωτηρίου



27 Σεπτεμβρίου 1941. Ιδρύεται επίσημα το ΕΑΜ



8 Σεπτεμβρίου 1944, εκτελείται μια από τις πιο ευγενικές μορφές της Αντίστασης, η Λέλα Καραγιάννη, μητέρα 7 παιδιών.



5 Σεπτεμβρίου 1944, εκτελείται η 17χρονη ΕΠΟΝίτισσα Ηρώ Κωνσταντοπούλου μετά από βασανιστήρια 4 ημερών από SS και ταγματασφαλίτες. Έκανε σαμποτάζ και φυλακισμένη.




VIDEO 17 Αυγούστου 1944. «Εδώ είναι Γερμανία» Το Μπλόκο Γερμανών-Ταγματασφαλιτών-Αστυνομίας στην Κοκκινιά



7 Αυγούστου 1944. Το Μπλόκο του Βύρωνα από 2 Γερμανικούς λόχους & 800 ταγματασφαλήτες.



22 Ιουλίου 1943. Οι νέες και οι νέοι της ΕΠΟΝ, σε νικηφόρα άοπλη διαδήλωση απέναντι στα Γερμανικά τάνκς.




Καλογρέζα Μάρτιος 1944 – Ιερισσός Μάρτιος 2013 ?



ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ



MORNING STAR “Ελλάδα και Γερμανία: Ποιος χρωστάει σε ποιον;” Οι πολεμικές αποζημιώσεις και οι Γερμανοι καπιταλιστές.




ΑΡΧΕΙΟ.GUARDIAN Η Γερμανία αποφεύγει τις πολεμικές αποζημιώσεις που οφείλει στην Ελλάδα



VIDEO.EURONEWS."«ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤH» Έκθεση μπορεί να αποκαλύψει ότι η Γερμανία χρωστά δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα"
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ.Η συγκλονιστική ομιλία του Μανώλη Γλέζου για την Αντίσταση και τις Γερμανικές οφειλές.



HUFFINGTON POST."Οι Γερμανικές Ανεξόφλητες Αποζημιώσεις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα: Μια Κηλίδα στο Διεθνές Νομικό Σύστημα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.