Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΓΓΡΑΦΟ.Μέσα στον Αύγουστο χάρισαν 20 εκ ευρώ εισφορές σε επιλεγμένους ξενοδόχους της Ρόδου. Ολόκληρη η επιστολή του Δημάρχου στον Καλαφάτη, που μιλάει για σκάνδαλο.



Ο δήμαρχος Ρόδου καταγγέλλει ότι μέσα στον Αυγουστο πέρασε μια φωτογραφική διάταξη με την οποία χαρίζονται εισφορές άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ σε ξενοδοχειακές μονάδες στην Ιξιά και στο Φαληράκι.



Ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης



Η συγκεκριμένη διάταξη απαλλάσσει από εισφορά σε γη και σε χρήμα δύο συγκεκριμένες περιοχές του νησιού, στοχεύοντας στην ελάφρυνση συγκεκριμένων ξενοδόχων, κατι που κάνει τον δήμαρχο να μιλάει ευθέως για σκάνδαλο.


Η κυβέρνηση Σαμαρά ουσιαστικά απαλλάσσει από την εισφορά, όσους ξενοδόχους ήταν υποχρεωμένοι να την δώσουν, την ίδια στιγμή που άλλες επιχειρήσεις στο νησί, την έχουν ήδη πληρώσει.

Οι ξενοδόχοι είναι κράτος εν κράτει ΚΑΙ στην Ρόδο.


Χαρακτηριστικό γεγονός, ότι υπήρχε από την περσινή κιόλας σεζόν, λίστα με 46 ξενοδοχειακές μονάδες της Ρόδου, οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν είχαν πληρώσει το προσωπικό τους. Η λίστα βρέθηκε στα χέρια εισαγγελικής λειτουργού, καθώς υπήρχαν περιπτώσεις που οι ξενοδόχοι δεν είχαν πληρώσει δεδουλευμένα από το 2011!


Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την επιστολή του δημάρχου Ρόδου προς τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρο Καλαφάτη, όπως δημοσιεύθηκε στην τοπική εφημερίδα, ΠΡΟΟΔΟΣ.στις 4 Σεπτεμβρίου 2013.











ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΡΟΔΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΝΟΪΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ - «Πάρτε πίσω τη σκανδαλώδη διάταξη»



Σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί στην επιστολή του προς τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρο Καλαφάτη, ο δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς με αφορμή την κατάργηση διάταξης που χαρίζει εισφορά σε γη ή χρήμα σε συγκεκριμένους ξενοδόχους της περιοχής μας.


Ο κ. Κουσουρνάς κάνει λόγο για ενέργειες που αποκτούν χαρακτήρα σκανδάλου και πράξεις ανοχής της πολιτείας σε παρανομία και ζητά την άμεση νομοθετική ρύθμιση για την «κατάργηση της σκανδαλώδους διάταξης» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του.


Η επιστολή


Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Α) Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παραγρ. 8 του άρθρου 51 του Ν. 4178/2013, ψηφίσθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, ισχύει η ακόλουθη διάταξη: «Οι διατάξεις της περίπτωσης 7 της παρ. Ε` του άρθρου 8 του από 6.10.1978 προεδρικού διατάγματος (Δ` 538), ως ισχύει, περί παραχώρησης έκτασης στον οικείο δήμο δεν έχουν εφαρμογή στις ανεγερθείσες ή προς ανέγερση τουριστικές εγκαταστάσεις οι οποίες βρίσκονται σε περιοχές όπου εφαρμόζονται οι διατάξεις των ειδικών προεδρικών διαταγμάτων από 31.1.1972 (Δ` 40),26.1.1979 (Δ` 132) και 26.7.1986 (Δ` 639).

Τυχόν βεβαιωθέντα πρόστιμα παραγράφονται και τυχόν καταβληθέντα δεν αναζητούνται. Σε κάθε περίπτωση με προεδρικό διάταγμα μετά από πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δύναται να καθορίζονται ειδικές διατάξεις υποχρέωσης παραχώρησης έκτασης ή καταβολής αποζημίωσης για την ανέγερση νέων τουριστικών εγκαταστάσεων στις ως άνω περιοχές.»


Τα ειδικά Προεδρικά Διατάγματα που αναφέρονται στην παραπάνω διάταξη είναι:

- Το από 30-1-1972 (Δ40) «περί καθορισμού περιοχών Νήσου Ρόδου δια την εφαρμογή του συστήματος ελευθέρας δομήσεως»

- Το από 26-1-1979 (Δ132) «περί καθορισμού συντελεστών δομήσεως και όρων δομήσεως εις την εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου περιοχή Ρόδου»

- Το από 26-7-1986 (Δ’ 639) «περί καθορισμού χρήσεων γης και όρων και περιορισμών δόμησης της εκτός σχεδίου περιοχής Ιξιάς της Κοινότητας Ιαλυσού της νήσου Ρόδου (Δωδεκανήσου)


Η έννοια της παραπάνω διάταξης της παραγρ. 8 του άρθρου 51 του Ν. 4178/2013,

είναι ότι ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ και ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΗ απ’ όλες τις τουριστικές –

ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της ελληνικής επικράτειας και βέβαια της Νήσου Ρόδου,

μόνο δηλαδή για τα ξενοδοχεία των τριών (3) παραπάνω περιοχών από την όλη

περιφέρεια της Νήσου Ρόδου, που δεν έχουν καταβάλλει και οφείλουν την εισφορά

σε γη ή χρήμα της περιπτ. 7 της παρ. Ε’ του άρθρου 8 του από 6-10-1978 προεδρικού

διατάγματος, οι εισφορές αυτές, σύμφωνα με την παραπάνω διάταξη παραγράφονται

και δεν αναζητούνται δηλαδή ΧΑΡΙΖΟΝΤΑΙ επί ζημία του δικαιούχου φορέα,

δηλαδή του Δήμου Ρόδου, αποκλειστικά και μόνο, ανάμεσα στους Δήμους όλης της

Ελλάδας.


Β) Σύμφωνα με την Έκθεση Αξιολόγησης Συνεπειών Ρύθμισης, που από την Υπηρεσία Ενέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής υποβλήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, επί του Σχεδίου Νόμου που περιλάμβανε την παραπάνω διάταξη, βεβαιώνονται προς την Βουλή των Ελλήνων τα εξής:


«Άρθρο 51 Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις περιλήφθηκαν στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, καθώς αφορούν πάγια αιτήματα πολιτών, δημοτικών αρχών και λοιπών φορέων για διευθέτηση των συγκεκριμένων ζητημάτων. Μετά από εκτενείς συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς εκτιμήθηκε η επίλυση των ειδικών αυτών θεμάτων ώστε να μην διατηρείται ένα καθεστώς ανοχής της πολιτείας».


Γ) Ως νέα Δημοτική Αρχή του ενιαίου Δήμου Ρόδου, προτάξαμε το θέμα διερεύνησης – ελέγχου όλων των ξενοδοχειακών μονάδων στη Ρόδο, που επί ζημία του Δήμου Ρόδου και με πάσχουσες τις οικοδομικές άδειες τους λόγω έλλειψης ουσιώδους όρου, δεν κατέβαλαν την προβλεπόμενη εισφορά σε γη ή σε χρήμα, παρότι λειτουργούν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις επί χρόνια.

            Ο σχετικός έλεγχος μετά εντατική εργασία των αρμοδίων πολεοδομικών και οικονομικών δημοτικών υπηρεσιών, ολοκληρώθηκε και κατεγράφησαν προς βεβαίωση οι τουριστικές – ξενοδοχειακές μονάδες με την παραπάνω εκκρεμότητα.

Παράλληλα έγινε ενημέρωση και διαβούλευση με την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου προκειμένου το θέμα να τακτοποιηθεί εξαντλώντας τις διαδικασίες διαλόγου.

            Και ενώ βρισκόταν σε εκκρεμότητα προς επίλυση το παραπάνω εξαιρετικά σοβαρό και από δημοσιονομικής και από πολεοδομικής και από νόμιμης λειτουργικής απόψεως θέμα, αίφνης πληροφορηθήκαμε την ψήφιση της παραπάνω χαριστικής – φωτογραφικής διάταξης, που μεροληπτικά αδικεί και ζημιώνει κατ΄ αρχήν δημοσιονομικά τον Δήμο Ρόδου, αποκλειστικά, ανάμεσα σε όλους του Δήμους της χώρας.


Η διάταξη αντιστρατεύεται την αρχή της ισότητας απέναντι στο συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στη Ρόδο – στη Δωδεκάνησο, στο Ν. Αιγαίο και σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια, που προκειμένου να ανεγείρουν και να λειτουργούν νόμιμα τις μονάδες τους, εξέδωσαν οικοδομικές άδειες έχοντας προηγουμένως τακτοποιήσει την υποχρέωση εισφοράς σε γη ή χρήμα.


            Οι ενέργειες προς ψήφιση των παραπάνω διατάξεων, αποκτούν τον χαρακτήρα σκανδάλου, καθώς σύμφωνα με την προαναφερθείσα Έκθεση Αξιολόγησης Συνεπειών Ρύθμισης, της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, προκειμένου να πεισθούν η ηγεσία του Υπουργείου και τα μέλη της Βουλής των Ελλήνων, παραπλανητικώς βεβαιώνεται ψευδώς ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά πάγιο αίτημα των δημοτικών αρχών, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση του Δήμου Ρόδου, αφού αυτόν μόνο αφορούν τα προαναφερθέντα τρία προεδρικά διατάγματα.
     

       Επίσης ενώ η συγκεκριμένη ενέργεια είναι κατ’ εξοχήν πράξη ανοχής της πολιτείας σε παρανομία, υπέρ συγκεκριμένων φωτογραφικά οριζόμενων επιχειρήσεων, καθώς ψευδώς βεβαιώνεται με την ίδια Έκθεση ότι δήθεν επιλύεται το ειδικό αυτό θέμα «ώστε να μην διατηρείται ένα καθεστώς ανοχής της πολιτείας» (!!!)


            Ύστερα από τα παραπάνω για την αποκατάσταση των πραγμάτων, επιβάλλεται με άμεση νομοθετική ρύθμιση η κατάργηση της σκανδαλώδους διάταξης της παραγράφου 8 του άρθρου 51 του Ν. 4178/2013 καθώς επίσης ο έλεγχος των υπηρεσιακών οργάνων που προέβησαν στην σύνταξη και υποβολή στην ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και στη Βουλών των Ελλήνων της ως άνω παραπλανητικής και ψευδούς στο περιεχόμενό της Έκθεσης.





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ


Αποδιέλυσαν και τον Τουρισμό. Περισσότεροι επισκέπτες, λιγότερη ποιότητα, στάσιμα έσοδα, τριτοκοσμικές εργασιακές συνθήκες.


Ενώ κατέρρεαν τα νοσοκομεία, επιδοτούσαν τα ξενοδοχεία!


Ρόδος.Λίστα με 46 ξενοδοχεία που δεν πληρώνουν τους εργαζομένους,κατατέθηκε στον εισαγγελέα


Μύκονος.Δικαστικη έρευνα για 11 ξενοδόχους και Αυτοδιοίκηση για τεράστια φοροδιαφυγή & ψευδείς βεβαιώσεις.


Ερέτρια.Προιστάμενος χτύπησε καθαρίστρια ξενοδοχείου ενώ αλλού είχαμε λιποθυμία εργαζόμενης. Βροχή οι καταγγελίες για τις εργασιακές συνθήκες γαλέρας στα ελληνικά ξενοδοχεία



Υπουργός Κεφαλογιάννη για τα έσοδα από τουρισμό : «Συστηματικά αποφεύγω να μιλάω χρησιμοποιώντας αριθμούς και ποσοτικούς στόχους»



Ποιος κερδίζει από τον τουρισμό;




EΡΕΥΝΑ.Ακροδεξιά και Τουρισμός στην Ελλάδα. Τι δηλώνουν τουρίστες και επισκέπτες, τι προβάλλεται στον Ξένο Τύπο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.