Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

GUARDIAN. Διαμαρτυρίες καθώς η Ελλάδα ξεπουλάει την πολιτιστική της κληρονομιά. Αρχείο Αποκρατικοποιήσεων






Η Ελλάδα διαμαρτύρεται καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να πουλήσει εθνικά ιστορικά κτίρια


Οργισμένες διαδηλώσεις στην Αθήνα, καθώς δημόσια κτίρια γύρω από την Ακρόπολη και άλλα ορόσημα, περιλαμβάνονται στη λίστα ιδιωτικοποιήσεων


Helena Smith, Αθήνα


theguardian, Κυριακή 16 Μαρτίου 2014



Τα πολιτιστικά διαμάντια της Ελλάδας έχουν βρεθεί στο επίκεντρο νέων διαμαρτυριών στους δρόμους της Αθήνας μετά την ανακοίνωση των σχεδίων της πτωχευμένης κυβέρνησης, που περιλαμβάνει προνομιακά ακίνητα γύρω από την Ακρόπολη, καθώς και άλλα κτίρια -ορόσημα, στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.



Εξαγριωμένοι αντιπάλοι της πολιτικής αυτής, έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης το Σαββατοκύριακο για να καταγγείλουν την "παράνομη πώληση" της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας


Με περισσότερα από τέσσερα χρόνια της Ελλάδας στην παρατεταμένη οικονομική κρίση χρέους, πολλοί χαρακτήρισαν το βήμα αυτό ως τη μέγιστη ταπείνωση για ένα έθνος που ήδη έχει πληγεί από βάναυση λιτότητα και καταγράφει ρεκόρ στα επίπεδα φτώχειας και ανεργίας.



"Η κυβέρνηση προσπαθεί διαρκώς να μεταφέρει το μήνυμα ότι η οικονομία είναι ένα success story, αλλά στην πραγματικότητα αυτό δεν συμβαίνει καθόλου", δήλωσε ο αγωνιστής της αριστεράς Πέτρος Κωνσταντίνου. "Η απόφαση να θέσει τα δημόσια κτίρια προς πώληση δεν είναι μόνο απόδειξη ότι δεν είναι πουθενά κοντά στην επίτευξη των στόχων της, αλλά είναι απλά ένα λάθος, όταν θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για κοινό όφελος".



Κάτω από την τεράστια πίεση για να κάνει μεταρρυθμίσεις , ώστε να  απελευθερωθεί η ήδη καθυστερημένη δόση των 10,1 δισ. (£ 8,5 δισ.) βοήθειας από τους διεθνείς πιστωτές, ο εύθραυστος δικομματικός συνασπισμός του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά παρέδωσε το κρατικό real estate στο ταμείο που επιβλέπει την πώληση της κρατικής περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ) την περασμένη εβδομάδα.


Μεταξύ της περιουσίας είναι οι προσφυγικές πολυκατοικίες που κτίστηκαν για να στεγάσουν τους Έλληνες πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922 και τα γραφεία του υπουργείου Πολιτισμού που στεγάζονται σε νεοκλασικά κτίρια στη γραφική συνοικία της Πλάκας, στους πρόποδες της Ακρόπολης, τα οποία ανεγέρθηκαν αμέσως μετά την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Και τα δύο θεωρούνται ευρέως ως αρχιτεκτονικά διαμάντια.


Η κίνηση αυτή έγινε μετά την εξίσου αμφιλεγόμενη απόφαση του ισχυρού αρχαιολογικού συμβουλίου της χώρας (ΚΑΣ) που επέτρεψε σε δύο από τα πιο σημαντικά αρχαία μνημεία της Αθήνας - τη Στοά του Αττάλου στην Αρχαία Αγορά και το Παναθηναϊκό Στάδιο να δίδονται προς εκμίσθωση σε επιχειρήσεις για ιδιωτικές εκδηλώσεις.


Παλαιότερα, οι αιτήσεις για εμπορική χρήση των μνημείων είχαν απορριφθεί κατηγορηματικά από το συμβούλιο. Το 1998, το ΚΑΣ απέρριψε μια προσφορά από τον Calvin Klein να αντλήσει κεφάλαια για την κατασκευή του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, με αντάλλαγμα να προβληθεί η κολεξιόν του οίκου μόδας στο Ηρώδειο, του 2ου αιώνα μ.Χ., κάτω από την Ακρόπολη.



Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας είναι ένα διαρκές πρόβλημα από την ημέρα που η πτωχευμένη Αθήνα έγινε πτέρυγα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τον Μάιο του 2010. Υπήρξαν τέτοιες διαμαρτυρίες ώστε το σχέδιο - που αρχικά είχε ονομαστεί ως το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ευρώπης, που έγινε  ποτέ - έπεσε από το όριο των πάνω από 50 δις € το 2015 σε € 11 δισ. μέχρι το 2016.




Η απόφαση να πουλήσει δημόσια περιουσιακά στοιχεία με τέτοια ιστορική σημασία δεν έχει μόνο εξοργίσει τους αριστερούς, που είναι κατά της λιτότητας. Έχει αυξήσει κραυγές διαμαρτυρίας από μεταρρυθμιστικούς συντηρητικούς, με πολλούς να αναρωτιούνται αν η Ελλάδα τελικά κάνει ότι ο κίτρινος Τύπος της Γερμανίας έχει από καιρό, χλευαστικά,  λέει να κάνουν: ξεπούλημα της πολιτιστικής κληρονομιάς της, για να εξοφλήσει το μνημειώδες της χρέος.


«Η βιασύνη να πουληθούν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία ... εγείρει σοβαρά ερωτήματα αν σκόπιμα πωλούνται στη φτήνια, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησης," άστραψε ο Νίκος Ξυδάκης από την συντηρητική εφημερίδα Καθημερινή, καταδικάζοντας την απόφαση να πουληθούν ακίνητα διαποτισμένα με τέτοια συμβολική αξία, γύρω από την Ακρόπολη.


 "Αυτή η  εξωφρενική πρόταση που υπέβαλε το γερμανικό περιοδικό Bild, που πρότεινε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πουλήσει ή να νοικιάσει τα νησιά της για να μειώσει το χρέος της, είναι το επόμενο που θα περάσουν;" ρώτησε.


Μετάφραση – Απόδοση: LEFTeria-news


Greece protests over government plans to sell off historic national buildings
 Angry demonstrations in Athens after public buildings around the Acropolis and other landmarks included in privatisation list




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ



ΑΡΧΕΙΟ. 2012 BLOOMBERG/HUFF POST. Ο Αστέρας "θερετρο της Αθηναϊκής Ριβιέρας" και "περιουσιακό τρόπαιο". Η λίστα με όλα τα ξεπουλήματα στον Ξένο Τύπο, 4 ημέρες πρίν ορκιστεί η κυβέρνηση!



O πρόεδρος του Eurogroup, μας επιβάλλει ιδιωτικοποιήσεις, αλλα τις ακυρώνει στην χώρα του την Ολλανδία, ζητώντας αυστηρότερη κρατική παρέμβαση.



VIDEO.ALJAZEERA.Ο κρυμμένος πλούτος στο υπεδαφος της Ελλάδας.Γιατί είναι λάθος οι ιδιωτικοποιήσεις εταιρειών ενέργειας.


ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ.2011 Βαλυράκης σε Βενιζέλο: ΟΠΑΠ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος οργανισμός στον κόσμο, εργαλείο ενός δις, μην τον πουλάς.


ΑΡΧΕΙΟ.Reuters.2012 Η κυβέρνηση Σαμαρά πουλάει ΟΠΑΠ, μια απο τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ευρώπη.


Αξιοποίηση! Ξεπουλάμε 490.000 τμ παραθαλάσσιας έκτασης, με αποικιακούς όρους για σχεδόν 19.300 ευρώ τον μήνα!


Τι εγινε με την ΑΓΡΟΤΙΚΗ.Ολο το ΦΕΚ


Η Πειραιώς αγόρασε την ΑΤΕ με 95 εκατ. ευρώ [Τα ακίνητα της ΑΤΕ αξίζουν 149 εκατ.]


Ο Σάλλας άρχισε να ξεπουλάει κομμάτια απο την προίκα της ΑΤΕ. Πως άρπαξε & την Γενική, με την υπεραξία της Αγροτικής


Ο Σάλλας φέρεται να αγοράζει και την Γενική,χωρίς μετρητα.Με την προίκα της ΑΤΕ.
http://lefteria-news.blogspot.gr/2012/09/blog-post_1847.html


Ο Λάτσης νοίκιαζε το IBC για 660 χιλ.ευρώ τον μήνα και το αγόρασε με 75 χιλιάρικα

μηνιαία.



Σαμαράς-Βαρβιτσιώτης χάρισαν δεύτερη μείωση μισθώματος στην COSCO! Τι έχει δοθεί στους Κινέζους από το 2009 μέχρι σήμερα.



REUTERS Προσλαμβάνουν την Goldman Sachs και την Rothschild ως συμβούλους για το ξεπούλημα Proton & Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Προς πώληση τα κόκκινα δάνεια.


VIDEO.FRANCE2. Eλλάδα,το μεγάλο παζάρι? Ρεπορτάζ για το σκάνδαλο των Μεταλλείων στην Χαλκιδική.


BMI. Greece Shipping Report Q4 2013. Οσο ανεβαίνει η κερδοφορία στα ελληνικά λιμάνια τόσο επιταχύνουν τις ιδιωτικοποιήσεις! 6 ναυτιλιακές φέρονται να αποχωρούν.



Σε υπερδιπλάσια τιμή πούλησε η Εκκλησία οικόπεδα της δίπλα στον Αστέρα, χωρίς κτίσματα και παραλία. Εκτιμάται ότι ο Αστέρας πωλήθηκε στο ¼ της αξίας του.


4 ημέρες μετά τις εκλογές,ο Ξένος Τύπος έκανε προγραμματικές δηλώσεις ξεπουλήματος. Έναν μήνα πριν τον Στουρνάρα.



ΑΡΧΕΙΟ.ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ.REUTERS ΙΟΥΝΙΟΣ 2011.Ολα τα μετρα, εως το 2015, οπως αποκαλύφθηκαν σε έγγραφο του Πρακτορείου.




VIDEO.Δριμεία επίθεση και έρευνα Ευρωβουλής στην Τρόικα για τις “διασώσεις”. Όλο το ρεπορτάζ της Τηλεόρασης του Ευρ.Κοινοβουλίου.




DW “Έρευνα για τη δράση της τρόικας”. 2011 εμπιστευτικό μέμο τρόικας ενώ 2012 η κυβέρνηση αρνήθηκε επαναπροσαρμογή μνημονίου. Είχαμε πετύχει πλεόνασμα 1,8 δις, το β 6μηνο 2011




ΕΓΓΡΑΦΟ ΔΝΤ.Η τελευταία Έκθεση, Πίνακες, Αξιολογήσεις, τι έχει δρομολογηθεί για τα επόμενα χρόνια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.