Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Ελπιδοφόρα προσέγγιση και συζήτηση Σενεγαλέζων και Ελλήνων κατοίκων στην Πλ.Αμερικής.






Mια πολύ σημαντική και ελπιδοφόρα προσέγγιση της Σενεγαλέζικης κοινότητας και των Ελλήνων κατοίκων έλαβε χώρα μετά το τέλος της αντιφασιστικής συγκέντρωση του  Σαββάτου 20/10/2012 στην Πλ. Αμερικής.

'Οπως διαβάζουμε σε άρθρο του Τάκη Γιαννόπουλου που δημοσιεύθηκε στο xekinima.org,δύο μέρες μετά,μέλη της κοινότητας της Σενεγάλης στην πλατεία Αμερικής,εκπρόσωποι μεταναστών και συλλογικοτήτων συζήτησαν με Έλληνες κάτοικους της πλατείας.

Κάποιοι απο αυτούς μάλιστα αρχικά συμμετείχαν στα πογκρόμ,ενώ δύο από αυτούς συγκεκριμένα συμμετείχαν στο σπάσιμο των γραφείων της Τανζανικής Κοινότητας στην οδό Λεμεσού στις 25/9 ενώ ένας άλλος είχε δεχτεί επίθεση από άτομα της αντιφασιστικής μοτοπορείας που έγινε στην περιοχή καθώς τον πέρασαν για Χρυσαυγίτη.

Άλλοι κάτοικοι περιέγραψαν πως άτομα από τη Χρυσή Αυγή που έμεναν στον Α. Παντελεήμονα ερχόντουσαν καθημερινά στην περιοχή και προσπαθούσαν να ξεσηκώσουν τους κατοίκους ενάντια στους μετανάστες με κραυγές και ψέμματα.

Οι Έλληνες κάτοκοι έλεγαν πως δεν έχουν τίποτα με τους μετανάστες γείτονές τους, δεν είναι ρατσιστές ή ναζί και πως συμφωνούν με τις προτάσεις που τους έκαναν οι Σενεγαλέζοι μετανάστες για κοινές συναντήσεις και δράσεις για τα κοινά προβλήματα.

Την πρωτοβουλία για την συνάντηση την πήραν μετανάστες από τη Σενεγάλη και αμέσως μετά τα πρώτα γεγονότα άνοιξαν δίαυλο επικοινωνίας με τους κατοίκους που αντιδρούσαν ενώ κάποιοι είχαν επίσης παρασυρθεί απο την προπαγάνδα της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με το άρθρο,τα  πρώτα βήματα της προσέγγισης δεν ήταν εύκολα καθώς υπήρχε καχυποψία και επιθετικότητα που όμως σιγά-σιγά έδινε τη  θέση της στην κατανόηση πως οι επιλογές ήταν δύο: μετατροπή της περιοχής σε πεδίο βίαιης αντιπαράθεσης ή διάλογος και κοινή πάλη για τα προβλήματα.

 Οι μετανάστες τους εξήγησαν ότι τα ίδια προβλήματα ενοχλούν όλους και όχι μόνο τους Έλληνες και ότι επίσης τέτοιες συμπεριφορές γίνονται και από Έλληνες και από μετανάστες. Ανέλαβαν μάλιστα εκστρατεία ενημέρωσης στα μέλη των κοινοτήτων ώστε να σταματήσουν παρόμοια περιστατικά,σχετικά με μεταμοσονύκτια φασαρία,κοινή ησυχία κλπ.

Το σημαντικότερο ήταν ότι κλείστηκε ραντεβού για να κατατεθούν προτάσεις και κοινές δράσεις ενάντια στην υποβάθμιση της περιοχής.

Γιατί ο διάλογος και όχι ο σουγιάς του φασίστα είναι αυτό που χρειάζεται η κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.