Μια συζήτηση με τον Δημήτρη Παπαχρήστο
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2013
Η ουτοπία δεν είναι ανέφικτη
Ο Δημήτρης Παπαχρήστος, ο εκφωνητής του σταθμού των Ελεύθερων Αγωνιζόμενων Φοιτητών κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, μιλάει στην «Εποχή« για τη Χρυσή Αυγή, το μεταναστευτικό και τον κίνδυνο εκφασισμού της κοινωνίας. Χαρακτηρίζει επικίνδυνη την κυβέρνηση ασκώντας παράλληλα σκληρή κριτική στην αριστερά. Πιστεύει ότι μόνο ενεργοί πολίτες μπορούν να δώσουν νόημα στη δημοκρατία, η οποία καταλήγει διαφορετικά σε ένα αδειανό πουκάμισο. «Είναι προτιμότερο να αγωνιστεί κάποιος μάταια παρά να ζήσει μάταια» επισημαίνει.
Tη συνέντευξη πήρε
ο Αλέξανδρος Μαυρογένης
Είχατε πει για τη Χρυσή Αυγή ότι είστε αισιόδοξος πως το φαινόμενο θα περιοριστεί, επειδή στην Ελλάδα δεν περνάει ο φασισμός. Τώρα μετά τις συλλήψεις και προφυλακίσεις στελεχών της ΧΑ είστε ακόμη πιο αισιόδοξος ή δεν είναι εύκολο να συντριβεί ο φασισμός;
Δεν θα απαντήσω με πνεύμα αισιοδοξίας, διότι αυτό που έχω πει είναι ότι η ελληνική κοινωνία σε μεγάλο βαθμό είναι άρρωστη. Όταν 442.000 άνθρωποι ψήφισαν τη ΧΑ και την έχουν νομιμοποιήσει στη Βουλή, τότε έχουμε να κάνουμε με μια ολόκληρη κοινωνία που περνάει το σύνδρομο μιας πολύπλευρης, και όχι μόνο οικονομικής κρίσης. Κατάθλιψη, αυτοκτονίες, ο ένας στρέφεται εναντίον του άλλου, η απαξίωση κυριαρχεί. Υπάρχει οργή και απαξίωση για τα κόμματα, που έχουν κυβερνήσει αλλά αυτή η οργή συμπεριλαμβάνει και την αριστερά.
Τη χρεώνουν για ζητήματα για τα οποία δεν ευθύνεται, τη χρεώνουν όμως και για τη στάση της σε πολύ σοβαρά θέματα όπως το μεταναστευτικό. Αυτό εκμεταλλεύονται όσοι έχουν κάνει την ξενοφοβία σημαία τους. Η αριστερά ίσως χωλαίνει στα εθνικά θέματα και στην εξωτερική πολιτική στην οποία δεν μπορείς να μην έχεις ξεκάθαρη θέση και να αρκείσαι σε ένα ψευτοκοσμοπολιτισμό, όταν, για να είσαι παγκόσμιος πολίτης πατάς σε αυτόν τον τόπο. Δεν είμαι αισιόδοξος ότι αυτός ο κόσμος, ο οποίος στηρίζει τη ΧΑ, θα μεταστραφεί. Πρέπει να γίνει πολιτική δουλειά με έναν διαφορετικό λόγο, μέσα στην κοινωνία
Λέτε ότι προσπαθούν να επιβάλλουν στον κόσμο την απογοήτευση και το φόβο. Πώς μπορεί η αριστερά να συμβάλλει στην καταπολέμηση του φόβου;
Αυτό καλλιεργείται εδώ και πολύ καιρό συστηματικά. Γιατί ξέρουν ότι ο φόβος αδρανοποιεί τον άνθρωπο και τον παραλύει. Στρώνει το δρόμο στον εκφασισμό της κοινωνίας. Θα προσπαθήσουν να σπείρουν τον διχασμό στην κοινωνία, να στραφεί ο ένας εναντίον του άλλου, να δημιουργηθεί μια εμφυλιοπολεμική κατάσταση. Ο συνδικαλισμός δεν λειτουργεί σωστά γιατί μέχρι τώρα ήταν και παραμένει κρατικοδίαιτος και συντεχνιακός. Χρειαζόμαστε μια ένωση όλων των εργαζομένων και των ανέργων. Η ανεργία στους νέους φτάνει το 60%. Πού είναι όμως οι 1,5 - 2 εκατομμύρια άνεργοι; Πρέπει να αναζητήσουμε τις αιτίες για τις οποίες δεν συναντιόμαστε με αυτόν τον κόσμο.
Ο καταγγελτικός λόγος και οι αναλύσεις αφορούν τους επαγγελματίες της αριστεράς. Πρέπει να καλλιεργήσουμε τη δημοκρατία η οποία δεν υπάρχει. Αυτή την οποία έχουμε τώρα είναι ολιγαρχία. Χρησιμοποιεί τη δημοκρατία για να νομιμοποιεί τις αυθαιρεσίες της. Οικονομική χούντα και κατοχή έχουμε.
Δεν είναι υπερβολικό αυτό;
Δεν είναι καθόλου. Έχω πει δημόσια και στο Σύνταγμα ότι χρειάζεται ένα μέτωπο παλλαϊκό ενάντια στο φασισμό και ενάντια στην επικρατούσα κατάσταση. Χρειάζεται κυρίως ένας εθνικοταξικοαπελευθερωτικός αγώνας.
Δεν υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στο εθνικό και το ταξικό;
Το εθνικό ας το αφήσουμε, αφορά τους ιστορικούς. Το πατριωτικό όμως, γιατί να μην υπερασπίζεσαι την πάτρια γη; Γιατί αναφέροντας ακόμα και τη λέξη, να σε λένε εθνικιστή; Εδώ πάνε να καταστρέψουν τη γλώσσα, να πουν ότι δεν υπάρχει, ότι είναι ασυνεχής. Δεν είναι ύπαρξη μας η γλώσσα; Η γλώσσα μας είναι αρχέγονη και έχει μπολιάσει τη μισή Ευρώπη και εμείς θα την περιφρονήσουμε; Η γλώσσα και η μνήμη μας είμαστε εμείς.
Λαός σε λήθη δεν έχει μέλλον ούτε και η αριστερά έχει μέλλον, αν ξεχάσει και τα καλά και τα κακά της. Η μνήμη είναι από μόνη της ζωή, αντίσταση. Όποτε μιλάμε για το Πολυτεχνείο είναι ζωντανό, το φέρνουμε εδώ. Για να το μοιραστείς και να συνεχίσεις, να φτάσεις εκεί, που δεν φτάσαμε εμείς.
Κάνετε λόγο για χούντα και κατοχή. Είναι αναπόφευκτη η εξέγερση ή μπορεί να ανατραπεί η κατάσταση και με άλλο τρόπο;
Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Δεν μιλώ όμως για στρακαστρούκες και σπασίματα βιτρινών. Αυτά είναι ηλιθιότητες, ενσωματώνονται εύκολα. Οι εξεγέρσεις να γίνουν, αλλά αν δεν κυοφορούν την επανάσταση, αν δεν έχουν ιδεολογία, όραμα για το μέλλον, τότε είναι νεκρές εκσπερματώσεις.
Η ουτοπία δεν είναι ανέφικτη αρκεί να το πιστεύεις. Εμείς αποποιούμαστε τη λέξη κομμουνισμός, σοσιαλισμός, αναρχισμός, εδώ δεν μιλάμε καν για πατρίδα. Υπάρχουν νοοτροπίες κάποιων οι οποίοι είδαν την πολιτική ως επαγγελματίες της αριστεράς. Θα τα αφήσουμε όλα στη Βουλή;
Το δίπολο μνημόνιο - αντιμνημόνιο είναι μονόπλευρο;
Για μένα είναι λάθος, είναι δύο ταμπέλες. Το μνημόνιο υπάρχει και θα έρθουν και άλλα μνημόνια και μπορεί να υπάρξει ένα μέτωπο απέναντι στα μνημόνια αλλά δεν πρέπει να μείνουμε εκεί. Αντιμνημονιακοί είναι και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, όποιος θέλει μπορεί να δηλώνει αντιμνημονιακός. Εγώ είμαι ενάντια στο σύστημα που παράγει μνημόνια και υποτάσσει λαούς. Τα πράγματα είναι πολύπλευρα, πολυδιάστατα. Να μην φτιάξουμε τον μονοδιάστατο άνθρωπο, όπως έλεγε και ο Μαρκούζε.
Όταν μιλάτε για παγκόσμια δικτατορία, αναφέρεστε στη κυριαρχία των αγορών έναντι των κυβερνήσεων;
Το 1% του πλανήτη εξουσιάζει το 99%, μιλάμε για δισεκατομμύρια ανθρώπους. Υπάρχουν εταιρείες οι οποίες έχουν προϋπολογισμό και κέρδη περισσότερα από μια χώρα με πληθυσμό μεγαλύτερο από 40 εκατομμύρια. Κοιτάνε μόνο τα χρηματιστήρια, δεν επενδύουν, δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας. Για αυτό θα την πατήσουν και οι ίδιοι.
Για το μεταναστευτικό στο οποίο αναφερθήκατε πριν, ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι η λύση; Πρέπει να είναι πανευρωπαϊκή;
Πρέπει να καταλάβουμε ότι στον τόπο που ζούμε και είναι σπίτι μας δεν υπάρχει ξένος, γιατί ολόκληρο το σπίτι μας είναι η γη, με θόλο τον ουρανό. Επειδή έτυχε να ζούμε σε αυτή τη χώρα θα διώχνουμε ή θα σκοτώνουμε όποιον έρχεται εδώ; Οι πόλεμοι και οι κλιματικές αλλαγές αναγκάζουν τους ανθρώπους να φύγουν. Η Λαμπεντούζα είναι δίπλα μας, ξέρετε πόσοι έχουν πνιγεί για να έρθουν στον παράδεισο της Ευρώπης, πάνω από 13.000 τα τελευταία χρόνια. Η λύση πρέπει να είναι πανευρωπαϊκή. Να καταργηθεί το Δουβλίνο 2, οι περισσότεροι που έρχονται εδώ δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα. Δεν λύνεται το θέμα με την Αμυγδαλέζα και τα συρματοπλέγματα.
Η κυβέρνηση έχετε γράψει ότι έστρωσε το χαλί στη ΧΑ. Αναφέρεστε στη μεταναστευτική της πολιτική;
Η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη. Σε ένα μεγάλο βαθμό πήγε να παίξει και με τη ΧΑ. Eλπίζει ότι θα πάρει ποσοστά και από εκεί. Μέσα από τα σπλάχνα της δεξιάς και της ακροδεξιάς προέκυψαν αυτά τα φαινόμενα. Τα νέα παιδιά πρέπει όμως να αναφέρω ότι είναι ανιστόρητα. Αρκετοί παραμυθιάστηκαν ότι φταίει ο ξένος για όσα συμβαίνουν. Μπήκαν στη νοοτροπία του τσαμπουκά και της βίας. Έχω ζήσει όμως το πρόβλημα στον Άγιο Παντελεήμονα. Δεν μπορώ ως αριστερός να λέω ότι ο ξένος a priori έχει δίκιο. Αν σκοτώσει ο Πακιστανός δεν έχει περισσότερα ελαφρυντικά από τον Έλληνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.