Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

THE GUARDIAN. Άρθρο για την δίωξη του Σάββα Μιχαήλ απο την Χρυσή Αυγή.






It's absurd that Golden Dawn is being allowed to hound my friend into court


The trial of Savvas Michael-Matsas, one of the few Jewish public intellectuals in Greece, is a cheap sop to neo-Nazis

Maria Margaronis

The Guardian, Sunday 1 September 2013



 "I'm the embodiment of every fascist's fantasy. I'm a Jew, a communist – and a heretical communist, a Trotskyist, at that. I don't fit anywhere. The only thing I happen not to be is homosexual."




Members of the far-right Golden Dawn party stand around a stage during a gathering in Athens. Photograph: YORGOS KARAHALIS/© YORGOS KARAHALIS/Reuters/Corbis




Είναι παράλογο ότι η Χρυσή Αυγή αφήνεται ανενόχλητη να διώκει τον φίλο μου στο δικαστήριο



Η δίκη του Σάββα Μιχαήλ-Μάτσα, έναν από τους λίγους πολιτικούς Εβραίους διανοούμενους στην Ελλάδα, είναι ένα φθηνό δωράκι για τους νεοΝαζί



"Είμαι η ενσάρκωση της φαντασίας κάθε φασίστα καθώς είμαι Εβραίος, κομμουνιστής -.. Και αιρετικός κομμουνιστής, ένας Τροτσκιστής,  οπότε δεν χωράω πουθενά. Το μόνο πράγμα που τυχαίνει να μην είμαι, είναι ομοφυλόφιλος.".

Ο παλιός φίλος μου ο Σάββας Μιχαήλ-Μάτσας - ακτιβιστής, διεθνώς αναγνωρισμένος συγγραφέας φιλοσοφίας και λογοτεχνίας, γενικός γραμματέας του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος (EEK), ουτοπικός στοχαστής, φλογερός ομιλητής και ένας ασπρομάλλης επιζών από 17 κύκλους χημειοθεραπείας (“Κανένας συμβιβασμός με το θάνατο) θα δικαστεί στην Αθήνα την Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου, για" συκοφαντική δυσφήμιση "," υποκίνηση βίας και τη πολιτικής διχόνοιας ", και" διατάραξη της δημόσιας ειρήνης ".



Η αγωγή εναντίον του έχει ασκηθεί από τα μέλη και τους υποστηρικτές του νεοναζιστικού κόμματος, Χρυσή Αυγή. Ο λόγος είναι είναι μια μπροσούρα για μια αντιφασιστική διαδήλωση που εξέδωσε το EEK τον Μάιο του 2009, η οποία κατέληγε με το σύνθημα: Ο λαός δεν ξεχνά, τους φασίστες τους κρεμά

Όπως μου εξήγησε η Άννυ Παναρούσου, δικηγόρος του Σάββα, αυτή είναι ουσιαστικά μια δίωξη του πολιτικού λόγου - η πρώτη δίωξη ενός αντιφασιστικού συνθήματος στην Ευρώπη.


Είναι σαν το Εθνικό Μέτωπο (NF) να μηνύσει το SWP επειδή φώναζε "Συντρίψτε τον φασισμό" - και την έχουμε λάβει πολύ σοβαρά υπόψη. Αλλά με 18 έδρες στο κοινοβούλιο, με 13% στις δημοσκοπήσεις και με τους μπρατσαράδες κακοποιούς στους δρόμους, η Χρυσή Αυγή κάνει το παλιό Εθνικό Μέτωπο (NF) να φαίνεται αβλαβές και σχεδόν γλυκό.



Αν και η αγωγή της Χρυσής Αυγής ήταν εναντίον ενός μακρύ καταλόγου ατόμων και οργανώσεων, μόνο ο Σάββας και ο Κωνσταντίνος Μουτζούρης, πρώην πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, έχουν μέχρι στιγμής κληθεί σε δίκη. Το υποτιθέμενο αδίκημα του Μουτζούρη είναι ότι επέτρεψε στην ριζοσπαστική ιστοσελίδα Athens Indymedia να χρησιμοποιεί τον διακομιστή του πανεπιστημίου.

 Η ποινική του δίωξη μπορεί να θεωρηθεί ως μέρος της εκστρατείας της κυβέρνησης να κλείσει τον εναλλακτικό χώρο” στον οποίο αριστεροί, αναρχικοί και ακτιβιστές κατά της λιτότητας έχουν αναπτυχτεί εδώ και πολλά χρόνια.

 Η δίκη του Σάββα ταιριάζει σε αυτή την κατηγορία, πάρα πολύ:


Το EEK είναι ένας τόπος συνάντησης για τους μαρξιστές και τα αναρχικά ρεύματα, που υποστηρίζουν, σύμφωνα με τα λόγια του Σάββα, "όχι έξοδο από το ευρώ, το οποίο είναι μια Ταλμουδική συζήτηση, αλλά έξοδο από το σύστημα". Υπάρχει επίσης μια σκοτεινή πλευρά: είναι δύσκολο να αποφύγει κανείς το συμπέρασμα ότι ο Σάββας έχει επιλεγεί όχι μόνο ως μια ριζοσπάστης, αλλά ως Εβραίος.


Η μέχρι στιγμής όμως πρόοδος της υπόθεσης εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν, και αν ναι, σε ποιο βαθμό, οι αρχές συνεννοπουνται με τους νεοναζί. Αρκετά από τα μέλη της Χρυσής Αυγής έχουν σοβαρές κατηγορίες που εκκρεμούν, αλλά ποτέ δεν φαίνεται να έχουν δει το εσωτερικό μιας αίθουσας δικαστηρίου. Η Θέμις Σκορδέλη, που έχει υπογράψει αυτή την αγωγή, κατηγορείται για το μαχαίρωμα ενός Αφγανού τον Σεπτέμβριο του 2011, η δίκη της αναβλήθηκε οκτώ φορές. Ο βουλευτής Ηλίας Παναγιώταρος, ένας άλλος από τους καταγγέλλοντες, έχει ένα κατάστημα που ονομάζεται Φάλαγγα που πουλάει διάφορα σύνεργα για καβγάδες στους δρόμους. Δήλωσε στο BBC το περασμένο έτος ότι η Ελλάδα οδεύει προς εμφύλιο πόλεμο.


Όμως, το να διαλέξεις τον Εβραίο να είναι ο πρώτος για να περπατήσει στην σανίδα είναι σιχαμένο πέρα από το θέμα της πίστης, είναι ένα φθηνό δωράκι στη φασιστική γκαλερί.. Ως ένας από τις λίγους Εβραίους πολιτικούς διανοούμενους στην Ελλάδα, ο Σάββας έχει γίνει από καιρό στόχος των νεοναζιστικών ιστοσελίδων, με συνθήματα όπως “Συντρίψτε το εβραϊκό σκουλήκι” και ισχυρίζονται ότι μπορεί να τον βρούν να κρύβεται κάτω από κάθε πέτρα, υποθάλποντας εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των καθαρόαιμων Ελλήνων, προκειμένου να δημιουργηθεί ενα ιουδαιο-μπολσεβίκικο κράτους.

Έχει επίσης κατηγορηθεί ταυτόχρονα ότι ήταν και πράκτορας του Ιράν και πλήρους απασχόλησης μέλος της διεθνούς σιωνιστικής συνωμοσίας (στην πραγματικότητα, ο Σάββας είναι ένας λυσσαλέος αντισιωνιστικής), ενώ έχει και μακριά μαλλιά (τα έχει ακόμη, παρά τη χημειοθεραπεία και το ραβινικό καπέλο που αγόρασε σε περίπτωση που τα χάσει).


Ο παραλογισμός όλων αυτών δεν τα καθιστά λιγότερο επικίνδυνα. Δεν υπάρχει τίποτα καθησυχαστικό στην επανάληψη μιας ιστορικής τραγωδίας ως φάρσα”, γράφει ο Σάββας στο πρόσφατο βιβλίο του,Η Φρίκη της Παρωδίας: Τρεις Συνομιλίες για την Χρυσή Αυγή.

Το άρθρο 192 του Ελληνικού ποινικού κώδικα, βάσει του οποίου ο Σάββας κατηγορείται, έχει χρησιμοποιηθεί δύο φορές εναντίον οργανώσεων τα τελευταία 25 χρόνια, τις δύο φορές υπήρχαν καταδικαστικές αποφάσεις. Η άνοδος της ακροδεξιάς στην διαλυμένη απ την  κρίση Ελλάδα έχει τόσο τραφεί όσο και τροφοδοτηθεί από έναν εθνικισμό του αίματος και του μίσους για τον άλλο, για τον οποίο ο αντισημιτισμός είναι το αρχικά ιστορικό μοντέλο. "Σκοτώστε τον Εβραίο που έχετε μέσα σας και είναι ο κακός εαυτό σας, ανίκανος να δώσουν νόημα στη ζωή σας μέσα από ένα υψηλότερο ιδανικό," συμβούλευε η πρώτη δήλωση των ιδεολογικών αρχών tης Χρυσής Αυγής "Στη συνέχεια, πολεμήστε τον Εβραίο γύρω σας."




Η Ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει κοινό μέτωπο με αυτούς τους ανθρώπους στην απεγνωσμένη προσπάθειά της να φέρει στην χώρα την νεοφιλελεύθερη ατζέντα των πιστωτών της και να προστατεύσει την δική της διεφθαρμένη ελίτ στην Ελλάδα.


Η ομολογουμένως βίαιη ρητορική τμημάτων της Ελληνικής αριστεράς εξισώνεται με την ευρεία σωματική βία της άκρας δεξιάς, την οποία παραχαϊδεύουν και υποστηρίζουν σε σταυροφορίες κατά των μεταναστών, των αριστερών, των ομοφυλόφιλων, και των “απροσάρμοστων” όλων των ειδών.

Δεν πρέπει να υπάρξει κανένας χώρος στη νέα τάξη για οτιδήποτε αντίθετο, αυθεντικό, εναλλακτικό, παράξενο.


Συνάντησα για πρώτη φορά τον Σάββα χρόνια πριν σε ένα συνέδριο για τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας του Ελληνα υπερρεαλιστή ποιητή και οραματιστή Ανδρέα Εμπειρίκου. Μιλήσαμε για τη σχέση του συγγραφέα με το έργο του Herman Melville, ιδιαίτερα με τον Μόμπι Ντικ και ο Σάββας με κάνει να σκέφτομαι ακόμη την λευκή φάλαινα: μια δύναμη της φύσης, να διακρίνεται σε μεγάλα βάθη, στραμμένη προς μια μοναχική δονκιχωτική αναζήτηση, όχι για εκδίκηση αλλά για την απελευθέρωση - οχι λιγότερο ζωτικής σημασίας να πρέπει να βρίσκεται πάντα σε απόσταση.


Οι skinheads της Χρυσής Αυγής με τις μαύρες μπλούζες, που οδηγούνται από το φόβο και το μίσος, είναι οι Ahabs αυτού του κόσμου. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να κερδίσουν.


 Μετάφραση-Απόδοση: LEFTeria-news




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

AJC. Greece New Democracy Party Leader Reaffirms Opposition to Anti-Semitism, Holocaust Denial



THE TIMES OF ISRAEL. "Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ξεπλένει νεοναζί;"




Πως φτάσαμε στο ευρω-φιάσκο με Ζαρούλια.Η Ντόρα, το EGAM, ο Ξένος Τύπος & η "δέσμευση Σαμαρά".



Ευρωπαϊκό Αντιρατσιστικό Κίνημα "H κυβέρνηση της ΝΔ να σταματήσει να στηρίζει την Χρυσή Αυγή"



Haaretz Ο Σαμαρας μεταμορφωσε την ΝΔ σε ενα ακροδεξιο,εθνικιστικο κομμα. (αποσπασμα)




Samaras stands for the most base nationalist, reactionary and xenophobic elements of society







"I'm the embodiment of every fascist's fantasy. I'm a Jew, a communist – and a heretical communist, a Trotskyist, at that. I don't fit anywhere. The only thing I happen not to be is homosexual."



My old friend Savvas Michael-Matsas – activist, internationally respected writer on philosophy and literature, general secretary of the Greek Revolutionary Workers' party (EEK), utopian thinker, fiery speaker and wild white-haired survivor of 17 courses of chemotherapy ("No compromise with death") – is on trial in Athens on Tuesday, 3 September, for "libelous defamation," "incitement to violence and civil discord", and "disturbing the public peace".



The suit against him has been brought by members and supporters of the neo-Nazi party, Golden Dawn; the background is a call to an anti-fascist protest issued by EEK in May 2009, which ended with the slogan: "The people don't forget, they hang fascists" (it's catchier in Greek). As Anny Paparousou, Savvas's lawyer, explained to me, this is effectively a prosecution of political speech – the first prosecution of an anti-fascist slogan in Europe. It's as if the National Front had sued the SWP for shouting "Smash fascism" – and been taken seriously. But with 18 seats in parliament, 13% in the polls and muscle-bound thugs on the streets, Golden Dawn makes the old NF look harmless and almost sweet.




Though Golden Dawn's suit was filed against a long list of individuals and organisations, only Savvas and Constantinos Moutzouris, former chancellor of the National Technical University of Athens, have so far been called to trial. Moutzouris's alleged offence is that he allowed the radical website Athens Indymedia to use the university's server; his prosecution may be seen as part of the government's campaign to shut down the "alternative space" in which leftists, anarchists and anti-austerity activists have thrived for many years. Savvas's trial fits that category, too: EEK is a meeting place for Marxist and anarchist currents, advocating, in Savvas's words, "not exit from the euro, which is a Talmudic discussion, but exit from the system". There's also a darker side: it's hard to avoid the conclusion that Savvas has been selected not only as a radical but as a Jew.

The progress of the trial thus far raises questions about whether, and if so to what extent, the authorities are colluding with the neo-Nazis. Several of Golden Dawn's members have serious charges pending but never seem to see the inside of a courtroom. Themis Skordeli, a signatory to this suit, was charged with stabbing an Afghan man in September 2011; her trial has been postponed eight times. The MP Ilias Panagiotaros, another of the complainants, owns a shop called Phalanga that sells street-fighting paraphernalia; he told the BBC last year that Greece is heading for civil war.


But picking out the Jew to be the first to walk the plank is sleazy beyond belief, a cheap sop to the fascist gallery. As one of the few Jewish public intellectuals in Greece, Savvas has long been targeted by neo-Nazi websites, with slogans like "Crush the Jewish worm" and claims that he can be found lurking under every stone, fomenting civil war among pure-blooded Greeks in order to establish a Judeo-Bolshevik state. He has also been accused of being both an agent of Iran and a fully paid-up member of the international Zionist conspiracy (in fact he's a fierce anti-Zionist), as well as having long hair (he does, despite the chemo and the rabbinical hat he bought in case he lost his locks).


The absurdity of all this doesn't make it less dangerous. "There is nothing reassuring about the repetition of a historical tragedy as farce," writes Savvas in his recent book,
The Horror of a Parody: Three Talks About Golden Dawn. Article 192 of the Greek penal code, under which Savvas is charged, has been used twice against minority groups in the last 25 years; both times there were convictions. The rise of the far right in crisis-ridden Greece has both fed on and fuelled a blood-and-belonging nationalism and hatred of the other for which antisemitism is the original historical pattern. "Kill the Jew you carry inside you and is your negative self, incapable of giving your life meaning through a higher ideal," counselled Golden Dawn's first declaration of ideological principles. "Then, fight the Jew around you."

The Greek government has made common cause with these people in its desperate effort to drive home the neoliberal agenda of its creditors and protect Greece's own corrupt elites. The admittedly violent rhetoric of parts of the Greek left is equated with the widespread physical violence of the extreme right, which is cosseted and supported in its crusade against immigrants, leftists, homosexuals, misfits of all kinds.



There is to be no room in the new order for anything counter, original, spare, strange.
I first met Savvas years ago at a conference celebrating the centenary of the Greek surrealist poet and visionary Andreas Embeirikos. We spoke about the writer's relationship to the work of Herman Melville, especially Moby-Dick, and Savvas still puts me in mind of the white whale: a force of nature sounding to great depths, bent on a single quixotic quest, not for revenge but for liberation – no less vital for being always out of reach. The black-shirted skinheads of Golden Dawn, driven by fear and hate, are the Ahabs of this world. They must not be allowed to win.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.