Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

VIDEO.EURONEWS/RT. Σεισάχθεια. Η Ισλανδία διαγράφει χρέη νοικοκυριών απο στεγαστικά! «Επιλέξαμε τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα έναντι των τραπεζών».

Σε όλη την Ευρώπη, εχει κάνει αίσθηση η απόφαση της κυβέρνησης της  Ισλανδίας να διαγράψει τα χρέη των νοικοκυριών από στεγαστικά δάνεια, σε ποσό μεγαλύτερο των 24.000 ευρώ για κάθε σπίτι.
Το κόστος του σχεδίου αποτιμάται άνω των 900 εκατ. ευρώκαι θα διαρκέσει  τέσσερα χρόνια.


Σε όλα τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ ήταν από τις πρώτες ειδήσεις, πλήν φυσικά των ελληνικών.


Οπότε το LEFTeria-news παρουσιάζει το ρεπορτάζ του Euronews και (άλλη μία) διαφωτιστική συνέντευξη του Ισλανδού Προέδρου Ólafur Ragnar Grímsson, στο ρώσικο RT αυτή την φορά, με τίτλο «Επιλέξαμε τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα έναντι των τραπεζών».


Στην αρχή της συνέντευξης (δεϊτε την ολόκληρη ΕΔΩ) ερωτάται ο Πρόεδρος της Ισλανδίας, τι έφταιξε για την κρίση.


Ο ίδιος απάντησε ότι μας είχε σερβιριστεί η θεωρία ότι όσο πιο απορρυθμισμένη και ελεύθερη η αγορά, όσο πιο πολύ ιδιωτικοποιείς, όλοι θα ευημερούν και όλοι θα είναι ευτυχισμένοι.

Αυτό όμως ήταν μια ιδεολογιά που μας το παρουσίαζαν ως οικονομική επιστήμη.

Βέβαια, συνέχισε ο Ισλανδός Πρόεδρος, όταν κατέρρευσαν οι τράπεζες, καταλάβαμε ότι αυτή η φόρμουλα ήταν δηλητηριώδης και επικίνδυνη.
Η Ισλανδία έχει ξεκινήσει ένα τεράστιο πρόγραμμα ελάφρυνσης χρέους για τα νοικοκυριά.

Οι επικριτές λένε ότι το πρόγραμμα, αξίας περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, θα μπορούσε να βλάψει την πιστοληπτική της ικανότητα, ακόμα και να τρομάξει τους ξένους επενδυτές.

Αλλά ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας πιστεύει ότι ο κίνδυνος αξίζει.

«Τα άμεσα ωφέλη θα φτάσουν σε σχέδον 80% των ισλανδικών νοικοκυριών, αλλά τα έμμεσα οφέλη που θα φτάσουν στον καθένα. Θα αυξηθεί η οικονομική ανάπτυξη και η αγοραστική δύναμη», δήλωσε ο David Sigmundur Gunnlaugsson

Η Ισλανδία ανακάμπτει με αργούς ρυθμούς από την βαθύτερη οικονομική κρίση της Ιστορίας της, αλλά πολλά νοικοκυριά επιβαρύνθηκαν με υποθήκες που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να αποπληρώσουν, συμπιέζοντας τις καταναλωτικές δαπάνες και την οικονομική ανάπτυξη.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να παράσχει στους ιδιοκτήτες ακινήτων σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ σε άμεσες απομειώσεις του χρέους των στεγαστικών δανείων και να δώσει σχεδόν άλλο τόσο σε φορολογικές απαλλαγές για διάστημα τριών ετών.

Η συμφωνία αυτή ισούται με το 9% της Ισλανδικής οικονομίας που αποτιμάται σε δέκα δισεκατομμύρια ευρώ.

Iceland has launched a massive debt relief package programme for householders.

Critics say the programme, worth around a billion euros, could hurt its credit ratings and even scare off foreign investors.

But Iceland’s prime minister believes that is a risk worth taking.

“The direct impact will reach 80 percent or so of Icelandic homes, but the indirect benefits will reach everyone. It will increase economic growth and purchasing power,” said Sigmundur David Gunnlaugsson
Iceland is slowly recovering from its deepest ever financial crisis, but many households are saddled with mortgages they cannot afford to repay, squeezing consumer spending and economic growth.

The government plans to provide homeowners with as much as half a billion euros in direct writedowns of home-loan debt and give nearly as much in tax exemptions over three years.
The deal is equivalent to 9 percent of Iceland’s ten billion euro economy.


«Επιλέξαμε τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα έναντι των τραπεζών». Καθώς το τραπεζικό σύστημα της Ισλανδίας κατέρρευσε κατά την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η χώρα βρέθηκε κάτω από την τεράστια πίεση της υπόλοιπης Ευρώπης να δεχθεί εξοντωτικά μέτρα λιτότητας που θα επιβάρυναν το λαό της για τις επόμενες γενιές.  


Κι όμως, το μικρό νησιωτικό έθνος αντιπαρατάχθηκε στον Ευρωπαϊκό Γολιάθ, προκλητικά επιλέγοντας τη δημοκρατία, ακόμη και δεδομένου ότι βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας


Τι μπορεί να διδάξει η Ισλανδία τον κόσμο για τη δύναμη του λαού και του κράτους δικαίου


Μετάφραση - Απόδοση: LEFTeria-news

ΔΙΑΒΑΣΤΕ – ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ


VIDEO.AL JAZEERA.Συνέντευξη Ισλανδού Προέδρου. "Οι τράπεζες είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις όχι κάτι ξεχωριστο, ας χρεωκοπήσουν"
DW.Πρόεδρος Ισλανδίας."Πετύχαμε επειδή αφήσαμε τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν και ενισχύσαμε το σύστημα πρόνοιας"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.