Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Κρυμμένοι οι βουλευτές της ΧΑ στην συζήτηση περί της σκανδαλώδους ρύθμισης υπέρ των εφοπλιστών.



Στην συζήτηση περί της σκανδαλώδους ρύθμισης που πήγαν να περάσουν εν κρυπτώ υπέρ εφοπλιστών, αλλά και υπέρ όσων ξεπλένουν αδήλωτο χρήμα, αγοράζοντας μετοχές ναυτιλιακών εταιρειών, ή αποδεχόμενοι εφοπλιστικά δωράκια, η Χρυσή Αυγή έλαμψε δια της απουσίας της.

Είναι η πρώτη φορά;



Διαβάστε παρακάτω σχετικά άρθρα για το θέμα, όπως δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα των Συντακτών και στο anemosantistasis







Σκανδαλώδης ρύθμιση υπέρ των εφοπλιστών





Κρύφτηκαν από τη συζήτηση για τη φωτογραφική διάταξη που ευνοεί τους εφοπλιστές οι χρυσαυγίτες. Διακομματικό αίτημα να αποσυρθεί ως προϊόν διαπλοκής

Του Χάρη Ιωάννου, 24/09/13


Πέπλο προστασίας στους εφοπλιστές έριξε χθες για άλλη μια φορά η Χρυσή Αυγή, καθώς απουσίαζε επιδεικτικά και δεν τοποθετήθηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για το μείζον θέμα της σκανδαλώδους τροπολογίας που προβλέπει ότι οι μετοχές off shore ναυτιλιακών εταιρειών δεν θα δηλώνονται στο «πόθεν έσχες».

Το μπαλάκι στον υπουργό

Ακόμη και ο παριστάμενος υπουργός Μιχ. Χρυσοχοΐδης πέταξε το μπαλάκι στον υπουργό Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, τον οποίο «έδειξε» ως υπεύθυνο μπροστά στο διακομματικό μέτωπο που συγκροτήθηκε χθες με αίτημα την απόσυρση της ρύθμισης.

Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση αυτή βρίσκεται κρυμμένη στο 6ο άρθρο μιας τροπολογίας που αφορά μεταξύ άλλων το πρόγραμμα… «Βοήθεια στο σπίτι» και περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο που ρυθμίζει την αγορά των… ΚΤΕΛ. Την αρχή έκανε χθες ο πρόεδρος της επιτροπής και βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Βλάχος, ο οποίος τόνισε ότι προσωπικά δεν πρόκειται να την υπερψηφίσει και πρόσθεσε: «Οι κουβέντες ώς εδώ. Τέρμα πια τα παιχνιδάκια στις πλάτες των βουλευτών. Τελεία και παύλα». Με τον κ. Βλάχο συμφώνησε και ο εισηγητής της Ν.Δ. Μ. Σενετάκης.

Λαμβάνοντας τον λόγο εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Δημ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ) μίλησε για «φωτογραφική ρύθμιση με έντονη οσμή διαπλοκής» και σημείωσε με νόημα: «Δήλωση πόθεν έσχες είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν εκδότες και καναλάρχες. Αρκετοί εφοπλιστές έχουν μπει σε ΜΜΕ μέσω αχυρανθρώπων και ορισμένοι διαφημίζουν τη φιλία τους με τον πρωθυπουργό».

Κομιστές και αγγελιοφόροι

Ακόμη και ο Θάνος Μωραΐτης (ΠΑΣΟΚ) δήλωσε έκπληκτος πως «δεν ενημερωθήκαμε καθόλου και εγείρονται πολλά ερωτήματα».

Την απόσυρση της ρύθμισης ζήτησαν και οι Μίκα Ιατρίδη (Ανεξάρτητοι Ελληνες), Μίνα Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ) και Νίκος Μωραΐτης (ΚΚΕ).

Ο υπουργός Μεταφορών Μιχ. Χρυσοχοΐδης περιορίστηκε να πει πως «τις εξηγήσεις θα τις δώσει ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης. Εγώ δεν είμαι κομιστής, ούτε αγγελιοφόρος κανενός».

 

 

 

 


Οι κάτοχοι μετοχών σε ναυτιλιακές δεν θα τις δηλώνουν!


Απαλλάσσονται από την υποχρέωση να τις αναγράφουν στο «πόθεν έσχες».

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου, 23/09/13


Μέσα σ’ ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για τις δημόσιες συγκοινωνίες η κυβέρνηση πέρασε στα «μουλωχτά», την Παρασκευή, διάταξη η οποία απαλλάσσει από την υποχρέωση αναγραφής μετοχών σε ναυτιλιακές εταιρείες στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης («πόθεν έσχες»).

Η διάταξη περιλαμβάνεται σε τροπολογία και κατατέθηκε από έξι υπουργούς της κυβέρνησης (Οικονομικών, Εργασίας, Δικαιοσύνης, Εθνικής Αμυνας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Υποδομών).

Ωστόσο εντύπωση προκαλεί ότι απουσιάζει η υπογραφή του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, όπως και το γεγονός ότι δεν συνοδεύεται από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που είναι υποχρεωτική για τα νομοθετήματα της κυβέρνησης. Συνεργάτες πάντως του Γ. Στουρνάρα έλεγαν ότι η συγκεκριμένη διάταξη δεν κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών και ότι ο ίδιος ο υπουργός δεν γνώριζε καν το περιεχόμενό της.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η ρύθμιση αυτή έγινε για λόγους «ουσιαστικής ισότητας», μεταξύ των μετόχων ναυτιλιακών εταιρειών που υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση «πόθεν έσχες» και αυτών που δεν είναι υποχρεωμένοι. Επί λέξει αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση:

«Με το παρόν άρθρο σκοπείται η θεσμική και σύμφωνη με την αρχή της ουσιαστικής ισότητας εξομοίωση της θέσεως των πλοιοκτητών-εφοπλιστών-μετόχων των εταιρειών και του ν.δ. 2687/1953 και του ν. 27/1975, οι οποίοι παράλληλα υπέχουν υποχρέωση ενημέρωσης από τις διατάξεις του ν. 3213/2003 ως ισχύει, προς τους πλοιοκτήτες/εφοπλιστές και εν γένει μετόχους ναυτιλιακών εταιρειών οι οποίοι δεν εμπλέκονται στις περιγραφόμενες στον ν. 3213/2003 δραστηριότητες, με την εξάλειψη της υποχρέωσης δήλωσης της περιουσιακής κατάστασης των πρώτων, στο μέτρο που άπτεται των μετοχών των ως άνω ναυτιλιακών εταιρειών, ως ήδη ισχύει».


Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3213/2003 για τη δήλωση «πόθεν έσχες», υπόχρεοι ανάμεσα στους άλλους είναι ο πρωθυπουργός, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Εθνικό ή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι βουλευτές, οι ευρωβουλευτές, οι υπουργοί, οι γενικοί γραμματείς υπουργείων, γενικοί διευθυντές και διευθύνοντες σύμβουλοι φορέων του Δημοσίου, οι πρόεδροι, υποδιοικητές και οι γενικοί διευθυντές τραπεζών, οι δήμαρχοι, οι δικαστικοί, οι μέτοχοι στις εταιρείες ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι.


Εάν λοιπόν η συγκεκριμένη διάταξη περάσει και ψηφιστεί, όλοι οι παραπάνω δεν είναι υποχρεωμένοι από δω και στο εξής να δηλώνουν ότι κατέχουν μετοχές ναυτιλιακών εταιρειών. Πολλοί εκτιμούσαν ότι η συγκεκριμένη διάταξη είναι «φωτογραφική».

 

 

 


Οι Έλληνες εφοπλιστές, η Χρυσή Αυγή και η τροπολογία στα «μουλωχτά»





Τα «προνόμια» φοροαποφυγής μερίδας εφοπλιστών επεκτείνονται με την τροπολογία σε πολιτικά πρόσωπα, κρατικούς λειτουργούς, «βαρόνους» των ΜΜΕ






Με μια τροπολογία, που έχει την «οσμή» της φωτογραφικής, μέσα στο νομοσχέδιο για τα ΚΤΕΛ, η κυβέρνηση απαλλάσσει όλους όσοι υποχρεούνται με κατάθεση «Πόθεν Έσχες», να δηλώνουν τις μετοχές σε ναυτιλιακές εταιρείες!


Η κυβέρνηση, που τόσες φορές έχει αποδείξει τη στήριξή της στους Έλληνες εφοπλιστές –όπως και οι προηγούμενες άλλωστε- βρήκε την ευκαιρία το βράδυ της Παρασκευής και με τον ελληνικό λαό που υπομένει τα σκληρά μέτρα των μνημονίων, να αγωνιά για τη βία της φασιστικής Χρυσής Αυγής, να περάσει στα αθόρυβα τη συγκεκριμένη τροπολογία.


Η τροπολογία αυτή, μεταξύ άλλων, δίνει και τη δυνατότητα σε κάποιους εκλεκτούς που θα την δουν ως ευκαιρία να «ξεπλύνουν» χρήμα το οποίο δεν έχουν δηλώσει, αγοράζοντας μετοχές ναυτιλιακών εταιρειών. Έτσι τα «προνόμια» της φοροαποφυγής επεκτείνονται πέρα από κάποιους εφοπλιστές, και σε πολιτικά πρόσωπα, κρατικούς λειτουργούς, «βαρόνους» των ΜΜΕ, δημοσιογράφους κτλ., δημιουργώντας παράλληλα μία ακόμα πηγή εσόδων για Έλληνες εφοπλιστές, δίπλα στα υπερβολικά φορολογικά προνόμια που ήδη απολαμβάνουν.


Κατά τραγική σύμπτωση, η Χρυσή Αυγή προσέφερε μία ακόμα φορά τις «υπηρεσίες» της στους εφοπλιστές, καθώς ενώ όλος ο λαός είχε στραμμένο το βλέμμα του, τη λύπη του και την οργή του στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από ένα μέλος της, βουλευτές μας περνούσαν ένα ακόμα μέτρο προς όφελός τους.


Και αν στην περίπτωση αυτή μιλάμε για σύμπτωση, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τις πρόσφατες ενέργειες των μελών της Χρυσής Αυγής σε χώρους όπου ζουν και εργάζονται ναυτεργάτες και μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, η καθημερινή διαβίωση των οποίων εξαρτάται από το αν θα δώσουν δουλειά κάποιοι εφοπλιστές. Η Χρυσή Αυγή λοιπόν εδώ και καιρό καταγγέλλεται ότι προσπαθεί να πείσει τον κόσμο ότι για την ανεργία που πλήττει τη Ζώνη ευθύνονται τα «υψηλά» μεροκάματα και ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να τα χαμηλώσουν. 


Τι σύμπτωση που το ίδιο διάστημα, κάποιοι εφοπλιστές θέλουν να επιβάλουν ατομικές συμβάσεις με μεγάλες μειώσεις και μηδενικά δικαιώματα, όπως καταγγέλλουν τα ναυτεργατικά σωματεία. Άλλωστε το ομολογούν και οι ίδιοι, αφού σε πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου βουλευτών της Χρυσής Αυγής στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, οι ίδιοι έλεγαν «μαζί με τους εφοπλιστές γιατί από εκεί πέρα εξαρτιόμαστε», σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο.


Η πιθανή συσχέτιση της Χρυσής Αυγής με Έλληνες εφοπλιστές έχει αναφερθεί εδώ και καιρό στο διεθνή Τύπο. Η βρετανική εφημερίδα «Guardian» συγκεκριμένα είχε κάνει λόγο σε άρθρο της για τη χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής από εφοπλιστές, για να ανοίξει γραφεία. Πολλά ερωτηματικά εγείρονται, αν τούτο επαληθευθεί, για τα κίνητρα της τεράστιας χρηματοδότητης αυτής...


Ακόμα και στα πρόσφατα χτυπήματα που τα «τάγματα εφόδου» της Χρυσής Αυγής επέλεξαν να κάνουν, κατά τις επίσημες καταγγελίες, υπάρχουν «ανεξήγητες» συμπτώσεις: η πρώτη, στο Πέραμα είχε στόχο εργαζόμενους και συνδικαλιστές της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Στη δεύτερη, στο Κερατσίνι, ο άνθρωπος ο οποίος δολοφόνησαν, εκτός από μουσικός, στο παρελθόν ήταν και αυτός εργάτης της Ζώνης, όπως και η οικογένειά του.


Μερίδα Ελλήνων εφοπλιστών επομένως, κατά έναν τρόπο που χρήζει διερεύνησης βγαίνουν ωφελημένοι, είτε πρόκειται για επίσημα μέσω της κυβέρνησης και τροπολογιών όπως αυτή, είτε πρόκειται για τη δράση της Χρυσής Αυγής, και ισχυροποιούν τη θέση τους σε βάρος των δικών τους εργαζομένων, σε βάρος των εσόδων του κράτους, σε βάρος τελικά της χώρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.