Παραθέτουμε δυο δημοσιεύματα από τον ημερήσιο Τύπο σχετικά με το πώς
υποδέχθηκαν τα ξένα Μέσα την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα.
Πάντως, το πρώτο δημοσίευμα της χρονιάς, ήταν και το πιο αιχμηρό.
Το κλίμα περί ενίσχυσης της διαπραγματευτικής θέσης της Ελλάδας έναντι της τρόικας, χάρη στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που καλλιεργούν κυβερνητικοί κύκλοι στην Αθήνα, καταγράφουν αλλά και αποδομούν τα μεγάλα ευρωπαϊκά και διεθνή ΜΜΕ.
Τα περισσότερα δημοσιεύματα αναφέρονται στην επιθυμία της κυβέρνησης να
αξιοποιήσει την προεδρία σε μια δύσκολη πολιτικά και οικονομικά συγκυρία, αλλά
και στον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας -με την καθημερινότητα των πολιτών να
παραμένει εξαιρετικά δύσκολη και τη δικομματική να χάνει έδαφος.
Πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Zeitung» απευθύνει σαφείς προειδοποιήσεις προς την Αθήνα, με αφορμή τις προσδοκίες της κυβέρνησης από την ελληνική προεδρία. Η εφημερίδα σχολιάζει τις αναφορές του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου στα πρωτοχρονιάτικα μηνύματά τους για «περισσότερη Ευρώπη», επισημαίνοντας ότι δεν μιλούν για την εκχώρηση κρατικής κυριαρχίας σε μία Ε.Ε. με περισσότερες αρμοδιότητες και την αναγκαία συμπλήρωση ενός ευρωπαϊκού οικοδομήματος, αλλά για την αποδυνάμωση σε καθοριστικά σημεία του ελέγχου των ανώτερων θεσμικών οργάνων επί της Αθήνας.
Η FAZ αναφέρει ότι ο κ. Βενιζέλος είναι εκπρόσωπος εκείνων των Ελλήνων πολιτικών που θέλουν να αποδυναμώσουν τις αρμοδιότητες της τρόικας, με επιχείρημα πως δεν είναι δυνατόν Ευρωπαίοι κρατικοί υπάλληλοι να υπαγορεύουν κανόνες στη δημοκρατικά εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση και πως σε αυτό έχουν την υποστήριξη του πρόεδρου της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς.
Η γερμανική εφημερίδα, όμως, απαντά στις επιθυμίες αυτές, υπενθυμίζοντας πως η τρόικα συνιστά αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων των δημοκρατικά εκλεγμένων υπουργών Οικονομικών και αρχηγών κυβερνήσεων της Ευρωζώνης και πως ρόλος της δεν είναι να διαπραγματεύεται με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά να παρακολουθεί εάν εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες η Ελλάδα συμφώνησε με τους δανειστές.
«Στον αυτόματο πιλότο»
Με τίτλο «Ε.Ε.: η Ελλάδα στον αυτόματο πιλότο», η γαλλική «Liberation» σχολιάζει ότι η χώρα μας έχει κάνει πολύ δρόμο αν και η περιπέτειά της δεν έχει ακόμη τελειώσει: «Στην καλύτερη περίπτωση ακόμη σε ανάρρωση, σκοπεύει να αξιοποιήσει την εξάμηνη προεδρία της Ε.Ε. για να δείξει στους πιστωτές της ότι δεν ξόδεψαν μάταια τα χρήματά τους».
Πολλοί αναρωτιούνται, γράφει την ίδια ώρα η γαλλική «Le Monde», πώς η Ελλάδα θα καταφέρει να παίξει το ρόλο του καπετάνιου τηρώντας αν χρειαστεί σκληρή γραμμή, όταν η ίδια βρίσκεται εν μέσω δύσκολων διαπραγματεύσεων με τους εταίρους της. Η εφημερίδα επικαλείται την απάντηση του εκπροσώπου της ελληνικής προεδρίας Κωνσταντίνου Κούτρα: «Τα τελευταία χρόνια υπήρξαμε το πειραματόζωο της Ε.Ε. κι έχουμε αποκτήσει έτσι μια ιδιαίτερη τεχνογνωσία στη διαχείριση κρίσεων».
Το θέμα απασχόλησε και τον Φρανσουά Ολάντ και την Ανγκελα Μέρκελ που, κατά τη «Monde», αποφάσισαν να μην πάρουν αυτό το εξάμηνο κάποια πολύ ευαίσθητη απόφαση για την Αθήνα ώστε να μη δώσουν περισσότερα όπλα στους ευρωσκεπτικιστές εν όψει ευρωεκλογών.
Στην επιθυμία της Ελλάδας για ενίσχυση των ευρωπαϊκών της διαπιστευτηρίων αλλά και για μια «ανάπαυλα» από τις πιέσεις των εταίρων της στο επίμαχο διάστημα αναφέρεται και η βρετανική «Guardian», δίνοντας έμφαση στον κοινωνικό αναβρασμό, την πολιτική πόλωση και τη λαϊκή οργή έναντι των Βρυξελλών που έχει προκαλέσει η συνεχιζόμενη αυστηρή λιτότητα.
«Ο αδύναμος κρίκος»
«Η Αθήνα, που εδώ και πέντε χρόνια είναι ο αδύναμος κρίκος της Ενωσης, ξεκινά το δικό της εξάμηνο στο τιμόνι της Ε.Ε. Η εργασία και το μεταναστευτικό θα είναι στην κορυφή της ατζέντας του Ελληνα πρωθυπουργού, Σαμαρά», γράφει η «Repubblica».
Επισημαίνεται, πάντως, ότι «η κατάσταση δεν είναι εύκολη ούτε από πολιτικής άποψης» και γίνεται αναφορά στο ενδεχόμενο να οδηγηθεί η Ελλάδα σε πρόωρες εκλογές τον Μάιο, μαζί με τις ευρωεκλογές. Επίσης, υπογραμμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις
όπως και ότι παραμένει «ανοιχτό το θέμα της Χρυσής Αυγής».
Η Ρωσία πάλι, σύμφωνα με τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων ΡΙΑ-Νοβόστ και ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, αναμένει από την Αθήνα ως προεδρεύουσα της Ε.Ε. να ικανοποιήσει την επιθυμία της Μόσχας για ευκολότερη χορήγηση βίζας στους Ρώσους πολίτες.
Tα διεθνή ΜΜΕ θεωρούν σοβαρή αυτή την εξέλιξη αλλά διατυπώνουν σειρά ερωτημάτων για τις δυνατότητές μας να παίξουμε ηγετικό ρόλο στην Ε.Ε., με τα γερμανικά Μέσα πιο σκληρά να επαναφέρουν ακόμα και τα σενάρια περί Grexit
Εφημερίδα των Συντακτών, 02/01/14
Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη
Ως σημαντική, αλλά και γεμάτη δυσκολίες εξέλιξη για την Ελλάδα θεωρούν τα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ την ανάληψη από χθες της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πολλά δημοσιεύματα σπεύδουν παράλληλα να δώσουν συνέχεια σε σενάρια περί Grexit, αλλά και σε στερεότυπα που «τσουβαλιάζουν» τους Ελληνες πολίτες, με αφορμή και την επίθεση στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη στην Αθήνα.
Ο βρετανικός Guardian επισημαίνει ότι ο φόβος κοινωνικών αναταραχών παραμένει πάντοτε επίκαιρος, με τον ελληνικό λαό να θεωρεί ως υπεύθυνη τη Γερμανία για τα τελευταία χρόνια σκληρής λιτότητας που βιώνει. Επιπροσθέτως, η εφημερίδα αναφέρει ότι οι επερχόμενες ευρωεκλογές του Μαΐου θα θέσουν σε δοκιμασία τα φιλοευρωπαϊκά αισθήματα των Ελλήνων και τονίζει ότι καθώς η φημολογία για νέο μνημόνιο οργιάζει και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης παρέχουν το 80% των κεφαλαίων για τη διάσωση της χώρας, ενισχύεται το διχαστικό κλίμα Βορρά-Νότου.
«Καλημέρα-Καληνύχτα»
Οι εκτενέστερες αναφορές στην ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από τη χώρα μας προέρχονται από τη Γερμανία. «Καλημέρα-Καληνύχτα» είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου σχολίου της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, σχετικά με την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Ελλάδα, μια «σπαρτιατική» ανάληψη, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα το δημοσίευμα επικεντρώνεται στην παραδοξότητα της ανάληψης της προεδρίας από μια χώρα η οποία βρίσκεται σε μνημόνιο και απέφυγε την πτώχευση με δάνεια ύψους δισεκατομμυρίων, με πολλούς αναλυτές να διερωτώνται πώς μπορεί η χώρα μας να αναλάβει τα ηνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποτελώντας ταυτοχρόνως πολιτικό υπόδειγμα. Η Weser Kurier σχολιάζει ότι «το προβληματικό παιδί της ευρωζώνης πρέπει να αποδείξει ότι τα χειρότερα έχουν περάσει και για την ίδια τη χώρα και για τη νομισματική ένωση».
Η ίδια εφημερίδα προσθέτει, ωστόσο, ότι «το θετικό μήνυμα είναι πως η πορεία βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση, οι απαισιόδοξοι ωστόσο βλέπουν την κατάσταση διαφορετικά και αναρωτιούνται γιατί η Ελλάδα πετά 50 εκατομμύρια ευρώ για την προεδρία, τη στιγμή που η τρόικα διαπιστώνει χρηματοδοτικό κενό και ζητά τη λήψη επιπλέον μέτρων», θέτοντας ερωτήματα για το κατά πόσο η Ελλάδα θα μπορέσει να φέρει σε πέρας τον μείζονα άθλο της προεδρίας σε ευαίσθητα θέματα, όπως η τραπεζική ενοποίηση, και να ανακόψει στις επερχόμενες ευρωεκλογές ενδεχόμενη μεγάλη νίκη των ευρωσκεπτικιστών.
Ο μπαμπούλας… ΣΥΡΙΖΑ
Σε ανάλογο κλίμα και η Mittelbayerische Zeitung, η οποία υποστηρίζει ότι το 2014 θα πρέπει να δώσει απαντήσεις σε «καυτά» παλαιά προβλήματα. Η Γηραιά Ηπειρος μπαίνει στο νέο έτος με τα παλιά της προβλήματα και ο βαριά ασθενής ως προεδρεύων της Ε.Ε. αναλαμβάνει επικεφαλής της και στην κορυφή της δικής της επιχείρησης, επισημαίνει ο σχολιαστής της, που κάνει αναφορά στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.
«Η ελπίδα φαίνεται ότι πεθαίνει τελευταία στην Αθήνα, ο Ελληνας πρωθυπουργός ζωγραφίζει ρόδινα τις προοπτικές για το μέλλον με προφητείες για ελαφρά ανάκαμψη παρά τη θλιβερή κατάσταση, στην οποία βρίσκεται» καταλήγει το γερμανικό έντυπο.
Επισημαίνει ότι το κόστος για τη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών πληρώνει ο μικρομεσαίος Ελληνας, ενώ προβλέπει αύξηση των εξτρεμιστικών τάσεων στο πολιτικό τόξο.
Ακόμη, με αφορμή την επίθεση στη γερμανική πρεσβευτική κατοικία στην Αθηνά, διατυπώνει την άποψη πως «οι πολέμιοι της Ε.Ε. στην Αθήνα υπενθυμίζουν το μίσος τους έναντι των Γερμανών». Τέλος, η εφημερίδα δεν παραλείπει να αναφερθεί στις αρνητικές για την κυβέρνηση πολιτικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, καθώς και στο ενδεχόμενο εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Η Bild σχολιάζει μεταξύ άλλων ότι «η πλέον υπερχρεωμένη χώρα της Ε.Ε. και επίκεντρο της ευρωκρίσης, διασωθείσα από τη χρεοκοπία με δάνεια δισεκατομμυρίων, για πολλά χρόνια ανίκανη για μεταρρυθμίσεις και πρακτικά σε όλες τις στατιστικές της οικονομίας και της αγοράς εργασίας ουραγός της υπόλοιπης Ευρώπη, θα ασκήσει από τον Ιανουάριο την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα λειτουργήσει ως πολιτικό πρότυπο;» όπως διερωτάται ο συντάκτης του επίμαχου άρθρου.
Ευθεία αναφορά στο σενάριο του «Grexit» κάνει η γερμανική έκδοση της Wall Street Journal τη Δευτέρα, οι αρθρογράφοι της οποίας εκτιμούν πως ο κίνδυνος της εξόδου της Ελλάδα από το ευρώ δεν έχει αποσοβηθεί. To γερμανικό περιοδικό Spiegel συγκρίνει την τωρινή οικονομία της Ελλάδας με αυτήν του 2003, όταν η χώρα είχε πάλι αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. Αναφέρει, δε, ότι τότε ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν πολύ μεγαλύτερος από την υπόλοιπη ευρωζώνη, κυρίως λόγω και των επικείμενων Ολυμπιακών Αγώνων.
Καταλήγει δε επισημαίνοντας ότι σ” αυτές της εκλογές θα μπορούσαν να αναδειχθούν οι ακραίες δυνάμεις από τον αριστερό και τον ακροδεξιό χώρο της αντιπολίτευσης και, σε περίπτωση που η Ελλάδα «στείλει» αυτό το «φάντασμα στις Βρυξέλλες, το σοκ θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση της κυβέρνησης». Τέλος, η τουρκική Hurriet υποστηρίζει ότι μεσούσης της ελληνικής προεδρίας, οι ευρωεκλογές του Μαΐου μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλη άνοδο τόσο των ευρωσκεπτικιστών όσο και της άκρας Αριστεράς.
Πάντως, το πρώτο δημοσίευμα της χρονιάς, ήταν και το πιο αιχμηρό.
Σύμφωνα με ανταπόκριση του ASSOCIATED PRESS με τίτλο “Ελλάδα 2014: Οι αριθμοί βελτιώνονται, ταπροβλήματα χειροτερεύουν", την οποία αναδημοσίευσε και η WASHINGTON POST
αμφισβητηθηκε η δήλωση Σαμαρά περί "αναπτυξιακου" 2014.
Μεγάλες προεδρικές προσδοκίες
Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΜΕ
ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΤΗ ΔΥΣΚΟΛΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ
Ελευθεροτυπία, Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014
Το κλίμα περί ενίσχυσης της διαπραγματευτικής θέσης της Ελλάδας έναντι της τρόικας, χάρη στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που καλλιεργούν κυβερνητικοί κύκλοι στην Αθήνα, καταγράφουν αλλά και αποδομούν τα μεγάλα ευρωπαϊκά και διεθνή ΜΜΕ.
Πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Zeitung» απευθύνει σαφείς προειδοποιήσεις προς την Αθήνα, με αφορμή τις προσδοκίες της κυβέρνησης από την ελληνική προεδρία. Η εφημερίδα σχολιάζει τις αναφορές του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου στα πρωτοχρονιάτικα μηνύματά τους για «περισσότερη Ευρώπη», επισημαίνοντας ότι δεν μιλούν για την εκχώρηση κρατικής κυριαρχίας σε μία Ε.Ε. με περισσότερες αρμοδιότητες και την αναγκαία συμπλήρωση ενός ευρωπαϊκού οικοδομήματος, αλλά για την αποδυνάμωση σε καθοριστικά σημεία του ελέγχου των ανώτερων θεσμικών οργάνων επί της Αθήνας.
Η FAZ αναφέρει ότι ο κ. Βενιζέλος είναι εκπρόσωπος εκείνων των Ελλήνων πολιτικών που θέλουν να αποδυναμώσουν τις αρμοδιότητες της τρόικας, με επιχείρημα πως δεν είναι δυνατόν Ευρωπαίοι κρατικοί υπάλληλοι να υπαγορεύουν κανόνες στη δημοκρατικά εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση και πως σε αυτό έχουν την υποστήριξη του πρόεδρου της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς.
Η γερμανική εφημερίδα, όμως, απαντά στις επιθυμίες αυτές, υπενθυμίζοντας πως η τρόικα συνιστά αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων των δημοκρατικά εκλεγμένων υπουργών Οικονομικών και αρχηγών κυβερνήσεων της Ευρωζώνης και πως ρόλος της δεν είναι να διαπραγματεύεται με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά να παρακολουθεί εάν εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες η Ελλάδα συμφώνησε με τους δανειστές.
«Στον αυτόματο πιλότο»
Με τίτλο «Ε.Ε.: η Ελλάδα στον αυτόματο πιλότο», η γαλλική «Liberation» σχολιάζει ότι η χώρα μας έχει κάνει πολύ δρόμο αν και η περιπέτειά της δεν έχει ακόμη τελειώσει: «Στην καλύτερη περίπτωση ακόμη σε ανάρρωση, σκοπεύει να αξιοποιήσει την εξάμηνη προεδρία της Ε.Ε. για να δείξει στους πιστωτές της ότι δεν ξόδεψαν μάταια τα χρήματά τους».
Πολλοί αναρωτιούνται, γράφει την ίδια ώρα η γαλλική «Le Monde», πώς η Ελλάδα θα καταφέρει να παίξει το ρόλο του καπετάνιου τηρώντας αν χρειαστεί σκληρή γραμμή, όταν η ίδια βρίσκεται εν μέσω δύσκολων διαπραγματεύσεων με τους εταίρους της. Η εφημερίδα επικαλείται την απάντηση του εκπροσώπου της ελληνικής προεδρίας Κωνσταντίνου Κούτρα: «Τα τελευταία χρόνια υπήρξαμε το πειραματόζωο της Ε.Ε. κι έχουμε αποκτήσει έτσι μια ιδιαίτερη τεχνογνωσία στη διαχείριση κρίσεων».
Το θέμα απασχόλησε και τον Φρανσουά Ολάντ και την Ανγκελα Μέρκελ που, κατά τη «Monde», αποφάσισαν να μην πάρουν αυτό το εξάμηνο κάποια πολύ ευαίσθητη απόφαση για την Αθήνα ώστε να μη δώσουν περισσότερα όπλα στους ευρωσκεπτικιστές εν όψει ευρωεκλογών.
Στην επιθυμία της Ελλάδας για ενίσχυση των ευρωπαϊκών της διαπιστευτηρίων αλλά και για μια «ανάπαυλα» από τις πιέσεις των εταίρων της στο επίμαχο διάστημα αναφέρεται και η βρετανική «Guardian», δίνοντας έμφαση στον κοινωνικό αναβρασμό, την πολιτική πόλωση και τη λαϊκή οργή έναντι των Βρυξελλών που έχει προκαλέσει η συνεχιζόμενη αυστηρή λιτότητα.
«Ο αδύναμος κρίκος»
«Η Αθήνα, που εδώ και πέντε χρόνια είναι ο αδύναμος κρίκος της Ενωσης, ξεκινά το δικό της εξάμηνο στο τιμόνι της Ε.Ε. Η εργασία και το μεταναστευτικό θα είναι στην κορυφή της ατζέντας του Ελληνα πρωθυπουργού, Σαμαρά», γράφει η «Repubblica».
Επισημαίνεται, πάντως, ότι «η κατάσταση δεν είναι εύκολη ούτε από πολιτικής άποψης» και γίνεται αναφορά στο ενδεχόμενο να οδηγηθεί η Ελλάδα σε πρόωρες εκλογές τον Μάιο, μαζί με τις ευρωεκλογές. Επίσης, υπογραμμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις
όπως και ότι παραμένει «ανοιχτό το θέμα της Χρυσής Αυγής».
Η Ρωσία πάλι, σύμφωνα με τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων ΡΙΑ-Νοβόστ και ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, αναμένει από την Αθήνα ως προεδρεύουσα της Ε.Ε. να ικανοποιήσει την επιθυμία της Μόσχας για ευκολότερη χορήγηση βίζας στους Ρώσους πολίτες.
Ευχές με… δόντια για την Ελλάδα
Tα διεθνή ΜΜΕ θεωρούν σοβαρή αυτή την εξέλιξη αλλά διατυπώνουν σειρά ερωτημάτων για τις δυνατότητές μας να παίξουμε ηγετικό ρόλο στην Ε.Ε., με τα γερμανικά Μέσα πιο σκληρά να επαναφέρουν ακόμα και τα σενάρια περί Grexit
Εφημερίδα των Συντακτών, 02/01/14
Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη
Ως σημαντική, αλλά και γεμάτη δυσκολίες εξέλιξη για την Ελλάδα θεωρούν τα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ την ανάληψη από χθες της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πολλά δημοσιεύματα σπεύδουν παράλληλα να δώσουν συνέχεια σε σενάρια περί Grexit, αλλά και σε στερεότυπα που «τσουβαλιάζουν» τους Ελληνες πολίτες, με αφορμή και την επίθεση στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη στην Αθήνα.
Ο βρετανικός Guardian επισημαίνει ότι ο φόβος κοινωνικών αναταραχών παραμένει πάντοτε επίκαιρος, με τον ελληνικό λαό να θεωρεί ως υπεύθυνη τη Γερμανία για τα τελευταία χρόνια σκληρής λιτότητας που βιώνει. Επιπροσθέτως, η εφημερίδα αναφέρει ότι οι επερχόμενες ευρωεκλογές του Μαΐου θα θέσουν σε δοκιμασία τα φιλοευρωπαϊκά αισθήματα των Ελλήνων και τονίζει ότι καθώς η φημολογία για νέο μνημόνιο οργιάζει και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης παρέχουν το 80% των κεφαλαίων για τη διάσωση της χώρας, ενισχύεται το διχαστικό κλίμα Βορρά-Νότου.
«Καλημέρα-Καληνύχτα»
Οι εκτενέστερες αναφορές στην ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από τη χώρα μας προέρχονται από τη Γερμανία. «Καλημέρα-Καληνύχτα» είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου σχολίου της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, σχετικά με την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Ελλάδα, μια «σπαρτιατική» ανάληψη, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα το δημοσίευμα επικεντρώνεται στην παραδοξότητα της ανάληψης της προεδρίας από μια χώρα η οποία βρίσκεται σε μνημόνιο και απέφυγε την πτώχευση με δάνεια ύψους δισεκατομμυρίων, με πολλούς αναλυτές να διερωτώνται πώς μπορεί η χώρα μας να αναλάβει τα ηνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποτελώντας ταυτοχρόνως πολιτικό υπόδειγμα. Η Weser Kurier σχολιάζει ότι «το προβληματικό παιδί της ευρωζώνης πρέπει να αποδείξει ότι τα χειρότερα έχουν περάσει και για την ίδια τη χώρα και για τη νομισματική ένωση».
Η ίδια εφημερίδα προσθέτει, ωστόσο, ότι «το θετικό μήνυμα είναι πως η πορεία βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση, οι απαισιόδοξοι ωστόσο βλέπουν την κατάσταση διαφορετικά και αναρωτιούνται γιατί η Ελλάδα πετά 50 εκατομμύρια ευρώ για την προεδρία, τη στιγμή που η τρόικα διαπιστώνει χρηματοδοτικό κενό και ζητά τη λήψη επιπλέον μέτρων», θέτοντας ερωτήματα για το κατά πόσο η Ελλάδα θα μπορέσει να φέρει σε πέρας τον μείζονα άθλο της προεδρίας σε ευαίσθητα θέματα, όπως η τραπεζική ενοποίηση, και να ανακόψει στις επερχόμενες ευρωεκλογές ενδεχόμενη μεγάλη νίκη των ευρωσκεπτικιστών.
Ο μπαμπούλας… ΣΥΡΙΖΑ
Σε ανάλογο κλίμα και η Mittelbayerische Zeitung, η οποία υποστηρίζει ότι το 2014 θα πρέπει να δώσει απαντήσεις σε «καυτά» παλαιά προβλήματα. Η Γηραιά Ηπειρος μπαίνει στο νέο έτος με τα παλιά της προβλήματα και ο βαριά ασθενής ως προεδρεύων της Ε.Ε. αναλαμβάνει επικεφαλής της και στην κορυφή της δικής της επιχείρησης, επισημαίνει ο σχολιαστής της, που κάνει αναφορά στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.
«Η ελπίδα φαίνεται ότι πεθαίνει τελευταία στην Αθήνα, ο Ελληνας πρωθυπουργός ζωγραφίζει ρόδινα τις προοπτικές για το μέλλον με προφητείες για ελαφρά ανάκαμψη παρά τη θλιβερή κατάσταση, στην οποία βρίσκεται» καταλήγει το γερμανικό έντυπο.
Επισημαίνει ότι το κόστος για τη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών πληρώνει ο μικρομεσαίος Ελληνας, ενώ προβλέπει αύξηση των εξτρεμιστικών τάσεων στο πολιτικό τόξο.
Ακόμη, με αφορμή την επίθεση στη γερμανική πρεσβευτική κατοικία στην Αθηνά, διατυπώνει την άποψη πως «οι πολέμιοι της Ε.Ε. στην Αθήνα υπενθυμίζουν το μίσος τους έναντι των Γερμανών». Τέλος, η εφημερίδα δεν παραλείπει να αναφερθεί στις αρνητικές για την κυβέρνηση πολιτικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, καθώς και στο ενδεχόμενο εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Η Bild σχολιάζει μεταξύ άλλων ότι «η πλέον υπερχρεωμένη χώρα της Ε.Ε. και επίκεντρο της ευρωκρίσης, διασωθείσα από τη χρεοκοπία με δάνεια δισεκατομμυρίων, για πολλά χρόνια ανίκανη για μεταρρυθμίσεις και πρακτικά σε όλες τις στατιστικές της οικονομίας και της αγοράς εργασίας ουραγός της υπόλοιπης Ευρώπη, θα ασκήσει από τον Ιανουάριο την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα λειτουργήσει ως πολιτικό πρότυπο;» όπως διερωτάται ο συντάκτης του επίμαχου άρθρου.
Ευθεία αναφορά στο σενάριο του «Grexit» κάνει η γερμανική έκδοση της Wall Street Journal τη Δευτέρα, οι αρθρογράφοι της οποίας εκτιμούν πως ο κίνδυνος της εξόδου της Ελλάδα από το ευρώ δεν έχει αποσοβηθεί. To γερμανικό περιοδικό Spiegel συγκρίνει την τωρινή οικονομία της Ελλάδας με αυτήν του 2003, όταν η χώρα είχε πάλι αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. Αναφέρει, δε, ότι τότε ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν πολύ μεγαλύτερος από την υπόλοιπη ευρωζώνη, κυρίως λόγω και των επικείμενων Ολυμπιακών Αγώνων.
Καταλήγει δε επισημαίνοντας ότι σ” αυτές της εκλογές θα μπορούσαν να αναδειχθούν οι ακραίες δυνάμεις από τον αριστερό και τον ακροδεξιό χώρο της αντιπολίτευσης και, σε περίπτωση που η Ελλάδα «στείλει» αυτό το «φάντασμα στις Βρυξέλλες, το σοκ θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση της κυβέρνησης». Τέλος, η τουρκική Hurriet υποστηρίζει ότι μεσούσης της ελληνικής προεδρίας, οι ευρωεκλογές του Μαΐου μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλη άνοδο τόσο των ευρωσκεπτικιστών όσο και της άκρας Αριστεράς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.