Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

VIDEO.BBC.Ελλάδα. Ένα εκατομμύριο οι απλήρωτοι εργαζόμενοι. Απλήρωτοι ναυτεργάτες από εφοπλιστές, κλειστά ναυπηγεία & το σκάνδαλο υποβρυχίων.





Η εφοπλιστική εταιρεία δεν επικοινώνησε ούτε  με το πλήρωμα, ούτε με το BBC.


Η Abu Dhabi Mar που εκμεταλλεύεται τα Ναυπηγεία αρνήθηκε να μιλήσει, όπως έκανε και το Ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας.


Το θέμα των απλήρωτων ναυτεργατών από τους εφοπλιστές παίρνει διεθνείς διαστάσεις, καθώς υπάρχει και το σχετικό ρεπορτάζ του ASSOCIATED PRESS. με τίτλο "Εκατοντάδες ναυτεργάτες μένουναπλήρωτοι για μήνες" με τις εταιρείες πάλι να αρνούνται να σχολιάσουν.



Εκτός από τον αγώνα των 54 ναυτεργατών του «Πηνελόπη Α» στη Ραφήνα, με το οποίο ασχολείται το βρετανικό δίκτυο, ίδια κατάσταση υπάρχει στον Βόλο με το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Πρωτέας», με την πλοιοκτήτρια εταιρεία να οφείλει δεδουλευμένες αποδοχές άνω των δύο μηνών, ενώ δεν έχει καταβάλει τα δώρα γιορτών για δύο χρόνια.



Παράλληλα σε επίσχεση εργασίας από τις 13 Νοεμβρίου βρίσκονται οι ναυτικοί του δεξαμενόπλοιου «Θησέας» της «Adriamar Shipping, ενώ από τις 18 Νοεμβρίου η εφοπλιστική εταιρεία τούς διέκοψε την τροφοδοσία και την παροχή πετρελαίου, με αποτέλεσμα οι ναυτεργάτες να βρίσκονται εγκαταλελειμμένοι και χωρίς πρόσβαση στο λιμάνι, καθώς το πλοίο έχει μείνει αρόδο στην Ελευσίνα!


Απλήρωτοι παραμένουν για τέσσερις μήνες και οι ναυτεργάτες στο δεξαμενόπλοιο «Προμηθέας» της ίδιας εταιρείας.
(Στοιχεία από ρεπορτάζ της Εφημερίδας Συντακτών)


Όπως σχολιάζει στο ρεπορτάζ και ο Mark Lowen του BBC, “είναι μια ιστορία που απλά δεν θα περίμενε κανείς να ακούσει σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 2013. Αλλά και πάλι, στη σημερινή Ελλάδα, υπάρχουν απλά τόσα πολλά που σοκάρουν”.


Ακολουθεί το ρεπορτάζ του BBC News , μεταφρασμένο, καθώς και το video.


Το πλήρες κείμενο και στα Αγγλικά, στο τέλος της ανάρτησης του LEFTeria-news









To εκατομμύριο των απλήρωτων εργαζομένων στην Ελλάδα.
Mark Lowen BBC News, Αθήνα

5 Δεκεμβρίου 2013










  Στέκεται αδρανής, δεμένη στη στεριά, το κουφάρι σιγά-σιγά σκουριάζει.


Το Πηνελόπη έπρεπε να κάνει μια καθημερινή διέλευση από το λιμάνι της Ραφήνας, έξω από την Αθήνα, στα όμορφα νησιά Άνδρο, Τήνο και Μύκονο. Αλλά από το καλοκαίρι, έχει κολλήσει, το πλήρωμα της αρνείται να πλεύσει, δεδομένου ότι δεν έχει πληρωθεί εδώ και μήνες.


Το πλοίο έχει πάρει το όνομά του από τη σύζυγο του Οδυσσέα. Λέγεται ότι περίμενε υπομονετικά για την επιστροφή του από τον Τρωικό πόλεμο. Αλλά η υπομονή των εργαζομένων αυτών εξαντλείται γρήγορα.







Περίπου 20 έχουν καταλάβει το πλοίο και ζουν επάνω στο σκάφος, από φόβο μήπως χάσουν τη δουλειά τους εντελώς, αν εγκαταλείψουν το πλοίο. Και έτσι μένουν σε ένα εγκαταλειμμένο κέλυφος χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ή τρεχούμενο νερό, με τα μαγειρεία σκοτεινά και κλειστά, τα σαλόνια επιβατών με τις σειρές των κενών θέσεων.
Σε ένα διάδρομο, μια επιγραφή υπερήφανα αναφέρει: “οι τέλειες διακοπές σας αρχίζουν εδώ”. Η ειρωνεία δεν έχει χαθεί για τους απελπισμένους εργαζόμενους.



«Η κατάσταση εδώ είναι πολύ δύσκολη», λέει ο Αντώνης Γιακουμάτος, ο ύπαρχος. "Μένουμε σε ένα πλοίο φάντασμα. Αισθάνομαι πολύ λυπημένος και θυμωμένος επειδή δεν έχω χρήματα να πάω και να δω τη γυναίκα και τα παιδιά μου."





Ρωτάω να μου πεί για το πως ήταν η ατμόσφαιρα επάνω στο σκάφος, όταν το πλοίο ταξίδευε.


"Ήταν πολύ καλά. Έβλεπα τα χαμόγελα των επιβατών και ήξερα ότι έκανα τη δουλειά μου καλά. Τώρα είναι άδειο. Νιώθω σαν να περιμένω να πεθάνω εδώ."








Το πλήρωμα - και το BBC - προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με την εταιρεία, Agoudimos Lines, αλλά εις μάτην. Υποτίθεται ότι βρίσκεται σε οικονομικό πρόβλημα και έτσι παρακρατεί μισθούς, έχοντας την πεποίθηση ότι οι εργαζόμενοι θα προτιμούσαν αυτό από το να μην έχουν καθόλου δουλειά.



Αλυσιδωτές επιπτώσεις



Οι εργαζόμενοι στο Πηνελόπη είναι μερικοί από το ένα εκατομμύριο εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα, που θα μείνουν απλήρωτοι. Το Ινστιτούτο Εργασίας της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) αποκάλυψε αυτή την εβδομάδα ότι μία στις δύο εταιρείες δεν πληρώνουν το προσωπικό στην ώρα τους.



Ένα μεγάλο μέρος της έμφασης σχετικά με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει δωθεί στις περικοπές στον δημόσιο τομέα, αλλά αυτή είναι η άλλη πλευρά της ιστορίας οι ιδιωτικές εταιρείες που καταρρέουν από την πτώση της ζήτησης. Και ο Πλάτων Τήνιος, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, λέει ότι αυτά τα δύο συνδέονται.


 «Ο δημόσιος τομέας της εξάγει τα προβλήματά του στον ιδιωτικό τομέα», λέει. «Όταν το κράτος συμπιέζεται κάτι που συμβαίνει συχνά - το πιο εύκολο πράγμα είναι να αναβάλει την πληρωμή των προμηθευτών Ως εκ τούτου, φέρνει πρόβλημα ρευστότητας στον ιδιωτικό τομέα.».

Μπορεί η ελληνική οικονομία να επιτύχει κάποτε μια ισχυρή ανάπτυξη, μετά από χρόνια ύφεσης, εάν ο ιδιωτικός τομέας χωλαίνει έτσι; ρωτάω



Δεν νομίζω”, απαντά. Αλλά υπάρχει ένα άλλο πρόβλημα: οι τράπεζες έχουν σταματήσει τη χορήγηση δανείων ή, όταν το κάνουν, είναι σε πολύ υψηλά επιτόκια Έτσι, οι εταιρείες προσπαθούν να εξοικονομήσουν από όπου μπορούν, και η καθυστέρηση των πληρωμών στους εργαζόμενους είναι η ευκολότερη μορφή χρηματοδότησης”.





Στην άλλη μεριά της Αθήνας τα Ελληνικά Ναυπηγεία, είναι μια ακόμα χειρότερη ιστορία. Οι 1.200 εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί από τον Απρίλιο του 2012. Οι γερανοί σταμάτησαν, τεράστιες πλωτές αποβάθρες σκουριάζουν στο νερό - μια από τις βασικές βιομηχανίεςστην Ελλάδα παρέλυσε.


Είναι η δουλειά μου εδώ και 33 χρόνια”, λέει ο Κώστας Χατζόπουλος, καθώς κοιτάζει τα παλιά μηχανήματα.

“Ήταν η ζωή μου, η εμπειρία μου, οι τεχνικές μου γνώσεις. Τώρα για να επιβιώσω δανείζομαι χρήματα από φίλους και ζητάω φαγητό από την Εκκλησία”.

Εδώ, εν μέρει πρέπει να κατηγορήσεις τη διαφθορά. Το ναυπηγείο άνηκε στο παρελθόν σε μια γερμανική εταιρεία, την HDW, τώρα μέρος της ThyssenKrupp.
 






Το 2000, η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε μια θολή σύμβαση για να πληρώσει τον ιδιοκτήτη για κατασκευή και εκσυγχρονισμό των υποβρυχίων του Ελληνικού ναυτικού στο ναυπηγείο. Το κόστος - σχεδόν 3 δισ. ευρώ (£ 2,5 δισ., 4 δισ. δολάρια) - ήταν κρυμμένο από τα στοιχεία για το έλλειμμα της Ελλάδας, ώστε η χώρα να ενταχθεί στην ευρωζώνη.





Το 2010, η πλειοψηφία των μετοχών του ναυπηγείου αγοράστηκε από την Abu Dhabi Mar, μια εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αναμένοντας τις πληρωμές για την παραγγελία.

Αλλά με την οικονομική κρίση, ο πρώην τεράστιος αμυντικός προϋπολογισμός της Ελλάδας οι στρατιωτικές δαπάνες της ήταν οι υψηλότερες στην ΕΕ, ως ποσοστό του ΑΕΠ - μειώθηκε σε μέγεθος.

Τώρα, η σύμβαση δεν έχει αποπληρωθεί και έτσι η εταιρεία έχει παρακρατήσει μισθούς.


Η Abu Dhabi Mar αρνήθηκε να μιλήσει, όπως έκανε και το Ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά ένας βουλευτής του κυβερνητικού συνασπισμού, ο Μάκης Βορίδης, επιμένει ότι η εταιρεία έχει υπαναχωρήσει από τις υποχρεώσεις της.
«Δεν έχουν κάνει το έργο που προορίζονταν να κάνουν και έτσι το κράτος δεν θα πληρώσει», λέει.
"Νομίζω ότι χρησιμοποιούν το κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργούν, αφήνοντας τους εργαζόμενους απλήρωτους για να πιέσουν το κράτος να δώσει τα χρήματα που δεν οφείλει. Πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα, αλλά με έναν τρόπο που να σέβεται τα χρήματα των φορολογουμένων."

Οι τακτικές διαδηλώσεις των εργατών των ναυπηγείων απέτυχαν να σπάσουν  το αδιέξοδο, αλλά τώρα είναι απλά κάποιοι ανάμεσα στους τόσους, που έχασαν το δίχτυ ασφαλείας της μιας σταθερής απασχόλησης.








Η Ελλάδα έχει ήδη ρεκόρ ανεργίας πάνω από 27%, αλλά σε αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται το περίπου ένα εκατομμύριο απλήρωτοι εργαζόμενοι.


Είναι μια ιστορία που απλά δεν θα περίμενε κανείς να ακούσει σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 2013. Αλλά και πάλι, στη σημερινή Ελλάδα, υπάρχουν απλά τόσα πολλά που σοκάρουν.




Μετάφραση – Απόδοση: LEFTeria-news







ΔΙΑΒΑΣΤΕ – ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ



ASSOC.PRESS."Εκατοντάδες ναυτεργάτες μένουν απλήρωτοι για μήνες" Οι εταιρείες αρνήθηκαν να σχολιάσουν.



Απολύσεις ναυτικών με νόμο Μουσουρούλη και ευλογίες Βαρβιτσιώτη.  



Άδωνις Γεωργιάδης και Βαρβιτσιώτης με Κοινή Υπουργική Απόφαση προσπαθούν να καταργήσουν τις Συλλογικές Συμβάσεις των Ναυτικών



Ο Μύθος του εφοπλιστικού επιχειρηματικού δαιμονίου. Άρθρο του Προέδρου της Πανελ.Ένωσης Ναυτών Εμπ.Ναυτικού.



Η Διεθνής Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές (ITF), έστειλε επιστολές σε Σαμαρά & Μουσουρούλη, σχετικά με την επιστράτευση των ναυτεργατών.



CHINA DAILY "Η Ελλάδα θα αγοράσει 142 πλοία" Σαμαράς 2013:"Ανάπτυξη δεν νοείται χώρις τα ναυπηγεία Ελευσίνος"




ΕΓΓΡΑΦΟ.Έκθεση ΓΛΚ.Ο Βενιζέλος είχε υπογράψει παραίτηση απο κάθε αποζημίωση των Γερμανών για τα υποβρύχια.




BLOOMBERG/UPI Εφοδος Γερμανικών Αρχών σε γραφεία εταιρειών για δωροδοκίες στην Ελλάδα, για εξοπλιστικά προγράμματα και υποβρύχια
 


2011. οι εφοπλιστές ναυπηγουν 653 πλοία σε Κορέα και Κίνα, ένα στην Ελλάδα



LLOYD'S LIST.Αδωνις Γεωργιάδης. Οι απλοί Έλληνες δεν κατανοούν ότι οι εφοπλιστές αγαπάνε την Ελλάδα.Όχι άλλοι φόροι για τους εφοπλιστες.



ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ: ΝΑ ΑΡΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ



Deutsche Welle. "Το ξέπλυμα μαύρου χρήματος ανθεί στην Γερμανία"



Η Ελλάδα πιο στρατιωτικοποιημένη χώρα από τις ΗΠΑ. Πρώτη στο ΝΑΤΟ.



Η Ελλάδα συνεχίζει το εξοπλιστικό πρόγραμμα.Η πλήρης λίστα του προγράμματος απο αμερικάνικο έγγραφο.



Η απάντηση του 'Αδωνι Γεωργιάδη,για την ανάρτηση της συνέντευξής του στην Lloyd's List




Κατασχέθηκαν στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, από επιχειρηματία, πλοία που θα χρησιμοποιούσαν στις δοκιμές των υποβρυχίων

 

 


She stands idle, tied ashore, her hull slowly rusting.
The Penelope should make a daily crossing from the port of Rafina, outside Athens, to the beautiful islands of Andros, Tinos and Mykonos. But since the summer, she has been stuck, the crew refusing to sail as they have not been paid for months on end.
The ship is named after the wife of the ancient Greek figure Odysseus. She is said to have waited patiently for his return from the Trojan war. But the patience of these workers is fast running out.

Around 20 have occupied the boat, living on board for fear of losing their jobs altogether if they abandon ship. And so they stay on a deserted shell with no electricity or running water, the kitchens dark and closed up, passenger lounges with rows of vacant seats.
In one corridor, a sign proudly reads: "Your perfect holiday starts here". The irony is not lost on the desperate workers.
"The situation here is very difficult," says Antonis Giakoumatos, the first officer. "We stay in a ghost ship. I feel very sad and angry because I don't have the money to go and see my wife and children."

I ask what the atmosphere was like on board when the ship sailed.
"It was very good. I would see the passengers' smiles and know I was doing my job well. Now it's empty. I feel like I'm waiting to die here."
The crew - and the BBC - have tried to contact the company, Agoudimos Lines, but to no avail. The assumption is that it is in financial trouble and so is withholding salaries, confident that workers would rather this than have no job at all.
Knock-on effect
The employees of the Penelope are some of the one million private sector workers in Greece who go unpaid. The Labour Institute of the Confederation of Greek Workers (GSEE) found this week that one in every two companies was not paying its staff on time.
Much of the focus in Greece's financial crisis has been on public sector cuts but this is the other side of the story - private companies crumbling from a drop in demand. And Platon Tinios, an economist at the University of Piraeus, says the two are linked.


"The public sector is exporting its problems to the private sector," he says. "When the state is squeezed - as it has been frequently - the easiest thing is to postpone payment to suppliers. Hence a liquidity problem in the private sector."
Can the Greek economy ever achieve robust growth after years of recession if the private sector is hobbled in this way, I ask?
"I don't think so," he replies. "But there's another problem: banks have stopped lending or, when they do so, it's at very high interest rates. So companies try to economise where they can, and delaying payments to workers is the easiest form of finance."
Across Athens at the Hellenic Shipyards, it is an even worse story. The 1,200 workers have not been paid since April 2012. The cranes are halted, vast floating docks lie rusting in the water - one of Greece's key industries paralysed.
"It's been my job for 33 years," says Kostas Hatzopoulos as he looks out at the old machinery.
"It was my life, my experience, my technical knowledge. Now I've had to survive by borrowing money from friends and asking for food from the Church."

Here, it is partly corruption to blame. The shipyard was previously owned by a German company, HDW, now part of ThyssenKrupp.
In 2000, the Greek government signed a murky contract to pay the owner to build and modernise Greek naval submarines at the shipyard. The cost - at almost 3bn euros (£2.5bn; $4bn) - was hidden from Greece's deficit figures so the country could join the eurozone.
Company tactic?
Since then, the defence minister involved, Akis Tzochatsopoulos, has been jailed for taking kickbacks on the deal.



In 2010, a majority stake in the shipyard was bought by Abu Dhabi Mar, an Emirati company, expecting payments for the order to be honoured.
But with the financial crisis, Greece's formerly vast defence budget - its military spending was the highest in the EU, as a proportion of GDP - was cut down to size.
Now the contract has not been paid and so the company has withheld salaries. Abu Dhabi Mar refused to talk, as did Greece's ministry of defence, but a coalition MP, Makis Voridis, insists the firm has reneged on its obligations.
"They haven't done the work they're meant to be doing and so the state will not pay," he says.

"I think they're using the social problem of leaving workers unpaid to push the state to give money that is not owed. We must solve the problem but in a way that respects taxpayers' money."
Regular protests by the shipyard workers have failed to break the deadlock but they are just some among so many now, deprived of the safety net of a stable job.
Greece already has record unemployment of over 27% but that does not include the million or so unpaid workers.
It is a story you simply would not expect to hear in a European Union country in 2013. But then, in today's Greece, there is just so much that shocks.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.