Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

ΑΡΧΕΙΟ.NEW EUROPE (Βρυξέλλες). Οι δύο νόμοι που παραβίασε η ελληνική κυβέρνηση με το κλείσιμο της ΕΡΤ


H New Europe απο τις Βρυξέλλες, ανέφερε στις 14 Ιουνίου, σε αποκλειστικό ρεπορτάζ  ότι σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν αλλά και ενός Έλληνα νομικού εμπειρογνώμονα που εργάζεται για την ΕΕ και την Ελληνική κυβέρνηση, η Ελλάδα έχει παραβεί δυο συγκεκριμένες Ευρωπαικές Οδηγίες, κλείνοντας την ΕΡΤ.

 
Συγκεκριμένα την Οδηγία του 1998 περί Συλλογικών Απολύσεων Πλεονάζοντος Προσωπικού (1998 Collective Redundancy Directive) και την Οδηγία του 2002, περί Πληροφοριών και Διαβούλευσης, (2002 Information and Consultation Directive) .
Με δεδομένο ότι οι Οδηγίες αυτές εχουν γίνει νόμοι του Εθνικού Δικαίου εδώ και χρόνια, μπορούν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, αλλά και σε άλλους Οργανισμούς με παρόμοια αντιμετώπιση, να προσφύγουν στα Ελληνικά και Ευρωπαικά δικαστήρια.
Η Βελγική New Europe είχε δημοσιεύσει εκείνες τις ημέρες και ανοιχτή επιστολή του Δρ. Ιωάννη Οικονομίδη προς τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ.Μπαρόζο, σχετικά με το κλείσιμο της ΕΡΤ, με τίτλο "Στο Φως και στο Σκοτάδι" 

LEFTeria


Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2013
NEW EUROPE (ΒΕΛΓΙΟ). Παράνομο το κλείσιμο της ΕΡΤ κατά παράβαση 2 συγκεκριμένων Εθνικών Νόμων-Κοινοτικών Οδηγιών, σύμφωνα με διαρροές Κομισιόν!

Η New Europe αναφέρει σε αποκλειστικό ρεπορτάζ  ότι σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν αλλά και ενός Έλληνα νομικού εμπειρογνώμονα που εργάζεται για την ΕΕ αλλά και την Ελληνική κυβέρνηση, η Ελλάδα έχει παραβεί δυο συγκεκριμένες Ευρωπαικές Οδηγίες, κλείνοντας την ΕΡΤ.

Με δεδομένο ότι οι Οδηγίες αυτές εχουν γίνει νόμοι του Εθνικού Δικαίου εδώ και χρόνια, μπορούν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, αλλά και σε άλλους Οργανισμούς με παρόμοια αντιμετώπιση, να προσφύγουν στα Ελληνικά και Ευρωπαικά δικαστήρια.
Athens in ERT breach of EU law?
[EXCLUSIVE]
Greek PM appears to be backing down


By Maria Kagkelidou | June 14, 2013


The surprise closure of Greece's  public broadcaster may be  in breach of European Union labor laws according to European Commission sources and labour law experts. New Europe has been told by Commission sources that they believe Prime Minister Samaras' sudden decision to shut down Hellenic Radio and Television ERT on June 11 and pull the programme off the air just a few hours after the announcement, is in breach of two European Directives that have also been transposed into Greek law.


 Μια εργαζόμενη της ΕΡΤ κάθεται στο γραφείο υποδοχής στην έδρα της κρατικής τηλεόρασης στην Αθήνα στις 14 Ιουνίου 2013. | AFP

Η Αθήνα με την υπόθεση της ΕΡΤ παρέβη το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης;[ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ]
Ο Έλληνας πρωθυπουργός φαίνεται να υποχωρεί


ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΙΑ KAΓΚΕΛΙΔΟΥ , 14 Ιουνίου 2013


Το κλείσιμο έκπληξη του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα στην Ελλάδα μπορεί να έγινε κατά παράβαση της ευρωπαϊκής εργατικής νομοθεσίας εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές από την Κομισιόν και εμπειρογνώμονες εργατικού δικαίου. 


Η New Europe έχει ενημερωθεί από πηγές της Κομισιόν, οι οποίες πιστεύουν ότι η ξαφνική απόφαση του Πρωθυπουργού Σαμαρά να κλείσει την Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση (ΕΡΤ) στις 11 Ιουνίου και να βγάλει το πρόγραμμα από τον αέρα μόλις λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση, έγινε κατά παράβαση δύο Οδηγιών της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης που έχουν επίσης μεταφερθεί και στο Ελληνικό Δίκαιο.


Πάνω από 2.500 εργαζόμενοι έχουν ουσιαστικά απολυθεί με το κλείσιμο των εθνικών τηλεοπτικών καναλιών της ΕΡΤ, εθνικών και περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών, της ιστοσελίδας, τα αρχεία και τα μουσικά συγκροτήματα. Μια ανακοίνωση νωρίς το βράδυ, του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου, ακολούθησε στις 11:15, κλείσιμο όλων των δραστηριοτήτων της ΕΡΤ - ακόμα κι ενώ οι διαμαρτυρόμενοι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν το κτίριο και να συνέχιζαν με «πειρατικές» εκπομπές, να συνδέονται μέσω Ελληνικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της EΒU.


Το απότομο τέλος της ΕΡΤ, χωρίς καμία διαβούλευση έγινε κατά παράβαση  δύο ευρωπαϊκών οδηγιών, δήλωσαν στην εφημερίδα πηγές της κομισιόν, που δεν ήθελαν να αναφερθεί το όνομά τους.: το 1998 την Οδηγία του 1998 περί Συλλογικών Απολύσεων Πλεονάζοντος Προσωπικού (1998 Collective Redundancy Directive) και την Οδηγία του 2002, περί Πληροφοριών και Διαβούλευσης, (2002 Information and Consultation Directive) .


Σύμφωνα με την «Collective Redundancy Directive» του 1998 για το Πλεονάζον Προσωπικό, η οποία μεταφέρθηκε στην Ελληνική νομοθεσία με δύο διαφορετικούς νόμους το 1999 και το 2000, όταν ο εργοδότης προτίθεται να προβεί σε ομαδικές απολύσεις, υποχρεούται να αρχίσει διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων σε εύθετο χρόνο, τουλάχιστον για την κάλυψη των τρόπων και μέσων αποφυγής των ομαδικών απολύσεων ή για την μείωση του αριθμού των εργαζομένων που πλήττονται, και για τις δυνατότητες άμβλυνσης των συνεπειών, δια της προσφυγής σε συνοδευτικά κοινωνικά μέτρα με σκοπό την υποβοήθηση των εργαζομένων να βρουν νέα εργασία. Σκοπός της διαβούλευσης είναι να μπορέσουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων να διατυπώσουν εποικοδομητικές προτάσεις, και, ως εκ τούτου, θα πρέπει εγκαίρως να παρέχονται όλες οι σχετικές πληροφορίες.


Η «Information and Consultation Directive», που ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2002, καθορίζει τις ελάχιστες απαιτήσεις για το δικαίωμα στην ενημέρωση και τη διαβούλευση των ευρωπαίων εργαζομένων. Η Οδηγία λέει ότι στούς εκπροσώπους των εργαζομένων θα πρέπει να δίνονται πληροφορίες σχετικά με την πρόσφατη και την πιθανή εξέλιξη των δραστηριοτήτων του εργοδότη τους και την οικονομική κατάσταση. Αναφέρει συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη της απασχόλησης μέσα στην οργάνωση και τα μέτρα που αναμένονται, ιδίως όταν υπάρχει απειλή για την απασχόληση. Η Οδηγία μεταφέρθηκε στην Ελληνική νομοθεσία με ένα προεδρικό διάταγμα του 2006 που αναφέρει ότι ο νόμος εφαρμόζεται σε κάθε ιδιωτικό ή δημόσιο οργανισμό.


Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ και οι εκπρόσωποί τους λένε ότι δεν ήταν ενήμεροι κατά κανένα τρόπο για τις αποφάσεις της κυβέρνησης μέχρι την ανακοίνωση και ότι δεν υπήρχε δυνατότητα διαβούλευσης.
«Δεν είχαμε καμία πληροφορία και δεν υπήρχε διαβούλευση είτε με την κυβέρνηση ή με την διοίκηση," δήλωσε στην New Europe ο Νίκος Tσιμπίδας, ο οποίος εκπροσωπεί τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ στην Ένωση Συντακτών (ΕΣΗΕΑ) .


«Είχαμε ήδη ζητήσει ένα ραντεβού με τον υπουργό ή με τη διοίκηση, επειδή ακούγαμε σενάρια που αφορούσαν μια σημαντική και πολύ γρήγορη μείωση σε προσωπικό και μέγεθος. Αντίθετα, χρησιμοποίησε την συχνότητα της ΕΡΤ και προσωπικό της  ΕΡΤ, για να ανακοινώσει το κλείσιμο της ΕΡΤ", προσθέτει.


Ένας νομικός ειδικευμένος στο εργατικό δίκαιο ο οποίος είναι επίσης υπάλληλος της Ελληνικής κυβέρνησης και δεν θέλει να κατονομαστεί, δήλωσε ότι υπάρχουν λόγοι να πιστεύουν ότι η Αθήνα μπορεί να βρίσκεται σε παράβαση του δικαίου της Ευρωπαικής Ένωσης. «Είναι πιθανό το κλείσιμο της ΕΡΤ, όπως συνέβη, να έρχεται σε αντίθεση με τον κανόνα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας όσον αφορά την ενημέρως, την διαβούλευση στον χώρο εργασίας και τις ομαδικές απολύσεις», δήλωσε ο νομικός εμπειρογνώμονας στην New Europe.Στις 12 Ιουνίου, η Κομισιόν εξέδωσε ένα δελτίο τύπου επισημαίνοντας, με έμφαση, ότι «αναμένει ότι οι απολύσεις που ανακοινώνονται, πρέπει να διενεργούνται σε πλήρη συμφωνία με το ισχύον νομικό πλαίσιο»


Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz, κάλεσε την Ελληνική κυβέρνηση να επιτρέψει στην ΕΡΤ να συνεχίσει τις εκπομπές της, περιγράφοντας το κλείσιμο ως απειλή για το δικαίωμα των Ευρωπαίων "στην ελευθερία και την πολυφωνία στα μέσα ενημέρωσης."


Στις 14 Ιουνίου ο επικεφαλής των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων της Ευρώπης, πήγε στην Ελλάδα για να δείξει την υποστήριξη του προς το προσωπικό της ΕΡΤ και ζήτησε από την συντηρητική ηγεσία της κυβέρνησης, να θέσει τους σταθμούς πίσω στον αέρα.


 Ο Jean-Paul Philippot, πρόεδρος της European Broadcasting Union, μς έδρα την Ελβετία, είπε ότι θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον Υπουργό Οικονομικών στην Ελλάδα, τον Γιάννη Στουρνάρα, για να του δώσει μια αναφορά που υπογράφεται από 51 ευρωπαίους διευθυντές Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων, ζητώντας να αποκατασταθεί το σήμα του τηλεοπτικού οργανισμού αμέσως.
Οι υπογράφοντες περιλαμβάνουν τους διευθυντές του Βρετανικού BBC, του γερμανικού ZDF και της Γαλλικής Τηλεόρασης.


«Είμαστε εδώ γιατί ποτέ αυτό δεν έχει ξανασυμβεί στην Ευρώπη. Δεδομένου ότι η EBU ιδρύθηκε το 1950, καμία κυβέρνηση δεν έχει κόψει το σήμα ενός ραδιοτηλεοπτικού φορέα», δήλωσε ο Philippot στους δημοσιογράφους σε ένα στούντιο ηχογράφησης, στο κτίριο όπου στεγάζεται η ΕΡΤ.


Το προσωπικό της ΕΡΤ εν τω μεταξύ έχει ζητήσει από το ανώτατο δικαστήριο στην Ελλάδα να εκδώσει προσωρινή διαταγή η οποία θα επιτρέψει στην ΕΡΤ να συνεχίσει εκπομπές μέχρι να ανοίξει ο νομικός δρόμος, τον Σεπτέμβριο. Η απόφαση αναμένεται την Δευτέρα.


Εν τω μεταξύ, κάτω από την πίεση που δέχεται, τόσο από τους εταίρους του συνασπισμού του, όσο και από την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, ο πρωθυπουργός Σαμαράς εμφανίστηκε να κάνει ένα βήμα πίσω, την Παρασκευή το βράδυ. Εξέδωσε δήλωση προτείνοντας ότι ο διαχειριστής που διόρισε στον οργανισμό, να συστήσει μια επιτροπή η οποία θα προσλάβει έναν μικρό αριθμό ατόμων, προκειμένου η δημόσια ραδιοτηλεόραση να ξαναεκπέμψει αμέσως. Είπε επίσης ότι το νομοσχέδιο που η  κυβέρνησής του ετοίμασε σχετικά με τον νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα που θα συσταθεί, θα μπορούσε να περάσει από το κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα.Μετάφραση: LEFTeria-news


 http://www.neurope.eu/article/athens-ert-breach-eu-law-0
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗNEW EUROPE (ΒΕΛΓΙΟ). Παράνομο το κλείσιμο της ΕΡΤ κατά παράβαση 2 συγκεκριμένων Εθνικών Νόμων-Κοινοτικών Οδηγιών, σύμφωνα με διαρροές Κομισιόν!

 

 


Η NEW EUROPE (ΒΕΛΓΙΟ) δημοσίευσε ανοιχτή επιστολή στον Μπαρόζο για την ΕΡΤ. "Στο Φως και στο Σκοτάδι"
http://lefteria-news.blogspot.gr/2013/06/new-europe_22.html

 

 


NEW EUROPE. Πώς προσπάθησε ο Μπαρόζο να κρατήσει ινκόγκνιτο την επίσκεψη με γιοτ στην Σκιάθο, την ίδια μέρα με Βενιζέλο-Σούλτς.

 

 


NEW EUROPE (ΒΕΛΓΙΟ). ΝΥΕΤ Πούτιν σε Σαμαρά για μείωση τιμών στο φυσικό αέριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.