Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

«Ναι» από τη ΔΗΜΑΡ στο μενού των μέτρων

thumb
Τη συναίνεσή του συνεισέφερε ο Φώτης Κουβέλης στη σύσκεψη των τριών αρχηγών ως προς τις βασικές κατευθύνσεις των μέτρων για τη διετία 2012 - 2014, δεδομένου ότι η εξειδί­κευση των μέτρων θα επέλθει κατόπιν της συνάντησης με την τρόικα.

Το μενού περιέχει ιδιωτικοποιήσεις (αξιοποίη­ση της δημόσιας περιουσίας, κατά τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς), διαρθρωτικές αλ­λαγές (εργασιακά κ.λπ.) και περικοπές δημοσί­ων δαπανών, πλαίσιο από το οποίο δεν διαφο­ροποιήθηκε ο Κουβέλης, αντιθέτως, στην επίση­μη δήλωσή του χθες σημείωσε ότι κινείται εντός της προγραμματικής συμφωνίας. Ταυτόχρονα, προανήγγειλε ότι η ΔΗΜΑΡ θα καταθέσει δικό της ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναδιαπραγ­μάτευση, με κύριο στοιχείο τη χρονική επιμή­κυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Όσον αφορά επιμέρους ζητήματα, όπως το χαράτσι της ΔΕΗ και η εξίσωση πετρελαίου θέρ­μανσης και κίνησης, η ΔΗΜΑΡ φαίνεται να θεω­ρεί επαρκές «φύλο συκής» για την εφαρμογή τους την πρόβλεψη για τους ασθενέστερους με βάση εισοδηματικά κριτήρια (σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο) ή την κατάτμηση των χαρατσιών σε περαιτέρω δόσεις.

Για τα ειδικά μισθολόγια ο Κουβέλης παρέ­πεμψε στα «ισοδύναμα» τα οποία, όπως είπε, θα αναζητηθούν στην περικοπή των περιττών δημοσίων δαπανών «που αφορούν κατά κύριο λόγο το λειτουργικό κόστος, και προφανώς όχι το μισθολογικό». Κάτι που δείχνει ότι η ΔΗΜΑΡ είναι ανοιχτή στο κλείσιμο οργανισμών, φορέ­ων κ.λπ.
Μόνη ίσως ένσταση ή ανησυχία που καταθέ­τει η ΔΗΜΑΡ, δημοσίως, είναι οι απολύσεις στο Δημόσιο – «δεν θέλουμε να προσθέσουμε ού­τε έναν άνεργο» σημειώνουν επιφανή στελέχη του κόμματος - και οι οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Το ερώτημα είναι πώς θα μειωθεί δραστικά το λειτουργικό κόστος χωρίς να γίνουν απολύσεις. Κατά το προηγούμενο διάστημα, στελέχη της ΔΗΜΑΡ έχουν αναφερθεί στη λύση των μετατάξεων, αλλά είναι με ερωτη­ματικό αν αυτό αποτελεί συνολική λύση.

«Στάση ευθύνης»

Στο όνομα λοιπόν αυτών των δύο σημείων και με δεδομένη την πολύ δύσκολη κατάσταση της χώρας, η ηγεσία της Δημοκρατικής Αριστε­ράς δεν φαίνεται να προβάλλει ισχυρές αντι­στάσεις, αντιθέτως δείχνει να αντιλαμβάνεται ως «στάση ευθύνης» το «ναι σε όλα» γιατί «δεν γίνεται αλλιώς».

Είναι ενδεικτική η τοποθέτηση του γραμμα­τέα του κόμματος και βουλευτή Επικρατείας Σπύρου Λυκούδη, ο οποίος - με αφορμή την γκρίνια που δημιουργήθηκε με τους υπουρ­γούς που κλήθηκαν να περικόψουν κωδικούς – σημείωσε ότι οι υπουργοί «δεν μπορούν να λειτουργούν ως συνδικαλιστές του υπουργεί­ου τους», αλλά οφείλουν «να κάνουν τη μεγά­λη εθνική προσπάθεια» διότι «αν δεν περιορι­στούν οι δαπάνες, θα γίνουν οριζοντίως οι πε­ρικοπές και αυτό θα είναι πάρα πολύ άσχημο», αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ίδιο ισχύει από­λυτα και για τους υπουργούς που έχει υποδεί­ξει η ΔΗΜΑΡ, παρόλο που ο Αντ. Ρουπακιώτης τάχθηκε κατά των περικοπών των μισθολογίων των δικαστών.

Στο μεταξύ, η ΔΗΜΑΡ, σε πρώτη φάση, υπέ­δειξε έξι πρόσωπα για τη στελέχωση αντίστοι­χου αριθμού Γενικών Γραμματειών πέντε υπουρ­γείων, ενώ στη συνέχεια θα προτείνει πρόσωπα και για τις Ειδικές Γραμματείες και τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ.

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.