Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Πως φτάσαμε στο ευρω-φιάσκο με Ζαρούλια.Η Ντόρα, το EGAM, ο Ξένος Τύπος & η "δέσμευση Σαμαρά".




To Ευρωπαϊκό Αντιρατσιστικό Κίνημα (EGAM), είναι μια οργάνωση με μέλη από 40 χώρες και έδρα το Παρίσι και ανέλαβε θεσμικά να θέσει το θέμα της υποψηφιότητας της Ζαρούλια, στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.


Το LEFTeria-news δίνει ένα μικρό χρονικό, παρακολουθώντας τις ανακοινώσεις του EGAM απο το Παρίσι και τις δημοσιεύσεις του Ελληνικού και Ξένου Τύπου.


Ανοιχτή Επιστολή στον Σαμαρά.






Στις 29 Οκτωβρίου 2012, το EGAM διαμαρτύρεται έντονα, για την ανάγνωση των Πρωτόκολλων των Σοφών της Σιόν, μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο απο τον Κασιδιάρη, καθώς κάτι τέτοιο δεν έχει προηγούμενο σε ευρωπαικό κοινοβούλιο.

Με την ευκαιρία, θέτει το θέμα της Ζαρούλια, αναδημοσιεύοντας την Ανοιχτή Επιστολή που είχε στείλει για το θέμα στον Αντώνη Σαμαρα, λίγες μέρες πρίν.

Στην επιστολή με τίτλο "Οχι Κύριε Σαμαρά, η Χρυσή Αυγή δεν είναι ένα κόμμα, όπως τα άλλα!", αφού επιχειρηματολογεί σχετικά με το ασυμβίβαστο της δημοκρατίας με την δράση και τις ιδέες της ΧΑ, δηλώνει ότι η παρουσία της κυρίας Ζαρούλια στην ελληνική αντιπροσωπεία αποτελεί "δυσφήμιση για την Ελλάδα στην Ευρώπη".

Ο Benjamin Abtan, πρόεδος του EGAM ο οποίος υπογράφει, κλείνει την επιστολή με μία έκκληση: "Κύριε Πρωθυπουργέ, αυτή η επιστολή θα μπορούσε να απευθύνεται και στους προέδρους των άλλων κομμάτων μελών της αντιπροσωπείας, αλλά απευθύνεται σε εσάς, διότι είστε ο ηγέτης του μεγαλύτερου ελληνικού κόμματος και έχετε τη δυνατότητα να αλλάξετε τη σύνθεση. Εσείς μπορείτε να αποκλείσετε τη νεοναζί  Ελένη Ζαρούλια από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης".

Συνάντηση με Μπακογιάννη.


Στις 7 Νοεμβρίου, η Επιστολή δεν έχει απαντηθεί απο τον Αντώνη Σαμαρά και ο Benjamin Abtan έχει συνάντηση με την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχει προτείνει την Ζαρούλια στην Επιτροπή.

Το EGAM  βγάζει νεα ανακοίνωση στα διεθνή Μέσα, με τίτλο:


Η επιστολή αναφέρει σχετικά οτι:

"Μετά την ανοιχτή επιστολή που απέστειλε προς τον κ. Σαμαρά, ο πρόεδρος του EGAM, ταξιδεύει στην Ελλάδα για να προετοιμάσει μια αντιρατσιστική κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, γύρω από το αίτημά μας προς τις ελληνικές αρχές να αποκλείσουν την Ελένη Zαρούλια, νεοναζί εκπρόσωπο, από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Ο Benjamin Abtan συνάντησε την Ντόρα Μπακογιάννη, πρώην Ελληνίδα Υπουργό  Εξωτερικών, εκπρόσωπο και επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σύμφωνα με την Ντόρα Μπακογιάννη, από τη μία πλευρά οι κανόνες σχετικά με την σύνθεση της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας δεν μπορούν να αλλάξουν και δεύτερον, ότι θα ήταν επικίνδυνο να ανοίξει το Κουτί της Πανδώρας των δυσλειτουργικών κανόνων του κοινοβουλίου, το οποίο σημαίνει την επικύρωση της παρουσίας ενός απροκάλυπτα νεο-Ναζί μέλος στην ίδια κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Προς το παρόν, τα υψηλότερα ελληνικοί θεσμικά όργανα, αποφάσιζουν να μην ενεργήσουν.

Για το Ευρωπαϊκό αντιρατσιστικό κίνημα EGAM εξακολουθεί να είναι απολύτως απαράδεκτο το γεγονός ότι, αυτό που μπορεί να φαινόταν αμέλεια μέχρι τώρα, έχει γίνει πια μια σαφή πολιτική θέση. Στην πραγματικότητα, οι ελληνικοί θεσμοί, θεωρούν την Χρυσή Αυγή ως ένα κόμμα όπως όλα τα άλλα και της εξασφαλίζουν ότι μπορεί να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για αυτήν την υποστήριξη και την ανεκτικότητα που προσφέρεται στον νεοναζισμό στην Ελλάδα ή οπουδήποτε στην Ευρώπη.

Το Ευρωπαϊκή αντιρατσιστικό κίνημα καταγγέλλει αυτήν αδράνεια και θα συνεχίσει την κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών μέσα στις επόμενες εβδομάδες".


3 μέρες μετά, στις 10 Νοεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Αντιρατσιστικό Κίνημα, δίνει στον Τύπο μια πολύ σκληρή ανακοίνωση για την ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς ο πρωθυπουργός επέλεξε να αγνοήσει πλήρως τις εκκλήσεις της EGAM.

Το κύριο μέρος της ανακοίνωση, έχει ώς εξής:

"Φαίνεται πλέον, ότι η παρουσία των νεο-Ναζί στο Συμβούλιο της Ευρώπης οφείλεται σε θέση που εκφράστηκε, από τη Νέα Δημοκρατία του πρωθυπουργού Σαμαρά.

Επίσης, ο πρωθυπουργός, έχει μέχρι στιγμής αποφασίσει να αγνοήσει την Ανοικτή Επιστολή του Προέδρου της EGAM καιτα αιτήματα για συνάντηση με την EGAM.

  Η EGAM αναμένει ότι η Νέα Δημοκρατία θα σταματήσει την υποστήριξη de facto υποστήριξη στους νεοναζί της χρυσής αυγής και να δεχθεί ως θέση τον αποκλεισμό των νεο-Ναζί από την Ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης".



Στις 17 Δεκεμβρίου, γίνεται τελικά συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Benjamin Abtan, τον Πρόεδρος του EGAM, οπου  είχαμε δέσμευση Σαμαρά σχετικά με το θέμα.

Διαβάζαμε στο Βήμα, την επόμενη ημέρα;

"Δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Αντιρατσιστικού Κινήματος ότι θα αλλάξει η σύνθεση της αντιπροσωπείας ελλήνων βουλευτών στο Συμβούλιο της Ευρώπης προκειμένου να αποκλειστεί η Ελένη Ζαρούλια της Χρυσής Αυγής".

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Αντιρατσιστικό Κίνημα απο το Παρίσι εξέδιδε την ακόλουθη ανακοίνωση:


"Η EGAM χαιρετίζει την απόφαση που ανακοίνωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη συνάντησή του με τον Benjamin Abtan, τον Πρόεδρος του EGAM, σήμερα στην Αθήνα: Η Νέα Δημοκρατία είναι υπέρ μιας νέας σύνθεσης της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, χωρίς τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής.

Αυτή η θέση είναι η ίδια με εκείνη που έχει ήδη ανακοινωθεί από τα κόμματα ΠΑΣΟΚ, Δημοκρατική Αριστερά και ΣΥΡΙΖΑ και αυτό συνεπάγεται τον αποκλεισμό των νεο-Ναζί από το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Για το EGAM, αυτό είναι μια τεράστια δημοκρατικό νίκη, η οποία φέρνει μια αναγκαία και σωτήρια πολιτική δέσμευση, που θα ακουστεί στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη.


Η Ελλάδα προσφέρει τώρα ένα παράδειγμα για όλη την Ευρώπη, από μια χώρα που βρίσκεται αντιμέτωπη με την πιο βίαιη κοινωνική κατάσταση, αλλά οι ηγέτες της οποίας αποφάσισαν να θέσουν την υπεράσπιση της δημοκρατίας ως κορυφαία προτεραιότητα".


Η συνέχεια γνωστή...






Ενώ ο Σαμαράς δεσμευόταν, η Ζαρούλια ετοίμαζε βαλίτσες και πλέον το πράγμα έφυγε απο ελληνικά χέρια και έγινε ευρωπαικό ζήτημα. Μια ομάδα ευρωπαίων βουλευτών ζητάει την αποπομπή της, με τον πρόεδρο της Συνέλευσης Jean-Claude Mignon, πελαγωμένο να φέρεται ότι δήλωσε:

"Δεν είναι δουλειά της Συνέλευσης να πει στους Ούγγρους ή στους Έλληνες ΅Ψηφϊσατε σωστά΅, ή ΅Δεν ψηφίσατε σωστά΅.

Πάντως, σύμφωνα με τον Ξένο Τύπο, δεν έχει ξεκαθαρίσει.

Προφανώς ο Benjamin Abtan, δεν γνώριζε τι σημαίνει η έκφραση "Δέσμευση Σαμαρά".

Τώρα γνωρίζει.

Μετάφραση: LEFTeria-news





* Update.

θέλει η Ντόρα να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει...

Το μήνυμα της Ντ.Μπακογιάννη στο Twitter, περί Χρυσής νίκης, στις 24 Ιανουαρίου 2012

Σίλια@doltsevito
Το μήνυμά της είναι σαφές...

Ντόρα Μπακογιάννη @Dora_Bakoyannis
Στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης «πετάει» όλη η ομάδα του Στρασβούργου. Χρυσή νίκη της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης! NM
24 Jan 13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.