Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

NBC.Χρειάζεται ταχεία δράση για να σταματήσει η ελονοσία στην Ελλάδα


Rapid action needed to stop malaria in Greece


Greek authorities must urgently step up control of mosquitoes and surveillance of infected people to stop malaria from re-establishing itself in the crisis-hit country, scientists said on Friday.

Writing in online journal Eurosurveillance, they said recent outbreaks of the disease in the southern regions of Lakonia and East Attica were worrying.



Χρειάζεται ταχεία δράση για να σταματήσει η ελονοσία στην Ελλάδα


Oι Ελληνικές αρχές πρέπει επειγόντως να εντείνουν τον έλεγχο των κουνουπιών και την επιτήρηση των μολυσμένων ατόμων,για να σταματήσουν την ελονοσία από την επιστροφή της στην χώρα,η οποία πλήττεται από την κρίση, δήλωσαν επιστήμονες την Παρασκευή.


Γράφοντας μέσω του ηλεκτρονικού περιοδικού Eurosurveillance, είπαν ότι τα πρόσφατα κρούσματα της νόσου στις νότιες περιοχές της Λακωνίας και της Ανατολικής Αττικής ήταν ανησυχητικά.
Η αντιμετώπιση της ελονοσίας απαιτεί τη λήψη μέτρων, όπως ψεκασμός εντομοκτόνου, την εξάλειψη των λιμναζόντων νερών,την παρακολούθηση του πληθυσμού των κουνουπιών, καθώς και ατόμων που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια.


"Είναι σαφές ότι η επιτήρηση και τα τα προγράμματα ελέγχου,θα πρέπει να ενισχυθούν και να ενταθούν γρήγορα», αναφέρει μελέτη,που έγινε με επικεφαλής ερευνητές του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), στην Αθήνα.

Το σύστημα υγείας στην Ελλάδα βρίσκεται κάτω από εξαιρετική πίεση,λόγω των περικοπών του προϋπολογισμού, και οι εμπειρογνώμονες φοβούνται ότι διάφορες ομάδες πληθυσμού, όπως οι φτωχοί,οι άνεργοι ή οι άστεγοι και πολλοί από τους μετανάστες, δεν είναι σε θέση να πάρουν την θεραπεία που χρειάζονται.

Η ελονοσία, η οποία προκαλεί υψηλό πυρετό και ρίγη,σκοτώνει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, ήταν κάποτε ενδημική στην Ελλάδα, αλλά επίσημα εξαλείφθηκε το 1974.
Οι περισσότερες περιπτώσεις από τότε,ήταν κάποιοι ταξιδιώτες, κυρίως από την Αφρική και την Ασία.

Αλλά η Ελλάδα έχει δημιουργήσει πληθυσμούς των κουνουπιών,που είναι δυνητικά είδη φορέων ελονοσίας και πέρυσι, 40 περιπτώσεις ελονοσίας,αναφέρθηκαν σε τοπικό επίπεδο, κυρίως στη Λακωνία και την Αττική.


Μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 22 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους,στην Ελλάδα αναφέρθηκαν 75 περιπτώσεις συνολικά, 16 εκ των οποίων, σε τοπικό επίπεδο.
Και άλλες ασθένειες λόγω κουνουπιών, συμπεριλαμβανομένου και του ιού του Δυτικού Νείλου που μεταφέρονται από τα κουνούπια Culex modestus, επίσης εμφανίζονται στην Ελλάδα.

Ο Απόστολος Βεΐζης, διευθυντής της ιατρικής-επιχειρησιακής υποστήριξη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα, προειδοποίησε σε δήλωσή του νωρίτερα αυτό το μήνα, ότι κάθε σχέδιο κατά της ελονοσίας δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει σωστά, εκτός αν η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη είναι διαθέσιμη σε όλους.

"Είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθούμε την κατάσταση και να επενδύσουμε στην καταπολέμηση των κουνουπιών», είπε. "Αλλά ιατρικά μιλώντας, αν οι άνθρωποι δεν μπορούν να εξεταστούν και να γίνει σωστή διάγνωση, είναι εύκολο να παραβλέψουμε το πρόβλημα."

Οι εμπειρογνώμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ δήλωσαν οτι μια συντονισμένη προσπάθεια εχει ξεκινήσει με τη συνεργασία των ελληνικών αρχών, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου των Ασθενειών και εμπειρογνωμόνων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ),για να προλάβουν την επιστροφή της ελονοσίας .

http://vitals.nbcnews.com/_news/2012/11/23/15388312-rapid-action-needed-to-stop-malaria-in-greece?lite



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

ΣΚΑΛΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ: ΚΡΥ­ΒΟΥΝ ΤΗΝ Ε­ΛΟ­ΝΟ­ΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ «ΣΤΙΓ­ΜΑ­ΤΙ­ΣΤΕΙ» Ο ΤΟΠΟΣ ΤΟΥΣ
http://lefteria-news.blogspot.gr/2012/09/blog-post_16.html



Daily Mail. Η Ελλαδα γινεται μια χωρα του Τριτου Κοσμου?
http://lefteria-news.blogspot.gr/2012/07/daily-mail.html




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.