Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Χρονολόγιο Κοινωνικών και Εργατικών Αγώνων που δεν δικαιώθηκαν 1974-1980 (Φεβρουάριος)




Οι αγώνες αυτοί δεν εξαγοράζονται, δεν δικαιώθηκαν.







ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 1974-1980


1974

14 Φεβρουαρίου. Την νύχτα της 14 προς 15 Φεβρουαρίου συλλαμβάνονται από την Γενική Ασφάλεια Πειραιώς οι Ανανιάδης Λεωνίδας, Μαυρομάτης Φώτιος και Ανανιάδης Ηλίας. Η σύλληψή τους γίνεται στην Κοκκινιά, μαζί με αριθμό προκυρήξεων που όπως ανακοινώνει η Ασφάλεια είχαν μεταφέρει από την Γερμανία για λογαριασμό του ΚΚΕ Εσωτ.


19 Φεβρουαρίου. Ανακοινώνεται η εξάρθρωση παράνομου κλιμακίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ αντιδικτατορικής ΕΦΕΕ. Γνωστοποιούνται τα ονόματα των συλληφθέντων μελών.

Αυτοί είναι οι:

Αμπατιέλος Αντώνιος, Καλούδης Νικόλαος, Γιάννου Ασημίνα, Κουτρούμπας Νικόλαος, Κοτρόκης Γεράσιμος, Παλαβός Ιωάννης, Γόντικας Δημήτριος, Κάππος Κωνσταντίνος, Τζεβρένης Ιωάννης, Τσικουδάκης Σταύρος, Κουκουβίτης Κωνσταντίνος, Παπαναστασίου Χρήστος, Ντάρδας Βασίλειος, Γουδέλης Αναστάσιος, Τσοπανίδης Δημήτριος, Μακρή Ιωάννα, Τζιαντζής Θεόδωρος, Τσιτλαϊδης Σπυρίδων, Καραβιάς Ελευθέριος, Βαλαβάνη Όλγα, Κοντογιάννης Παναγιώτης, Σωτήρη Αγγελική, Σταθάκης Λάζαρος, Τουρνάκη καλλιόπη, Μανιατέας Ευστράτιος, Στυλιανίδης Στυλιανός, Παντάκας Δημήτριος, Μαντζούνη Σοφία, Σπανέλης Νικόλαος, Σταματογιαννοπούλου Μαρία, Κατσικάκη Αικατερίνη, Καρβέλης Χαράλαμπος, Κατσαβάρος Παντελής, Τσεφρένη Μαρία, Ράπτης Χρήστος.

Η σύλληψη των 35 ανωτέρω ατόμων θεωρείται από τα σοβαρότερα πλήγματα που δέχεται το ΚΚΕ μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου.


1975

Η πρώτη αγροτική κινητοποίηση της Μεταπολίτευσης




6 Φεβρουαρίου. 3000 παραγωγοί ντομάτας της Γαστούνης και της Ηλείας με 2000 τρακτέρ αποφασίζουν να κατέβουν στην Αθήνα για τα άλυτα προβλήματα τους. Οι παραγωγοί στέλνουν τηλεγραφήματα διαμαρτυρίας στους υπουργούς Συντονισμού, Γεωργίας, Εμπορίου, τον διοικητή της ΑΤΕ, και τον Νομάρχη. 

Σε αυτά τονίζουν: «Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την τιμή ασφαλείας της τομάτας. Η απόφαση  της κυβέρνησης αποτελεί πρόκληση γιατί ικανοποιούνται τα συμφέροντα των εργοστασιαρχών, ενώ την ίδια στιγμή καταληστεύονται χιλιάδες αγρότες. Η αγανάχτηση των 3000 αγροτών, φουντώνει συνέχεια από την πολιτική εξαθλίωσης και αφανισμού που τους επιβάλλουν τα μέτρα ασφαλείας στα αγροτικά προϊόντα. Αυτή η πολιτική έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με τις διακηρύξεις της κυβέρνησης. Την καταγγέλουμε και την απορρίπτουμε».


Παράλληλα πραγματοποιείται παναγροτική απεργία στη Θεσσαλία. Νεκρώνουν οι αγορές στη Λάρισα, τα Τρίκαλα, το Δομοκό, τους Σοφάδες, την Καρδίτσα. Βαμβακοπαραγωγοί καίνε ποσότητες βαμβακιού στα χωριά Λόφος και Ευίδριον, ακόμα αρνούνται να εισπράξουν την επιδότηση της κυβέρνησης.



7 Φεβρουαρίου. Η κυβέρνηση αρνείται να δεχτεί τα αιτήματα των ντοματοπαραγωγών. Στον Ψαθόπυργο κρανοφόροι, αύρες, χωροφύλακες και οδοφράγματα έχουν αναλάβει το έργο της συγκράτησης των αγροτών. Κοντά στους αγρότες βρίσκονται φοιτητές και πολίτες από την Πάτρα και τα γύρω χωριά που φέρνουν νερά και τρόφιμα.


Συνεχίζονται στη Θεσσαλία οι απεργιακές εκδηλώσεις των αγροτών. Έχουν νεκρωθεί οι αγορές αγροτικών προϊόντων όπως επίσης και οι αγορές στα εμπορικά καταστήματα.





9 Φεβρουαρίου. Μπροστά στους κρανοφόρους και τα τεθωρακισμένα της αστυνομίας οι συγκεντρωμένοι αγρότες στον Ψαθόπυργο, αποφασίζουν να γυρίσουν στην Πάτρα. Και εκεί όμως τους ξαναβρίσκουν μπροστά τους. 

Το απόγευμα βρίσκεται νεκρός σε φρεάτιο στην παλιά Εθνική Οδό Αθηνών-Πατρών στο 196ο χλμ. ο αγρότης Κύριλος Ναός που συμμετείχε στις κινητοποιήσεις. Γιατροί που έκαναν ιατροδικαστική έρευνα υποστηρίζουν ότι πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία λόγω τραυματισμού. Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι πέθανε από το κρύο και ζητούν να γίνει νέα νεκροψία.




Στην πόλη της Πάτρας πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και διαδηλώσεις συμπαράστασης από φοιτητές και κατοίκους για τους αποκλεισμένους αγρότες από τους χωροφύλακες. 

Οι αγρότες έμειναν 5 μέρες στην Πάτρα με καθημερινές μαχητικές διαδηλώσεις μαζί με εργάτες και φοιτητές, μέχρι που αποχώρησαν.

* 60 απολύσεις εργατοτεχνιτών στα ναυπηγεία στο Νεώριο Σύρου. Λοκ-Άουτ στα ναυπηγεία του Γουλανδρή.


1976

1 Φεβρουαρίου. Δίκη 12 εργατών της Πίτσος για τα επεισόδια κατά τη βίαιη διάλυση των απεργών. 

Στο δικαστήριο καταγγέλεται ότι οι συλλήψεις έγιναν με καταλόγους της Ασφάλειας ενώ οι προσλήψεις εργατών στην εταιρεία, μετά την απεργία, γίνονται με πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων. Ο εισαγγελέας ζητά την καταδίκη 9 απεργών και την αθώωση των άλλων.

Για περισσότερα στοιχεία σχετικά με την κρατική καταστολή της μεγάλης απεργίας στην Πίτσος το 1975, πατήστε ΕΔΩ


2 Φεβρουαρίου. Οι απεργοί της Πίτσος. που καταδικάζονται σε 4 μήνες φυλάκισης είναι οι Ποταμιάς, Γεωργίου, Γιαναρέλη, Λάκης για εξύβριση, παράνομη βία και ελαφρές σωματικές βλάβες. Οι άλλοι 8 απεργοί, αθωώνονται.

* Αθωώνονται στη Χαλκίδα 25 κάτοικοι του Προκοπίου που είχαν συλληφθεί στις κινητοποιήσεις εναντίον του Μπαίκερ.


Η εξέγερση των αστέγων.


5 Φεβρουαρίου. Ξεσηκωμός εκατοντάδων αστέγων στο Ικόνιο και στο Σχιστό. Πάνω από 1000 οικογένειες αστέγων καταλαμβάνουν και οριοθετούν με πέτρες, εκτάσεις που ανήκουν στον δήμο Πειραιά, τον ΟΔΕΠ και σε κληρονόμους μεγαλοκτημόνων.

Το απόγευμα η άστεγη φτωχολογιά συγκεντρώνεται στο γήπεδο του Σχιστού και δηλώνει:

«…Οι άστεγοι κάτοικοι της περιοχής Ικονίου-Σχιστού, πάνω από 1000 οικογένειες, έχουμε καταπατήσει οικόπεδα στην παραπάνω περιοχή, για να στεγαστούμε. Καθημερινά αντιμετωπίζουμε ένα γκρέμισμα από την αστυνομία και απειλές για βίαιη αντιμετώπιση του προβλήματος της στέγης μας. Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε με κάθε μέσο, για μία στέγη σ΄αυτή την άγονη περιοχή, παρά την πίεση και τις απειλές».



Ο δήμος του Πειραιά όμως φτάνει στο σημείο και καταγγέλει τις πάμφτωχες άστεγες οικογένειες και εκφράζει την αγανάκτηση (!) των κατοίκων του Περάματος και καλεί τον Πειραϊκό λαό να διαφυλάξει τα νόμιμα δικαιώματα του!


6 Φεβρουαρίου. Η Νομαρχία Πειραιά χαρακτηρίζει την καταπάτηση των οικοπέδων ως ληστρική επιδρομή. Προσθέτει ότι η περιοχή έχει κηρυχθεί αναδασωτέα από το 1934 και διέπεται από τον κώδικα Δασικής Νομοθεσίας. Ανήκει στον ΟΔΕΠ μόνο σαν ιδιοκτησία.

* Απεργοί εργάτες της Βιοχάλκο αντιμετωπίζουν δυναμικά τους απεργοσπάστες στις στάσεις εργασίας που πραγματοποιούν.

7 Φεβρουαρίου Δυνάμεις Χωροφυλακής  κυκλώνουν το Σχιστό. Αντιεισαγγελέας που κάνει «επιτόπια εξέταση» δεν βρίσκει χτίσματα και τελικά διώχνουν τσιγγάνους με τις σκηνές τους.

Στο Πέραμα δυο μπουλντόζες της Δασικής Υπηρεσίας Πειραιά, προστατευόμενες από αύρες, πυροσβεστικές αντλίες, κρανοφόρους και εκατοντάδες χωροφύλακες γκρεμίζουν αυθαίρετα κτίσματα πίσω από την «Σέλλ». Όλη η περιοχή έχει κυκλωθεί.





Πολλοί κάτοικοι των αυθαιρέτων αρνούνται να βγούν από τα κτίσματα και ανεβαίνουν στις στέγες. Συλλαμβάνεται ο εργάτης Π. Πόθος, πατέρας 5 παιδιών, γιατί με τσιμεντόλιθο τραυμάτισε τον οδηγό της μπουλντόζας που πήγε να γκρεμίσει την παράγκα του. Κάποια στιγμή 50-60 άτομα επιτέθηκαν στη μία μπουλντόζα και επιχείρησαν να την τουμπάρουν αλλά χτυπήθηκαν από τους χωροφύλακες. Ως το απόγευμα κατεδαφίζονται πάνω από 100 παράγκες.



 Οι εργάτες που σκοτώθηκαν ή ακρωτηριάστηκαν στα κάτεργα της ΒΙΟΧΑΛΚΟ.


9 Φεβρουαρίου. 50 απολύσεις στην ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Οι στάσεις εργασίας σε απάντηση, γίνονται απεργία, μόλις η εργοδοσία σταματά το λοκ-άουτ. Οι απεργοί κάνουν πορεία στα δικαστήρια όπου δικάζονται δύο συνάδελφοί τους για ξυλοδαρμό απεργοσπαστών. Κρανοφόροι ανακόπτουν την πορεία των απεργών. Το δικαστήριο καταδικάζει τους δύο εργάτες Ξανθίδη και Ιωαννίδη σε φυλάκιση 20 ημερών.


Ανάμεσα στους απολυμένους είναι και 20 μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής και ένα του ΔΣ. Εναντίον τους ασκείται ποινική δίωξη για απειλές, βιαιοπραγίες και προτροπές προς παύση εργασίας.


Οι εργάτες της ΒΙΟΧΑΛΚΟ ζητούν 2500 δρχ ενιαία αύξηση για όλους. Η εργοδοσία έχει αντιπροτείνει 5% δηλαδή 15 δρχ. την ημέρα. Μετά από δύο εβδομάδες αντιπροτείνει 9% από 1/3 και 9% από 1/6. Η πλειοψηφία του ΔΣ αρχίζει εκστρατεία για να σπάσει την απεργία. Μόνο 2 μέλη, (Θωμάς και Αβρααμίδης) ζητούν να συνεχιστεί η απεργία.


Η ΓΣ αποφασίζει να σπάσει η απεργία με λίγους ψήφους διαφορά, ενώ πολλοί αγανακτισμένοι εργάτες ανεβαίνουν στο βήμα και λέγοντας το όνομα τους ζητούν να συνεχιστεί η απεργία.


Οι εργάτες καταγγέλουν ότι στο διάστημα 1972-1975, πάνω από 20 συνάδελφοί τους είτε σκοτώθηκαν είτε ακρωτηριάστηκαν στα κάτεργα της ΒΙΟΧΑΛΚΟ.

Δημ. Παπαδάκης. 3 κατάγματα στο πόδι. 17 μήνες εκτός δουλειάς. Κουτσαίνει. Χτύπησε όταν γκρεμίστηκε η ντάνα από μπιγκέτες των 360 κιλών. Δεν υπήρξε καμία βοήθεια.

Νικ. Σπυρόπουλος. 29 ετών, το 1972 κόπηκαν τα 3 δάκτυλα του χεριού του. Καμία βοήθεια.

Γεώργ. Γκάκος. Κόβονται τα 3 δάκτυλά του χεριού του. Καμία βοήθεια.

Βας. Προκοπίου. 36 χρονών Κόβονται τα 4 δάκτυλα του χεριού του από τη βάση. Καμία βοήθεια.

Γιαν. Μπάντζιος. Το 1973 κέβεται ένα δάκτυλό του. Καμία βοήθεια.

Λευτ. Γραμματικός. Σπάει το ένα δάκτυλό του. Το 197 παθαίνει συμφόρηση από φωτιά.

Γεώργ. Ξανθίδης Τον χτυπά η μπασκέντα του γερανού στο πρόσωπο. Χάνει τα δόντια του και τραυματίζεται σοβαρά.

Κ.Σαλονικίδης. Καίγεται στο πρόσωπο και στο σώμα.

Πέτρ.Βαλκανίδης. Σίδερο πέφτει στα δάκτυλα του ποδιού του, 2 μήνες αναρρωτική.

Γιάν. Τζίκας. Καίγεται στα πόδια. 3 μήνες στο νοσοκομείο.

Γ.Ζάννας. Σπάζει όλη την παλάμη του. 6 μήνες αναρρωτική.

Χρ. Καϊσίδης. Γερανοδηγός στα χυτήρια. Καταλήγει ένα χρόνο στο σανατόριο. Επαναπροσλαμβάνεται χωρίς η εργοδοσία να αναγνωρίσει κανένα προηγούμενο δικαίωμα του.

Γ. Μαυροσούδης. Συντηρητής κλιβάνου στα χυτήρια, κατέληξε σε σανατόριο.

Π.Παργοράνος. Νεκρός από έκρηξη σκουριάς. Κανείς δεν μαθαίνει τίποτα για καιρό.

Κεραμυδάς. Το βαγόνι του κόβει τα δάκτυλα του ποδιού του.

Γιάν. Γεωργούσης. Κόβεται ένα δάκτυλό του, χτυπά στο κεφάλι και πεθαίνει από εγκεφαλική διάσειση.

Δημ. Κωνσταντίνου. Καίγεται στο πρόσωπο.

Αναφέρονται και δύο εργάτες νεκροί, ένας ομογενής από Γιουγκοσλαβία, με το κεφάλι του κομμένο και ένας εργάτης του σωληνουργείου που πιάστηκε στην μηχανή που πίσσωνε τους σωλήνες



10 Φεβρουαρίου. 3ωρες στάσεις εργασίας στη ΛΑΡΚΟ για αυξήσεις 22%, 5 % επίδομα βάρδιας.Η εργοδοσία απειλεί με λοκ-άουτ.


11 Φεβρουαρίου. 24ωρη προειδοποιητική απεργία στη ΒΙΟΦΑΡΜ ΑΕ. Οι απεργοί ζητούν επαναπρόσληψη απολυμένου συναδέλφου τους , αυξήσεις 30% και ένταξη του κλάδου τους στα βαρέα και ανθυγιεινά.



Οι σφοδρές συγκρούσεις κατοίκων και χωροφυλακής στα Σπάτα.



12 Φεβρουαρίου 52 ημέρες απεργιακού αγώνα στην Olivetti.


* Συγκρούσεις στα Σπάτα ανάμεσα σε κατοίκους της περιοχής και χωροφύλακες. Οι χωροφύλακες είχαν εντολή εισαγγελέα να γκρεμίσουν μία καλύβα που οι κάτοικοι χρησιμοποιούσαν ως παρατηρητήριο. Οι κάτοικοι οπλισμένοι με πέτρες κα ξύλα συγκεντρώθηκαν γύρω από το πρόχειρο παρατηρητήριο και ζήτησαν από τους χωροφύλακες να απομακρυνθούν.


Σε λίγο έφτασαν ενισχύσεις από αύρες και κρανοφόρους και ακολούθησε επίθεση με γκλόμπς και δακρυγόνα για να διώξουν τους κατοίκους από το παρατηρητήριο. Οι κάτοικοι αντέταξαν σθεναρή αντίσταση και απέκρουσαν τους χωροφύλακες. Μετά από συγκρούσεις που κράτησαν μία ώρα οι αύρες και οι κρανοφόροι απωθήθηκαν στον δρόμο προς την Λόυτσα.


Στις συγκρούσεις αυτές τραυματίστηκαν 10 κάτοικοι και 27 χωροφύλακες και ο επικεφαλής συνταγματάρχης Καραμέρος. Καταστράφηκε η ΕΧ 10618 κλούβα (ανατράπηκε) ενώ πολλά αγροτικά μηχανήματα των κατοίκων έπαθαν σοβαρές ζημιές. .




Οι κάτοικοι καταγγέλουν ότι οι χωροφύλακες πυροβόλησαν στον αέρα. Οι χωροφύλακες συνέλαβαν 5 κατοίκους των Σπάτων, ενώ οι κάτοικοι έπασαν έναν χωροφύλακα, τον Ι. Καραβάσο. Αυτόν τον παρέδωσε ο δήμαρχος στο τμήμα το απόγευμα!


Δύο ώρες μετά τα επεισόδια οι κρανοφόροι αφού ανασυντάχθηκαν, επέστρεψαν να πάρουν την κατεστραμμένη κλούβα τους και τον οπλισμό-εξοπλισμό τους που εγκατέλειψαν φεύγοντας στα χωράφια!


Στην πόλη των Σπάτων επικράτησε μεγάλη αγανάκτηση. Περιπολικό της χωροφυλακής που επιχείρησε να περάσει μέσα από την πλατεία, ανατράπηκε. Το πλήρωμά του σώθηκε μετά απο επέμβαση του δημάρχου.


Ανακοινώνεται ότι η  Συντονιστική Επιτροπή θα πάρει την ευθύνη για την απόκρουση της επίθεσης στο παρατηρητήριο, ενώ οι κάτοικοι θα χτίσουν άλλο ένα παρατηρητήριο στα κάμπο. Επιπλέον καταγγέλλεται ο μοίραρχος Ν. Μάντζαρης και ένας ακόμη αξιωματικός ότι πυροβόλησαν με τα υπηρεσιακά τους περίστροφα και καλείται όλος ο λαός σε επαγρύπνηση.
Ανάμεσα στους 5 συλληφθέντες κατοίκους των Σπατών, ήταν και ένας 15 χρονος, ο Ηλίας Ντουμουλιάκος.



13 Φεβρουαρίου. Πορεία διαμαρτυρίας των αστέγων των περιοχών ΣΕΛΛ Περάματος, Ικονίου, Σχιστού, Κερατσινίου, από την Ομόνοια με κατεύθυνση τη Βουλή. Εκατοντάδες αστυνομικοί τους περικύκλωσαν,έσκισαν τα πανώ και συνέλαβαν 22 άτομα.




Τα σκισμένα πανώ έγραφαν: «Τα κτίσματα είναι δημοκρατικά, τα γκρεμίσματα αντιδημοκρατικά, Η γή ανήκει στο λαό, Θέλουμε να ζήσουμε, όχι να πλουτίσουμε». Από τους 22 συλληφθέντες παραπέμπονται στον εισαγγελέα οι Ε. Μαράκης ναυτικός, Α.Βοϊνης οικοδόμος, Λ.Μπεβερτζής εργάτης, Ν. Γκιαβρής άνεργος, Α.Δάνος αρχιτέκτων, Γ. καμπέρης μαθητής, Α.Αγγελόπουλος φοιτητής, Δ. Κοφοντίνας, Σ.Κατσαδιώτη, Μ.Τσικακίδου.

Η Προσωρινή Επιτροπή Αστέγων ΣΕΛΛ Περάματος, Ικονίου, Σχιστού, και Κερατσινίου δηλώνει πως θα συνεχίσει τον αγώνα «μέχρι τη τελική νίκη».


14 Φεβρουαρίου. Σχηματίζεται και δεύτερη δικογραφία για τις συγκρούσεις στα Σπάτα. Η πρώτη αφορά τους 5 συλληφθέντες κατοίκους.

Η δεύτερη αφορά όλους όσους μετείχαν στις συγκρούσεις για στάση, φθορά με θρασύτητα, επικίνδυνη σωματική βλάβη, με θρασύτητα κλπ (όπως και οι 5), αλλά και για κατακράτηση αστυνομικού και ηθικές αυτουργίες.

Η επισήμανση των υπευθύνων θα γίνει στην Ασφάλεια Προαστίων από τις φωτογραφίες και τα φίλμ που ελήφθησαν κατά τα γεγονότα από της ειδικές ομάδες των Σωμάτων Ασφαλείας. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς εφημερίδων, η Χωροφυλακή αναγνωρίζει περίπου 200 άτομα….

* Συμπλοκές αστυνομικών με απεργούς στο πλεκτήριο της «ΤΡΙΚΟ-ΠΙ». Συλλαμβάνονται οι απεργοί  Ε.Παπουτσής, Α.Γατέλα, Θ.Καλεγιά και οδηγούνται στο Αυτόφωρο.

Η πορεία της απεργίας είναι: Η ΤΡΙΚΟ-ΠΙ είναι πλεκτήριο του βιομήχανου Χαραλαμπίδη. Απασχολεί 250 άτομα, γυναίκες στην πλειοψηφία. Μία Ομάδα Πρωτοβουλίας οργανώνει Γεν. Συνέλευση για να βωεί Εργοστασιακή Επιτροπή. Η εργοδοσία απολύει έναν εργάτη της Πρωτοβουλίας που είναι και ο Αντιπρόεδρος του σωματείου «Εργατών Πλεκτοβιομηχανίας και Συναφών της Αθήνας».


Στις 24 Ιανουαρίου ο απολυμένος συνδικαλιστής μοιράζει με πρωτοβουλία του στο τέλος της πρωινής βάρδιας, προκήρυξη που καλεί σε απεργία για τις 26 Ιανουαρίου , Δευτέρα.
Απεργούν σε σύνολο 250, οι 200 αν και πολλοί δεν έχουν διαβάσει τη  προκήρυξη. Δσε ένα καφενείο γίνεται η πρώτη Γενική Συνέλευση των απεργών. Επικρατεί η άποψη της απεργίας. Άλλη άποψη μιλάει για διαδικασίες για τη καλύτερη ενημέρωση και οργάνωση των εργατών.


Αιτήματα των απεργών είναι : Επαναπρόσληψη του απολυμένου, αυξήσεις 25%, ένα τέρτο διάλλειμα για φαγητό, καλύτερες συνθήκες δουλειάς. Οι προτάσεις της εργοδοσίας να σταματήσει  πρώτα η απεργία και μετά να συζητηθούν μερικά αιτήματα , απορρίπτεται από τους απεργούς. Στις 9 Φεβρουαρίου, μερικοί απεργοί, κύρια ηλικιωμένοι, σπάνε και μπαίνουν μέσα. Στις 12 Φεβρουαρίου οι απεργοί καταφέρνουν να απωθήσουν τους αστυνομικούς και να ελέγχουν αυτοί τις εισόδους του εργοστασίου. Ακολουθεί η επίθεση της αστυνομίας και η σύλληψη των 3 απεργών.


Μετά από 30 ημέρες απεργίας οι εργάτες επιστρέφουν για δουλειά. Την παραμονή της λήξης απεργούν 74. Οι 64 από αυτούς θέλουν να συνεχιστεί η απεργία. Στο διάστημα της απεργίας έχουν απολυθεί άλλες 3 εργάτριες. Όσοι έχουν πάνω από 2 μήνες στη δουλειά παίρνουν 15% αύξηση μετά το τέλος της απεργίας.


25 Φεβρουαρίου. Απεργία των χειριστών στα μεταλλεία του Διστόμου. Στα μεταλλεία αυτά βγαίνει ο βωξίτης που τροφοδοτεί κύρια της Πεσινέ. Οι απεργοσπάστες που φέρνει η εργοδοσία αρνούνται να δουλέψουν.



1977


1 Φεβρουαρίου. Πανελλαδική απεργία των κτηνοτρόφων.
Στο θέατρο Χατζηχρήστου κτηνοτρόφοι απ’όλη την Ελλάδα πραγματοποιούν συγκέντρωση και στη συνέχεια πορεία στη Βουλή.


9 Φεβρουαρίου. Μπουλντόζες και εκατοντάδες αστυνομικοί εμφανίζονται στη Ν.Χαλκηδόνα της Κοκκινιάς με σκοπό να γκρεμίσουν 17 σπίτια. Οι κάτοικοι όμως απάντησαν δυναμικά και οι μπουλντόζες μαζί με τους αστυνομικούς έφυγαν άπρακτοι.


13 Φεβρουαρίου. Με συνέλευση τους οι κλωστουφαντουργοί της ΒΕΣΠΥ Θεσσαλονίκης αποφασίζουν ομόφωνα να κατέβουν σε αγώνα με αιτήματα αύξηση 2500 το μήνα, ανθυγιεινό επίδομα, εβδομάδα 15 ωρών, να δοθούν φόρμες και άλλα απαραίτητα. Το αφεντικό της ΒΕΣΠΥ, ονόματι Διαμαντής, προτείνει να απολυθούν οι μισοί εργαζόμενοι και να δώσει αύξηση στους υπόλοιπους.


15 Φεβρουαρίου. 24ωρη απεργία στη ΒΕΣΠΥ

* 3ωρες στάσεις εργασίας στην AEG. Οι εργαζόμενοι στην AEG έχουν αποφασίσει στη Γεν.Συνέλευση τους, στις 2/11 στο ΕΚΠ, να διεκδικήσουν αυξήσεις 35%. Η εργοδοσία απαντά με τρομοκρατικές απολύσεις ενώ οι εργαζόμενοι εκλέγουν σε νέα συνέλευση, Επιτροπή Αγώνα. Και αρχίζουν 24ωρες στάσεις, τέλος Ιανουαρίου.


Αφού οι εταιρεία προσλαμβάνει τους απολυμένους – για να τους δώσει άδεια στη συνέχεια – απαντά ότι δόνει αυξήσεις 8-10%. Οι στάσεις θα γίνουν δτη συνέχεια 4ωρες.  Η εταιρεία θα απολύσει 21 εργάτες και σαν απάντηση οι στάσεις θα γίνουν 7ωρες. Μετά μία βδομάδα γίνονται άλλες 14 απολύσεις , από τις οποίες οι 5 είναι σε μέλη της Επιτροπής Αγώνα  Σε λίγο άλλες 7 απολύσεις. Συνολο 42 απολυμένοι. Οι στάσεις εργασίας συνεχίζονται με πρώτο όρο να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι.


23 Φεβρουαρίου. 3ωρες προειδοποιητικές στάσεις στη ΔΕΗ με αίτημα τιμαριθμική αύξηση 25%.


24 Φεβρουαρίου. Επίθεση ροπαλοφόρων της χωροφυλακής σε σπουδαστές που διαδήλωναν την αντίθεση τουςστο νομοσχέδιο για την Τεχνική Εκπαίδευση στη Θεσσαλονίκη.


26 Φεβρουαρίου. Συνεχίζονται 7ωρες στάσεις εργασίας στη ΒΕΠΣΥ. Στη συνέλευση των απεργών βρίσκονται και δηλώνουν την αλληλεγγύη τους στους απεργούς τα σωματεία της Βάλκαν Έξπορτ, Γκουντγίαρ, Στάμερ, Σαίντ Ρέντζις.


1978

1 Φεβρουαρίου.

Σε 3ήμερη αποχή κατεβαίνουν πανελλαδικά οι σπουδαστές των ΚΑΤΕΕ ενώ 24ωρη απεργία αρχίζει στην εταιρεία ΟΛΙΒΕΤΤΙ, με αίτημα την αύξηση αποδοχών.


* 48ωρη απεργία στου Βαράγκη, με αιτήματα 30% αύξηση και επαναπρόσληψη απολυμένων, 

ενώ σε 5ωρες στάσεις εργασίας κατεβαίνουν οι εργατουπάλληλοι της ΕΛΚΑ με αίτημα την ματαίωση απολύσεων εργατών με την αιτιολογία συμμετοχής τους στην 24ωρη παναθηναϊκή απεργία της 26/1/1978.


2 Φεβρουαρίου. Συνεχίζεται η αποχή των σπυδαστών ΚΑΤΕΕ, ενώ στου Βαράγκη απολύονται εργάτες επειδή «τρομοκράτησαν» απεργοσπάστες.


5 Φεβρουαρίου. Αρχίζει 3ημερη απεργία των σιδηροδρομικών με αιτήματα την ένταξη τους στο ενιαίο μισθολόγιο.

* Ανεξάρτητο κράτος κηρύσσει το σπίτι του ο γιατρός Τσιρώνης.


6 Φεβρουαρίου. Με απόφαση του Πρωτοβάθμιου Διαιτητικού Δικαστηρίου υπογράφεται η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας που προβλέπει ημερομίσθιο 370 δρχ. και μισθό 7500.


7 Φεβρουαρίου. Νέα 48ωρη απεργία στο ξυλουργικό εργοστάσιο «ΑΒΕΠΕ ΑΕ ΒΑΡΑΓΚΗΣ». Τα αιτήματα ικανοποιούνται.


* Στάσεις εργασίας των εργαζομένων στον ΟΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.


8 Φεβρουαρίου. Παρατείνεται για άλλες 3 ημέρες η απεργία των σιδηροδρομικών ενώ έχουμε 48ωρη προειδοποιητική απεργία στην κλωστουφαντουργία «ΜΠΑΡΚΟ» με αιτήματα την επαναπρόσληψη απολυμένων και καλύτερες συνθήκες δουλειάς.


9 Φεβρουαρίου. 23 αγρότες καταδικάζονται στο Ηράκλειο σε ποινές από 4 μήνες έως 2 χρόνια για το συλλαλητήριο τους.


10 Φεβρουαρίου. Απαλλαγή προτείνει ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών για τον οδηγό της αστυνομικής αύρας που στις 25/5/1976 σκότωσε την Α.Τσιβίκα επάνω στο πεζοδρόμιο.


15 Φεβρουαρίου 24ωρη προειδοποιητική, πανοικοδομική απεργία πραγματοποιείται στην Ελευσίνα με αιτήματα : Α.χορήγηση βοηθήματος, Β. ριζική τροποποίηση των αντεργατικών νόμων 3239 και 330.


16 Φεβρουαρίου. 24ωρη απεργία διαμαρτυρίας πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στην ΠΥΡΚΑΛ Λαυρίου για τον θάνατο 2 εργατών και ζητούν την απομάκρυνση του εργοστασίου από την περιοχή. Θα ακολουθήσουν μαζικές απολύσεις εργατών.


18 Φεβρουαρίου. Αρχίζουν στάσεις εργασίας οι 400 εργάτριες των δύο εργοστασίων της ΤΡΙΟΥΜΦ ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ στο Ν.Ηράκλειο και τον Περισσό. 

Οι στάσεις αρχίζουν μετά την απόλυση 17 εργατριών που θεωρήθηκαν από την εργοδοσία πρωταίτιες για τη σύσταση σωματείου. Τα αιτήματα είναι: Α.αυξήσεις ημερομισθίων, Β.επαναπρόσληψη απολυμένων, Γ.δωρεάν μεταφορά των εργατριών με λεωφορεία της εταιρείας.


20 Φεβρουαρίου. Σε προειδοποιητική απεργία κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι στα τρόλλεϋ (ΗΛΠΑΠ).


21 Φεβρουαρίου. Εισαγγελέας και αστυνομία επεμβαίνουν στο Λύκειο Τούμπας Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διαλύσουν συγκέντρωση μαθητών που απέχουν από τα μαθήματα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για υπερβολικές ποινές που έχουν επιβληθεί σε άλλους συμμαθητές τους.

* Λοκ-άουτ κηρύσσεται στην ΤΡΙΟΥΜΦ και οι εργάτριες απειλούνται ή κολακεύονται για να σταματήσουν την απεργία. Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργατριών είναι η συνέχιση της απεργίας.


22  Φεβρουαρίου. 24ωρη απεργία των ηλεκτροτεχνιτών της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης Περάματος με αίτημα την αύξηση των αποδοχών τους.


23  Φεβρουαρίου. 3μερο απεργιακό αγώνα κηρύσσουν οι 4300 εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις  πετρελαίου και υγραερίου με αίτημα την αλλαγή σύμβασης εργασίας τους. Στην απεργία παίρνουν μέρος: Shell. Texaco, Elvin, Mobil, Total, Fina, Έσσο-Πάππας, Μαμιδάκης κ.ά.


24  Φεβρουαρίου. Σε διαρκείας μετατρέπεται η απεργία στον ΗΛΠΑΠ.

* Τρίωρη γενική στάση εργασίας πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι της Αθήνας με αίτημα την τιμαριθμική αναπροσαρμογή μισθών και συντάξεων.


1979

4 Φεβρουαρίου. Πανελλαδική απεργία των αγροτών με αιτήματα για τις τιμές ασφαλείας, καλύτερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σύνταξη 5000 δρχ.


5 Φεβρουαρίου. Δεύτερη μέρα της απεργίας των αγροτών. Έλλειψη αγροτικών προιόντων στις αγορές.


7 Φεβρουαρίου. Λήγει η αγροτική απεργία με μεγάλες αγροτικές συγκεντρώσεις στις πόλεις τους.


11 Φεβρουαρίου. Ματ και αύρες της χωροφυλακής πολιορκούν κυριολεκτικά τη Λάρισα για να εμποδίσουν τα συλλαλητήρια των αγροτών της περιοχής. Η συγκέντρωση των αγροτών γίνεται παρά τα πρωτοφανή μέτρα τρομοκρατίας.


12 Φεβρουαρίου. Συνεχίζεται η απεργία του προσωπικού της ΔΕΗ για 23η μέρα. Ο υπουργός Έβερτ προτείνει να σταματήσει η απεργία για να γίνουν διαπραγματεύσεις. Η πρόταση του απορρίπτεται από τους απεργούς.


16 Φεβρουαρίου. Η κυβέρνηση μιλάει για ενδεχόμενη επιστράτευση των απεργών της ΔΕΗ.


19 Φεβρουαρίου. Δικάζεται η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για παράβαση του ν, 330 στην απεργία του προσωπικού που συνεχίζεται.


20 Φεβρουαρίου. Συγκεντρώσεις και πορείες της ΕΦΕΕ ενάντια στον ν.815 για την Παιδεία.



Ξεσηκωμός στο Ηράκλειο για να μην φύγουν στο εξωτερικό τα αρχαία της πόλης.


24 Φεβρουαρίου. Οι κάτοικοι του Ηρακλείου ξεσηκώνονται για να μη φύγουν στο εξωτερικό τα αρχαία του μουσείου της πόλης τους. Η χωροφυλακή συλλαμβάνει το Δήμαρχο και 17 δημοτικούς συμβούλους. Οι κάτοικοι εξοργίζονται. Βγαίνουν στους δρόμους και στήνουν οδοφράγματα.


27 Φεβρουαρίου. Η κατάσταση στο Ηράκλειο είναι εκρηκτική. Μεταφέρονται στη Κρήτη χιλιάδες κρανοφόροι και δεκάδες αύρες. Οι κάτοικοι είναι οχυρωμένοι σε οδοφράγματα γύρω από το Μουσείο, πολλοί κρατούν πυροβόλα και κυνηγετικά όπλα. Απειλείται αιματοχυσία.


* Ποινή 30 ημερών φυλάκισης για 2 συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, για παράβαση του ν.330


28 Φεβρουαρίου. Η Κυβέρνηση ζητά συζήτηση με το Δημοτικό Συμβούλιο του Ηρακλείου, για να αποφευχθεί σύγκρουση των κατοίκων με τα ΜΑΤ, που θα καταλήξει σε αιματοχυσία.

Εν τέλει την 1η Μαρτίου, αποφασίζει η κυβέρνηση να μην μεταφερθούν στο εξωτερικό οι αρχαιότητες του Ηρακλείου και αποφεύγεται η σύγκρουση των ΜΑΤ με τους οπλισμένους Κρητικούς.


1980

Η πρώτη απεργία των ξένων εργατών χωρίς χαρτιά.

   1 Φεβρουαρίου. Στο εργοστάσιο της ΕΛΣΑ στην Θηβών, στη Νίκαια ξεκινά η πρώτη απεργία ξένων     εργατών χωρίς χαρτιά, και η πρώτη απεργία που γίνεται στο «κάτεργο της ΕΛΣΑ» από το 1953.

   Είχε προηγηθεί η μεγάλη απεργία της NATIONAL CAN τον Ιανουάριο του 1975 που αγωνίστηκαν μαζί οι 450 Ελληνες και οι 60 Πακιστανοί εργάτες της εταιρίας.



Για να διαβάσετε λεπτομέρειες για την απεργία των ξένων εργατών της ΕΛΣΑ 

και το ντοκουμέντο- προκήρυξη αλληλεγγύης των Ελλήνων συναδέλφων των  απεργών, πατήστε ΕΔΩ



4 Φεβρουαρίου. Πανελλήνια απεργία αγροτών με αίτημα να αυξηθεί η τιμή ασφαλείας των προιόντων τους.


21 Φεβρουαρίου. Άγριος ξυλοδαρμός 200 φοιτητών από όργανα της αστυνομίας στον Πειραιά. Οι 200 φοιτητές επέστρεψαν στη σχολή τους μετά από διαδήλωση τους για φοιτητικά αιτήματα, όταν τους επιτέθηκε η αστυνομία.


28 Φεβρουαρίου. Πανελλήνια απεργία και ογκώδης πορεία των οικοδόμων της Αθήνας πραγματοποιούνται σήμερα, για αιτήματα του κλάδου.



Αρχείο LEFTeria-news 

και Έκδοση Αυτόνομης Πρωτοβουλίας Πολιτών, Αθήνα Νοεμβ. 1983
             



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Χρονολόγιο Κοινωνικών και Εργατικών Αγώνων που δεν δικαιώθηκαν 1974-1980 (Ιανουάριος)


Φεβρουάριος 1980. Η πρώτη απεργία των ξένων εργατών χωρίς χαρτιά. Ντοκουμέντο-προκήρυξη αλληλεγγύης Ελλήνων συναδέλφων.


Ιανουάριος 1977. Οι ναυτικοί του AEOLIAN WIND καταλαμβάνουν το πλοίο στην Βραζιλία, λόγω απαράδεκτων συνθηκών διαβίωσης, ασφαλείας και εργασίας από τους εφοπλιστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.