Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Σκοτούρες για Gabriel στη Roșia Montana & για Eldorado στο Certej. DEUTSCHE WELLE. Λαϊκή οργή στη Ρουμανία για το καναδικό ορυχείο χρυσού.


Η καναδική εταιρεία που βρίσκεται πίσω απο το συγκεκριμένο πρότζεκτ είναι η Gabriel Resources αν και η γνωστή μας Eldorado Gold Corp έχει τα ίδια προβλήματα με το ορυχείο της στο Certej.


Θυμίζουμε το άρθρο Bloomberg στις 3 Σεπτεμβρίου 2012 :

Η Ρουμανία θα ακυρώσει την άδεια του ορυχείου της Eldorado Gold Mine, δηλώνει ο Ponta

Η κυβέρνηση της Ρουμανίας θα επιδιώξει να ακυρώσει την περιβαλλοντική άδεια για ένα πρότζεκτ ορυχείου χρυσού που ανήκει στην Καναδική Eldorado Gold Corp Καναδά, λόγω παρατυπιών στη χρήση κυανίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο του Bloomberg, πατήστε ΕΔΩ




Μην ξεχνάμε τις παρόμοιες εκδηλώσεις “λατρείας” για τα Καναδικά ορυχεία χρυσού και εκτός Ευρώπης.


Τον Μάιο του 2013, η κυβέρνηση της Γουατεμάλας, έθεσε σε στρατιωτικό νόμο, κοινότητες της χώρας, που διαμαρτύρονταν ενάντια στο Καναδικό ορυχείο χρυσού  ενώ είχαμε διαμαρτυρίες και στον Καναδά.
 



Λαϊκή οργή για την εξόρυξη χρυσού

Αντιδράσεις προκαλούν στη Ρουμανία τα σχέδια για εξόρυξη χρυσού με κυάνιο από την εταιρία Roșia Montana Gold Corporation με συμμετοχή καναδών επενδυτών. 

 06.09.2013 

 www.dw.de



«Μας παίρνουν το χρυσό και μας δίνουν κυάνιο» φωνάζουν οι διαδηλωτές. «Προδοσία για μια χούφτα χρυσό» γράφουν τα πλακάτ. Οι διαδηλώσεις πληθαίνουν στο κέντρο του Βουκουρεστίου.

Συμμετέχουν οικολόγοι ακτιβιστές, φοιτητές, αλλά και οικογένειες με παιδιά, συνταξιούχοι και καλοβαλμένοι αστοί. Τους ενώνει ο κοινός φόβος για μία οικολογική καταστροφή, που θα μπορούσε να προκαλέσει η εξόρυξη χρυσού με χρήση κυανίου στον οικισμό Roșia Montana της Τρανσυλβανίας.


Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν με πρωτοβουλία οικολογικών οργανώσεων όταν η κυβέρνηση του Βίκτορ Πόντα, μετά από πολλούς δισταγμούς, έδωσε το «πράσινο φως» για μία επένδυση δισεκατομμυρίων με στόχο την εξόρυξη χρυσού στην περιοχή Roșia Montana. Το σχετικό νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί προς έγκριση στο κοινοβούλιο της χώρας.


Ο πρόεδρος της χώρας Τράιαν Μπασέσκου, ο οποίος μέχρι πρότινος υποστήριζε την επένδυση αυτή, δήλωσε στις αρχές Σεπτεμβρίου ότι θεωρεί δίκαιες τις κινητοποιήσεις και εξετάζει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την τελική έγκριση της επένδυσης.



Αμφιταλαντευόμενος …πρωθυπουργός

Η περιοχή Roșia Montana θεωρείται το μεγαλύτερο χρυσωρυχείο της Ευρώπης




Αντιφατική στάση και από τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα: ως πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να προωθήσει την επένδυση αυτή, δηλώνει, αλλά ο ίδιος προσωπικά δεν συμφωνεί, γι αυτό και θα καταψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο. Παράλληλα ο Πόντα καλεί τους βουλευτές του να ψηφίσουν «κατά συνείδηση». Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό, πότε θα γίνει η σχετική ψηφοφορία.


Την επένδυση χρηματοδοτεί η εταιρία καναδικών και ρουμανικών συμφερόντων Roșia Montana Gold Corporation με στόχο την εξόρυξη 300 τόνων χρυσού και 1600 τόνων αργύρου με χρήση κυανίου στην Τρανσυλβανία. Η περιοχή αυτή διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στην Ευρώπη, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επενδυτών. Η εξόρυξη αναμένεται να αρχίσει το 2016 και να αποφέρει κέρδη συνολικού ύψους 2,3 δισ. δολαρίων. Κύριοι επενδυτές είναι οι αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι Τζων Πώλσον και Τόμας Κάπλαν, καθώς και ο Ισραηλινός έμπορος διαμαντιών Μπένυ Στάινμετς.


Για να υλοποιηθεί το σχέδιό τους, θα πρέπει να εκκενωθεί ολόκληρη η κατοικημένη περιοχή στον οικισμό Roșia Montana, ώστε να κατασκευαστούν δεξαμενές, όπου θα αποθηκεύονται λύματα της εξόρυξης, τα οποία περιέχουν κυάνιο και βαρέα μέταλλα.



Ο φόβος της οικολογικής καταστροφής

300 τόνους χρυσού θέλει να εξορύξει η καναδορουμανική κοινοπραξία




«Πρόκειται για μία τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή» υποστηρίζει ο Όιγκεν Νταβίντ, επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Alburnus Maior, που καλεί σε κινητοποιήσεις εναντίον της εξόρυξης χρυσού. «Πρόκειται για μία επένδυση χωρίς τεχνική τεκμηρίωση, το σχετικό νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό και επιπλέον υπάρχουν και υποψίες διαφθοράς» δηλώνει ο φιλελεύθερος βουλευτής και πρώην υπουργός Πολιτισμού Τεοντόρ Παλεολόγκου.

Η εταιρία Roșia Montana Gold Corporation διαψεύδει ότι έχει δωροδοκήσει πολιτικούς. Το σίγουρο είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε μία δαπανηρή καμπάνια δημοσίων σχέσεων, ώστε να πείσει την κοινή γνώμη για τη σκοπιμότητα της επένδυσης.


Παρόλα αυτά η πλειονότητα των Ρουμάνων παραμένει αντίθετη στην επένδυση και έχουν σοβαρούς λόγους γι' αυτό: θυμούνται ακόμη την τεράστια οικολογική καταστροφή που προκάλεσε στο Μπάια Μάρε της βόρειας Ρουμανίας η διαρροή στον Δούναβη 100.000 τόνων λάσπης, μολυσμένης με κυάνιο και βαρέα μέταλλα.




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ


BLOOMBERG. 2012."Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός ζητά να ακυρωθεί η άδεια της Eldorado Gold, λόγω παρατυπιών στη χρήση κυανίου"





Σε στρατιωτικό νόμο, από 2 Μαίου κοινότητες της Γουατεμάλας, που διαμαρτύρονται ενάντια στο Καναδικό ορυχείο χρυσού.Διαμαρτυρίες και στον Καναδά.



GLOBE & MAIL (CANADA) "Ιερισσός.Το μεγάλο πρόβλημα της Eldorado" ΚΑΙ "Το σχέδιο εξόρυξης των Καναδών στην Ελλάδα"



REUTERS Η Eldorado, όπως και οι υπόλοιπες εταιρείες εξόρυξης χρυσού, θα καθυστερήσουν έργα. Χάρτης με όλα τα πρότζεκτς των Καναδών



INDEPENDENT «Το βαρύ τίμημα του Ελληνικού χρυσού». Καταστροφή με ευθύνη της κυβέρνησης, που αρνήθηκε να σχολιάσει.



VICE (US). Νίκησαν πραγματικά οι διαδηλωτές στις Σκουριές την ΕΕ, τις εταιρείες εξόρυξης χρυσού και την αστυνομική τρομοκρατία στην Ελλάδα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.