Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Γερμανοι οικονομολογοι ζητουν διαγραφη του ελληνικου χρεους,οπως της μεταπολεμικης γερμανιας


Γερμανία,Ελλάδα και το Σχέδιο Μάρσαλ, ένας άλλος αντίλογος
The Economist - United Kingdom | Thursday, 28. June 2012


Οι Γερμανοί οικονομολόγοι Hans-Werner Sinn του  Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου και Albrecht Ritschl του London School of Economics συζητούν δύο εβδομάδες τώρα σε ποιο βαθμό οι γερμανικές διασώσεις για την Ελλάδα μπορούν να συγκριθούν με το Σχέδιο Μάρσαλ που είχε εφαρμοστεί μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Χωρίς δραστική διαγραφή των χρεών της, το επιτυχημένο μοντέλο της Γερμανίας δύσκολα θα ήταν δυνατόν,εξηγεί ο Άλμπρεχτ Ritschl στο Free Exchange blog του φιλελεύθερου επιχειρηματικού περιοδικού The Economist: «Τα στοιχεία για την Ελλάδα είναι πράγματι τρομακτικά, άνω του 200% του ΑΕΠ Αυτό που το κάνει τόσο ιδιαίτερα θλιβερό είναι ότι φαίνεται να μην υπάρχει συνεκτικό σχέδιο, ή υπάρχει ένα που βασίζεται σε αυταπάτες.

Ήταν πολύ διαφορετικά μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το σχέδιο Μάρσαλ που εκκολαφθηκε το 1947, είχε έναν απλό στόχο, να δώσει απόλυτη προτεραιότητα στην αυτοδύναμη ανάκαμψη στην Ευρώπη  και να ελαχιστοποιηθούν οι περαιτέρω μεταφορές από τις ΗΠΑ. Γι 'αυτό οι ERP(ενδοεπιχειρησιακοι σχεδιασμοι) ήταν τόσο μικροι. Μάλιστα, είχαν σχεδιαστεί μόνο ως ένα ημίμετρο, και ως αποπροσανατολισμό για το ευρωπαϊκό κοινό, μέχρι να παιχτει η βαθειά πολιτική ατζέντα του σχεδίου Μάρσαλ.. Έτσι, είχε ένα εξωτερικό κέλυφος και έναν διαφορετικό εσωτερικό πυρήνα".

Μετάφραση: LEFTeria-news

Πλήρες άρθρο

Germany, Greece and the Marshall Plan, another riposte

http://www.economist.com/blogs/freeexchange/2012/06/economic-history-2?fsrc=gn_ep

Albrecht Ritschl on the lack of a Marshall Plan for Greece

http://www.eurotopics.net/en/home/debatten/links-2012-06_greece/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.