Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Η περιβόητη «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ συντάχθηκε από τον ΙΟΒΕ του ΣΕΒ & 5 Έλληνες δικηγόρους και συμβούλους!



Όποια πέτρα και να σηκώσεις, είτε τα μέτρα τα προτείνει η κυβέρνηση, η τρόικα ή ο ΟΟΣΑ, ο ΣΕΒ και τα αφεντικά είναι από πίσω.




Ο ΙΟΒΕ και πέντε… ντόπιοι έγραψαν τις περιβόητες προτάσεις του ΟΟΣΑ



Βασίλης Γεώργας



Εφημερίδα των Συντακτών, 18/03/14



Με τη σφραγίδα του ΟΟΣΑ, αλλά τη γραφίδα του ΙΟΒΕ και πέντε ντόπιων δικηγόρων και οικονομικών συμβούλων, που ανέλαβαν ως υπεργολάβοι τη δουλειά και θα μοιραστούν το 1 εκατομμύριο ευρώ της σύμβασης, συντάχθηκε η περιβόητη «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ για την απελευθέρωση των αγορών, που έφτασε να γίνει «προαπαιτούμενο» στη διαπραγμάτευση με την τρόικα.


Στην πολυσέλιδη έκθεση με τις 529 «συστάσεις» -άλλες λογικές, άλλες παράλογες- που υποτίθεται υπαγορεύει ο διεθνής οργανισμός για να αρθούν στρεβλώσεις σε κλάδους αιχμής της οικονομίας, όπως τα τρόφιμα, το λιανεμπόριο, τα οικοδομικά υλικά και ο τουρισμός, η κυβέρνηση και διάφοροι «λομπίστες» επιχειρηματικών κλάδων που την πλαισιώνουν, «πέρασαν» ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί: από την απελευθέρωση της διάρκειας ζωής στο «φρέσκο» γάλα, τη διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα σουπερμάρκετ και την κατάργηση της ενιαίας τιμής των βιβλίων, που αποτελούν σήμερα και θέματα αιχμής, μέχρι αιτήματα, όπως είναι η κατάργηση των κυριακάτικων παζαριών στην Πλατεία Αβησσυνίας και τον Πειραιά, επειδή… νοθεύουν τον ανταγωνισμό, ή την πρόσμειξη του ελαιόλαδου με υποδεέστερα λάδια, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για όλα τα εμπορικά καταστήματα κ.ά.


Η κυβέρνηση είχε από την αρχή καλλιεργήσει την εικόνα πως η συγκεκριμένη μελέτη θα αποτελέσει «τομή» για την ελληνική οικονομία, ωστόσο στην πραγματικότητα αυτό που επεδίωξε, βάζοντας στη μέση τον ΟΟΣΑ, ήταν να ντύσει με τον μανδύα της εγκυρότητας ενός διεθνούς οργανισμού τις πολιτικές απελευθέρωσης της αγοράς που έχουν ήδη προαποφασιστεί να επιβληθούν.


Την έκθεση αυτή την ανέθεσε η κυβέρνηση στον ΟΟΣΑ με σύμβαση που προβλέπει τίμημα 936.000 ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ (από το ΕΣΠΑ) και εν συνεχεία ο διεθνής οργανισμός την ανέθεσε με υπεργολαβία στον ΙΟΒΕ προς περίπου 600.000 ευρώ και σε άλλους πέντε Ελληνες εμπειρογνώμονες, εκ των οποίων τρεις νέες δικηγόρους και δύο οικονομολόγους.


 Στη σύνταξη της μελέτης έλαβαν μέρος επίσης αμισθί υπάλληλοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού, του υπουργείου Ανάπτυξης κ.ά. Ο ΟΟΣΑ την «υπέγραψε», αλλά κράτησε και αποστάσεις, αναφέροντας πως «οι γνώμες που εκφράζονται και τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται δεν αντανακλούν απαραιτήτως τις επίσημες θέσεις του Οργανισμού ή των κρατών-μελών του».


Ενώ λοιπόν κάθε γραμμή, κάθε λέξη, κάθε παράγραφος αυτής της έκθεσης των 600 σελίδων στην πραγματικότητα είναι γραμμένη από Ελληνες «τεχνοκράτες», φτάσαμε σήμερα να έχουμε τάχα μου «σκληρή διαπραγμάτευση» με την τρόικα για το ποιες από όλες αυτές τις συστάσεις που «παρεισέφρησαν» στη μελέτη θα δεχτούν να ψηφίσουν οι βουλευτές μας στη Βουλή, σε μια ψηφοφορία-παρωδία του «ενός άρθρου για όλα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.