Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Ολι Ρεν Οι διακανονισμοί των τραπεζικών δανείων είναι θέμα εθνικών κυβερνήσεων, ΕΚΤΟΣ της Ελλάδας!

«Η τρόικα αποφασίζει για τα κόκκινα δάνεια σύμφωνα με το Μνημόνιο»ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΟΛΙ ΡΕΝ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΧΟΥΝΤΗ
«Ενώ χθες ο πρωθυπουργός της Ελλάδας είχε συνάντηση με τους υπαλλήλους της τρόικας, ο Όλι Ρεν, παρεμβαίνει από τις Βρυξέλλες και δηλώνει ότι οι ρυθμίσεις χρεών δανείων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών μελών της ΕΕ, εκτός της Ελλάδας, επειδή, στο Μνημόνιο, η ελληνική κυβέρνηση παραχώρησε αυτό το δικαίωμα στους δανειστές» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής....


Συγκεκριμένα ο κ. Χουντής επισημαίνει ότι στη χθεσινή του απάντηση (12/03/13) ο Επίτροπος Όλι Ρεν «παρεμβαίνει στη "διαμάχη" με την τρόικα ξεκαθαρίζοντας ότι, ναι μεν οι διαδικασίες διακανονισμού δανειακών χρεών στην Ένωση "παραμένουν στην αρμοδιότητα των εθνικών αρχών", αλλά η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του Μνημονίου, έχει δεχτεί να παραχωρήσει αυτό το δικαίωμα, αφού ψήφισε ότι "μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2013 θα αναθεωρήσουμε... το υπάρχον πλαίσιο διευκόλυνσης της διευθέτησης με υπερχρεωμένα νοικοκυριά", και μάλιστα στην κατεύθυνση της διατήρησης της "τραπεζικής φερεγγυότητας και πιστωτικής πειθαρχίας", της αποφυγής «χρήσης δημοσιονομικών πόρων για την προστασία των δανειοληπτών», ενώ οποιεσδήποτε ευνοϊκές ρυθμίσεις θα περιορίζονται στα νοικοκυριά που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση (σελ. 16, Μνημόνιο Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Πολιτικών – Υπουργείο Οικονομικών)».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει στην ανακοίνωσή του ότι «με αυτή την απάντηση ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, κ. Όλι Ρέν, αφήνει έκθετη την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό της χώρας, εφόσον αποδεικνύεται ότι με το Μνημόνιο που ψηφίσανε έχουν δέσει χειροπόδαρα τον ελληνικό λαό, και δεν μπορεί πλέον η κυβέρνηση να ασκήσει ούτε τα στοιχειώδη δικαιώματά της, όπως είναι το δικαίωμα που έχουν και οι άλλες χώρες, να μπορούν δηλαδή, τουλάχιστον να θεσπίζουν μέτρα ανακούφισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που οι τράπεζες τους παίρνουν τα σπίτια».

Στην ερώτησή του έθετε το θέμα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα βάρη των δανείων τους, λόγω της «ραγδαίας πτώσης των εισοδημάτων και της κατακόρυφης πτώσης των τιμών των ακινήτων» και ζητούσε από την Κομισιόν να τον πληροφορήσει για «τη διαχρονική εξέλιξη των επισφαλών στεγαστικών δανείων που έχουν χορηγήσει οι ελληνικές τράπεζες», καθώς επίσης να ληφθούν μέτρα «προκειμένου να διευρυνθεί η όποια προστασία προσφέρεται στους Έλληνες δανειολήπτες, οι οποίοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα δανειακά βάρη, λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης».

Στην απάντησή του ο Επίτροπος Ρεν αναφέρει συγκεκριμένα ότι: «Οι διαδικασίες διακανονισμού χρεών αντιμετωπίζονται σε εθνικό επίπεδο και παραμένουν στην αρμοδιότητα των εθνικών αρχών.

 Οι ελληνικές αρχές εξετάζουν μέτρα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών», και δηλώνει ταυτόχρονα ότι στο Μνημόνιο η ελληνική κυβέρνηση έχει δεχτεί ως δικαίωμα των δανειστών μας να παρέμβουν στην αναθεώρηση του νόμου 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τονίζει ότι «Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2013, οι αρχές θα αναθεωρήσουν το υφιστάμενο πλαίσιο αφερεγγυότητας, με την τεχνική υποστήριξη διεθνών εμπειρογνωμόνων (συμπεριλαμβανομένης της ΕΚ).

 Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει τροποποιήσεις στην ισχύουσα νομοθεσία (Νόμος 3869/2010 – σ.σ. Νόμος Κατσέλη) και ενδεχομένως θέσπιση νέων μέτρων για την προστασία των νοικοκυριών που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση».

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση και απάντηση:

Θέμα: Στεγαστικά δάνεια και προστασία δανειοληπτών στην Ελλάδα

Με δεδομένα, α) τη ραγδαία πτώση των εισοδημάτων της πλειονότητας των Ελλήνων, πολλοί εκ των οποίων αδυνατούν πλέον να αντεπεξέλθουν στα βάρη των δανείων που είχαν συνάψει με καλή πίστη πριν την κρίση, β) την κατακόρυφη πτώση των τιμών των ακινήτων και σε ορισμένες περιοχές πολύ κάτω από την αντικειμενική τους αξία και, γ) ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψη και τις επισφάλειες που έχουν σχέση με τη στεγαστική πίστη.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Τι στοιχεία μπορεί να δώσει για τη διαχρονική εξέλιξη των επισφαλών στεγαστικών δανείων που έχουν χορηγήσει οι ελληνικές τράπεζες;

2. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να διευρυνθεί η όποια προστασία προσφέρεται στους Έλληνες δανειολήπτες, οι οποίοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα δανειακά βάρη, λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης;

Απάντηση του κ. Ρεν εξ ονόματος της Επιτροπής
(12.3.2013)

1) Λόγω της οικονομικής κρίσης, οι τιμές των ακινήτων και το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών παρουσίασαν μείωση. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν φτάνοντας, σε μεμονωμένη βάση, σε ποσοστό 18,5% στα τέλη Μαρτίου του 2012, έναντι 16% τον Δεκέμβριο του 2011. Αν συμπεριληφθούν και τα αναδιαρθρωμένα δάνεια, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν σε 23,8% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012.

 Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων για τα οποία προβλέφθηκαν ρυθμίσεις μειώθηκε από 62% σε 57% κατά την ίδια περίοδο. Μέχρι τα τέλη Αυγούστου του 2012, η χορήγηση πιστώσεων προς την εγχώρια οικονομία μειώθηκε κατά 8%, με μείωση των δανείων τόσο στα νοικοκυριά (-6,3%) όσο και στις επιχειρήσεις (-8,5%).

Ωστόσο, ο δείκτης των δανείων προς τις καταθέσεις αυξήθηκε σε 132% το πρώτο τρίμηνο του 2012 έναντι 120% το πρώτο τρίμηνο του 2011, δεδομένου ότι οι καταθέσεις μειώθηκαν με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι τα δάνεια.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι αντιμέτωπο με τις προκλήσεις της ανακεφαλαιοποίησης και της αναδιάρθρωσης. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής, η Τράπεζα της Ελλάδος εντόπισε και δημοσίευσε τις κεφαλαιακές ανάγκες όλων των τραπεζών. Το επόμενο βήμα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Προκειμένου να επιτευχθεί μια προβλέψιμη, δίκαιη και διαφανής κατανομή των κινδύνων μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών, προβλέπεται στο ΜΣ ότι οι ελληνικές αρχές θα ενισχύσουν το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

 Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2013, οι αρχές θα αναθεωρήσουν το υφιστάμενο πλαίσιο αφερεγγυότητας, με την τεχνική υποστήριξη διεθνών εμπειρογνωμόνων (συμπεριλαμβανομένης της ΕΚ) . Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει τροποποιήσεις στην ισχύουσα νομοθεσία (Νόμος 3869/2010) και ενδεχομένως θέσπιση νέων μέτρων για την προστασία των νοικοκυριών που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.

2) Τη στιγμή αυτή, οι διαδικασίες διακανονισμού χρεών στην Ένωση διέπονται από συστήματα και νόμους που διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Οι διαδικασίες αυτές αντιμετωπίζονται σε εθνικό επίπεδο και παραμείνουν στην αρμοδιότητα των εθνικών αρχών. Οι ελληνικές αρχές εξετάζουν μέτρα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.


http://voliotaki.blogspot.gr/2013/03/blog-post_4347.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.