Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

ΠΡΩΙΝΗ (ΗΠΑ) Ο Βενιζέλος αναγνώρισε έμμεσα το Κόσσοβο. Συνέχεια των αλλοπρόσαλων δηλώσεων Αβραμόπουλου.

Η ομογενειακή εφημερίδα «Πρωϊνή» θέτει ένα πολύ σοβαρό θέμα στην πρώτη της σελίδα.





H Ελλάδα, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, αναγνώρισε έμμεσα το Κόσσοβο

 Η "Πρωϊνή", 12 Μαρτίου 2014

Σύμφωνα με αποκλειστικές, απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες μας από Αθήνα, με έγγραφό του σε όλες τις διπλωματικές αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό, το υπουργείο Εξωτερικών ζητεί να χορηγούνται από 20 Μαρτίου 2014, κανονικές βίζες σε Κοσσοβάρους, αναγνωρίζοντας έτσι έμμεσα το Κόσσοβο ως ''ανεξάρτητη χώρα'', αν και αναφέρει το εμπιστευτικό έγγραφο ότι, σκοπός είναι ''όχι η αναγνώριση, αλλά η σταθερότητα των βαλκανικών χωρών στην πορεία τους προς την Ευρώπη''. 


Η χορήγηση κανονικής βίζας όμως σημαίνει στην πράξη -ξεκάθαρα- αναγνώριση χώρας.
Την εντολή προς τις διπλωματικές αρχές Ελλάδας στο εξωτερικό, με αριθμό πρωτοκόλλου 10346 και ημερομηνία 11 Μαρτίου 2014, υπογράφει ο γεν. Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών.


Τώρα φαίνονται τα ''αποτελέσματα'' του πρόσφατου ταξιδιού του ''ευρω-προεδρεύοντα'' υπουργού Εξωτερικών και αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου, στις βαλκανικές χώρες.



Είχαμε αναφέρει τον Μάρτιο του 2013, έκπληκτοι, τις δηλώσεις του τότε ΥπΕξ, Αβραμόπουλου, που αναδημοσιεύθηκαν από τα ξένα δίκτυα.





Συγκεκριμένα, στις 3 Μαρτίου, στο EUBusiness διαβάζαμε:





 Η Ελλάδα δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι υπέρ της ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στην ΕΕ και τόνωσε την οικονομική συνεργασία της με την Πρίστινα, παρά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Βαλκανικής χώρας.


“Είναι γνωστό ότι, στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ως προς το ζήτημα του καθεστώτος του Κοσόβου (...)  Όλοι όμως συμφωνούν ότι η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων έχει σαφή ευρωπαϊκή προοπτική”.

Μετά από συνάντηση με τον Κοσοβάρο ομόλογό του Ενβέρ Χοτζάι, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι η χώρα "πρέπει να εργαστεί προς την εκπλήρωση των κριτηρίων και τη διεξαγωγή των μεταρρυθμίσεων" που απαιτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Έλληνας υπουργός ανακοίνωσε επίσης το άνοιγμα ενός γραφείου εμπορίου στην Αθήνα για να προωθήσει τη συνεργασία με το Κοσσυφοπέδιο.

"Το γραφείο αυτό δεν θα αλλάξει την στάση έναντι της Ελλάδας ως προς το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, αλλά θα είναι ένα μήνυμα για να δείξει ότι η ανάπτυξη είναι ένα εργαλείο για την ειρήνη", δήλωσε.


Σχεδόν εκατό χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και η πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ, έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο ως κυρίαρχο κράτος.


Αλλά η Αθήνα, η οποία παραδοσιακά ήταν κοντά στο Βελιγράδι και είχε υποστηρίξει τη Σερβία κατά τη διάρκεια του πολέμου της δεκαετίας του 1990, αρνείται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Πρίστινα, η οποία κηρύχθηκε πριν από πέντε χρόνια.


 "Φυσικά ελπίζουμε πολύ στο εγγύς μέλλον να δούμε μια θετική απόφαση από την Αθήνα" σχετικά με το θέμα αυτό, είπε ο Χοτζάι.

"Προς το παρόν 76 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει στο Κοσσυφοπέδιο", δήλωσε, προσθέτοντας ότι θα ήθελε να δει περισσότερους Έλληνες επενδυτές.

Η Σερβία ελπίζει να της δοθεί ημερομηνία για να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου.

Αλλά οι Βρυξέλλες επιμένουν ότι η Σερβία πρέπει να βελτιώσει τις σχέσεις με το Κοσσυφοπέδιο, προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.


Μετάφραση - Απόδοση: LEFTeria-news


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ

Στο Μυαλό Του Αβραμόπουλου.EUbusiness."H Ελλάδα είναι υπέρ της ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στην ΕΕ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.