Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

ΕΓΓΡΑΦΟ ΔΝΤ.Mea Culpa.Παραδέχεται ότι έπεσε έξω στις προβλέψεις του για την Ελλάδα.




©2013 International Monetary Fund WP/13/
1
IMF Working Paper
Research Department
Growth Forecast Errors and Fiscal Multipliers
Prepared by Olivier Blanchard and Daniel Leigh
Authorized for distribution by Olivier Blanchard
January 2013

ΕΓΓΡΑΦΟ ΔΝΤ. Παραδέχεται ότι έπεσε έξω στις προβλέψεις του για την Ελλάδα, επειδή δεν κατανόησε πως οι προσπάθειες λιτότητας της κυβέρνησης θα υπονόμευαν την οικονομική ανάπτυξη.


Σε μια πρωτόγνωρη κίνηση , ο κορυφαίος σήμερα οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Olivier Blanchard, δημοσιεύει Έκθεση, με ημερομηνία 3 Ιανουαρίου 2013, αναφέροντας ότι το ΔΝΤ δεν εκτίμησε ορθά τις επιπτώσεις της λιτότητας στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Η ΄Ερευνα του Ταμείου δημοσιεύτηκε με την προειδοποίηση ότι αντιπροσωπεύει τις απόψεις του ερευνητή και όχι το ίδιο το ίδρυμα.Παρ΄όλα αυτά, φέρει την υπογραφή  του κορυφαίου οικονομικού συμβούλου και Διευθυντή Έρευνας του ΔΝΤ.


 Στην εισαγωγή της Έκθεσης των 43 σελίδων, με τίτλο «Λάθη στις προβλέψεις για την ανάπτυξη και δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές», αναφέρει:

«Η εργασία αυτή διερευνά την σχέση ανάμεσα στα λάθη που έγιναν στις προβλέψεις για την ανάπτυξη και την προγραμματιζόμενη δημοσιονομική εξυγίανση κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Θεωρούμε ότι, στις προηγμένες οικονομίες, ισχυρότερη σχεδιαζόμενη δημοσιονομική εξυγίανση έχει συσχετιστεί με χαμηλότερη ανάπτυξη από ό, τι αναμενόταν, με την σχέση αυτή, να είναι ιδιαίτερα έντονη, τόσο στατιστικά όσο και οικονομικά, στα πρώτα στάδια της κρίσης.

Μια φυσική ερμηνεία είναι ότι οι δημοσιονομικοι πολλαπλασιαστές ήταν σημαντικά υψηλότεροι από ό, τι σιωπηρά υπέθεταν οι αναλυτές μας. Η ασθενέστερη σχέση, τα τελευταία χρόνια μπορεί να αντανακλά εν μέρει, ότι οι αναλυτές μας άρχιζαν να μαθαίνουν και εν μέρει, σε  μικρότερους πολλαπλασιαστές, από ό, τι χρησιμοποιήθηκαν κατά τα πρώτα χρόνια της κρίσης.»

Ουσιαστικά, όπως αναφέρει και η εφημερίδα Washington Post σε σχετικό δημοσίευμα, πρόκειται για ένα εκπληκτικό mea culpa από τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ .

Το  έγγραφο που καταχωρήθηκε ως Working Paper No. 13/1, είναι καθαρά τεχνικό και εξετάζει και πάλι το τεράστιο ζήτημα των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών, δηλαδή τον αντίκτυπο που έχει μια αύξηση ή μείωση των κρατικών δαπανών ή η είσπραξη των φόρων στην οικονομική παραγωγή μιας χώρας.

Εάν οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές είναι μικροί, οι χώρες μπορούν να μειώσουν τις δαπάνες ή να αυξήσουν γρηγορότερα τους φόρους χωρίς πολύ βραχυπρόθεσμη ζημιά. Αν είναι μεγάλοι, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, τότε η διαδικασία μπορεί να γίνει αυτοκαταστροφική, με κάθε σεντ των περικοπών, να κοστίζει στην πραγματική οικονομία, πολύ περισσότερο από ένα σεντ σε απώλεια παραγωγής και ανάπτυξης και εν τέλει να αυξάνει το χρέος, αντί να το μειώνει.


 Και εκεί είναι που οι αναλυτές του ΔΝΤ, έπεσαν εντελώς έξω.

Ο Olivier Blanchard και ο Daniel Leigh, που συνέταξαν την Έκθεση, αναφέρουν ότι στις προβλέψεις του το ΔΝΤ χρησιμοποίησε έναν ομοιόμορφο πολλαπλασιαστή της τάξης του 0,5, ενώ στην πραγματικότητα οι συνθήκες της ευρωπαϊκής οικονομίας χρειάζονταν έναν πολλαπλασιαστή του 1,5, που σημαίνει ότι το 1 ευρώ περικοπή των κρατικών δαπανών θα κόστιζε 1,50 ευρώ σε χαμένη παραγωγή.

Επι λέξη αναφέρουν "Οι οικονομολόγοι υποτίμησαν σημαντικά την αύξηση της ανεργίας και την μείωση της εγχώριας ζήτησης που συνδέεται με τη δημοσιονομική εξυγίανση."

Αύτο όμως που είναι ανησυχητικό και υπδηλώνει το έγγραφο, είανι ότι ουσιαστικα το ΔΝΤ, πειραματίστηκε στην χώρα μας.Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ,  Olivier Blanchard γράφει στο έγγραφο, οτι ο ίδιος δεν θα μπορούσε πραγματικά να καθορίσει τι πολλαπλασιαστές χρησιμοποίησαν οι οικονομολόγοι στο επίπεδο της κάθε χώρας και της Ελλάδας , εν προκειμένω, στην οποία έκαναν τις προβλέψεις τους.

Ο αριθμός υπονοούνταν στα μοντέλα πρόβλεψης τους - μια υπόθεση φόντου και όχι μια μεταβλητή που απαιτούνταν για να εναρμονιστεί με βάση τις εθνικές συνθήκες και ιδιαιτερότητες.Εν τέλει κανείς από τους δεκάδες «εγκέφαλους» του Ταμείου, δεν σκέφτηκε να επανεξετάσει τις παραμέτρους,σε πραγματικό χρόνο, ενώ γνώριζαν ότι οι πολλαπλασιαστές πρέπει να μεταβάλλονται με την πάροδο του χρόνου.

Το ΔΝΤ έχει κατηγορηθεί από πολλά ξένα μέσα ότι εκ προθέσεως υποτίμησε τις επιπτώσεις της λιτότητας στην Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα, αξιωματούχοι του Ταμείου υποστηρίζουν ότι ήταν η Ευρωπαική ένωση και κυρίως η Γερμανία, που επέμεναν σε συνέχιση και εμβάθυνση του ίδιου μοτίβου στην Ελλάδα.

Όποια και να είναι η τραγική αλήθεια για την Ελλάδα, το πείραμα συνεχίζεται και η εξελισσόμενη έρευνα για μοτίβα και πολλαπλασιαστές γίνεται πλέον για να καθοριστεί το σχέδιο δράσης για τις οικονομίες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, όπου ήδη έχει υιοθετηθεί ένας πιο αργός ρυθμό του ελέγχου του ελλείμματος.

Επίσης, τον Φεβρουάριο του 2011 οι Financial Times, δημοσίευσαν ένα εμπιστευτικό memo 10 σελίδων,που προειδοποιούσε τους αξιωματούχους της Ευρωζώνης, ότι οι ελληνικές διασώσεις θα μπορούσαν εν τέλει να καταστρέψουν την ελληνική οικονομία.

Το έγγραφο, που μπορείτε να διαβάσετε απο το LEFTeria-news, ήταν μια προκαταρκτική ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους στην Ελλάδα, με ημερομηνία 15 Φεβρουαρίου και γράφτηκε από τους αναλυτές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ.

ΠΗΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.