Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

The Nation Η Ελλάδα αποκτά Κυβέρνηση, η Γερμανία Ανακουφίζεται

Greece Gets Government, Germany Relieved

Maria Margaronis on June 20, 2012 - 5:35 PM ET

Η Ελλάδα αποκτά Κυβέρνηση, η Γερμανία Ανακουφίζεται


Υπάρχει πάντα μια αίσθηση απογοήτευσης μετά απο εκλογές: όλες αυτές οι υποσχέσεις, όλες αυτές οι φαντασιώσεις και οι φόβοι δίνουν σε μια νυχτα τον δρομο στην σκληρή πραγματικότητα. Η Ελληνική ψήφος την Κυριακή ήρθε με περισσο μερίδιό δραματικής προσδοκίας. Η Αθήνα σερνόταν απο ξένες αιχμες που περίμεναν "drachmageddon," αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδιζε και καταργούσε το μνημόνιο διάσωσης. Η γερμανική εφημερίδα Financial Times δημοσίευσε ένα άρθρο στα ελληνικά,λεγοντας στους ψηφοφόρους  ότι πρέπει να «αντισταθούν στην δημαγωγία του Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ" σαν να ήταν η Λουφτβάφε που εκανε ρίψη φυλλαδίων στην κατεχόμενη Αθήνα.Η Bild, ακολούθησε: "Εάν δεν θέλετε τα δισεκατομμύρια μας, θα είναι μια χαρά για μας να ψηφίσετε τον κάθε αριστερό ή δεξιό κλόουν που σας αρέσει¨.
Εν τω μεταξύ, ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε μια νέα αυγή της αξιοπρέπειας και της ελπίδας, την αλλαγή και την ανανέωση, την ελευθερία των λαών της Ευρώπης, δώρα για κάθε περίσταση. Και ο Αντώνης Σαμαράς,της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος έχει στρίψει 180 μοίρες από τον πολιτικό άνεμο της συμφωνίας διάσωσης  και το κόμμα του οποίου είναι συνυπεύθυνο για την κατάσταση των οικονομικών στην Ελλάδα και μέχρι τα μπούνια σε υποθέσεις διαφθοράς,έπαιζε τον εθνικό σωτήρα, προειδοποιούσε για την  καταστροφή αν το "λόμπι της δραχμής"  θριαμβεύσει.

Οι Έλληνες μπορεί να είναι οτιδήποτε, αλλα δεν έχουν γεννηθεί χθες. Οι περισσότεροι άνθρωποι που μίλησα την ημέρα των εκλογών δεν πιστευαν ότι θα αλλάξουν πολλά,οποιο κόμμα και αν κέρδιζε: η οικονομική και κοινωνική κατάρρευση είναι πλέον τόσο βαθιά που θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να κολυμπήσουν μέχρι την επιφάνεια. Πολλοί δεν ήταν ακόμα σίγουροι τι επρόκειτο να ψηφίσουν, επειδή "κανένα κόμμα δεν με εκφράζει" ή επειδή φοβόντουσαν ότι μπορεί να πάρει ο άλλος αυτό που ήθελε.
Σε όσους είχαν απομείνει ελάχιστα πια να χάσουν, πήγαν με τον ΣΥΡΙΖΑ μαζικα, αφοβοι, ανεβάζοντας το ποσοστο του από 4 τοις εκατό πριν από δύο χρόνια σε 17 τοις εκατό το Μάιο και  σε 27 τοις εκατό την Κυριακή. Αλλά ακόμη και οι ηγέτες του ΣΥΡΙΖΑ, ή έτσι έλεγαν οι φήμες, ήλπιζαν να έρθουν δεύτεροι. Ένας φίλος που συμμετείχε στην εκστρατεία τους, μου το έθεσε κάπως έτσι:
«Αν χάσουμε, θα είμαι απογοητευμένος και ανακουφισμένος. Αν κερδίσουμε, θα είμαι ανήσυχος "  Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένας μικρός αριστερό συνασπισμός. Δεν είναι έτοιμος (ακόμα?) για να καρφώσει τα διάφορα πανό του σε ένα μόνο κοντάρι και να γίνει καθεστώς. Και αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και αποτύχει, όπως ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα γινόταν. δεδομένης της κατάστασης,η απειρία του από την μια  και όλα τα όπλα του Βερολίνου και των Βρυξελλών.αποτην άλλη,να παρατάσσονται σε σειρά,δεν θα ήταν για αυτόν ένα εκτελεστικό απόσπασμα; Και μετά,που θα στραφούν οι απόκληροι του μνημονιου?
Ένας τρομαγμένος αριθμός ανθρώπων,εχουν ηδη στραφεί στην ακροδεξια, κυρίως στο βίαιο νεοναζιστικο κόμμα Χρυσή Αυγή. Οι ψηφοι της Χρυσής Αυγής έπεσαν μόλις 0,05 τοις εκατό από στις 6 Μαΐου,οπου παίρνοντας δεκαοκτώ έδρες στο κοινοβούλιο,εν μεσω σύγχησης προβλεπόταν ότι οι άνθρωποι θα στραφούν εναντίον της,οταν το αληθινό της πρόσωπο αποκαλύφθει. Αντιθέτως: η φυσική επίθεση σε δύο αριστερές γυναίκες βουλευτές από τον Ηλία Κασιδιάρη,τον εκπρόσωπο του κόμματος στην τηλεόραση,ζωντανά τον Ιούνιο βοήθησε προφανώς τον σκοπο του. «Καλα έκανε στην λεσβία» μερικοί είπαν, άλλοι το είδαν ως το συμβολικό χαστούκι που θα ήθελαν να δώσουν στο σύστημα.
Με δεκαοκτώ έδρες στο κοινοβούλιο, η Χρυσή Αυγή έχει πλέον εδραιωθεί στην mainstream πολιτική σκηνή, παρά (ή ίσως εξαιτίας της) της οξείας φασιστικής ρητορικής και τις οδομαχίες μυωδων τύπων. Είναι προφανώς μια απάντηση στην ταπείνωση και τη φτώχεια και στους χιλιάδες εξαθλιωμένους μετανάστες, παγιδευμένους στις πόλεις της Ελλάδας, αλλά είναι επίσης η αναβίωση ενός ακροδεξιού ρεύματος που ήταν εκεί από τη δεκαετία του τριάντα, περιμένοντας τη στιγμή να βγει και πάλι. Σε ορισμένα τμήματα της Αθήνας συνεργάζεται χερι με χερι με την αστυνομία,η οποια είναι γνωστό ότι δίνει έναν αριθμό τηλεφώνου σε ένα πρόχειρο χαρτί στους πολίτες που διαμαρτύρονται για την εγκληματικότητα των μεταναστών
Η επίσημη απάντηση για τις εκλογές από τους πολιτικούς της Ευρώπης είναι ένας μικρός αναστεναγμός ανακούφισης. Στη θεωρία τους δινει χρόνο για να βρουν ένα καποιο τσιρότο της τελευταίας στιγμής  για την κατάρρευση της Ευρωζώνης: Τα στοιχειώδη ευρωομόλογα συζητήθηκαν (αλλά δεν συμφωνήθηκαν) στη σύνοδο κορυφής των G20, ορισμένες επενδύσεις για την ανάπτυξη, ίσως μια χαλάρωση της αυστηρής γερμανικής συνταγής λιτότητας.
Μπορούν επίσης να προσφέρουν ένα γλειφιτζούρι ή δύο για τον ελληνικό λαό επειδή ψήφισε σωστά ή τουλάχιστον ένα μεγαλύτερο χρονοδιάγραμμα για τις περικοπές που έρχονται. Αλλά με τους ίδιους «κλόουν» (ή κλέφτες, όπως οι περισσότεροι Έλληνες τους αποκαλούν) από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν ξανα για την εξουσία, κυρίως από φόβο, κανείς δεν περιμένει τίποτα καλό από την κυβέρνηση.

Αυτό μπορεί να είναι το καλύτερο πράγμα που βγήκε από αυτές τις εκλογές. Παρά την επιδεινούμενη φτώχια και τη ζοφερή πρόγνωση, παρά τη βαθιά ανησυχία για τη βία στους δρόμους, υπάρχει επίσης ένα νέο μείγμα παραίτησης και αυτάρκειας στον τρόπο που οι άνθρωποι μιλούν. Ίσως είναι επειδή αισθάνονται ότι έχουν χτυπήσει σχεδόν πάτο. Ίσως αυτό συμβαίνει γιατί οι εκλογές δεν οδηγήσαν σε ξαφνικό θάνατο. Ίσως είναι ότι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ αποκαθιστα κάποια αίσθηση αξιοπρέπειας για όσους δεν φοβήθηκαν από αυτήν.
Όπως η ιστορικός Τασούλα Βερβενιώτη το έθεσε, "Εμεις,ο ελληνικος λαος,τα κάναμε όλα σωστα.¨εχουμε φαει πολλά δακρυγόνα. Και ο ΣΥΡΙΖΑ, για να παράξει τον ΣΥΡΙΖΑ που συγκλόνισε όλους στην Ευρώπη, αυτό ήταν κάτι επίσης."
Τώρα που η δαιμονοποίηση της Ελλάδα στον ξένο Τύπο έχει χαλαρώσει λίγο, οι άνθρωποι φαίνονται πιο ικανοί να αντιμετωπίσουν την δική τους συνενοχή στο πρόβλημα της χώρας - την έλλειψη αίσθησης της ιδιότητας του πολίτη και την δημόσια ευθύνη, την διαδεδομένη προθυμία να λεηλατήσουν το δημόσιο ταμείο με τρόπους μεγάλους και μικρούς. Είναι μόνο ένα μικρό πράγμα, αλλά όταν αυτή η κυβέρνηση καταρρεύσει, καθώς πολλοί αναμένουν ότι θα γίνει, μπορεί να αποδειχθεί ότι σημαίνει πολλά

 

http://www.thenation.com/blog/168508/greece-gets-government-germany-relieved

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.